Entreprenörskap

Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Företagandet i historien

Internet 50 år: Svensk it-historia – både fiaskon och succéer

Internet fyllde i dagarna femtio år. I Sverige associeras it-branschen med bubblan på nittiotalet. Men branschens historia börjar mycket tidigare än så – en resa som kantas av både succéer och fiaskon. Men riskbenägenheten och entreprenörsandan inom IT har bidragit till att placera Sverige i topp bland länder som leder utvecklingen – med miljardbolag som Spotify, Klarna och iZettle. Centrum För Näringslivshistoria ger en exposé över den svenska digitala historien.

31 okt
L.O. Smith föll från toppen men reste sig, gång på gång. Han dog dock lika fattig som han föddes. Bilderna i artikeln från Karlshamns museum. Karlshamns museum.
undefined

Tullkriget som sänkte brännvinskungen för 130 år sedan

Handelskrig och protektionistiska tullar är inget nytt i världshistorien. Det fick ”brännvinskungen” LO Smith, mannen på Absolut Vodkaflaskans sigill, erfara redan 1888. När Spanien införde konsumtionsskatt på all importerad sprit förlorade han 685 miljoner i dagens penningvärde. Fabriker lades ner och tusentals blev arbetslösa. Det blev början på slutet på ett hisnande livsöde som inbegriper allt – storpolitik, familjedrama, krig, kärleksaffärer, rikedom och ruinering. Centrum För Näringslivshistorias Pelle Berglund tar oss med på det svindlande äventyret.

15 nov
Läs mer om Företagandet i historien
Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
Det globala entreprenörskapet

Investeraren bakom Klarna: Så blir du framgångsrik

Hur lyckas man som entreprenör? Enligt superinvesteraren Michael Moritz, som står bakom betaljätten Klarna, är besatthet a och o. Det berättade han under techkonferensen Slush, skriver Di Digital.

Michael Moritz är en av världens rikaste riskkapitalister och har investerat i bland annat Airbnb och Stripe. När han bestämde sig att gå in i Klarna var det på grund av intrycket av ägarna och deras besatthet, något han menar att grundläggande för bra entreprenörskap.

– Om du inte är besatt av ämnet borde du göra något annat. Var också noggrann när du anställer, kompromissa inte med med kvaliteten på personalen. Och säkerställ att du förstår ekonomin i ditt företag, sa han under konferensen, rapporterar Di Digital.

26 nov
Marcio Jose Sanchez / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
undefined

Här är det bäst – och sämst - att vara entreprenör

Oavsett var du startar ett företag så krävs det mod, beslutsamhet och en god idé för att våga ta steget. Uöver det är entreprenörens villkor och möjligheter olika beroende på vilket land du verkar i.

Det visar CEOWORLD:s lista över de bästa länderna att vara entreprenör i. Sammanlagt granskas närmare hundra ekonomier utifrån parametrar som innovation, konkurrenskraft, infrastruktur, kompetens och tillgång till kapital. 
 
Den senaste rankningen toppas av USA som, enligt CEOWORLD, präglas av högkvalificerad arbetskraft, konkurrenskraft och öppenhet för företagande. 
 
Europeiska länder dominerar högst upp på listan, av de tio främsta är fem från Europa. Och än mer glädjande – Sverige landar på sjunde plats. I Europa är bara Polen och Storbritannien bättre länder för entreprenörskap. 

27 nov
Läs mer om Det globala entreprenörskapet