Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Klimathotet

”Entreprenörerna kan rädda vår jord”

Klimatet kan bara räddas om genom att ta konkreta steg för att förändra våra system och skapar incitament för grön tillväxt. Elcykelsubventioner eller alarmism är helt fel väg att gå. De skriver tre företrädare för Liberalerna i Dagens Samhälle.

Liberalerna resonerar att omställningen inte kommer att vara enkel alla gånger, men att den är oundviklig och att Sverige bör ta på sig ledartröjan. Det kan i sin tur stärka konkurrenskraften och ge fler jobb.

”Fler måste få krisinsikt, klimatet kan bara räddas om vi tar konkreta steg för att förändra våra system och med rätt styrmedel skapar incitament för grön tillväxt. Det är engagerade entreprenörer, innovatörer och företagsamma människor som tillsammans med politiken kan rädda vår jord”, skriver de.

Dela

Öppna i ny flik

Relaterade ämnen

Klimathotet

Toppnyheter

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / TT / TT NYHETSBYRÅN
Den akuta elkrisen

Tusentals jobb i södra Sverige hotas på grund av elbristen

Tillväxtverket bedömer i en framtidsprognos för Skåne antalet sysselsatta minskar med mellan 6 000 till 19 000 till år 2040 på grund av att elbehovet inte möts, beroende på låg- eller högriskscenario.

Det skriver Sydsvenska Handelskammaren som analyserat rapporten.

– Prognoserna bekräftar det vi påtalat länge. Den bristande elförsörjningen är oerhört allvarlig, både gällande nyetableringar och för det befintliga näringslivets tillväxt. Vi vill betona vikten av en ordentlig upprustning och expandering av elnäten, men också belysa vikten av regional elproduktion. Det är centralt för vår förmåga att generera välstånd, säger Sara Åhlén Björk, chefekonom Sydsvenska Handelskammaren, i ett pressmeddelande.

Igår 18:04
Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ygeman får kritik för elbristen

Energiminister Anders Ygeman får kraftig kritik för sin plan att trygga elförsörjningen till företagen, uppger Ekot.

fPlus berättade i en mycket uppmärksammad och spridd artikel i fredags om att den svenska elkrisen är värre än någonsin och att företagen larmar om att det kommer att bli mycket värre. Till Ekot säger Lina Håkansdotter, avdelningschef Hållbarhet och infrastruktur på Svenskt Näringsliv, att elbristen utgör ett allvarligt hot mot sysselsättning och klimatomställning.

Anders Ygeman svarar att det gjorts en tillfällig kapacitetslösning i södra Sverige för att säkra energiförsörjningen till att uppdateringen av stamnätet är klart 2025. Men Lina Håkansdotter varnar för följderna av de tillfälliga lösningarna.

– Det är en kortsiktig lösning. Det blir dyrare och tar längre tid än vad som egentligen skulle varit fallet om man hade gjort rätt från början, säger Lina Håkansdotter, till Ekot.

7 jul
Läs mer om Den akuta elkrisen