Electrolux historiska arkiv hos Centrum för Näringslivshistoria.
Företagandet i historien

Electrolux: Hundra år av svenska hushållsmaskiner

Tvättmaskin, dammsugare och spis. Det är tre produkter som finns i nästan alla hem. Chansen är stor att det också står Electrolux på dem. Företaget, som fyller hundra år i år, började med dörrknackning och hemförsäljning av dammsugare. I dag har det utvecklats till en av världens största tillverkare av vitvaror. Centrum För Näringslivshistorias Karin Jansson Myhr ger en återblick på företagets resa.

Electrolux hade knappast haft den position det har i dag om det inte varit för företagets grundare: Axel Wenner-Gren. Redan i unga år visste han att han ville bli en stor affärsman. Han drillades först i Göteborg, men flyttade snart till Tyskland för att utbilda sig. Där fick han också sitt första jobb och snart var han på det svenska företaget Separator. Han blev snart företagets bästa säljare.

Tung och otymplig – men en framtidsprodukt

Men Wenner-Gren ville styra sitt eget öde. Efter att ha provat på lite olika samarbeten och produkter fick han en dag syn på det som skulle forma hans – och även Sveriges – framtid. I ett skyltfönster i Wien stod en dammsugare utställd. Det var dock inte en dammsugare så som vi föreställer oss den. Den var betydligt tyngre och klumpigare. Och framför allt dyr. Men att detta skulle bli en framtidsprodukt var Wenner-Gren övertygad om.

Ledningen för företaget imponerades inte av Wenner-Grens leksaker, som de kallade det.

Han återvände till Sverige och tillsammans med ingenjören Sven Carlstedt utvecklade Wenner-Gren den ena modellen efter den andra. Och dammsugarna blev bättre och bättre. Till en början bedrevs samarbetet tillsammans med det svenska företaget Lux. Men ledningen för företaget imponerades inte av Wenner-Grens leksaker, som de kallade det. I stället fick Wenner-Grens eget bolag ta hand om produkten. Electrolux såg därmed dagens ljus.

Lux ”Modell I” började säljas 1912 och fick en flygande start. Det var den första dammsugaren som hade motor med turbin för effektivare luftström. Den var lättare och billigare än andra dammsugare, men vägde ändå 14 kilo.  Electrolux historiska arkiv hos Centrum för Näringslivshistoria.

På 1920-talet blev dammsugaren en succéprodukt. Inte bara i Sverige utan även i Europa och USA. Electrolux blev snabbt ett internationellt företag. Dammsugarna gick som smör. Wenner-Gren insåg snabbt att företaget behövde flera produkter i sortimentet – eftersom alla snart ägde en egen dammsugare.

Tack vare dessa produkter blev vardagen betydligt enklare, speciellt för kvinnorna som slapp det tunga hushållsarbetet.

Under de kommande årtiondena lanserades en rad köksapparater. Som innovationen och succén absorptionskylskåpet, köksassistenten, diskmaskinen, tvättmaskinen och frysboxen för att nämna några. Tack vare dessa produkter blev vardagen betydligt enklare, speciellt för kvinnorna som slapp det tunga hushållsarbetet.

Vildvuxen expansion

Under 1960-talets slut och 1970-talet växte Electrolux enormt. Mycket tack vare en mängd förvärv som gjordes under den så kallade Trojkans ledning – Hans Werthén, Gösta Bystedt och Anders Scharp styrde Electrolux under 30 års tid. Expansionen var nödvändig ansåg de. Annars skulle Electrolux inte kunna hävda sig i konkurrensen.

Förvärven blev också ett problem som senare företagsledningar fick brottas med. Flera omstruktureringsprogram infördes och bolaget renodlades till att åter bli ett vitvaruföretag. Vitvarubranschen hade dock sina egna problem. Konkurrensen från lågprisländer satte press på Electrolux som tvingades stänga många av sina fabriker och placera produktionen i låglöneländer – både i Asien och i Europa.

Fick miljörörelsen emot sig

Miljön blev en annan fråga som tidigt uppmärksammades av Electrolux. Kanske tack vare Greenpeace. År 1992 dumpade miljöorganisationen en last med skrotade kylskåp med freongas framför huvudkontorets entré. Electrolux hade visserligen redan freonfria produkter på gång men detta blev en extra pådrivare.

I dag är digitaliseringen och den nya tekniken – som artificiell intelligens – områden som innebär både utmaningar och möjligheter för Electrolux. Genom nya innovationer – som uppkopplade apparater och Internet of Things – ska Electrolux fortsätta underlätta hushållsarbetet och konkurrera på världsmarknaden.

Fakta

Den här artikeln kommer från Centrum För Näringslivshistoria, som hjälper företag att spara sitt historiska material och göra det lätt åtkomligt. Många av berättelserna, som den här artikeln, hittar du även i tidningen Företagshistoria, som kommer fyra gånger om året, och på ämnessajten bizstories.se.

Toppnyheter

Donald Trump. Yuri Gripas / TT NYHETSBYRÅN
Anklagelserna mot Trump

Trump: Jag är för upptagen för att se på ”häxjakten”

Amerikanska medier direktsänder de första offentliga förhören i kongressen gällande riksrättsprocessen mot Donald Trump och vad toppdiplomaterna Bill Taylor och George Kent säger analyseras av experter. Men presidenten själv följer inte de tv-sända utfrågningarna.

– Han har möten i ovala rummet. Han tittar inte. Han jobbar, säger Stephanie Grisham, talesperson för Vita huset, enligt AFP.

I en kommentar säger Trump att han är ”för upptagen” för att titta på ”häxjakten”.

Under förhöret har Bill Taylor bland annat sagt att enligt hans stabs uppgifter brydde sig presidenten mer om Biden-utredningen än om Ukraina.

I dag tar Trump emot Turkiets president Erdogan i Washington D.C. och väntas hålla en presskonferens under kvällen, svensk tid.

1 tim
Bill Taylor och George Kent under förhören i kongressen. OLIVIER DOULIERY / AFP
undefined

Två nya vittnen kallas in – ska höras senare i veckan

Den amerikanska kongressens underrättelseutskott har kallat ytterligare två personer att vittna i den riksrättsprocess som pågår gällande Donald Trumps kontakter med Ukraina, rapporterar CNN.

Förhören kommer att hållas bakom stängda dörrar senare i veckan och det är David Holmes, medarbetare till diplomaten Bill Taylor, samt Mark Sandy, som jobbar på presidentkansliets förvaltnings- och budgetbyrå.

Bill Taylor berättade under sitt förhör inför kongressen på onsdagen att David Holmes var den som informerade honom om det samtal som ambassadören Gordon Sondland haft med Trump. Efter det samtalet ska Sondland sagt att Trump frågat om Biden-utredningen och att Ukraina var redo att gå vidare med den.

41 min
 Bill Taylor. Alex Brandon / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Toppdiplomaten i förhöret: Trump är mer intresserad av Biden än av Ukraina

Just nu pågår de första offentliga förhören den amerikanska kongressen gällande riksrättsförfarandet mot president Donald Trump. Först frågades George Kent, toppdiplomat på utrikesdepartementet, ut. Efter det vittnade UD-tjänstemannen Bill Taylor.

Taylor säger bland annat att uppgifterna om att USA skulle ha hållit tillbaka bistånd till Ukraina i politisk syfte är ”galet”.

Han säger också att han var beredd att lämna sin tjänst som ansvarig för ambassaden i Ukraina om biståndet stoppades.

Knäckfrågan i förhören är om Trump gjorde något brottsligt när han bad Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj att utreda Joe Bidens son.

Bill Taylor berättar om händelser dagen efter Trumps samtal med Ukrainas president, då toppdiplomaten Gordon Sondland varit i kontakt med Taylors stab. Sondland ska då, efter ett samtal med Trump, sagt att presidenten var mer intresserad av Biden-utredningen än om den amerikanska ambassadens arbete i Kiev.

Samtidigt som förhören hålls tar Donald Trump emot Turkiets president Erdogan i Washington D.C.

3 tim
Läs mer om Anklagelserna mot Trump
Stefan Jerrevång/TT / TT NYHETSBYRÅN
Arbetskraftsinvandringen

”Låt inte LO diktera villkoren för arbetskraftsinvandring”

Socialdemokraterna ror dit LO:s vilja bor, skriver krönikören Birgitta Ohlsson i Arbetsmarknadsnytt. Hon oroas över att LO får allt för stort inflytande över arbetskraftsinvandringen i en tid där kompetensbristen är det största tillväxthindret bland småföretag.

”Icke-socialistiska partier – borgerliga, liberala, konservativa och gröna – måste visa större ideologiskt självförtroende än att låta LO diktera svensk arbetsmarknad. Och trots att socialdemokraterna i riksdagsutskott uttryckt en önskan om att kompetensutvisningar ska upphöra så händer ingenting”, skriver Ohlsson.

Hon fortsätter:

”Vill vi verkligen tillbaka till åren före 2008, då arbetstillstånd beviljades för personer från länder utanför EU endast i de yrken där LO definierade arbetskraftsbrist?”

4 tim
M:s migrationspolitiska talesperson Maria Malmer Stenergard och Ulf Kristersson. Arkivbild. Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Moderaterna vill strama åt arbetskraftsinvandringen

Moderaterna planerar att lägga ett förslag om att drastiskt minska arbetskraftsinvandringen, säger partiledaren Ulf Kristersson till DI.

Bland annat vill Kristersson se över regeln som innebär att en person kan komma till Sverige för ett deltidsjobb med 13 000 kronor i månadslön – och samtidigt ta med sina familjemedlemmar utan att de säkrat försörjning.

– Omedelbart får man till exempel se att det är försörjningskrav på anhöriga till arbetskraftsinvandrare som kommer hit, säger han.

Han anser också att enklare jobb som exempelvis bärplockning bör gå till personer som redan bor i Sverige.

3 tim
Sveriges regler om arbetskraftsinvandring infördes av Fredrik Reinfeldts alliansregering. Claudio Bresciani / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Alliansens linje om arbetskraftsinvandring nära spricka

Det är inte bara KD som vill skärpa de liberala reglerna om arbetskraftsinvandring, även andra gamla allianspartier vacklar, skriver SvD.

Sveriges generösa regelverk för arbetskraftsinvandring infördes av regeringen Reinfeldt. Behovsprövningen mot arbetsmarknaden avskaffades och det är numera företagen själva som avgör om personal behöver rekryteras från utlandet. Medan flyktingpolitiken skärptes kraftigt i samband med den stora flyktingvågen 2015, har det liberala regelverket för arbetskraftsinvandring i huvudsak bestått, skriver SvD.

Vänsterpartiet och Socialdemokraterna är kritiska till systemet och justitieminister Morgan Johansson vill låta en utredning hitta lösningar på problemen.

Nu syns också en omsvängning hos den gamla Alliansen. KD och M vill skärpa de liberala reglerna för arbetskraftsinvandring. Liknande tankar finns hos L, skriver SvD.

10 nov
Läs mer om Arbetskraftsinvandringen
FREDRIK SANDBERG / TT / TT NYHETSBYRÅN
Elpriserna

Ilskan växer mot elskatten – närmare 50 procent av priset

Flera konsumentgrupper som Elskatteupproret och och Skattebetalarna rasar mot elskattens effekter på hushållens ekonomier. Sedan elmarknaden avreglerades 1996 har skatten fyrdubblats och står nu för omkring 45 procent av elpriset, skriver Dina Pengar.

Dessutom väntas nya höjningar av skattepriset redan nästa år i samband med att regeringen inför en årlig indexering av elskatten.

Vidare kan den gröna skatteväxlingen bidra till ytterligare höjningar längre fram.

Enligt Runar Brännlund, professor i nationalekonomi vid Umeå Universitet, är det missledande att hävda att skatten finns av miljöskäl då regeringen på andra sidan subventionerar elcyklar, säger elcyklar, elbilar med mera.

4 tim
Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Fördröjd brexit håller uppe elpriserna i Sverige

Elpriserna kommer att bli högre i vinter på grund av att brexit skjuts upp ytterligare. Det rapporterar Sveriges Radio.

Anledningen är att Storbritannien fortsätter vara med i systemet för handel med utsläppsrätter i EU, vilket håller uppe efterfrågan och därmed priset på el.

– Ja, vi har ju sett att priserna på utsläppsrätter har blivit högre som en följd av fördröjningarna av brexit och det påverkar spotpriserna på elmarknaden, säger Anna Carlén, vd för Konsumenternas energimarknadsbyrå till SR Ekot.

Brexit är dock långt ifrån den faktor som påverkar elpriset mest. Vädret och den svaga krona är andra faktorer som påverkar priset.

29 okt
Läs mer om Elpriserna

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Privatekonomi

Tricket lyfter din pension – tar mindre än en minut

Ett enkelt trick gör att du kan få ut betydligt mer av din tjänstepension, skriver Expressen.

Det handlar om att många tecknar ett efterlevandeskydd i sin tjänstepension och sedan får det rulla på. Skyddet gör att dina anhöriga får ta del av dina tjänstepensionspengar om du skulle dö. I slutändan kan det innebära en pensionssmäll.

– Det finns många som betalar efterlevandeskydd i onödan för att de valde det en gång i tiden, och inte sett över det på många år, säger Staffan Ström, pensionsekonom vid Alecta.

Att gå in och göra en ändring behöver inte ta många minuter, skriver Expressen.

1 tim
undefined

Så får du ned räntan på bolånet – bästa knepen

Bankerna tjänar fortfarande stora pengar på svenskarnas bolån även om det har minskat något sedan toppnoteringen 2017, rapporterar Expressen som hänvisar till ny statistik.

Expressen ger ett antal tips på hur kunderna kan pressa dessa vinster, det vill säga få mer förmånliga räntevillkor.

För det första ska man undvika att binda bolånet. För det andra ska man ”ställa bankerna” mot varandra, inte bara acceptera erbjudandet från en bank. För det tredje: Köpslå inte med ditt pensionskapital. Risken finns att du får betala med en kostsam pensionslösning för att få ned räntan.

Här är ytterligare förhandlingsknepen som flera sparekonomer ger till SvD. Håll koll på både snitträntorna och listräntorna och ska du förhandla dig till en rabatt se till att den gäller länge, tipsar Johanna Kull, sparekonom på Avanza.

Idag 10:04
Illustrationsbild.  TT
undefined

Miljonärernas val: Investor, H&M, Volvo och storbanker

Investmentbolag och storbanker dominerar bland aktieinnehaven hos Nordnets miljonärer. Även hos Nordea är storbanker populära bland miljonärerna – men det allra vanligaste innehavet är lastbilsjätten Volvo. Det visar statistik som bankerna tagit fram för Omni Ekonomi.

Bland Nordnets Private Banking-kunder – personer med minst 2,5 miljoner kronor i kapital – är Investor den vanligaste aktien före H&M och Swedbank. Faktum är att samtliga storbanker förutom Handelsbanken återfinns på topp tio-listan.

Om man i stället tittar på bankens samtliga svenska kunder är H&M den mest ägda aktien.

– Men här är det alltså Wallenbergarnas maktbolag som tar förstaplatsen. Även Kinnevik är populärt bland miljonärerna, säger Nordnets sparekonom Frida Bratt.

Bland Nordeas svenska kunder med minst en miljon kronor i aktier är Volvo den mest ägda aktien, före just Nordea.

Noterbart är att H&M, Investor, Ericsson, ABB, SEB och Telia är miljonärernas favoriter hos båda bankerna.

11 nov
Läs mer om Privatekonomi