Magnus Dahlin, hotelldirektör på Villa Fridhem Sören Karlsson/Mostphotos
Regelkrånglet

En av Sveriges mest hatade företagarregler på väg bort

Hotellföretagaren Magnus Dahlin är bara en i raden av företagare som har rasat mot kommunernas metoder. ”Att betala för saker som inte blir gjorda är bara märkligt”, säger han till fPlus. Men nu kan företagarfrågan vara på väg mot en lösning.

Företagare inom restaurangbranschen har i många år haft synpunkter på dyra livsmedelskontroller som ofta inte genomförs. Idag debiteras kontrollerna på förhand, men det är inte garanterat att någon kontroll faktiskt genomförs.

Men just nu ligger ett förslag om att obligatorisk efterhandsdebitering av avgifter för kontroll av livsmedelsanläggningar snart kan bli verklighet för landets kommuner. Förslaget är ute på remiss som avslutas i april.

Förslaget grundar sig i den så kallade ”Rättviksmodellen”, som innebär att kommunal tillsyn faktureras i efterhand och präglas av dialog som bygger på förtroende mellan företag och kommunen. Modellen har sedan flera år tillbaka hyllats av företagare över hela landet.

Vi betalar årligen tusentals kronor för tillsyn som inte ens utförs

Företagaren Magnus Dahlin, hotelldirektör på Villa Fridhem, menar att kommuner i många fall bara tar en del av Rättviksmodellen, vilket handlar om efterhandsdebitering, och därmed missar poängen.

– Rättviksmodellen bygger på att kommunen vill hjälpa företagen att göra rätt och även har ett förtroende för företagens vilja att just göra rätt.

Men han är positiv till att det nu kan bli obligatoriskt med efterhandsdebitering för livsmedelskontroller.

– Vi betalar årligen tusentals kronor för tillsyn som inte ens utförs. Logiken håller inte – det är som att vi till exempel skulle säga till några kunder: ”Hej, vi tror att ni kommer att bo hos oss under nästa år så här kommer en faktura”. Att betala för saker som inte blir gjorda är bara märkligt, säger han.

Han menar vidare att det är viktigt att tillsyn bedrivs för att hålla undan oseriösa aktörer i branschen.

– Vi vill inte heller konkurrera med oseriösa aktörer och vi vill också följa alla regler och lagar – men det måste vara rimligt. Det finns redan otroligt många krav på oss som verkar inom besöksnäringen och kommunerna måste lära sig att förstå hur situationen för företagarna ser ut.

Det är inte logiskt att man köper en vara eller tjänst och betalar i förskott.

Mona Lauermann Orheden, sakkunnig inom hälsa och livsmedelssäkerhet på Svensk Dagligvaruhandel, berättar att deras medlemmar är väldigt positiva och hoppas att förslaget blir verklighet inom en snar framtid.  

– Vi har drivit den här frågan i många år och hoppas verkligen att förslaget nu går igenom. Det är inte logiskt att man köper en vara eller tjänst och betalar i förskott. Företagen borde betala efteråt istället när tjänsten väl är utförd, säger hon.

Hon berättar vidare att problematiken varit tydlig för flera av deras medlemmar.

– Det finns butiker som inte fått besök på två eller tre år – trots att de betalat för kontrollbesök. Vi är positiva till livsmedelskontroller men vi vill att företagen bara ska betala för den kontroll som faktiskt utförts, säger hon och fortsätter:

– Utöver det nu lagda förslaget om efterhandsdebitering tycker vi att det är otroligt viktigt att vi kan få till en likvärdig och riskbaserad livsmedelskontroll.

Konkurrensexpert vill se att förslaget utökas

Förslaget hyllas även av Göran Grén, expert på konkurrensfrågor på Svenskt Näringsliv. Men han vill att det ska utökas till fler områden.

– Rätt tillämpad så leder Rättviksmodellen till ett bättre företagsklimat. Efterhandsdebiteringen är ett led, men minst lika viktigt är en utbredd och förberedande öppenhet mellan företagen och kommunen. Om man enkelt kan tala med varandra så skapas också förståelse för varandras vardag. Det blir mindre regelkrångel och administration – enkelt att göra rätt helt enkelt, säger han.

I Norrköpings kommun, där hotellanläggningen Villa Fridhem finns, infördes en obligatorisk efterhandsdebitering på livsmedelskontroller redan 1 januari 2018.

