Entreprenörskap

Bertil Ericson/TT
Sveriges entreprenörer

”Orimligt att företag är rättslösa gentemot medier”

Företag är rättslösa om medier publicerar osanna eller ogrundade uppgifter om företaget. Det skriver Mats Olin, chef för Näringslivets medieinstitut, i Smedjan. Han tar upp tre fall där felaktiga uppgifter lett till ekonomisk skada för de anklagade företagen.
”De fällda medierna är skyldiga att publicera de beslut som kritiserar dem, men där stannar deras ansvar. Oavsett vilken ekonomisk skada de orsakat kan de aldrig bli skyldiga att reparera den”, skriver Mats Olin, som anser att det är hög tid att företagen får en möjlighet att skydda sig mot falska uppgifter som skadar verksamheten.

Igår 08:05
Most Photos TT
Sveriges entreprenörer

Här bryggs ölen på avloppsvatten

Mikrobryggerier, ipa och ale. Öltrenderna har varit många under de senaste åren. Kanske stavas nästa trend öl bryggd på avloppsvatten. Åtminstone hoppas Nya Carnegiebryggeriet, IVL Svenska miljöinstitutet och Carlsberg Sverige det. Trion lanserar nu den första svenska ölen som är bryggd på återvunnet vatten, skriver Ny Teknik.
– När vi fick frågan av IVL kunde vi inte motstå utmaningen. Som en miljömedveten aktör i livsmedelsbranschen delar vi synen på att både producenter och konsumenter måste våga tänka annorlunda för att ta hand om jordens resurser. Vi försöker alltid hitta klimatsmarta lösningar i vårt bryggeri. Till exempel omvandlas våra maltrester till biogas, vi använder grön el i bryggeriet och vi sorterar matavfall i vår restaurang, säger Chris Thurgeson på Nya Carnegiebryggeriet, i ett pressmeddelande.
Dagens teknik gör det möjligt att omvandla avloppsvatten till minst lika rent som vanligt kranvatten, skriver Ny Teknik.

Igår 05:35
SÖREN ANDERSSON / SÖREN ANDERSSON
Sveriges entreprenörer

Barbara Bergström hyllas för sitt jävlar anamma

Barbara Bergström som grundat Engelska skolan fick priset Årets Affärsbragd som delades ut under invigningen av SM i Ung företagsamhet, rapporterar Entreprenör. "Jag är så tacksam", sade hon. Motiveringen var att hon har ett jävlar anamma och har utmanat etablissemanget.
Under invigningen delades flera priser ut. Bland annat blev UF-företaget Altitude Filming Årets tillväxtföretag och priset Årets affärsplan gick till Storage of Sweden.
Även priset Årets affärsbragd delades ut, till Barbara Bergström, som har byggt upp friskolan Engelska skolan. Prissumman på 10 000 kronor lovade hon använda när hon senare under kvällen besökte UF-företagen på mässgolvet.
– Jag trodde det aldrig att – med dessa fina entreprenörer, de har gjort enastående insatser – att jag skulle få det. Men det känns djupt i hjärtat. Jag är enormt tacksam, sade, skriver Entreprenör.
Näringsminister Mikael Damberg (S) hyllade de unga entreprenörerna under invigningen.
– Det man lär sig handlar inte bara om att förverkliga en affärsidé utan att man får ett stärkt självförtroende. Det är oerhört viktigt oavsett om man sedan får ett jobb eller driva ett företag”, sade han, enligt Entreprenör.

16 maj
Läs mer om Sveriges entreprenörer