Centralsjukhuset i Kristianstad / Johanna Adolfsson med sonen Elliot TT/Privat
Inrikes

Elliot fick hjärnskada – nu döms barnmorskan

En barnmorska i Kristianstad döms för grovt vållande till kroppsskada efter att ha gett för mycket värkstimulerande medel till en kvinna på förlossningen. Det ledde till för täta värkar och att syretillförseln ströps till barnet i magen. Pojken, som fick namnet Elliot, föddes sedan med en permanent hjärnskada.

Påföljden för barnmorskan blir villkorlig dom och 13 300 kronor i dagsböter.

– Jag vill inte att någon annan ska råka ut för samma behandling, säger mamman Johanna Adolfsson till Kvällsposten.

Barnmorskan har tidigare bestridit och förklarat att hon fick tunnelseende eftersom navelsträngen satt runt barnets hals.

Elliot dog strax efter sin ettårsdag, men varför det skedde har inte gått att fastställa.

Toppnyheter

Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Exportindustrin lånar febrilt för att överleva

Svensk Exportkredit, SEK, ökar nyutlåningen i skuggan av en mörk prognos om det exportberoende näringslivet, skriver DI.

Enligt Exportbaromoetern räknar sex av tio företag med en minskad orderingång närmaste året. Samtidigt planerar tre av tio att minska sin personalstyrka kommande halvår.

”Det ser riktigt illa ut, givet att 1,5 miljoner människor jobbar i exportsektorn. Slår prognoserna in får det stora konsekvenser för svensk tillväxt. Risken finns dessutom att utfallet blir ännu värre än prognoserna med tanke på att ekonomin utvecklas sämre än väntat”, säger Catharina Henriksson,  ansvarig för Exportkreditbarometern på SEK.

Under första kvartalet ökade nyutlåningen med 20 miljarder kronor, från 13,3 miljarder under under samma period i fjol, till rekordsumman 33,3 miljarder kronor i år.

Den största delen av nyutlåningen handlar om rörelsefinansiering så att bolagetn kan stärka sin likviditetsberedskap.

20 maj
Läs mer om Svenska exporten

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer