Entreprenörskap

Företagande i praktiken

Tjänstebil eller privatbil – vilket är mest förmånligt?

En vanlig fråga som många företagare undrar över är om de ska välja tjänstebil eller privatbil. Företagande.se reder i en artikel ut vad som gäller för de två alternativen. De allmänna råden är:

 • Tänker du köra en relativt ny och dyrare bil – tjänstebil.
 • Kör du mer än 3 000 mil i tjänsten varje år – tjänstebil.
 • Kör du en nyare miljöbil – tjänstebil.
 • Kör du mer än 1 000 mil i tjänsten med en bil som är äldre än 4–5 år och som är värd mindre än 200 000 kr – äg bilen privat och ta ut milpengar för tjänsteresorna.

Företagande.se skriver att om bilen ska användas i momspliktig verksamhet är det mest lönsamt att leasa tjänstebilen. Det gäller även om företaget inte behöver låna för ett köp. Det beror på att halva momsen på leasingavgifter alltid är avdragsgill som ingående moms, men att ingen del av momsen i de flesta fall får dras av som ingående moms vid ett köp av en personbil.

Företagande.se ger också konkreta exempel på vad som gäller vid olika situationer och hur företagaren bör göra med bensinen och trängselskatten.

22 maj
Todd VanSickle / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Företagande i praktiken

Så startar Rickard Branson och Tim Cook den perfekta arbetsdagen

Här är tips från sju framgångsrika vd:ar om vad de gör för att få en perfekt start på arbetsdagen, enligt Fast Company.

 • Virgin Groups grundare Richard Branson vaknar klockan 5 varje morgon. Dagen börjar med motion som tennis eller cykling runt Necker Island. ”Övningarna gör att jag kommer i en bra sinnesstämning för att göra affärer. Det hjälper mig också att få den vila jag behöver varje natt. Det finns inget mer tillfredsställande än att veta att jag har gett allt både fysiskt och mentalt varje dag”, skriver han på sin blogg.
 • Clique Brands Katherine Power börjar också sin dag med ett träningspass. ”Jag kan inte tänka så klart utan den timmen i början av dagen”, sa hon i en intervju med Self.
 • Nadia Boujarwah, vd för abonnemangstjänsten, stiger upp 6:30 för att meditera.
 • Microsofts vd Satya Nadella göra samma sak, fast bara i i 90 sekunder. ”Det ger en bra grund och gör att du kommer i kontakt med dig själv och världen runt dig, det är fascinerande”, har han sagt.
 • Elliot Weissbluth, grundare av finansföretaget HighTower, startar sin dag så tidigt som 04.00 och gör en tydlig plan för sin arbetsdag, prioriterar om ifall det krävs. "Jag gör kaffe och samlar mig – var står jag, vad är planen är för dagen, och funderar över de de saker som måste göras”, sa han till Business Insider.
 • Googles vd Sundar Pichai går upp lite senare – mellan 6.30 och 7.00 – och sätter sig ned med ett pappersexemplar av Wall Street Journal. ”Tro det eller inte, jag läser en tidning varje morgon,” sa han i en intervju med Recode.
 • Apples vd Tim Cook går upp klockan 04.00 och börjar sin dag genom att läsa Apples användarkommentarer. Det tycker han är en bra start på dagen, enligt Fast Company.
22 maj
Läs mer om Företagande i praktiken
Sveriges entreprenörer

Isabella vill bli världens mäktigaste affärskvinna

Entreprenören och influeraren Isabella Löwengrip hoppas få med sig sina följare till börsen genom att notera Löwengrip Invest, uppger hon i en intervju med DI Digital.

Hudvårdsbolaget Löwengrip Beauty omsatte 85 miljoner kronor förra året och har hittills klarat målet att öka med över 50 procent per år. Nettoresultatet landade på blygsamma dryga 4 miljoner kronor.

Isabella Löwengrip vill bli världens mäktigaste affärskvinna, vilket också kommer med ett pris, skriver DI Digital. Efter sommaren kommer hon inte att ge fler intervjuer med svenska medier.

– Vi kan inte göra så mycket mer i Sverige och nästa steg är att ta bort den svenska bloggen och bara köra på engelska. Man måste stänga vissa dörrar för att andra ska öppnas, säger Isabella Löwengrip.

För att få ihop tillvaron som entreprenör och ensamstående tvåbarnsmamma har hon personal runt omkring sig som sköter planeringen. Tolv personer jobbar med hennes sociala medier-närvaro för att optimera synligheten och driva försäljning, främst genom betalda samarbeten med olika varumärken. Den verksamheten omsätter runt 2 miljoner kronor i månaden, menar hon.

Målet för Löwengrip Invest är att 2020 komma upp i 100 miljoner kronor och i planerna ligger också att börsnotera bolaget, skriver DI Digital.

17 maj
Sveriges entreprenörer

Tesla fick superentreprenören att lägga om kursen – bygger elbåt

Serieentreprenören Konrad Bergström lägger om kursen igen. Efter succén med Zound Industries och försäljningen av hörlurar ger han sig nu in i båtbyggarbranschen, skriver tidningen Entreprenör.

Inspirerad av Tesla lanserade han nyligen ”folket elbåt” under namnet X Shore.

– Jag har alltid varit nyfiken på det nya. Min pappa och min farfar är ingenjörer så det kommer kanske därifrån. Det var tydligt att Tesla skulle ta över bilindustrin och jag började skissa på konceptet med en elbåt, säger Konrad Bergström.

Målet är att X Shore ska vara ett miljardbolag inom fem år.

– Försäljningen har kommit i gång. 300 personer har betalt för att testköra den och ytterligare 150 har lagt en beställningsförfrågan via webben, så det finns redan 450 potentiella kunder i kö.

Genom åren har han drivit en rad framgångsrika företag inom livsstilsprodukter och inte varit rädd för att kasta sig in i nya projekt:

– Jag är en arbetare i grunden och har säkert gjort fler timmar än de flesta. Det är väl det som lett till min framgång – all träning har gjort att jag blivit bättre.

Här är Konrad Bergströms 5 bästa tips: Så lyckas du i vitt skilda branscher!

 1. Gå globalt direkt. Strukturera efter den globala marknaden för att undvika överraskningar när du väljer att satsa internationellt. Om du enbart fokuserar på Sverige först finns det risk för marginalfel när du till exempel lanserar i Tyskland. Det kan kräva helt andra kostnader för distribution som du missat att räkna med.
 2. Hitta hålet i marknaden. Nya produkter kan skapas när det blir teknikskiften. Zound gjorde hörlurar för att telefonerna blev smarta och konsumenterna började gå omkring med sin musiksamling. Elbåtarna blev snabbt globala för att det blev en politisk prioritering och för att bilbranschen utbildade folket.
 3. Måla upp en vision men var öppen för nya vägar. Hur vi ska nå vår vision förändras hela tiden. I dag är det på ett sätt, i morgon är det på ett annat. Det kan gå fort. Behåll visionen men var beredd på att sättet att nå dit kan förändras.
 4. Var inte rädd för att testa. Tester leder fram till de bästa lösningarna. Var gärna lite galen i den kreativa processen och inte för inrutad. Vad bred och skala ned sen när du identifierat kostnader, tekniska hinder eller annat som påverkar idén.
 5. Tjäna pengar. Finns det ingen struktur för att tjäna pengar faller allting snabbt. Jag lärde mig det den hårda vägen genom min konkurs.
17 maj
Läs mer om Sveriges entreprenörer