Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Kritiken mot upphandlingarna

En miljard dyrare för Stockholms skattebetalare efter formaliamiss

Närmare en miljard dyrare för Stockholms skattebetalare. Det blev notan efter Stockholms stads it-upphandling som på grund av ett formaliakrav ledde till att den lämpligaste och mest prisvärda kandidaten, Evry, förlorade i en rättsprocess. ”Viktigt att inte göra slarvfel”, säger Stockholm stads it-direktör.

Det var it-företaget Evry som 2016 vann Stockholms stads upphandling av it-stöd. Deras anbud låg på 256 miljoner kronor per år och bedömdes också vara den leverantör som bäst kunde svara upp mot beställningen.

Men tvåan, Tieto, upptäckte ett formaliafel i Evrys anbud och begärde överprövning. Både förvaltningsrätten och kammarrätten gick på Tietos linje och därmed hade Stockholms stad inte något annat val än ge dem uppdraget som kostade 332 miljoner kronor per år. Notan för skattebetalarna blir 912 miljoner dyrare eftersom avtalet har möjlighet att löpa under tolv års tid.

Formaliafelet bestod i att Evry inte har namngett de personer som ska företräda gruppen av leverantörer, med vilken Evry hade lämnat anbudet, på det sätt som domstolarna i efterhand ansåg krävdes.

Men att ange personer på individnivå redan ett och ett halvt år innan kontraktet börjar löpa är inte ett lämpligt krav menar Ellen Hausel Heldahl, som är expert på offentlig upphandling på Svenskt Näringsliv.

– De som kan något om it-branschen vet att människor inte är livegna där. Folk byter jobb. Att långt i förväg namnge de personer som arbetar hos underleverantörer låter sig inte göras så lätt, säger Ellen Hausel Heldahl.

Slår ifrån sig kritiken

Stockholms stad vill dock betona hur viktigt det är att anbudsgivarna håller sig till reglerna.

– Det är anbudsgivarens ansvar att säkerställa att de lämnar ett korrekt och formellt rätt anbud som inte innehåller slarvfel, säger Christer Forsberg Philip, tillförordnad it-direktör vid Stockholms stad.

Men det var först efter en överklagan som Evry förlorade uppdraget. Stockholms stad lät Evry vinna trots misstaget i anbudet.

– Stockholms stad gjorde sin bedömning utifrån proportionalitetsprincipen i LOU. Det innebär att vi inte kunde förkasta Evrys anbud på grund av att de missat att ange personerna. Dock gjorde de rättsliga instanserna en annan bedömning, säger Christer Forsberg Philip.

Han menar att förfrågningsunderlaget var tydligt och hänvisar till rättens beslut.

– Kammarrätten gör samma bedömning som förvaltningsrätten i sin dom, nämligen att anbudsansökan saknar en uppgift och att de därför ska diskvalificeras, säger Christer Forsberg Philip.

 Christer Forsberg Philip vara en fråga som inte går att förutspå.   Lieselotte van der Meijs

Att kostnaderna för Stockholms skattebetalare skulle bli närmare en miljard dyrare, trots att Evry uppfyllde alla övriga villkor, menar Christer Forsberg Philip vara en fråga som inte går att förutspå.

– De faktiska kostnaderna kan bedömas först när avtalet tas i bruk. Detta är en behovsstyrd leverans av moderna digitala tjänster utifrån olika verksamheters behov. Det är ett stort avtal där alla förvaltningar och bolag är med.

Asta Ellingsen Stenhagen är chef för juridikavdelningen på Evry. Hon anser att Stockholms invånare har blivit de största förlorarna, då de har behövt betala väsentligt mer för en lösning som i upphandlingsprocessen blev värderad sämre än den som Evry kunde leverera till betydligt bättre pris.

– Vi bekräftade på Stockholms stads begäran i ett tidigt skede vilka som var behöriga att företräda såväl leverantörerna som gruppen av leverantörer. Stockholms stad menade också att vi hade infriat kraven som inkluderade fullmakter och bekräftelser, säger Asta Ellingsen Stenhagen.

”Det rör sig om en extremformalism som inte har något alls att göra med den faktiska leveransen”

Ellen Hausel Heldahl vid Svenskt Näringsliv menar att det är viktigt alla myndigheter, däribland Stockholms stad, ”tvättar” förfrågningsunderlagen så att endast absolut nödvändigt ska-krav kvarstår.

– Ett ska-krav måste alltid vara uppfyllt, annars ska leverantören uteslutas. Jag anser att Stockholms stad borde ha ifrågasatt värdet av att kräva denna typ av information så långt tid i förväg. Det är betydligt bättre att använda möjligheterna om tillkommande kontraktsvillkor, där det krävs att personerna namnges den dag då kontraktet börjar löpa, säger Ellen Hausel Heldahl.

Asta Ellingsen Stenhagen på Evry tycker att myndigheter ska vara försiktiga när de skriver sina upphandlingsunderlag.

– Upphandlande myndigheters ska vara noga med de krav de ställer och huruvida de är lagligt giltiga. Vi har annars stor respekt för att all formalia ska vara på plats i processer som rör offentlig upphandling.

Men i detta aktuella fall anser hon att man har gått över gränsen vad gäller rigida regelkrav.

– Det rör sig om en extremformalism som inte har något alls att göra med den faktiska leveransen och som saknar proportionalitet, säger Asta Ellingsen Stenhagen.

Toppnyheter

Ulf Kristersson, Annie Lööf och Michael Arthursson. TT
Alliansens framtid

C-toppens svar på kritiken: ”Förstår att M är besvikna”

Moderaterna har gjort ett annat val än Centerpartiet, säger C:s partisekreterare Michael Arthursson till SvD som svar på M-ledaren Ulf Kristerssons kritik.

– Efter 15 års äktenskap gör man inte slut 27 minuter innan man förlovar sig med någon annan, sa Kristersson om C:s beslut att agera stödparti åt S.

– Jag förstår att Moderaterna är besvikna. Men de har gjort ett helt annat vägval än vi gjort, och velat bilda en regering som i varje blockavskiljande fråga är beroende av stöd från SD, säger Arthursson till tidningen.

Igår 22:08
Annie Lööf (C) och Ulf Kristersson (M). TT
Alliansens framtid

Kritiken mot C: ”Svårt att se att det var helt ärligt”

M-ledaren Ulf Kristersson kritiserar i en intervju med SvD Centerpartiet för dess agerande i regeringsfrågan. Kristersson är kritisk till att C ringde och meddelade att det inte blir något Allianssamarbete 27 minuter före en pressträff då de blev stödparti åt Socialdemokraterna.

– Efter 15 års äktenskap gör man inte slut 27 minuter innan man förlovar sig med någon annan, säger han till SvD.

På frågan om han anser att C fulspelade i regeringsfrågan svarar han:

– Jag har svårt att se att det var helt ärligt.

Igår 19:12
Ebba Busch Thor (KD)/Ulf Kristersson (M)/Annie Lööf (C). TT
Alliansens framtid

Lööfs press på M och KD: Vill samla Alliansen igen

C-ledaren Annie Lööf vill samla Alliansen till nästa val, säger hon till Aftonbladet. Nu står Moderaterna och Kristdemokraterna inför ett ”vägval”, enligt Lööf.

– Det ligger ett tryck hos M och KD nu, om vilket vägval de ska göra framåt. Om de vill ha goda samtal med C och L, eller om de väljer en annan väg, säger hon till tidningen.

Alliansparterna har under de senaste veckorna inte pratat politik med varandra, men Lööf hoppas att samtalen ska komma igång.

Moderaternas toppnamn i EU-valet Tomas Tobé rasar mot Lööfs utspel och kallar det ”på gränsen till skamlöst”.

”Nu krävs att M inför nästa val måste acceptera att ge S veto mot borgerlig regering. Vad sägs om att stå upp för en borgerlig regering i stället?” twittrar han.

16 feb
Läs mer om Alliansens framtid
IS i Irak. Arkivbild från 2014. TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Kampen mot IS

Europa tveksamt till att låta IS-medlemmar återvända

USA:s president Donald Trump uppmanar Europa att ta hem och ställa IS-medlemmar inför rätta – men europeiska regeringar är tveksamma, skriver AFP.

Den kurdisk-arabiska SDF-milisen har gripit omkring 800 personer som har sin hemvist i Europa och Trump varnade i dag för att de kan komma att släppas om de inte tillåts återvända.

Tyskland säger sig bara vilja ta hem IS-medlemmar om det går igenom konsulär personal och Storbritanniens inrikesminister Sajid Javid har tidigare sagt sig vara motvillig. Belgiens justitieminister Koen Geens säger att han vill ha en gemensam ”europeisk lösning” utan att specificera vad han menar med det.

Igår 21:32
Trump vid ett besök i Irak hos de amerikanska trupperna, 26 december. Andrew Harnik / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Kampen mot IS

Trump till Europa: Ta hem och åtala IS-medlemmarna

Donald Trump uppmanar Storbritannien, Frankrike, Tyskland och andra europeiska allierade att ”ta tillbaka” de 800 IS-anhängare som fångats i Syrien och ställa dem inför rätta. Det skriver den amerikanske presidenten på Twitter.

Uttalandet kommer efter uppgifter om att det sista IS-kontrollerade området i landet har tagits över av USA-stödda trupper.

”USA vill inte se på när dessa IS-krigare sprider sig i Europa, vilket de väntas göra”, skriver Trump.

Presidenten meddelade tidigare i höstas att USA ska kalla hem sina styrkor från Syrien.

”Dags för andra att kliva fram och göra jobbet som de är kapabla till”, skriver Trump i en tweet.

Igår 04:42
Läs mer om Kampen mot IS
Ulf Kristersson (M). SVT
Fallet Gui Minhai

M-ledaren om mötet: ”UD, lägg papperen på bordet”

M-ledaren Ulf Kristersson kräver att Utrikesdepartementet lägger papperen på bordet kring mötet mellan fängslade Gui Minhais dotter Angela Gui, Kinaambassadören Anna Lindstedt och kinesiska affärsmän. Det säger han i SVT:s Agenda.

– Det här måste utredas ordentligt. Papperen på bordet, säger han och tillägger:

– Exakt vem som gjorde exakt vad på vems uppdrag. Det tycker jag att vi måste få klarhet i.

Igår 20:41
Angela Gui. Anders Ahlgren/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Fallet Gui Minhai

Gui om hemliga mötet: ”Stämningen var hotfull”

Den fängslade bokförläggaren Gui Minhais dotter Angela Gui utsattes för påtryckningar under det hemliga mötet mellan henne, Kinaambassadören Anna Lindstedt och kinesiska affärsmän, berättar hon för SVT:s Agenda.

– Jag försökte få klarhet i varför jag skulle behöva vara där och vad det var för information jag skulle få, säger hon till Agenda och fortsätter:

– Det var när jag började ifrågasätta den planen som stämningen började bli riktigt hotfull.

Hon beskriver också hur affärsmannen kontrollerade henne och höll koll när hon skulle gå på toaletten.

Igår 19:28
Angela Gui/Anna Lindstedt. TT
Fallet Gui Minhai

Kinesisk affärsman: Hade möte med Kinaambassadör

En kinesisk så kallad affärsman bekräftar att han var en av de två konsulter som deltog på det hemliga mötet om den fängslade förläggaren Gui Minhai, rapporterar Ekot.

Däremot vill han inte berätta några detaljer från mötet.

– Den här saken verkar vara känslig nu, vårt huvudsakliga arbete handlar om kulturutbyte, säger han till SR.

Enligt dokumentation som Ekot tagit del av har den hemskickade ambassadören Anna Lindstedt en etablerad och långvarig kontakt med konsulten.

Igår 17:02
Läs mer om Fallet Gui Minhai

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Räntan och inflationen

”Inflation är nästa möjliga krisscenario”

Vid en kommande kris måste inflationsbekämpning gå före sysselsättning, skriver Gunnar Eliasson, professor emeritus i industriell dynamik, på Svd Debatt.

”Många års slapp penningpolitik och negativ ränta, särskilt inom EU, har pumpat världsekonomin full med likviditet, som bara väntar på att aktiveras. I Sverige har samma penningpolitik motiverats av att hålla nere kronkursen, för att hjälpa fram en export, som inte behövt någon hjälp från det hållet, och sänka en arbetslöshet, som i ett internationellt perspektiv redan var låg.”

I industriländerna ligger den monetära räntan sedan länge långt under den naturliga ränta, konstaterar han. En förklaring är den inflationsdämpande låglöneexporten från Kina. En annan är att den nya gig-ekonomin har försvagat fackföreningarna, och att effektivare tillverkning har hållit lönerna i schack genom att eliminera låglönejobb. Allmänna förväntningar om fortsatt låg inflation och ränta är ytterligare en förklaring, som tillfälligt kan ha hållit löner och inflation på mattan.

”Men när nu den amerikanska centralbanken börjar justera upp räntan för att återställa normala förhållanden kan mycket oväntat inträffa. Förväntningarna kan ändra förtecken, och skapa oväntade icke linjära ketchupeffekter i form av plötslig inflation.”

Expansiv penning- och finanspolitik under en god konjunktur har drastiskt reducerat förutsättningarna att föra expansiv politik under den kommande lågkonjunkturen – den ”likviditetsstinna världsekonomin har blivit en inflationistisk krutdurk”, skriver han.

”Då måste inflationsbekämpning få företräde före arbetslöshet.”

Igår 20:30