Horace Engdahl. Arkivbild. Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Svenska Akademiens kris

”Engdahl galopperar med käpphäst mot tidsandan”

Flera svenska kultursidor har recenserat Akademiledamoten Horace Engdahls bok ”De obekymrade” som släpps den 24 maj.

SvD:s Lisa Irenius skriver att han samtycker med sig själv och talar som en ”litteratör av fri ande”, men konstaterar att han inte har medlidande med kvinnor.

”Jodå, den som i Horace Engdahls nya bok vill hitta bevis för att författaren har en minst sagt förlegad kvinnosyn behöver inte leta länge”, skriver hon.

Kulturnyheternas litteraturkritiker Per Andersson anser att Engdahl skriver som en sockerkonditor och att han på ”kortprosans hårdsminkade lilla käpphäst” ger sig ut på galopp ”i strid mot tidsandan”.

DN:s Leif Zern tar upp att Engdahl i sin bok försvarar ”den hållning som gjorde honom till var mans buse i den svenska offentligheten”.

”Engdahl är medveten om att läsaren kommer att skratta åt detta oblyga försök att ge det egna lidandet en klassisk skepnad”, skriver han.

Om recensionssvepen

Varje helg tipsar Omni-redaktionen om de mest aktuella filmerna, tv-serierna, musiken, böckerna och mycket mer från hela världen. Genre kan variera från vecka till vecka.

Om Omni-helg

Recensionssvepen är en del av Omnis helgsatsning med rekommendationer på läsvärda, aktuella och intressanta recensioner, intervjuer och långläsning som publiceras varje helg.

Toppnyheter

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer