TT/Mostphotos
Den svenska konjunkturen

Epidemiolog: Åtgärderna kan orsaka fler dödsfall än viruset

De ekonomiska konsekvenserna av bekämpningen av coronasmittan kan vara ett större hot mot människors hälsa än själva viruset, menar en epidemiolog. ”Det behövs lite proportioner. Arbetslöshet leder också till för tidig död”, säger Måns Rosén, tidigare professor i epidemiologi, till fPlus.

En ekonomisk depression är också farlig för människors liv och hälsa, menar Måns Rosén. Han har under sin yrkesverksamma karriär varit adjungerad professor i epidemiologi och har forskat kring kroniska sjukdomar. Måns Rosén hänvisar till forskning som visar att varsel, konkurser, ökad arbetslöshet, kraftigt försämrad privatekonomi och psykisk oro leder till sämre hälsa hos människor.

– Långvarig arbetslöshet ger en klar överrisk för att dö i förtid. För svenska förhållanden innebär det att upp emot 2 000 personer årligen dör i förtid av orsaker kopplade till långtidsarbetslöshet. Vi vet också att fattiga drabbas av sämre hälsa än människor med god ekonomi, säger han.

Större risk för arbetslösa

En stor studie från ett forskningsinstitut knutet till Karolinska institutet visar ett tydligt samband mellan arbetslöshet och risken att dö i förtid. Bland de arbetslösa männen var dödligheten nästan dubbelt så hög och arbetslösa kvinnor löpte 30 procents högre risk att dö. En internationell studie som publicerats i The Lancet Psychiatry visar att självmordsrisken ökar med upp till 30 procent bland de som förlorat jobbet. Vart femte självmord bedöms delvis ha triggats av arbetslöshet.

Måns Rosén, tidigare professor i epidemiologi.

Måns Rosén är kritisk mot att det satts in så kraftiga åtgärder mot virusets spridning att de orsakar onödigt stora ekonomiska skador. Han efterlyser analyser av konsekvenserna och menar att de drastiska åtgärderna för att hindra smittspridningen riskerar att leda till fler dödsfall än själva viruset.

– Jag saknar den typen av analyser. När förlorar man fler liv än man vinner? Jag har en viss förståelse för att politiker vill visa handlingskraft men jag tror att det också är viktigt att politikerna inte blir för handlingskraftiga. Man borde ha tänkt efter före, säger han.

Katastrof för ekonomin kan vara värre

Kritiken kommer samtidigt som Arbetsförmedlingen larmar om att varslen kommer i en snabbare takt än under finanskrisen 2008. Arbetsförmedlingen ser stora spridningsrisker på arbetsmarknaden, både geografiskt och över olika branscher. Stockholms handelskammare befarar att 800 000 svenska jobb hotas i den rådande situationen.

PM Nilsson menar på Di:s ledarsida att resultatet av restriktionerna fört med sig en snabb katastrof för ekonomin och att den hotbilden potentiellt är mörkare än en virusepidemi.

”Svåra ekonomiska kriser orsakar för tidig död. Avvägningen mellan smittskydd och ekonomiska skador är svår men akut. Därför måste man nu börja diskutera den nuvarande nedstängningsstrategins effektivitet, rimlighet och skadeverkningar”, skriver han.

Oerhört svåra avvägningar

Kerstin Hessius, vd för Tredje AP-fonden, är inne på samma spår. Hon menar att samhället måste våga ta diskussionen och att det inte handlar om att ställa liv mot pengar.

”Är det klokt att med drastiska åtgärder minska risken för att fler än nödvändigt avlider till priset av massarbetslöshet och en förlorad välfärd framöver? Det är oerhört svårt att göra den riskavvägningen när det råder så mycket osäkerhet men en sak vet vi med hundra procents säkerhet, väntar vi för länge med att få hjulen att börja rulla igen då kommer vi att få enorma skador på välfärden och mänskliga lidanden”, skriver hon på fondens hemsida.

”Behövs lite proportioner”

Statistik från SCB och Socialstyrelsen visar att det varje år dör drygt 90 000 svenskar, vilket är 1 730 personer i veckan. De flesta dör i hjärt- och kärlsjukdomar, cancer och sjukdomar i andningsorganen. Måns Rosén påpekar att det årligen dör 200 personer i Sverige av vanlig influensa. Dödssiffrorna kopplade till corona är inte särskilt alarmerande, menar han.

– Corona är förmodligen värre än en vanlig influensaepidemi och fler kommer att dö men det behövs lite proportioner. Många patienter är också äldre och har underliggande sjukdomar så det kan vara svårt att avgöra vad som är den egentliga dödsorsaken. Corona kan göra att en del gamla och sjuka puttas över kanten.

