Katarina Söderberg lägger blommor på den plats där Eric Torell blev ihjälskjuten Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN
Polisskjutningen i Vasastan

Eric Torells familj: Pröva vållande till annans död

Eric Torells familj vill att polisen ska prövas för vållande till annans död, rapporterar SVT Nyheter.
– Det fanns ju fortfarande en chans att han skulle överleva om de hade startat hjärt- och lungräddning på en gång, säger Erics mamma Katarina Söderberg till SVT.
Polisens agerande utreds just nu av åklagare vid den Särskilda åklagarkammaren. Även om det fallet skulle läggas ner finns det möjlighet för familjen och deras målsägarbiträde Tomas Nilsson att väcka enskilt åtal.
20-årige Eric Torell, som hade Downs syndrom, sköts ihjäl av polis på morgonen den 2 augusti.

Tidigare

Toppnyheter

Adam Wrafter/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Vinster i välfärden

Rapport: Vinsttak ett hårt slag mot vården i Stockholm

När Socialdemokraterna presenterade en rad förslag för att förbättra vården och göra den mer jämlik presenterades inget besked om vinsttaket för privata vårdföretag vilket just nu håller på att utredas.
Men redan nu kräver styrande politiker i Stockholms län mer detaljer om vinsttak i vården, skriver Svenska Dagbladet.
En ny rapport som sammanställts av landstingsstyrelsens förvaltning visar att ett vinsttak i vården skulle slå hårt mot Stockholm som har flest privata vårdgivare i landet.
Enligt Irene Svenonius (M), finanslandstingsråd i Stockholms län, skulle ett sådant vinsttak leda till att många vårdföretag tvingas att lägga ned.
– Vi kan se att det skulle få enorma konsekvenser för vården i Stockholm och för våra patienter om ett vinsttak införs, säger Irene Svenonius, till SvD.
Hon berättar även att hon är oroad för att ett vinsttak kan komma att försämra kvaliteten i vården.
– Konkurrens är ett väldigt viktigt sätt att förbättra vården, och valfriheten är en grundbult  för våra invånare, säger hon till Svd.

2 tim
HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX / SCANPIX SWEDEN
Vinster i välfärden

Välfärdsfrågan knäckte entreprenör – sålde omsorgsbolag

I 20 år har arbetsterapeuten och entreprenören Annika Meinhardt, grundare av omsorgsbolaget Resursteamet, jobbat för att erbjuda ett alternativ till den offentliga sektorns rehabiliteringskliniker.
Men i takt med den uppblossade debatten om vinster i välfärden har hennes insatser som privat utförare i vården blivit allt mer ifrågasatta.
Det gick så långt att hon inte orkade mer, berättar hon för Veckans Affärer.
För Meinhardt levererades nådastöten 2016 när hon i ett debattinslag på TV4 såg Vänsterns ekonomisk-politisk talesperson Ulla Andersson kritisera entreprenörer för att ta pengar från mormor till sina vinster.
I maj 2017 sålde hon Resursteamet för nära 200 miljoner till Ambea.
– När jag startade bolaget gick jag flera år utan lön för att kunna betala hyra och mina medarbetare. Jag gick från att vara ideell till att bli kriminell.”

13 aug
Läs mer om Vinster i välfärden
Mikael Damberg (S) och Lars Hjälmered (M).  TT
Framtiden för RUT och ROT

M: ”Tredubbla rut-avdraget så att fler kan jobba”

Det är viktigt att hålla igång det som drar upp tillväxten och inte göra stora besparingar. Det säger näringsminister Mikael Damberg (S) i en debatt i SvD:s Ekonomistudion med Lars Hjälmered, näringspolitisk talesperson för (M), om huruvida Sverige står rustade för en finanskris.
– Allt som har med smart utbildningspolitik måste få högsta prioritet före stora skattesänkningar, säger ministern och tillägger att kompetensfrågan är avgörande för hur Sverige kan klara en kris.
– En av de viktigaste frågorna är nyanländas möjlighet att komma in på arbetsmarknaden och där har det gjorts alldeles för lite just nu, säger M-politikern och menar att utmaningen kommer att växa med åren.
Hjälmered fortsätter:
– Det handlar om att sänka inkomstskatten på låga inkomster, bidragstak, en bidragsreform och att tredubbla rut-avdraget.

2 tim
C-ledaren Annie Lööf. Vilhelm Stokstad/TT / TT NYHETSBYRÅN
Framtiden för RUT och ROT

C: Inför grönt ”rot-avdrag” för att gynna solelen

”I juli har vi haft fler än 360 soltimmar i genomsnitt i Sverige. Samtidigt är elpriset det högsta vi haft på tio år.” Det skriver Centerpartiets klimatpolitiska talesperson Rickard Nordin i en debattartikel i SvD Näringsliv.
Nordin skriver att den rödgröna regeringen har bromsat utvecklingen av solel och presenterar tre förslag för att komma i fatt: Att avskaffa solskatten, göra det enklare att producera solenergi och införandet av ett grönt avdrag.
Det sistnämnda ska fungera ungefär som ett rot-avdrag, där man får en skatterabatt om man installerar till exempel solceller, batterilagring eller en laddstation. I avdraget, som ska vara dubbelt så stort som rot-avdragen, innefattas materialkostnaden.

Igår 08:28
Läs mer om Framtiden för RUT och ROT

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Bron i Genoa.  STEFANO RELLANDINI / TT NYHETSBYRÅN
Broraset i Genua

Dödssiffran stiger i Italien: 38 döda efter broraset

Dödssiffran efter broraset i Genua har stigit till 38, bekräftar vice premiärminister Matteo Salvini. Italienska politiker försöker nu reda ut vem som bär ansvaret för den rasade bron. Salvini har ifrågasatt EU:s budgetregler som han menar har förhindrat nödvändiga investeringar i infrastrukturen.
– Om externa krafter bakbinder oss så att vi inte kan bygga säkra vägar och skolor måste man verkligen fråga sig om vi ska följa de här reglerna, säger han enligt Bloomberg.
Samtidigt vill den italienska regeringen upphäva kontraktet med Autostrade per l'Italia, bolaget som konstruerade den rasade bron.
Totalt har sju personer räddats ur rasmassorna där räddningsarbetet fortsätter under onsdagen.
– Vi ger inte upp hoppet. Vi har redan räddat flera och kommer inte sluta förrän den sista är funnen, säger brandmannen Emanuele Giffi till AFP.
432 människor har evakuerats från sina hem i elva byggnader i närheten av bron på grund av risk för ytterligare broras.

3 tim
Den kollapsade bron.  Stefano Rellandini / TT NYHETSBYRÅN
Broraset i Genua

Risk för fler broras: Hundratals har evakuerats

432 människor har evakuerats från sina hem i elva byggnader i närheten av den bro som kollapsade i går i Italien, rapporterar SVT.
– Det finns en risk att andra delar av bron rasar så därför har vi evakuerat människor från alla närliggande byggnader, säger en räddningsarbetare enligt den italienska nyhetsbyrån Ansa.
Enligt de officiella siffrorna från regionen Ligurien har 35 personer dött efter broraset. Genua har utlyst sorg i två dagar. Flaggorna ska hissas på halvstång under onsdagen och torsdagen.

Idag 03:49
Flavio Lo Scalzo / TT NYHETSBYRÅN
Broraset i Genua

Salvini ifrågasätter EU:s budgetregler efter broras

Italiens populistregering tar tillfället i akt efter det dödliga broraset i Genua och ifrågasätter om landet verkligen ska följa EU:s budgetregler, skriver Bloomberg.
– Om externa krafter bakbinder oss så att vi inte kan bygga säkra vägar och skolor måste man verkligen fråga sig om vi ska följa de här reglerna, säger vice premiärminister Matteo Salvini, partiledare för högerpopulistiska Lega.
– Vi kan inte ge budgetregler företräde framför italienares säkerhet.
Legas och Femstjärnerörelsens koaltionsregering sitter nu i förhandlingar om sin första budget. De har sedan tidigare krävt att EU ska tillåta att Italien drivs med större budgetunderskott.

3 tim
Läs mer om Broraset i Genua
Valet 2018

Industrin: Upp med näringspolitiken på agendan

Näringslivsfrågorna är helt bortglömda i årets valrörelse, menar Fordonskomponentgruppens, FKG, Fredrik Sidahl. Fordonskomponentgruppen representerar underleverantörerna inom fordonsindustrin. Underleverantörerna har idag 75 000 anställda i Sverige.
– Fokusera på och förstå industrin! Winston Churchill beskrev att bland vissa politiska ideologier betraktas näringslivet som en farlig tiger, medan bland andra ses det som en mjölkko. Detta när näringslivet är arbetshästen som drar samhällsekonomin framåt. Idag är det vår exportindustri, med fordonsindustrin som lokomotivet längst fram som drar den hela den svenska ekonomin, sysselsätter, skapar skatteintäkter, driver på innovation och så vidare, säger Fredrik Sidahl till Metal-supply.se
FKG:s har en nollvision för förlorade industrijobb i Sverige som regeringen borde inspireras av, menar Sidahl.

1 tim
Valet 2018

Splittring i KD om utspelet: ”Det här är visst en ny linje”

Kristdemokraternas energipolitiska talesperson Penilla Gunther står på sig och menar att KD-ledaren Ebba Busch Thors öppnande för nya kärnkraftverk är en ny partilinje, som inte har förankrats hos henne.
– Det är jag som suttit och förhandlat energiöverenskommelsen och suttit med i genomförandegruppen under de här två åren. Jag har gått igenom varje förslag och det här är ju en ny linje, säger Penilla Gunther till TT.
Enligt Ebba Busch Thor så är Gunther väl informerad. Partiledaren säger att beslutet är taget i KD:s verkställande utskott, där inte Penilla Gunther sitter, samt att nya kärnkraftverk inte äventyrar energiöverenskommelsen.
På frågan hur det kommer sig att Penilla Gunther hävdar att hon inte kände till beslutet svarar Busch Thor:
– Det kan jag inte svara för, det får hon stå för.

2 tim
Allianspartiledarna/Magdalena Andersson och Stefan Löfven TT
Valet 2018

Jan Björklund kan släppa fram en M- och S-regering

Liberalerna kan tänka sig att släppa fram en koalitionsregering bestående av moderater och socialdemokrater. Det sa Jan Björklund (L) i P1 Morgons partiledarutfrågning.
– De största partierna har ett särskilt ansvar, sa Björklund som då vill se Ulf Kristersson (M) som statsminister.
Björklund fick frågan om han kan tänka sig att släppa fram en moderat enpartiregering. Han avvisade frågan med hänvisning till att det skulle bli ”en mycket kortvarig regering” – och tillade att Kristersson inte vill bilda en sådan regering.
– Jag tänker inte säga ja eller nej till en regering som regeringsbildaren inte vill ha, sa Björklund.

4 tim
Läs mer om Valet 2018
Utbrunna bilar på parkeringen vid Frölunda torg. Adam Ihse/TT / TT NYHETSBYRÅN
Bilbränderna i Göteborg

Misstänkt för bilbrand gripen av polis i Turkiet

En person har gripits i Turkiet efter att ha anhållits i sin frånvaro misstänkt för inblandning i bilbränderna i Göteborg, skriver Göteborgs-Posten.
Personen som är i tonåren åkte till Turkiet under tisdagen men stoppades vid gränsen. Han ska flygas tillbaka till Sverige under onsdagen.
Ett åttiotal bilar brann och ytterligare 30–40 bilar förstördes i samband med de händelser som utspelade sig på flera platser i Västsverige under måndagen. Två ytterligare personer har sedan tidigare gripits och anhållits misstänkta för inblandning i händelserna.

3 tim
TT/Stefan Löfvens Instagram
Bilbränderna i Göteborg

Löfven nattvandrade efter bilbränderna i Västsverige

Stefan Löfven nattvandrade i Göteborgsstadsdelen Tynnered i natt. I ett inlägg på Instagram skriver statsministern att han ville visa sitt stöd till ”de närvarande vuxna som tar ansvar, nattvandrar och gör sina områden bättre och tryggare.”
Även Göteborgs kommunalråd Ann-Sofie Hermansson (S) deltog i nattvandringen som arrangerades av en grupp föräldrar och andra vuxna från området.
– Detta är mitt Tynnered. Jag vill att det ska vara ett tryggt område och jag vill bidra till att unga och gamla ska kunna känna gemenskap och trygghet tillsammans, säger Ann, som själv varit med och grundat gruppen, till Aftonbladet.
Natten till onsdagen blev betydligt lugnare, med totalt fem nya bränder som rapporterats in från Västsverige.

3 tim
Statsminister Stefan Löfven i Göteborg.  Henrik Brunnsgård/TT / TT NYHETSBYRÅN
Bilbränderna i Göteborg

Ledare: Bara föräldrarna kan uppfostra sina barn

Flera ledarsidor tar i dag upp de många bilbränderna i Västsverige under måndagskvällen. Flera lokala ledarsidor är eniga att sådana här upplopp inte får tolereras. Att statsministern går ut och ryter ifrån räcker inte – rytandet måste följas av handling, skriver Nya Wermlands-Tidningens ledarsida.
Skribenten menar att kameraövervakning och straff fyller en funktion men att det inte utesluter förebyggande socialt arbete.
Borås Tidnings ledare frågar sig också hur partiledarnas fördömanden egentligen hjälper dem som fått sina bilar brända. Skribenten menar att det finns ett behov av att diskutera sociala åtgärder.
”Samhället kan inte uppfostra barn så att de håller sig borta från kriminalitet. Det kan bara föräldrarna.”
Den pågående valrörelsen får inte heller störas av ligister, skriver Hans Bülow på Sydöstrans ledarsida.
”Denna vandalism är i förlängningen djupt skadlig för vår demokrati.”

3 tim
Läs mer om Bilbränderna i Göteborg