Entreprenörskap

Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Företagandet i historien

Internet 50 år: Svensk it-historia – både fiaskon och succéer

Internet fyllde i dagarna femtio år. I Sverige associeras it-branschen med bubblan på nittiotalet. Men branschens historia börjar mycket tidigare än så – en resa som kantas av både succéer och fiaskon. Men riskbenägenheten och entreprenörsandan inom IT har bidragit till att placera Sverige i topp bland länder som leder utvecklingen – med miljardbolag som Spotify, Klarna och iZettle. Centrum För Näringslivshistoria ger en exposé över den svenska digitala historien.

31 okt 2019
L.O. Smith föll från toppen men reste sig, gång på gång. Han dog dock lika fattig som han föddes. Bilderna i artikeln från Karlshamns museum. Karlshamns museum.
undefined

Tullkriget som sänkte brännvinskungen för 130 år sedan

Handelskrig och protektionistiska tullar är inget nytt i världshistorien. Det fick ”brännvinskungen” LO Smith, mannen på Absolut Vodkaflaskans sigill, erfara redan 1888. När Spanien införde konsumtionsskatt på all importerad sprit förlorade han 685 miljoner i dagens penningvärde. Fabriker lades ner och tusentals blev arbetslösa. Det blev början på slutet på ett hisnande livsöde som inbegriper allt – storpolitik, familjedrama, krig, kärleksaffärer, rikedom och ruinering. Centrum För Näringslivshistorias Pelle Berglund tar oss med på det svindlande äventyret.

15 nov 2019
Läs mer om Företagandet i historien