Måns Rosén uppger att det trots allt är viktigt för alla människor att följa de restriktioner och rekommendationer som satts upp av myndigheterna.

– Jag är själv 70 år och därmed i riskgruppen. Det är självklart att jag är försiktig och följer rekommendationerna. Men regeringen måste börja fundera på om åtgärderna är befogade och om det inte går att göra andra insatser som blir mindre kännbara för ekonomin. Vi riskerar att få många extra dödsfall på sikt på grund av för drastiska åtgärder, säger Måns Rosén till fPlus.

Toppnyheter

Emilio Morenatti / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – globalt

Filosof: Ekonomiska kriser leder också till dödsoffer

I de politiska avvägningarna mellan att värna ekonomin och stoppa smittspridningen är det viktigt att komma ihåg att även en ekonomisk kris leder till dödsoffer. Det säger filosofi- och ekonomiprofessorn Joakim Sandberg till TT.

I Grekland, under finanskrisen 2008, dog 242 fler personer varje månad än i vanliga fall. Finanskrisen 2008–2009 ledde till mellan 5 000 och 10 000 fler självmord i Europa och Nordamerika enligt andra studier.

– Jag skulle säga att de som fattar beslut behöver ta ett steg tillbaka och göra en rationell kalkyl. Det är lätt att ryckas med när folk dör. Men det gäller att inte bara fastna i det.

Igår 20:59
Ett provtagningstält i USA. Kristopher Radder / TT NYHETSBYRÅN
undefined

518 nya dödsfall i USA – högsta siffran hittills

Det senaste dygnet var det dödligaste hittills i USA till följd av coronavirussmittan, rapporterar AFP med hänvisning till siffror från Johns Hopkins University. 518 personer har dött i landet de senaste 24 timmarna, jämfört med 453 dygnet före, den dittills högsta siffran.

Totalt har nu över 2 400 personer dött i USA.

I landet konstaterades också över 21 000 nya fall, vilket ger en totalsiffra på drygt 136 000 konstaterat smittade.

På en presskonferens på söndagen meddelade president Donald Trump att riktlinjerna om social distansering i landet förlängs april ut, skriver CNBC.

Igår 21:25
Illustrationsbild. Stefan Hörberg/Rithuset AB / TT NYHETSBYRÅN
undefined

WHO slår fast: Coronavirus är ingen luftburen smitta

Sedan coronaviruset började spridas världen över har det diskuterats huruvida det skulle var luftburet eller inte. Nu går Världshälsoorganisationen WHO ut och slår fast att så inte är fallet.

På Twitter skriver WHO att viruset i huvudsak sprider sig genom droppar från när någon hostar, nyser eller pratar. ”Dropparna är för tunga för att hänga kvar i luften, så de faller snabbt ner till marken och andra ytor”, skriver organisationen.

För att skydda sig mot coronaviruset ska man som tidigare känt tvätta händerna, undvika att vidröra sig i ansiktet, desinficera ytor regelbundet och hålla en meters avstånd från andra.

Igår 20:12
Läs mer om Coronavirusets spridning – globalt
Björn Olsen.  STAFFAN CLAESSON / Bildbyrån
Coronavirusets spridning – Sverige

Professor: Tveksamt om våra åtgärder ens har effekt

Hur länge det dröjer innan livet i Sverige kan återgå till det normala efter coronakrisen är experterna oense om. Björn Olsen, överläkare och professor i infektionssjukdomar säger till Expressen att han tror att viruset kan finnas kvar hela sommaren och in på hösten.

Han tror dock att extremt kraftfulla restriktioner skulle kunna göra att det går snabbare, som att stänga ner delar av landet och inskränka möjligheterna för människor att träffas i slutna rum.

– Jag kan inte se att de restriktioner vi vidtagit är tillräckligt hårda för att ens ha effekt, säger Olsen.

Tidigare statsepidemiologen säger å sin sida till Aftonbladet att han tror att det värsta kan vara över i maj.

Igår 21:10
Johan Carlson. SVT
undefined

Carlson försvarar Sveriges väg: Ett knepigt experiment att låsa in hela befolkningar

Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson var tydlig med att alla bör undvika att resa i påsk, när han gästade SVT:s Agenda på söndagen.

– Finns det inte klara skäl att åka, ska man stanna hemma. Det för att inte belasta sjukvården och dels för att förhindra smittspridningen, sa Carlson.

