Acko Ankarberg Johansson/Lars Adaktusson/Ebba Busch Thor. TT
Migrationspolitiken i Sverige

Elva KD-politiker går emot partiet om återföreningar

Elva politiker från Kristdemokraterna går emot partistyrelsen och vill behålla rätten till familjeåterförening, skriver de på DN Debatt.

Majoriteten i KD:s partistyrelse vill införa ett försörjningskrav för familjeåterförening. Man vill på det sättet avskräcka föräldrar från att skicka sina barn ensamma till Sverige.

Debattörerna skriver att det inte kan uteslutas att reformen skulle ha en sådan effekt men tillägger att många kommer att skicka sina barn till Sverige ändå eftersom alternativet är så mycket sämre.

”Det är för oss främmande att Kristdemokraterna skulle företräda en politik som medvetet skiljer små barn från sina föräldrar”, skriver de.

Debattörerna

Behcet Barsom (KD), Örebro, partistyrelsen

David Lega (KD), Göteborg, EU-parlamentariker, partistyrelsen

Liza-Maria Norlin (KD), Sundsvall, partistyrelsen

Anders Sellström (KD), Umeå, partistyrelsen

Lars Thunberg (KD), Helsingborg, partistyrelsen

Acko Ankarberg Johansson (KD), Jönköping, riksdagsledamot

Lars Adaktusson (KD), Stockholm, riksdagsledamot

Michael Anefur (KD), Kristianstad, riksdagsledamot

Hampus Hagman (KD), Göteborg, riksdagsledamot

Magnus Jacobsson (KD), Uddevalla, riksdagsledamot

Pia Steensland (KD), Strängnäs, riksdagsledamot

Läs mer

Toppnyheter

Fredag den 17 juli blir intensiv: Då rapporterar Volvo, Telia, Saab och Ericsson – bland många andra.  TT
Den svenska ekonomin

Stort vinsttapp väntas: ”Aldrig sett liknande fall”

De svenska börsbolagen väntas rapportera ett 59-procentigt vinsttapp i det andra kvartalet jämfört med samma period i fjol. Det visar en sammanställning av analytikerprognoser som Infront gjort inför stundande rapportsäsong, skriver TT.

Det kan jämföras med finanskrisen då vinstfallet var 33 procent i fjärde kvartalet 2008 och 39 procent i det första kvartalet 2009.

Peter Malmqvist, oberoende aktieanalytiker, säger till nyhetsbyrån att kommande rapportflod blir ett av de sämre kvartalen han upplevt:

– Jämför man med finanskrisen så gick det sex kvartal innan det bottnade och det här är en typ av fall jag aldrig sett tidigare med en otroligt kraftig resultatnedgång.

2 tim
Magdalena Andersson (S).  Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Krisen har satt blixtbelysning på svagheterna i samhället”

Finansminister Magdalena Andersson (S) vill beskatta bankerna hårdare och höja skatten på kapital för att återuppbygga samhället efter coronakrisen. Det säger hon i en stor intervju med DI där hon bland annat berättar om tiden under den mest intensiva coronakrisen.

Enligt Andersson har krisen ”satt blixtbelysning” på samhällets svaga punkter och säger att hon hör många människor som vill att samhället och välfärden förstärks.

– En hög kvalitet på äldreomsorg, förskola, skola och sjukvård för alla, oavsett inkomst, där ligger den stora omfördelningen i samhället, säger hon till tidningen.

Igår 07:42
Mat delas ut till fattiga i Sydsudan. Kate Holt / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ledare: ”Globalisering är viktigare än biståndsnivån”

De svenska ledarsidorna domineras fortsatt av coronapandemin och dess effekter på samhället.

DN skriver i en osignerad ledare att Sverige så snart som möjligt måste ta tag i många av de problem som följer i krisens spår. Alternativet är ett gigantiskt skuldberg orsakat av till exempel högre skolfrånvaro, inställda operationer och en ökad frekvens av sociala problem, hävdar tidningen.

Sydsvenskans ledarsida skriver att globalisering har varit långt mycket viktigare än bistånd för fattiga länders framsteg. Detta apropå nyheten om att det svenska biståndet till följd av coronakrisen väntas krympa nästa år. Tidningen skriver att det är viktigt att verka för fortsatt öppenhet och handel – ”nu när trenden går mot stängda gränser och nationalism”.

Expressens Anna Dahlberg tar upp Operation Rimfrost och uppmanar inrikesminister Mikael Damberg att erkänna att projektet varit ett misslyckande. Dahlberg skriver att det generellt inom svensk polis ”är för många projekt – Operation X och Operation Y – som dras i gång med trumvirvel och sedan läggs ned i tysthet”.

17 maj
Läs mer om Den svenska ekonomin

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer