Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Den akuta elkrisen

Elkrisen stoppar storinvestering – ”För tankarna till situationen i u-länder”

Ännu ett stort företag i södra Sverige måste lägga en investering på is när elbristen blir allt mer påtaglig. "Det handlar om en satsning värd mellan 80–100 miljoner kronor”, säger företagets vd. Samtidigt visar en undersökning att många företag i södra Sverige vill investera och behöver mer el.

Det är det Ystadsbaserade plastföretaget Polykemi med 300 anställda och en omsättning på 1,3 miljarder kronor som nyligen fått besked från det kommunala energibolaget att man inte kan få loss den nätkapacitet som behövs.

– Det handlar om investeringar som uppskattningsvis motsvarar en omsättning på mellan 80 och 100 miljoner kronor om året. Men eftersom de inte går att genomföra dem så har vi lagt de planerna åt sidan, säger Polykemis vd Ola Hugoson.

– Nu får vi försöka lösa det genom att utöka helgskiften men det är inte en optimal lösning. Men att ett industriland som Sverige inte kan garantera ström till företagen. Det för ju tankarna till situationen i u-länder, fortsätter han.

Larmen om elbrist har duggat tätt i Södra Sverige den senaste tiden. Nyligen kunde fPlus avslöja att Trelleborg missat en miljardinvestering och att elförsörjningen i Sjöbo är mycket ansträngd.

Företag vill investera

Nu visar även en färsk undersökning från Svenskt Näringsliv i Skåne att situationen är allvarlig. Av de tillfrågade företagen uppgav 60 procent att de planerar att göra en investering i verksamheten de kommande tre åren, och över 40 procent av de som svarade säger att mer tillgång på elkraft är en förutsättning för att investeringarna ska kunna genomföras.

– Skåne är ett expansivt län och det är hög tid att prioritera den framtida elförsörjningen här, säger Carina Centrén, regionchef Svenskt Näringsliv. Om inte elförsörjningen säkras och investeringarna kan genomföras slår det på flera olika sätt mot företagen. Deras konkurrensförmåga kommer att försämras och produktionen får hållas tillbaka. Det kan till och med bli så att anställda får sägas upp och verksamheter flyttas eller läggas ned, avslutar Carina Centrén.

Ola Hugoson, vd Polykemi, och Lars Hugosson vice vd. Ola Torkelsson / Ola Torkelsson

Problemet är att det inte går att transportera elen i näten från norra Sverige, där det finns gott om el, till södra Sverige. Och enligt det regionala nätbolaget EON som ansvarar för eldistributionen i södra Sverige har Svenska Kraftnät som ansvarar för stamnäten sagt att nya nät inte kommer att bli tillgängliga förrän 2026.

Johan Mörnstam, vd för EON, varnar för att kapacitetsbristen i södra Sverige börjar bli akut.

– Det handlar om industrier som både vill nyansluta och expandera sin verksamhet, samt förfrågningar om utbyggnad av bostäder i stadsnära miljö. Men vi ser också en ökning av infrastrukturförstärkningsprojekt, som elbil-bussladdning eller vatten- och avloppsprojekt. Till det ska läggas andra energibolag som får förfrågningar om utökning av kunder i sina elnät och som i sin tur vill utöka sina abonnemang mot oss där vi måste tacka nej, har han tidigare sagt till fPlus.

Inga besked

Polykemi upplever att det är svårt att få några klara besked om när deras elbehov eventuellt kan komma att uppfyllas.

– Vi ska ha ett möte med Ystad Energi om två veckor. De har tidigare kommunicerat att det kan bli aktuellt med att försöka använda eleffekten mer flexibelt på så sätt att vi släpper ifrån oss effekt när vi inte behöver den, för att sedan ta in den igen. Det låter väldigt osäkert tycker jag, säger Ola Hugoson.

Toppnyheter

Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Hoten mot Januariavtalet

Mätning: Folket dömer ut Januaripartiernas jobbpolitik

Svenska folket ger tummen ner till Januaripartiernas arbetsmarknadspolitik. Det visar en ny undersökning från Stockholms Handelskammares/Novus. 30 procent av deltagarna svarar att de har mycket lågt förtroende för hur Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna hanterar politikområdet jobb och sysselsättning.

– Vi har problem med en arbetslöshet som är hög och ökar, i det kan vi se att många är långtidsarbetslösa. Man har pratat mycket om att man ska lösa problemet men det har inte hänt. Det kan vara en del i de väldigt svaga förtroendetalen, säger Stefan Westerberg, seniorekonom på Stockholms Handelskammare, till Dagens Industri.

32 procent svarade att de har mycket lågt förtroende för att Januaripartierna ska lösa långtidsarbetslösheten.

Stefan Westerberg anser att behöver satsa på att få igång de ekonomiska hjulen.

– Inom arbetsmarknadspolitiken bör man satsa på beprövade arbetspolitiska åtgärder. I budgetpropositionen la man ungefär 400 miljoner kronor på så kallade extratjänster, det är en insats som tidigare inte gett några betydande effekter, säger Stefan Westerberg till Dagens Industri.

Även hanteringen av Arbetsförmedlingen möter hård kritik. I mätningen svarar 41 procent att de har mycket lågt förtroende för hur de fyra partierna hanterar reformen och bara två procent har högt förtroende för hur reformen har hanterats av partierna.

2 tim
Stefan Löfven (S), Ebba Busch (KD), Ulf Kristersson (M).  TT
undefined

Löfven: Alternativet är en löntagarfientlig regering

Januariavtalet innebar inte att alla partier fick allt som de ville ha men likväl stärker det Sverige som helhet. Det skriver statsminister Stefan Löfven på Aftonbladet Debatt ett år efter att S- och MP-regeringen tillträtt.

Samarbetet med C och L ligger till grund för att fler poliser och lärare kan anställas, och det innebär även att integrationen skyndas på, skriver han. Löfven nämner gårdagens välfärdssatsning som ett exempel på varför samarbetet är bra.

Han betonar också att januariavtalet är att se som ett medel för att få till socialdemokratisk politik snarare än ett mål i sig.

”Alternativet är en historiskt löntagarfientlig högerkonservativ regering.”

4 tim
Läs mer om Hoten mot Januariavtalet
Michael Probst / TT NYHETSBYRÅN
Mötet i Davos

Rekordpessimism bland företagare inför Davosmötet

Davosmötet inleder i moll då omkring hälften av alla näringstoppar räknar med en avtagande tillväxt under 2020. Det visar färsk rapport av revisionsbyrån PwC, enligt SvD Näringsliv.

Rapporten visar att hälften av de tillfrågade, närmare 1 600 förtagsledarna i 83 länder, tror på en avmattande tillväxt under 2020.

Det kan jämföras med 2018 då optimismen spirade och bara 5 procent trodde på en svagare tillväxt.

Bakom pessismimen finns en växande ekonomisk och geopolitisk oro kring handelskonflikter, klimatförändringarna och cyberhot.

Det här året utmärker sig särskilt vad gäller företagarnas ängslighet över klimatförändringar och miljöfrågor. Nästan en fjärdedel av företagsledarna ”extremt oroliga” över dessa frågor jämfört med 19 procent året innan.

Men vissa väljer att se glaset halvfullt genom att se möjligheterna att vinna på att ”bli gröna” – som rykte och goodwill.

3 tim
FABRICE COFFRINI / AFP
undefined

”Agera som om ni älskade era barn över allting annat”

”Vårt hus brinner fortfarande.” Det kommer Greta Thunberg att säga i sitt tal på Världsekonomiskt forum på tisdagseftermiddagen, enligt en utskrift som New York Times tagit del av.

Med det hänvisar hon till sitt tal under förra årets toppmöte där hon gjorde samma liknelse – och uppmanade världen till att ”ha panik” över klimatfrågan.

I sitt tal i år kräver Thunberg en rad saker från företag, banker, institutioner och stater som finns representerade, däribland stopp för subventioner till fossilt bränsle och omedelbart stopp för investeringar i utvinning av fossila bränslen.

Hon kommer att avsluta talet med att på nytt säga att alla borde ha panik – ”och agera som om ni älskade era barn över allting annat”.

3 min
Läs mer om Mötet i Davos

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Benjamin Dousa TT
Sprängningarna i Sverige

Muf-ordföranden vaknade av smällarna: ”Kände ilska”

Muf-ordföranden Benjamin Dousa, som bor i nordvästra Stockholm, hör till en av många personer som vaknade till vid nattens explosioner. I en intervju med SvD berättar Dousa att han kände ilska när han förstod att explosionerna skett vid två bostadshus.

– Jag träffade grannar i hissen som hade fått nog och skulle börja leta ny lägenhet, säger han till tidningen.

Dousa säger att han än så länge inte har några planer på att flytta därifrån. Polisen utreder explosionerna som en särskild händelse.

1 tim
Polisens tekniker undersöker en loftgång där en detonation skett. TT
undefined

En till sjukhus efter dubbla explosioner i Stockholm

Explosioner inträffade under natten i två flerfamiljshus, omkring 500 meter från varandra, i Husby i nordvästra Stockholm. En person har förts till sjukhus, skriver flera medier. Personens skador beskrivs inledningsvis som lindriga.

– Det är omfattande skador på fastigheterna men vi vet ännu inte var explosionerna har skett, mer än att det är i närheten eller i fastigheterna, säger Towe Hägg, presstalesperson vid polisen i Stockholm till TT.

Räddningstjänsten är på plats med stora resurser sedan klockan 02.40, skriver Expressen.

Polis uppger för SVT att man söker igenom lägenheter för att se om det finns fler skadade.

Idag 04:08
Brottsplatsen på Östermalm i Stockholm t.v. Husby t.h.  TT
undefined

Explosionerna kopplas till sprängning på Östermalm

Nattens explosioner i Husby norr om Stockholm kopplas till sprängningen på Östermalm natten till den 13 januari, enligt uppgifter till Aftonbladet.

Polisen kan i nuläget inte bekräfta att ett samband utreds.

– Vi tittar på kopplingar till pågående förundersökningar men i nuläget kan jag inte bekräfta uppgifterna, säger Anna Westberg vid polisens ledningscentral.

I nuläget utreds nattens sprängningar som två separata händelser. Polisen har spärrat av platsen för att säkra spår. Man kollar även övervakningsfilmer i området.

3 tim
Läs mer om Sprängningarna i Sverige