– Det är bra att man faktureras i efterhand. Men jag oroar mig fortfarande för att vi kommer att faktureras på samma godtyckliga sätt, säger Magnus Dahlin.

Toppnyheter

Boris Johnson. Frank Augstein / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Storbritanniens framtid

”Johnson kan bli kortast sittande premiärministern”

Boris Johnson må ha segrat med över 60 procent av Tory-medlemmarnas röster för att bli Storbritanniens premiärminister – men hans löfte om att leverera brexit oavsett vilket den 31 oktober riskerar att göra hans tid som ledare till den kortaste i landets historia, menar DN:s Erik de la Reguera. Boris Johnson har bland annat gjort sig avskydd i den liberala och EU-vänliga falangen, vilket enligt de la Reguera kommer göra det svårt för honom att hålla ihop partiet i frågan om brexit. Oppositionen kommer också göra allt för att stoppa Johnsons planer.

Charlotta Buxton på SvD är inne på samma spår – och menar att det långa och utdragna bråket om brexit gjort Storbritannien ”närmast omöjligt att styra”. Torypartiets minimala majoritet i parlamentet har också krympt. Trettio av de konservativa parlamentarikerna säger sig vara redo att fälla regeringen för att stoppa en avtalslös brexit och ytterligare sex stycken har hotat med att byta parti – allt på grund av Boris Johnsons inställning till att vilja krascha ur EU.

Nu har Boris Johnson 60 dagar på sig att ena parlamentet – och på torsdag går alla dessutom på sommarledighet i drygt en månad.

Igår 20:56
Boris Johnson och demonstranter på tisdagen. Illustrationsbild: Ikea i Croydon, söder om centrala London.
undefined

”80 000 svenska bolag drabbas vid en hård brexit”

Att Boris Johnson blir ny premiärminister ökar risken för en brexit utan avtal – vilket kan få stora konsekvenser för svenska företag. Det menar branschorganisationen Företagarnas chefsekonom Daniel Wiberg, rapporterar SR.

Han säger att runt 15 procent av svenska företag handlar med Storbritannien, vilket blir uppemot 80 000 företag – och dessa påverkas direkt av en hård brexit.

– Men även leverantörer och underleverantörer till dessa företag kommer att drabbas, säger han till SR.

Igår 17:24
Läs mer om Storbritanniens framtid

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Oljefartyget Stena Impero. Morteza Akhoondi / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
USA:s fejd med Iran

Sverige kan bjudas in att delta i sjöfartsstyrka

Svenska UD uppger att utrikesminister Margot Wallström inte blivit tillfrågad om att Sverige ska vara med i en gemensam sjöfartsstyrka i Hormuzsundet, rapporterar Sveriges Radio. Men Niklas Granholm, forskningsledare vid Försvarets forskningsinstitut, FOI, tror att en förfrågan är på gång.

Till DN säger Margot Wallströms pressekreterare att ”man har en nära dialog med Storbritannien för att lösa konflikten” men att hon inte kan gå närmare på i vad som sägs. Flera europeiska länder, bland annat Danmark, Italien och Frankrike, uppges stödja en europeisk sjöfartsstyrka.

Igår 19:36
Stena Bulks fartyg beslagtas i Hormuzsundet/en svensk militär kamoflaugeuniform. TT
undefined

Ledare: Sverige bör skicka trupper till Hormuzsundet

Sverige bör hjälpa Storbritanniens nyvalda premiärminister Boris Johnson genom att skicka trupper till Hormuzsundet för att kyla ner situationen, skriver Expressen. Ledarsidan poängterar att länderna har haft ett försvarssamarbete sedan 1950-talet.

”I takt med att brexit närmar sig är det därför viktigt att visa att en nära relation till Storbritannien är fortsatt prioriterad”, skriver tidningen.

Andra ledarskribenter fokuserar mer på Johnsons karaktär och hans kommande utmaningar. I grunden en intelligent och klarsynt person, skriver liberala BLT:s ledarskribent Karin Pihl, men frågar sig om det räcker för att ta landet ur EU utan att splittra partiet i två läger.

Robert Sundberg i socialdemokratiska Sydöstran håller med om att brexit blir en utmaning för Johnson. Samtidigt ser han flera likheter med USA:s president Donald Trump.

”Trump och Johnson har odlat folkliga framtoningar, trots att de gått elitskolor och rört sig i respektive lands överklass hela sina liv”, skriver Sundberg.

Igår 16:44
Läs mer om USA:s fejd med Iran