Han sa vidare att det vore komplicerat att införa tvingande regler som förbjuder resor, och att det heller inte nödvändigtvis är önskvärt.

– När man pratar om åtgärder tror jag att det är viktigt att man litar på att människor tar ansvar och skaffar sig kunskap.

Han vände sig också mot bilden av att Sveriges strategi är ett experiment och sa att många av hans kollegor i länder med hårda restriktioner är oroliga, bland annat för att de hårda reglerna ofta ändå inte följs i praktiken, vilket undergräver förtroendet för myndigheterna.

– Det är ett väldigt väldigt knepigt experiment att låsa in en hel befolkning i fyra fem månader, sa Carlson.

Igår 19:34
Johan Giesecke. JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN
undefined

Gisecke: ”Tror Sverige får kredd när allt är klart”

Sveriges beslut att vara restriktiva med tvingande förbud under coronakrisen väcker kritik på många håll i världen. Men tidigare statsepidemiolog Johan Giesecke tror att den bilden kommer att vara annorlunda när krisen är över.

– Jag tror det kommer bli så att Sverige får mycket kredd när allt är klart, att det var vi som gjorde rätt, säger Giesecke i en intervju med Aftonbladet.

Han säger också att han tror att det allra värsta kommer att vara över i slutet av maj, men att det fortfarande är svårt att förutse när toppen kommer för Sveriges del.

Igår 20:18
Läs mer om Coronavirusets spridning – Sverige
Ibrahim Baylan. Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Den svenska konjunkturen

Risk för utländska uppköp när svenska företag krisar

Med starka balansräkningar, en svagare svensk krona mot dollarn och euron än på mycket länge och låga nivåer på aktiepriserna är svenska bolag nu mycket attraktiva för utländska aktörer, skriver Dagens Industri.

”Svenska bolag är vidöppna för bud”, säger en investmentbankir som Dagens Industri har talat med.

Näringsminister Ibrahim Baylan säger att den svenska regeringen är positiva till investeringar och att Sverige är ett öppet land, men är medveten om sårbarheten. Han menar att det finns en beredskap från regeringen att ingripa.

Samtidigt väcker liknande scenarion politisk vrede i exempelvis Tyskland. Landets näringsminister Peter Altmaier uttalade sig i frågan förra veckan med anledning av konflikten kring det tyska företag Curevac, vilket Donald Trump enligt uppgifter ska ha erbjudit en stor summa pengar för att flytta till USA:

”Till alla i hedgefonder och på andra ställen som ser fram emot att köpa det ena eller andra tyska bolaget billigt – tro inget annat än att vi är fast beslutna att att stå vid våra bolags sida”.

Igår 18:55
Magnus Billing, Alectas vd. Lars Pehrson/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Bolunds utspel om slopad utdelning möter hård ktrik

Finansminister Per Bolund kritiseras av flera stora bolag på Stockholmsbörsen efter sitt utspel om att alla bolag bör slopa sin utdelning, skriver Dagens Industri.

”Det är bolagsstyrelserna som ska göra bedömningar om utdelningar. Det är rimligen inte något staten eller Per Bolund ska ha åsikter om”, säger Alectas vd Magnus Billing, som får medhåll av bland annat Cevians grundare Christer Gardell.

Enligt Magnus Billing är det samtidigt inte lämpigt att de bolag som behöver statligt stöd på grund av coronakriset har kvar sina utdelningar.

Kapitalet behövs då uppenbarligen bättre i bolaget. Det är dessutom helt adekvat att staten ställer motkrav på sitt stöd till bolag”, anser Magnus Billing.

Christer Gardell menar å sin sida att det är fel att politiker bestämmer hur börsnoterade bolags balansräkningar ska se ut och de besluten tas av bolagens styrelser. Han argumenterar också för att utdelningar är en viktig del i en dynamisk kapitalmarknad.

Igår 20:06
Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Regeringen uppmanar alla bolag: Vänta med utdelningar

Regeringen uppmanar samtliga svenska företag att stoppa sina aktieutdelningar, alltså även de som inte tar emot statligt stöd vid permittering. Orsaken är att vi kan stå inför en svår och långvarig ekonomisk kris, säger finansmarknadsminister Per Bolund (MP) till Dagens Industri.

– Det är extrema tider. Då kan man inte bara tänka i gamla banor utan behöver fundera på att bolaget kan komma att hamna i ekonomiska svårigheter, säger han.

Bolund säger även att det under vanliga omständigheter inte är regeringens sak att uppmana privata företag på ett sätt som detta – men att sådana omständigheter inte råder.

Igår 15:22
Läs mer om Den svenska konjunkturen

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer