”En sup till jul skulle göra restaurangbranschen stadigare”
I krisen har ett antal driftiga krögare ställt om och kör hem julbordet när serveringen på lokal nu till stor del är inställd. Och om restaurangerna fick leverera snapsen, så skulle det rädda en del jobb, skriver Mattias Svensson i en krönika i Arbetsmarknadsnytt.
En stor del av restaurangernas intäkter försvinner när de säljer hämtmat i samma utsträckning som de tidigare serverade mat. Men ett antal framsynta kommuner som Växjö, Nacka och Malmö har försökt att medge ett serveringstillstånd som tillåter hemleverans. Det skulle kunna innebära att jultallriken levereras komplett, och fler restauranger får en chans att överleva krisen.
”Restauranglivet bidrar nämligen inte bara till människors glädje och samvaro, utan erbjuder också en arbetsmarknad för dem utan tidigare arbetslivserfarenhet. Många i branschen är unga och relativt andra branscher är andelen utlandsfödda hög och fler har rekryterats från tidigare arbetslöshet. Det är de som blir utan jobb när branschen går på knäna, ett slag mot integration och social utjämning”, skriver Mattias Svensson.