Entreprenörskap

Sveriges entreprenörer

Så fick Charlotte liv i anrika postorderföretaget

Med 35 års erfarenhet i bagaget från detaljhandeln tog sig Charlotte Nordén an utmaningen att ruska liv i det anrika postorderföretaget Cellbes. Nu rusar företaget i full fart framåt medan konkurrenten Ellos varslar, skriver Veckans Affärer.
Det är två år sedan som Charlotte Nordén tog över ledningen för Cellbes. Uppdraget var att göra företaget digitalt. Cellbes ökar just nu omsättningen med två miljoner kronor i veckan. En av de främsta framgångsfaktorerna har varit att jobba med personalen, enligt Charlotte Nordén.
– Vi har cirka 70 personer på kontoret, men tillsammans med våra fyra kontor utomlands och lagret är vi cirka 200 personer. Mitt jobb har varit att försöka få ihop de olika grupperna som tidigare jobbade i tydliga silos. Ett enkelt knep var att ta bort små fikarum och skapa ett stort istället. Men tydliga mål och strategier var en annan viktig del för att få med alla på tåget. Det ger väldigt mycket energi att få vara en del av helheten, säger hon till Veckans Affärer.

Igår 13:51
Sveriges entreprenörer

Tävling ska boosta företagandet i förorten

Företagaren Adnan Yousuf startade den ideella föreningen Bling för att hjälpa andra företagare. Nu utlyser Bling en tävling där Järvas bästa entreprenör vinner 100 000, skriver Lokaltidningen Mitt i.
– Vi vill skapa en plattform så att alla kan starta företag på samma villkor och hjälpa fler i lokalsamhället att våga starta företag, säger Adnan Yousu.
Bling hjälper personer att gå från en idé till företag och erbjuder stöd i form av coachning i affärsutveckling, nätverk och finansiering i Järvaområdet där bland andra stadsdelarna Husby, Rinkeby och Tensta ingår.
Nu delar Bling tillsammans med organisationen Hjärna.Hjärta.Cash. ut 100 000 kronor till en entreprenör som har den bästa idén oavsett om det är en affärsidé, en idé att förbättra samhället eller en innovation.
Syfte är att inspirera Järvabor att gå efter sina drömmar och väcka drivkraft, skriver Mitt i.

13 sep
Läs mer om Sveriges entreprenörer
Jeff Bottari / TT / NTB Scanpix
Företagande i praktiken

Richard Bransons 15 bästa entreprenörstips

Richard Branson älskar utmaningar. Här är hans bästa tips till alla blivande entreprenörer.

 1. Genom att vända utmaningar till möjligheter kommer du att lyckas med saker du aldrig trodde var möjliga.
 2. Du kommer inte alltid att lyckas. Faktum är att du kommer att misslyckas om och om igen. Det är OK.
 3. Det är viktigt att titta på vad som gått fel och lära av misstagen.
 4. Fortsätt chansa. Hur framgångsrik du blir beror på hur villig du är att ta kalkylerade risker.
 5. Lyssna inte på nejsägare.
 6. Var inte rädd för att delegera.
 7. Det är upp till dig att skapa världen du vill leva i, vilket går om regering, företag och människor jobbar tillsammans.
 8. Äventyrslusta håller dig nyfiken; öppna sinnena för stora möjligheter, och lev efter devisen ”inget är omöjligt”.
 9. Sluta aldrig drömma eller skapa.
 10. Låt aldrig någon hindra dig från att gå efter dina drömmar.
 11. Du kommer att stöta på utmaningar, som kommer att kännas oöverstigliga. Men låt inte detta hålla dig tillbaka. Använd fantasin och försök hitta vägar runt problemen.
 12. Du kommer att göra massor av misstag, igen och igen. Misstag är livets bästa lektion.
 13. Fortsätt att ha roligt.
 14. Fortsätt att drömma stort och lyssna på ditt hjärta.
 15. Titta på världen med öppna sinnen och entusiasm och fortsätt tro på att vi tillsammans är vi mer kraftfulla än de problem vi stöter på.

Alla tipsen är skrivna i brevform av Richard Branson. I fyra brev riktar han tips till den 10-, 25-, 50- och 65-åriga versionen av sig själv.

13 sep
TT
Företagande i praktiken

Svensk företagsmodell har skapat tre miljoner jobb i Indien

Doktor Kalpana Sankar har hjälpt miljoner kvinnor att ta sig ur fattigdomen. Och medlet är inte bidrag utan företagande, skriver Dagens Industri.
När hon berättar om hur hon var med och grundade organisationen Hand in Hand i Indien för 15 år, gör hon det med entusiasm. Inte konstigt, sedan starten 2004 har det, under hennes ledarskap, skapats 2,9 miljoner jobb i Indien, vilket i sin tur förbättrat levnadsvillkoren för 15 miljoner människor.
Bakom initiativet står näringslivsgurun Percy Barnevik, som ledde verkstadsjätten Asea/ABB i närmare två decennier.

13 sep
Läs mer om Företagande i praktiken
Yngve Johansson
Det svenska skattetrycket

Högst skatt i världen – nu ger han upp

Serieentreprenören Bror Lövbrand hade världens högsta skatt. Nu har han lämnat Dorotea och tagit jobben med sig, rapporterar Entreprenör.
Sverige ligger i världstopp när det gäller höga marginalskatter. Och i Dorotea är marginalskatten återigen högst, eftersom de har den högsta kommunalskatten. Där har Bror Lövbrand länge bott och drivit flera företag. Men för ett tag sedan fick han nog och flyttade till Umeå.
– Jag kan inte säga att jag gick omkring och tänkte på att jag betalade högst skatt i världen. Men det är förjävligt att Dorotea som har den högsta kommunalskatten inte kan erbjuda en bättre samhällsservice, säger han till Entreprenör.
Bror Lövbrand driver bland annat Bottnia Kross, som krossar berg i Bolidens gruva Aitik i Gällivare. Han menar inte att strö salt i såren men poängterar ändå att Dorotea går miste om skattepengar, jobbtillfällen och entreprenörsdriv i och med hans flytt till Umeå.
Som exempel berättar han att han under 2016 betalade drygt 2,6 miljoner kronor i skatt. Hans fru betalade nästan en halv miljon kronor. Bror Lövbrand berättar att han fortfarande är en bra skattebetalare, även om han inte vill uppge exakt hur mycket som dras.
– Men jag vill ändå exemplifiera med hur mycket som kan gå förlorat, säger han.
– Det är tråkigt att höra, även om jag förstår kritiken, säger Gaby Bisping, kommunstyrelsens ordförande i Dorotea, till Entreprenör.

12 sep