Morgan Johansson under en pressträff i maj. Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
Debatten om svensk narkotikapolitik

Elva debattörer: Johansson, utred narkotikapolitiken nu

Justitieminister Morgan Johansson måste sluta att lyssna på sin magkänsla och i stället starta en utredning av den svenska narkotikapolitiken, skriver elva forskare och experter på SvD Debatt. De menar att ministern har hävdat att de som kräver en utredning av kriminaliseringen av eget bruk är ”förtäckta drogliberaler”.

”Denna skara av påstådda drogliberaler inkluderar bland andra Folkhälsomyndigheten, Sveriges Kommuner och Regioner (SKR), flertalet av partierna i riksdagen och samtliga undertecknare av denna debattartikel”, skriver de.

De elva undertecknarna konstaterar att 900 svenskar dör till följd av narkotikaproblem varje år, och att det därför är ett alldeles för stort problem för att Johanssons förutfattade meningar ska få styra.

Om debattörerna

Sven Andréasson, professor i socialmedicin, överläkare, Karolinska institutet

Björn Fries, före detta nationell narkotikapolitisk samordnare

Joar Guterstam, med dr i klinisk neurovetenskap, överläkare, Karolinska institutet

Christina Gynnå Oguz, före detta chef för UNODC Afghanistan, före detta departementsråd i socialdepartementet, före detta ordförande i EU:s arbetsgrupp för narkotikapolitik

Anders Hammarberg, docent i klinisk beroendeforskning, Karolinska institutet, ordförande för Svenska föreningen för alkohol- och drogforskning (SAD)

Markus Heilig, professor i psykiatri, överläkare, Linköpings universitet

Björn Johnson, professor i socialt arbete, Malmö universitet

Petter Karlsson, doktorand i socialt arbete, Lunds universitet

Åsa Magnusson, med dr, överläkare, Karolinska institutet, styrelseordförande i Svensk förening för beroendemedicin

Jessica Storbjörk, docent i sociologi, Stockholms universitet, koordinator för Socialvetenskapligt nätverk inom alkohol- och drogforskning (Sonad)

Sara Wallhed Finn, med dr i folkhälsovetenskap, leg psykolog, Karolinska institutet, ordförande för ANDTS-psykologerna

Läs mer

Toppnyheter

Anders Tegnell och en kvinna i munskydd. TT
Coronavirusets spridning – Sverige

Tegnell: Vi håller definitivt ögonen på munskydden

Folkhälsomyndigheten ”håller definitivt ögonen” på frågan om munskydd, säger statsepidemiolog Anders Tegnell i SVT:s Morgonstudion.

– Är det så att situationen förändras, antingen kunskapsmässigt eller att vi ser att det blir väldigt mycket trängsel i områden med mycket spridning, så får vi förstås då överväga om munskydd kan vara ett komplement, säger han.

Samtidigt påminner han om att många länder med munskyddskrav nu har stor smittspridning. Det visar att munskydden inte ”kan rädda oss”, menar Tegnell, som säger att det effektivaste är att hålla avstånd.

2 tim
Anders Tegnell.  Nils Petter Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Tegnell raderade mejl från myndigheter och experter

Statsepidemilog Anders Tegnell har raderat ett flertal mejl från myndigheter och experter, rapporterar Aftonbladet – som i våras begärde ut drygt 200 mejl från Tegnells mejllogg.

Folkhälsomyndigheten förklarar mejlen som saknas med att mejlloggar ”inte reflekterar vilka mejl som finns sparade på myndigheten och vad som kan lämnas ut”.

Enligt Tegnell var de saknade mejlen ”arbetsmaterial” och inget som enligt offentlighetsprincipen behöver diarieföras.

– Jag raderar väldigt mycket mejl över huvud taget som jag inte bedömer är relevanta på ett sätt som behöver diarieföras, säger han.

1 tim
Rödlöga i Stockholms skärgård. Illustrationsbild. Hasse Holmberg / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

BBC: Därför semestrar svenskar på hemmaplan

Svenskarna är besatta av semester på hemmaplan, så kallad hemester. Det skriver BBC som har gett sig ut för att undersöka fenomenet.

Demografiforskaren Gunnar Andersson menar att fenomenet går att hitta i vår historia.

”För bara ett par generationer sedan så levde de flesta på landsbygden. Och innan urbaniseringen bodde de flesta på bondgårdar som var mycket mer utspridda än i övriga Europa. Det gör att många har rötter till landsbygden som de vill behålla,” skriver han i en kommentar.

Lena Lid Falkman vid Handelshögskolan i Stockholm tror även att hemarbetes-direktiven under coronapandemin kommer att hålla sig och göra så att fler kommer att bosätta sig på landsbygden permanent.

22 min
Läs mer om Coronavirusets spridning – Sverige
Andrej Babiš. John Thys / TT NYHETSBYRÅN
Valet i Belarus

Tjeckiens premiärminister kräver omval i Belarus

Tjeckiens premiärminster Andrej Babiš kräver nu att presidentvalet i Belarus görs om, rapporterar Reuters. Babiš skriver på Twitter att valet måste genomföras med utländska observatörer på plats.

På torsdagsnatten släpptes runt 1 000 som gripits i samband med protesterna och belarusiska myndigheter har sagt att alla kommer att släppas senast på fredagen. Totalt har över 6 700 personer gripits och två har dött i protesterna efter att Aleksandr Lukasjenko utropats som segrare i det kritiserade valet.

Utrikesministrar för EU-länderna ska under fredagen ha ett videomöte för att diskutera eventuella sanktioner mot landet.

3 min
Människor i Minsk viftade med ballonger och blommor när de samlades för att protestera mot presidentvalet Sergei Grits / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Demonstranter släppta: ”Vi behöver inget krig”

Protesterna efter helgens presidentval har fortsatt i Belarus under torsdagen. I Minsk och flera andra städer har demonstranter bildat mänskliga kedjor, skriver AFP med hänvisning till lokala medier.

Nu tycks också tonen från de styrandes håll ha mjuknat något. Senatens talman Natalja Kotjanova säger i ett tal att 1 000 gripna släppts, och president Aleksandr Lukasjenko ska ha beordrat en utredning kring massgripandena.

– Vi slåss inte, vi behöver inget krig, säger hon.

Reuters rapporterar att en av Lukasjenkos allierade, inrikesminister Jurij Karajev, offentligt bett om ursäkt för skador som demonstranter fått.

Igår 22:08
Arkivbild: Maria Zakharova YURI KADOBNOV / AFP
undefined

Kreml: Utländska krafter vill destabilisera Belarus

Efter protesterna i samband med presidentvalet i Belarus anklagar nu Ryssland utländska krafter för att försöka destabilisera landet. Det rapporterar internationella nyhetsbyråer.

– Vi kan se tydliga försök till påverkan utifrån i en suverän stats interna angelägenheter med målet att skapa en splittring i samhället och destabilisera läget, säger ryska UD:s talesperson Maria Zakharova.

Samtidigt säger Tysklands utrikesminister Heiko Maas att EU måste öka trycket på president Aleksandr Lukasjenko, rapporterar tyska medier.

På torsdagen kom också rapporter från regeringskritiska demonstranter, som berättar att de blivit slagna efter att de gripits, att det var trångt i cellen och att de fick små matransoner. Det skriver Reuters, som talat med en person som identifierar sig som Sergei.

– De slog mig inte i cellen, de förde ut mig ur cellen och slog mig.

Reuters har inte på egen hand kunnat verifiera uppgifterna.

Igår 14:31
Läs mer om Valet i Belarus
TT, Invisio
Dagens börs

Röd öppning på börsen – H&M och Invisio backar

Stockholmsbörsen öppnar nedåt på fredagen i linje med övriga Europabörser. Vid 09.15 står indexen som följer:
• OMXSPI: -0,6 procent
• OMXS30: -0,7 procent
Enligt CNBC och Bloomberg tyngs riskaptiten på de globala börserna av de strandade förhandlingarna om ett nytt stimulanspaket i USA.

På hemmaplan har flera bolag släppt sina delårssiffror. Invisio rapporterade lägre intäkter och resultat trots att effekten från covid-19 bedöms vara begränsad. Teknikbolaget har tidigare flaggat för stora variationer mellan enskilda kvartal. Aktien backar 4 procent.

Precise Biometrics ökade omsättningen med 76 procent och minskade förlusten. Aktien stiger 7 procent.

Hexatronics redovisade ett vinstlyft som låg i det övre intervallet av bolagets tidigare meddelade preliminära siffror. Aktien stiger marginellt.

Clas Ohlsons jämförbara försäljning ökade med 8 procent i juli och detaljhandelsjätten vittnar om en ”gradvis förbättring” efter coronakrisen. Aktien stiger 1 procent.

Gårdagens rapportrusare Embracer fortsätter upp 1 procent. Gamingbolaget har fått höjda riktkurser från Nordea och Bernstein, som båda ser fortsatt uppsida i aktien.

It-konsultbolaget Prevas avancerar 11 procent efter att plockats in i Aktiespararnas korta portfölj i går.

Getinge och SCA toppar OMXS30 med knappa uppgångar på 0,1 procent. SKF, Atlas Copco och H&M återfinns i motsatt ände med nedgångar på 1–2 procent.

29 min
Leon Mutesa förklarar hur metoden fungerar. TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – globalt

Flera tester kan analyseras samtidigt genom ny metod

Den rwandiske forskaren Wilfred Ndifon har tagit fram en metod för att analysera flera covid-19-prover på samma gång, skriver Africa News. I praktiken innebär det att fler tester kan hanteras på en kortare tid.

Nyhetssajten beskriver det som en ”livräddare” för länder eller hälsoinstitutioner med mindre resurser. Professorn Leon Mutesa, som är en del av Rwandas särskilda grupp i arbetet mot viruset, säger att processen att granska testerna går mycket fortare i och med att provresultaten blandas.

– Vi ger feedback till patienterna på en dag. Detta tillvägagångssätt kan också tillämpas i höginkomstländer, inte bara i låginkomstländer, säger han.

WHO har tidigare hyllat Rwanda för dess hantering av pandemin.

1 tim
Polis blockerar vägar i Auckland/Provtagning för covid-19.  TT
undefined

Smittan sprider sig utanför Auckland – 12 nya covidfall

Ytterligare 12 fall av covid-19 har bekräftats i Nya Zeeland, efter att smittan återupptäcktes i landet efter mer än 100 dagar utan ett enda nytt inhemskt fall.

Denna gång konstaterades två av fallen i Tokoroa, en stad drygt 200 kilometer söder om Auckland, där de andra nya fallen hittats. Det rapporterar AFP.

Men hälsominister Chris Hipkins säger att alla nya fall är del av samma kluster.

– Vi har inte sett några covidfall utanför Auckland som inte är relaterade till klustret i fråga, säger han.

Senare på dagen meddelade landets premiärminister Jacinda Ardern att nedstängningen av Auckland förlängs med tolv dagar.

4 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning – globalt

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Irans utrikesminister Mohammad Javad Zarif. Hadi Mizban / TT NYHETSBYRÅN
Israel – Palestinakonflikten

Iran: ”Avtalet är en kniv i ryggen på muslimerna”

Irans utrikesdepartement kritiserar den överenskommelse som Israel och Förenade arabemiraten kom överens om under torsdagen, rapporterar AFP.

I ett uttalande i statstelevision under fredagen kallar Iran avtalet för ”skamligt” och att ”det är en kniv i ryggen på det palestinska folket och alla muslimer”.

Avtalet innebär att de diplomatiska relationerna mellan Israel och Förenade arabemiraten normaliseras.

Förenade aabemiraten blir det tredje arablandet och den första gulfstaten att ha en sådan överenskommelse med Israel. Sedan tidigare har Egypten och Jordanien kommit överens om liknande avtal.

1 tim
USA:s president Donald Trump, flankerad av USA:s Israelambassadör David Friedman berättar om avtalet på torsdagen.  Andrew Harnik / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Experter: Avtal överraskar – många frågor återstår

Fredsuppgörelsen mellan Förenade arabemiraten och Israel kom som en överraskning. Det säger Anders Persson, Mellanösternforskare vid Linnéuniversitetet, till TT. Men han menar att det återstår att se om effekten av avtalet blir så stor som det påstås.

– Det kallas för ett historiskt avtal och blåses upp som något stort, och det är klart det är första gången på 26 år som ett arabiskt land sluter fred med Israel, men å andra sidan så kan både Trump och Netanyahu ha goda skäl att visa upp det här som en seger.

BBC:s försvarskorrespondent Jonathan Marcus är inne på samma spår. I en analys skriver han att många frågor väntar på att få ett svar. Det är också viktigt att se vad avtalet inte är, skriver han. ”Det här är långt ifrån den omfattande fredsplan som ska lösa frågan om Palestina som president Trump länge talat om.”

Igår 17:28
Arkivbild: Hanan Ashrawi/Bosättningar på Västbanken TT
undefined

Palestinsk vrede: ”Svek” – ”Vi är ingens fikonlöv”

Den palestinske presidenten Mahmud Abbas motsätter sig avtalet mellan Israel och Förenade arabemiraten. I ett uttalande kallar han överenskommelsen för ett svek, och den palestinska myndigheten kräver att Arabförbundet blixtsammankallas, enligt AFP.

Även Hanan Ashrawi, talesperson för den palestinska paraplyorganisationen PLO, är besviken. Hon skriver på Twitter att Israel belönas för att inte ha talat öppet om vad landet gjort med Palestina. Hon är också kritisk mot Förenade arabemiraten, som hon menar nu öppet visar hur man i hemlighet normaliserat Israel. ”Snälla”, skriver hon. ”Gör oss ingen tjänst. Vi är inte någons fikonlöv.”

Igår 18:39
Läs mer om Israel – Palestinakonflikten