Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Den akuta elbristen

Elkrisen stoppar storinvestering – ”För tankarna till situationen i u-länder”

Ännu ett stort företag i södra Sverige måste lägga en investering på is när elbristen blir allt mer påtaglig. "Det handlar om en satsning värd mellan 80–100 miljoner kronor”, säger företagets vd. Samtidigt visar en undersökning att många företag i södra Sverige vill investera och behöver mer el.

Det är det Ystadsbaserade plastföretaget Polykemi med 300 anställda och en omsättning på 1,3 miljarder kronor som nyligen fått besked från det kommunala energibolaget att man inte kan få loss den nätkapacitet som behövs.

– Det handlar om investeringar som uppskattningsvis motsvarar en omsättning på mellan 80 och 100 miljoner kronor om året. Men eftersom de inte går att genomföra dem så har vi lagt de planerna åt sidan, säger Polykemis vd Ola Hugoson.

– Nu får vi försöka lösa det genom att utöka helgskiften men det är inte en optimal lösning. Men att ett industriland som Sverige inte kan garantera ström till företagen. Det för ju tankarna till situationen i u-länder, fortsätter han.

Larmen om elbrist har duggat tätt i Södra Sverige den senaste tiden. Nyligen kunde fPlus avslöja att Trelleborg missat en miljardinvestering och att elförsörjningen i Sjöbo är mycket ansträngd.

Företag vill investera

Nu visar även en färsk undersökning från Svenskt Näringsliv i Skåne att situationen är allvarlig. Av de tillfrågade företagen uppgav 60 procent att de planerar att göra en investering i verksamheten de kommande tre åren, och över 40 procent av de som svarade säger att mer tillgång på elkraft är en förutsättning för att investeringarna ska kunna genomföras.

– Skåne är ett expansivt län och det är hög tid att prioritera den framtida elförsörjningen här, säger Carina Centrén, regionchef Svenskt Näringsliv. Om inte elförsörjningen säkras och investeringarna kan genomföras slår det på flera olika sätt mot företagen. Deras konkurrensförmåga kommer att försämras och produktionen får hållas tillbaka. Det kan till och med bli så att anställda får sägas upp och verksamheter flyttas eller läggas ned, avslutar Carina Centrén.

Ola Hugoson, vd Polykemi, och Lars Hugosson vice vd. Ola Torkelsson / Ola Torkelsson

Problemet är att det inte går att transportera elen i näten från norra Sverige, där det finns gott om el, till södra Sverige. Och enligt det regionala nätbolaget EON som ansvarar för eldistributionen i södra Sverige har Svenska Kraftnät som ansvarar för stamnäten sagt att nya nät inte kommer att bli tillgängliga förrän 2026.

Johan Mörnstam, vd för EON, varnar för att kapacitetsbristen i södra Sverige börjar bli akut.

– Det handlar om industrier som både vill nyansluta och expandera sin verksamhet, samt förfrågningar om utbyggnad av bostäder i stadsnära miljö. Men vi ser också en ökning av infrastrukturförstärkningsprojekt, som elbil-bussladdning eller vatten- och avloppsprojekt. Till det ska läggas andra energibolag som får förfrågningar om utökning av kunder i sina elnät och som i sin tur vill utöka sina abonnemang mot oss där vi måste tacka nej, har han tidigare sagt till fPlus.

Inga besked

Polykemi upplever att det är svårt att få några klara besked om när deras elbehov eventuellt kan komma att uppfyllas.

– Vi ska ha ett möte med Ystad Energi om två veckor. De har tidigare kommunicerat att det kan bli aktuellt med att försöka använda eleffekten mer flexibelt på så sätt att vi släpper ifrån oss effekt när vi inte behöver den, för att sedan ta in den igen. Det låter väldigt osäkert tycker jag, säger Ola Hugoson.

Toppnyheter

Partiledardebatten. Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Partiledardebatten

”Politiska landskapet en ny terräng för partiledarna”

Svensk politik har fått en ny huvudrollsinnehavare efter kvällens partiledardebatt i SVT:s ”Agenda”: vanligt folk på landet, skriver SvD:s politiske kommentator Göran Eriksson.

Han menar att majoriteten av partiledarna på ett eller annat sätt i samtliga fyra debattämnen lyckades klämma in hur viktigt det är att ta människor på landsbygden i beaktande, skriver han.

Även DN:s politiske kommentator Ewa Stenberg tycker att partiledardebatten speglar det nya politiska läget, med partiledare ”på grönbete” och fria från samarbeten och allianser. Hon korar en ilsken Jonas Sjöstedt (V) till debattens värsting, tack vare att han hamnade i gräl med Löfven (S), Busch Thor (KD) – och för att ha fått Åkesson (SD) att lämna podiet en stund.

Aftonbladets Lena Mellin kallar debatten tråkig och grå – och tycker att det verkar som att de inblandade inte funnit sig till rätta i det nya politiska landskapet. Enligt henne är man fortfarande fast i bilden av ett blått och ett rött lag, när det i själva verket består av en ny terräng med något slags block i mitten man ännu inte orienterat sig i.

2 tim
Stefan Löfven och Per Bolund. Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

MP markerade mot Löfven om migrationsfrågan

Under partiledardebatten fick statsminister Stefan Löfven (S) frågor på sin syn om migrationspolitiken, detta en vecka efter att en spricka uppstått mellan S och MP i fråga om hur många som Sverige ska ta emot, skriver DN. Löfven upprepade att EU:s medlemsländer måste enas om en ny politik.

– Och när vi har det på plats, då tycker jag att Sverige ska göra sin del, säger S-ledaren och tillägger att han inte vill se något tak för asylmottagandet.

MP:s språkrör Per Bolund underströk att man kommit överens med S om att ha en ”rättsäker, trygg och human migrationspolitik”.

– Och där måste vi ta sitt ansvar annars kan vi inte kräva att andra andra gör det, säger han.

2 tim
Läs mer om Partiledardebatten
PiS-ledaren Jaroslaw Kaczynsk WOJTEK RADWANSKI / AFP PHOTO
Polens framtid

PiS-ledaren: ”Polen måste förändras ytterligare”

Fyra år av hårt arbete väntar för regeringspartiet, högerkonservativa Lag och rättvisa (PiS)i Polen. Det sa partiledaren Jaroslaw Kaczynski på valkvällen, rapporterar AFP.

– Polen måste förändras ytterligare och det måste förändras till det bättre, sa han.

Analytiker har på förhand varnat för att PiS, som ser ut att få egen majoritet, kan komma att genomdriva reformer som ytterligare underminerar rättssystemets oberoende.

– Vi kan räkna med att PiS fortsätter att begränsa den liberala demokratin, säger statsvetaren Anna Sosnowska-Materska vid Warszawas universitet.

1 tim
Jaroslaw Kaczynski, ledare för PiS. WOJTEK RADWANSKI / AFP PHOTO
undefined

Analyser: Klar seger – men oppositionen överraskade

Trots att Lag och rättvisa (PiS) ser ut att vinna valet i Polen överlägset och lär kunna fortsätta styra i fyra år till verkar oppositionen ha gjort bättre ifrån sig än vad många trodde, skriver DN:s Michael Winiarski i en analys.

Men den riktigt stora överraskningen är att det lilla proryska högerpartiet Konfederationen tog sig in i parlamentet, skriver han.

SVT:s Elin Jönsson skriver i sin analys, som publicerades inför valet, att förklaringen till PiS framgång är ”den alldeles egna blandningen av socialdemokratisk ekonomisk politik och klassisk högernationalism”.

Hon lyfter särskilt den populära reformen 500+, en form av barnbidrag som ger alla barnfamiljer ett tillägg på 500 złoty, motsvarande 1 255 svenska kronor, i månaden.

2 tim
Polska väljare AGENCJA GAZETA / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Lag och rättvisa vinnare i Polens parlamentsval

Det högernationalistiska polska regeringspartiet Lag och rättvisa ser ut att ta hem en storseger i det polska parlamentsvalet, skriver AFP. Enligt en första vallokalsundersökning ser partiet ut att få drygt 43 procent av rösterna.

Det skulle troligen ge partiet egen majoritet i parlamentet, med 239 av 460 platser i underhuset.

Näst störst bli centerkoalitionen Medborgarplattformen som landar på drygt 27 procent, vilket motsvarar 130 platser i parlamentet.

Valdeltagandet ser ut att bli högt, vid 15-tiden var deltagandet sju procentenheter högre än vid valet 2015.

4 tim
Läs mer om Polens framtid
Kais Saied firar segern på valkvällen. FETHI BELAID / AFP
Valet i Tunisien

Knepigt politiskt landskap väntar nya presidenten

Kais Saied ser ut att bli Tunisiens nästa president. Vallokalsundersökningar pekar mot att han tar hem en storseger i valets andra omgång. Men det är en besvärlig uppgift som väntar den pensionerade juridikprofessorn, skriver Reuters.

Förra veckans parlamentsval resulterade i ett splittrat parlament och det är mycket oklart hur en regering ska kunna formas.

Alla regeringar i landet på senare tid har dessutom brottats med hög arbetslöshet, besvärlig inflation, stor statsskuld och starka fackföreningar som motsätter sig stora ekonomiska reformer.

Ett litet ljus i mörkret kan vara att valdeltagandet steg något i dagens val, vilket kan vara ett tecken på att förtroendet för de politiska institutionerna är på väg upp, skriver Reuters.

3 tim
Nabil Karoui lägger sin röst.  Hassene Dridi / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Analys: Två outsiders i ett val fullt av överraskningar

Båda kandidaterna i söndagens tunisiska presidentval är outsiders, skriver Le Parisiens korrespondent Laura-Maï Gaveriaux i en analys.

Valet har varit fullt av överraskningar, menar hon, inte minst kandidaterna i sig: juridikprofessorn Kaïs Saïed som aldrig hade röstat innan valets första omgång – och Nabil Karoui som inte direkt kunnat kampanja eftersom han suttit anklagad för skatteflykt. En debatt i fredags visade olikheterna, skriver Gaveriaux, där den ena citerade Frankrikes tidigare president Charles de Gaulle och den andra pratade om cybersäkerhet och Netflix.

France24:s Tunisienkorrespondent är inne på samma spår och kallar kandidaterna för varandras motpoler.

Valet är det tredje i Tunisien på en månad, vilket har skapat en viss oro för att många kommer hålla sig borta från vallokalerna, skriver Gaveriaux.

Idag 11:11
Läs mer om Valet i Tunisien
En kurdisk utpost i norra Syrien. Lefteris Pitarakis / TT NYHETSBYRÅN
Kriget i Syrien

Kurderna uppges få stöd av Syriens regim mot Turkiet

Kurderna har säger sig ha slutit ett avtal om militärt stöd från Syrien, som i sin tur backas upp av Ryssland, i konflikten med Turkiet, rapporterar AFP.

Den kurdiska myndigheten skriver på Facebook att avtalet innebär att syriska regeringstrupper kan sättas in för att bistå de kurdiskledde SDF-styrkorna i norra Syrien, för att ”förhindra och bemöta” de pågående aggressionen.

Kurderna skriver också att samarbetet nu öppnar för att ”befria resten av de syriska städer som ockuperas av Turkiet, såsom Afrin”, en stor kurdisk enklav i nordvästra Syrien.

Reuters rapporterar att parterna har mötts för samtal på en rysk militärbas.

Tidigare har den statliga syriska nyhetsbyrån Sana rapporterat att trupper har skickats norrut utan att närmare specificera omständigheterna.

Samtidigt rapportera Reuters att USA kan dra tillbaka sina trupper från norra Syrien betydligt snabbare än man tidigare indikerat. Redan inom några dagar kan en majoritet av soldaterna ha lämnat.

4 tim
Emmanuel Macron. TT
undefined

Frankrikes Macron varnar för humanitär katastrof

Den franske presidenten Emmanuel Macron är den senaste europeiska ledaren att rikta kritik mot Turkiet efter militäroffensiven i norra Syrien, skriver Reuters.

På en gemensam presskonferens med Tysklands Angela Merkel varnade Macron för att offensiven kan leda till en humanitär katastrof och gynna terrorgruppen IS. De båda ledarna krävde att offensiven genast stoppas.

Även Sveriges statsminister Stefan Löfven fördömer Turkiets agerande.

– Vi är kanske ett av de få länder som säger att det här är ett brott mot folkrätten, säger statsministern på väg in till SVT:s partiledardebatt.

Även utrikesminister Ann Linde skriver på Twitter att Sverige fördömer handlingen.

Turkiets president Erdogan har hittills slagit ifrån sig all internationell kritik. På söndagen bemötte han också uppgifterna om att hundratals IS-sympatisörer kunnat fly från fångläger på grund av offensiven.

Enligt den statliga turkiska nyhetsbyrån Anadolu kallar Erdogan uppgifterna ”desinformation” i syfte att provocera USA och andra västländer.

5 tim
Turkiska styrkor avancerar längre in i Syrien. Lefteris Pitarakis / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Vägen till Kobane avskuren – USA-styrkor kan isoleras: ”Risk för en konfrontation”

De turkiska styrkorna har skurit av den viktiga motorvägen M4 i norra Syrien, rapporterar CNN. Vägen leder bland annat till den stora staden Kobane där de amerikanska styrkorna i området är stationerade.

– Amerikanska trupper riskerar att isoleras och risken finns för en konfrontation mellan Turkiets allierade och USA:s styrkor om inte Turkiet genast avbryter sin framfart, säger en amerikansk militärkälla till kanalen.

Tukiet säger sig under dagen också ha tagit kontroll över gränsstäderna Ras al-Ayn och Tal Abyad, något som dock inte har bekräftats av kurderna, skriver TT.

Samtidigt har mängder av människor tvingats på flykt.

– Tusentals familjer har lämnat och området är på gränsen till en humanitär katastrof, säger 26-årige Suwar al-Issa som lämnat Ras al-Ayn till al Jazira.

Idag 16:18
Läs mer om Kriget i Syrien
KENZO TRIBOUILLARD / AFP
Brexit - förhandlingarna

Chefsförhandlaren: EU bör ge britterna ”sista chans”

Helgens förhandlingar om brexit har inte nått fram till något genombrott och Storbritanniens plan är för tillfället inte bra nog. Det var chefsförhandlare Michel Barniers budskap när han gav en lägesuppdatering till representanter för EU-länderna under söndagskvällen, enligt Bloomberg.

Han uppges även ha sagt att det kommer att bli väldigt svårt att komma överens innan toppmötet på torsdag. Följaktligen bedömer allt fler inom EU det nu som omöjligt för Storbritannien att hinna lämna som planerat 31 oktober, med ett avtal. Det skriver The Guardian.

Barner vill dock ge britterna ”en sista chans” att komma med ett förslag till lösning för den omtvistade gränsfrågan på Irland, enligt tidningen.

3 tim
Frank Augstein / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Johnson och Barnier tonar ner brexitförväntningarna

Storbritannien och EU har i helgen suttit i intensiva förhandlingar bakom lyckta dörrar i Bryssel, för att på kort tid lyckas med det som man inte har kunnat åstadkomma på tre år. Under söndagskvällen tonar Boris Johnson ner förväntningarna på att hans försök att komma överens om ett avtal med EU i sista minuten kommer att lyckas, skriver AFP.

Både han och EU:s chefsförhandlare Michel Barnier betonar att mycket arbete alltjämt återstår.

På torsdag inleds ett EU-toppmöte i Bryssel, med exakt två veckor till datumet för brexit. Om parterna till dess kan enas om ett fullständigt förslag kommer de 27 EU-länderna då kunna rösta om det.

Idag 16:47
Angela Merkel och Boris Johnson.  TT.
undefined

Johnson i nya EU-samtal i veckan – har två alternativ

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson ska under måndagen samtala om brexit med Tysklands förbundskansler Angela Merkel, Frankrikes president Emmanuel Macron och EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker, uppger en insatt källa för Sunday Times.

Johnson uppges planera att erbjuda ledarna valet att hjälpa honom att få till ett nytt avtal – eller också att enas om ”en snällare version av en brexit utan avtal”, skriver TT.

Enligt källan är de kommande dagarna avgörande för om man ska kunna nå ett avtal.

Idag 06:18
Läs mer om Brexit - förhandlingarna

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Roald, Berit / TT NYHETSBYRÅN
Klimatomställningen

”Plastpåseskatt inget annat än en fiskal skatt iklädd gröna kläder”

Platspåseskatten motiveras av klimatskäl trots att skatten bland annat kommer bidra till ökade koldioxidutsläpp och en kraftig minskning av plaståtervinningen, skriver Magnus Huss, förbundsdirektör och vice vd på IKEM, på SvD Debatt.

Plastpåseskatten är inget annat än en fiskal skatt iklädd gröna kläder, skriver debattören, och pekar på att skatten kommer leda till ökad produktion av bärkassar i mindre miljövänligt material, och kommer samtidigt inte att minska nedskräpningen.

Dessutom finns det ingen annan plastprodukt än platskassen som innehåller så stor andel återvunnet. En skatt kommer därför leda till minskad återvinning.

”En mycket oönskad effekt när näringslivet arbetar hårt för att få till en mer cirkulär ekonomi för plasten och därigenom minskade koldioxidutsläpp”, skriver Magnus Huss.

4 tim
Björn Larsson Ask/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Svensk Exportkredit öppnar plånboken för fossilfri industri

Som en del i att nå nollutsläpp 2045 öppnar nu statliga Svensk Exportkredit (SEK) för att stötta industrins fossilfria investeringar i Sverige.

– Vi vill bidra till industrins investeringar för omställning, inte minst inom förnybar energi och transporter. SEK har lång erfarenhet av att arbeta med förnybar energi internationellt och vi kommer nu att finansiera även svenska initiativ inom detta område, säger Catrin Fransson, vd på SEK i ett pressmeddelande.

Idag 15:46
Mobil/Elmotor. TT
undefined

Politikernas krav: Återvinn jordartsmetaller

Samtliga riksdagspartier är för lagkrav på återvinning av jordartsmetaller, samt ursprungsmärkning av metaller i elbilar, rapporterar Ekot. Jordartsmetallerna används bland annat i elbilars motorer.

Produktionsvillkoren för många av metallerna beskrivs som ”ohållbara”, både i fråga om miljöpåverkan och för de som arbetar i gruvindustrin.

– En ursprungsmärkning skulle ju också verkligen gynna hållbar produktion av sällsynta jordartsmetaller, säger miljöminister Isabella Lövin, Miljöpartiet.

Moderaterna, Centerpartiet och Sverigedemokraterna vill dock först att frågan utreds.

Idag 14:16
Läs mer om Klimatomställningen