TT
Ledarsvepet

”En fråga om politisk anständighet”

I veckan har det blåst mer än vanligt kring den ofta politiskt kontroversielle moderata riksdagsledamoten Hanif Bali. En skarp kritik riktad mot tidigare moderatledaren och utrikesministern Carl Bildt följdes av att den moderata partiledningen fråntog Bali sina utskottsplatser. Det har väckt diskussioner på flera ledarsidor runt om i landet.

Eskilstuna Kurirens ledarredaktion ställer sig frågan var gränsen för vad en moderat politiker får tycka går. De poängterar att problemet med Bali, och ett par andra moderata riksdagsledamöter för den delen, inte i första hand är deras raljanta ton, utan deras värderingar, där en människosyn som torde stå långt från den moderata värdegrunden ofta manifesteras på sociala medier. ”Det är en fråga om politisk anständighet och om att motverka polarisering i samhället. Men Moderaterna borde även se det som en maktfråga”.

De får medhåll från Lars Ströman på Nerike Allehandas ledarredaktion, som även han ifrågasätter att just kritiken mot Bildt var droppen som fick bägaren att rinna över. Ströman poängterar dessutom att Balis kritik mot Bildt kan ses som direkt felaktig, precis som den om busschauffören som bad bön på sin rast. Han hänvisar till en princip inom pressetiken som säger att personer med makt bör tåla mer. ”För Moderaterna är det tydligen tvärt om: Är du busschaufför så får du tåla både det ena och det andra. Men är du före detta utrikesminister, så kan du räkna med att partiledningen rycker ut mot en riksdagsledamot som är vårdslös med sanningen”.

Johan Söderström på Norrbottens-Kurirens ledarsida konstaterar att Moderaterna länge fört diskussioner kring Balis twittrande och att sanktioner mot honom även tidigare har utfärdats. Söderström menar dock att Balis twittermakt inte är att förväxla med politisk makt. ”Hanif Bali bidrar till polariseringen och en förflackning av det politiska samtalet. Det är i rollen som influencer hans påverkan ligger medan det är svårt att se honom få någon framskjuten roll inom politiken framöver”.

Toppnyheter

Adam Schiff. J. Scott Applewhite / TT NYHETSBYRÅN
Anklagelserna mot Trump

Schiff: Trumps agerande mycket värre än Watergate

Att villkora militärt bistånd till Ukraina mot gentjänster, såsom Demokraterna anser att Donald Trump gjort, är mycket värre än det Richard Nixon gjorde under Watergate-skandalen. Det säger den demokratiske ordföranden i underrättelseutskottet, Adam Schiff, som leder förhören i den pågående riksrättsutredningen, skriver AFP.

Han menar att Trump genom sitt agerande svikit en allierad, som dessutom ligger i krig.

– Det är betydigt värre än en tredje klassens inbrott i Demokraternas högkvarter, sa Schiff, när de öppna förhören i dag avslutades.

Igår 22:14
Joe Biden, Bernie Sanders, Kamala Harris, Andrew Yang och Tom Steyer.  ALEX WONG / GETTY IMAGES NORTH AMERICA
undefined

Sanders: Trump är tidernas mest korrupta president

Under debatten mellan tio av Demokraternas primärvalskandidater i natt togs frågan om den pågående riksrättsutredningen mot president Donald Trump upp.

– Jag tror inte att det är en bra idé att vi rättar oss efter Trumps retorik och säger ”lås in honom”. Vi måste ena landet, sa den före detta vicepresidenten Joe Biden.

Bernie Sanders tryckte på vikten av att ingen amerikan står över lagen, men ville samtidigt betona att USA trots allt inte är så polariserat som det kan verka.

– Han är förmodligen den mest korrupta presidenten i modern tid, men vi kan inte bara fokusera på Donald Trump. Om vi gör det förlorar vi valet, sa han.

Elizabeth Warren gjorde en passning till gårdagens kongressutfrågning av EU-ambassadören Gordon Sondland, som tidigare ska ha bidragit med stora belopp till Trumps kampanj:

– Vi kommer inte att ge ambassadörsposter till den högst bjudande, sa hon.

Även Kamala Harris var på offensiven och kallade Trump för en brottsling som bor i Vita huset.

Igår 03:35
Läs mer om Anklagelserna mot Trump

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Jonathan Ernst / TT NYHETSBYRÅN
Frihandelns framtid

Källor: Utredning kan ge USA skäl till nya EU-tullar

Trumpadministrationen överväger att genomföra ytterligare en säkerhetsutredning av handeln med EU, för att kunna rättfärdiga strafftullar. Det uppger källor för Politico i ett skede där tidsfristen för de varslade biltullarna löpt ut.

I praktiken skulle det leda till att fordonstullarna – motiverade av att importen ses som ett säkerhetshot – inte längre blir aktuella. I stället skulle EU kunna bli föremål för en bredare utredning, som i förlängningen skulle kunna ge Donald Trump argument för strafftullar på import från EU inom flera sektorer.

– Vad det skulle göra är att skapa en situation där presidenten får ett övertag över EU det kommande året, säger en före detta tjänsteman vid administrationen.

Igår 20:18
Salvatore Di Nolf / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Snart kan WTO sluta fungera fullt ut

Om tre veckor kan världshandelsorganisationen WTO sluta fungera full ut, rapporterar Sveriges Radio.

Anledningen är att USA vägrar att utse en ny domare till organisationens appellationsdomstol.

Den nuvarande domaren pensioneras om knappt tre veckor och om det inte finns någon ny domare på plats då kommer en fungerande instans som kan upprätthålla internationella handelsregler att saknas.

Agerandet bottnar i USA:s kritik mot WTO som man menar inte fungerar då organisationen inte hindrar länder från att stjäla teknik från bolag i andra länder och att konkurrera på oschyssta villkor, rapporterar SR.

Igår 14:28
Läs mer om Frihandelns framtid