Bild från forskaren Leonarde Keelers lögndetektortest år 1937/Elektroder placeras på fingrarna inför ett lögndetektortest. Wikimedia/Bibliothèque nationale de France/TT
Forskning & tech

En perfekt lögndetektor är snart här – men vill vi det?

Människan får höra en lögn i snitt 200 gånger om dagen. Samtidigt är vi väldigt dåliga på att upptäcka vad som är sant och inte – ett problem som mänskligheten länge har försökt att övervinna. Och nu kan det snart ske, skriver The Guardian i ett långt reportage. Med hjälp av hjärnskanning och modern AI-teknik har jakten på den perfekta lögndetektorn tagit stora steg framåt under den senaste tiden.

Men är det verkligen det vi vill? frågar sig tidningen. Ska en maskin kunna läsa våra innersta tankar? Och vad händer om länder och företag börjar använda sådana test i stor skala?

– Forskare tänker inte mycket på vem som kommer att använda de här metoderna, säger forskaren Giorgio Ganis i reportaget.

Läs hela reportaget genom länken nedan.

Om långläsning

Varje helg rekommenderar Omni-redaktionen några läsvärda längre reportage från olika delar av världen. Ämnesvalen kan variera från vecka till vecka.

Om Omni-helg

Långläsning är en del av Omnis helgsatsning med rekommendationer på läsvärda, aktuella och intressanta recensioner, intervjuer och långläsning som publiceras varje helg.

Toppnyheter

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer