Electrolux historiska arkiv hos Centrum för Näringslivshistoria.
Företagandet i historien

Electrolux: Hundra år av svenska hushållsmaskiner

Tvättmaskin, dammsugare och spis. Det är tre produkter som finns i nästan alla hem. Chansen är stor att det också står Electrolux på dem. Företaget, som fyller hundra år i år, började med dörrknackning och hemförsäljning av dammsugare. I dag har det utvecklats till en av världens största tillverkare av vitvaror. Centrum För Näringslivshistorias Karin Jansson Myhr ger en återblick på företagets resa.

Electrolux hade knappast haft den position det har i dag om det inte varit för företagets grundare: Axel Wenner-Gren. Redan i unga år visste han att han ville bli en stor affärsman. Han drillades först i Göteborg, men flyttade snart till Tyskland för att utbilda sig. Där fick han också sitt första jobb och snart var han på det svenska företaget Separator. Han blev snart företagets bästa säljare.

Tung och otymplig – men en framtidsprodukt

Men Wenner-Gren ville styra sitt eget öde. Efter att ha provat på lite olika samarbeten och produkter fick han en dag syn på det som skulle forma hans – och även Sveriges – framtid. I ett skyltfönster i Wien stod en dammsugare utställd. Det var dock inte en dammsugare så som vi föreställer oss den. Den var betydligt tyngre och klumpigare. Och framför allt dyr. Men att detta skulle bli en framtidsprodukt var Wenner-Gren övertygad om.

Ledningen för företaget imponerades inte av Wenner-Grens leksaker, som de kallade det.

Han återvände till Sverige och tillsammans med ingenjören Sven Carlstedt utvecklade Wenner-Gren den ena modellen efter den andra. Och dammsugarna blev bättre och bättre. Till en början bedrevs samarbetet tillsammans med det svenska företaget Lux. Men ledningen för företaget imponerades inte av Wenner-Grens leksaker, som de kallade det. I stället fick Wenner-Grens eget bolag ta hand om produkten. Electrolux såg därmed dagens ljus.

Lux ”Modell I” började säljas 1912 och fick en flygande start. Det var den första dammsugaren som hade motor med turbin för effektivare luftström. Den var lättare och billigare än andra dammsugare, men vägde ändå 14 kilo.  Electrolux historiska arkiv hos Centrum för Näringslivshistoria.

På 1920-talet blev dammsugaren en succéprodukt. Inte bara i Sverige utan även i Europa och USA. Electrolux blev snabbt ett internationellt företag. Dammsugarna gick som smör. Wenner-Gren insåg snabbt att företaget behövde flera produkter i sortimentet – eftersom alla snart ägde en egen dammsugare.

Tack vare dessa produkter blev vardagen betydligt enklare, speciellt för kvinnorna som slapp det tunga hushållsarbetet.

Under de kommande årtiondena lanserades en rad köksapparater. Som innovationen och succén absorptionskylskåpet, köksassistenten, diskmaskinen, tvättmaskinen och frysboxen för att nämna några. Tack vare dessa produkter blev vardagen betydligt enklare, speciellt för kvinnorna som slapp det tunga hushållsarbetet.

Vildvuxen expansion

Under 1960-talets slut och 1970-talet växte Electrolux enormt. Mycket tack vare en mängd förvärv som gjordes under den så kallade Trojkans ledning – Hans Werthén, Gösta Bystedt och Anders Scharp styrde Electrolux under 30 års tid. Expansionen var nödvändig ansåg de. Annars skulle Electrolux inte kunna hävda sig i konkurrensen.

Förvärven blev också ett problem som senare företagsledningar fick brottas med. Flera omstruktureringsprogram infördes och bolaget renodlades till att åter bli ett vitvaruföretag. Vitvarubranschen hade dock sina egna problem. Konkurrensen från lågprisländer satte press på Electrolux som tvingades stänga många av sina fabriker och placera produktionen i låglöneländer – både i Asien och i Europa.

Fick miljörörelsen emot sig

Miljön blev en annan fråga som tidigt uppmärksammades av Electrolux. Kanske tack vare Greenpeace. År 1992 dumpade miljöorganisationen en last med skrotade kylskåp med freongas framför huvudkontorets entré. Electrolux hade visserligen redan freonfria produkter på gång men detta blev en extra pådrivare.

I dag är digitaliseringen och den nya tekniken – som artificiell intelligens – områden som innebär både utmaningar och möjligheter för Electrolux. Genom nya innovationer – som uppkopplade apparater och Internet of Things – ska Electrolux fortsätta underlätta hushållsarbetet och konkurrera på världsmarknaden.

Fakta

Den här artikeln kommer från Centrum För Näringslivshistoria, som hjälper företag att spara sitt historiska material och göra det lätt åtkomligt. Många av berättelserna, som den här artikeln, hittar du även i tidningen Företagshistoria, som kommer fyra gånger om året, och på ämnessajten bizstories.se.

Toppnyheter

Arkivbild, uppställda polisbilar på Mynttorget i Stockholm.  50080 / TT NYHETSBYRÅN
Svenska brottsbekämpningen

Operation Rimfrost läggs ner – dödsskjutningarna har blivit fler under insatsen

Polisens Operation Rimfrost läggs ner den 15 juni. Insatsen startades för att få ner antalet skjutningar och sprängningar, men det målet har man inte uppnått, rapporterar SVT Nyheter.

Mellan juli och november 2019 skedde 142 skjutningar i Sverige. Under de fem följande månaderna när Operation Rimfrost pågick minskade siffran något till 135.

Under de fem månaderna före insatsen sköts 12 personer till döds. Under Operation Rimfrosts första fem månader ökade dock denna siffra till 25 dödsskjutningar.

– Så som kriminaliteten är nu finns ingen ”quick-fix”. Det kommer ta tio års hårt arbete från hela samhället om vi ska få ordning på det här, säger Daniel Larsson som är polisinsatschef för Operation Rimfrost i Uppsala.

4 tim
Biträdande rikspolischef Mats Löfving.  SVT
undefined

Löfving: ”Har utvecklat vår taktik och sätt att leda”

Biträdande rikspolischef Mats Löfving gästade SVT:s ”Agenda” för att prata om polisens Operation Rimfrost som avslutas i mitten på juni.

– Parallellt med insatsen har vi utvecklat vår taktik och vårt sätt att leda, vi kommer inte gå tillbaka till den gamla polisen, säger han i programmet.

Trots att antalet dödsskjutningar ökat under månaderna som Operation Rimfrost pågått menar Löfving att siffran ligger på ungefär samma nivå om man jämför över en längre tid.

3 tim
Arkivbild.  Adam Ihse/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Tjugotal poliser smittade – utredningar läggs på hög

Göteborgspolisens redan hårt ansatta avdelning för grova brott har nu fått ännu en motgång i coronaviruset. Ett tjugotal av sektionens poliser har insjuknat i covid-19, skriver GT.

– Det är inte bra. Det betyder att vi måste göra flera omprioriteringar där vissa ärenden får vänta, säger Erik Nord, polischef för Storgöteborg.

Mer specifikt är det ärenden utan frihetsberövande som läggs till väntelistan. Polisen har inte lyckats hitta källan till utbrottet.

25 maj
Läs mer om Svenska brottsbekämpningen
Rymdkapseln Crew Dragon och Stas Barabash.  Nasa / IRF
Den nya rymdkapplöpningen

Professor imponerad av Space X-kapsel: Fantastisk

”Ett stort steg för teknologin”. Så kommenterar Stas Barabash, föreståndare för det svenska institutet för rymdfysik, helgens rymdresa regisserad av Nasa och Elon Musks rymdföretag Space X, skriver TT.

Rymdkapseln Crew Dragon genomförde på söndagskvällen en lyckad dockning med den internationella rymdstationen, ISS, efter cirka 19 timmars resa genom rymden. Barabash är särskilt imponerad av kapselns design.

– Det ser helt fantastiskt ut. Jag tror att idéer som Elon Musk använder i sin design kommer att användas överallt, säger han till nyhetsbyrån.

3 tim
Bild på när farkosten når rymdstationen. TT NYHETSBYRÅN
undefined

Just nu: Raketen redo för dockning – bara meter kvar

Space X rymdraket har dockat vid den Internationella rymdstationen, ISS. Nasas livesändning visade hur farkosten mycket sakta närmade sig stationen för dockning, och vid 16.16 svensk tid nådde farkosten slutligen stationen efter 19 timmars resa.

I farkosten fanns de två astronauterna Bob Behnken och Doug Hurley. De ska nu tillbringa cirka 110 dagar i rymden.

Falcon 9-raketen var den första bemannade farkosten som lämnade amerikansk mark på nio år. Det är också första gången ett privat företag – och inte en nation – har skickat en bemannad farkost till rymdstationen. Projektet är ett samarbete med den amerikanska rymdmyndigheten Nasa.

Idag 14:09
John Raoux / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Elon Musk: Första steget mot en civilisation på Mars

Space X-grundaren Elon Musk var mycket nöjd med den lyckade uppskjutningen från Cape Canaveral i Florida i går kväll, skriver Business Insider.

– Det här är förhoppningsvis det första steget på en resa mot en civilisation på Mars, mot ett liv på flera planeter, en bas på Månen och att utvidga oss längre än Jorden.

Uppskjutningen skulle egentligen ha skett redan i onsdags, men då tvingades man ställa in i sista stund på grund av dåligt väder. Musk berättar att han då gick från ”100 procent adrenalin” till noll när försöket blåstes av.

Inför lördagens försök var känslorna helt andra, säger han.

– Det var som att gå till jobbet.

Astronauterna väntas docka ISS klockan 16.29, svensk tid.

Idag 09:43
Läs mer om Den nya rymdkapplöpningen
Sjukvårdstält utanför Östra sjukhuset i Göteborg Adam Ihse/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – Sverige

Sjukvårdens oro: Antalet patienter ökar i Göteborg

Antalet patienter med covid-19 som har lagts in på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg har ökat under den gångna veckan, skriver GT.

På söndagen vårdades 155 personer med coronaviruset på sjukhuset varav 44 på intensivvårdsavdelningen. Förra lördagen var siffrorna 148 respektive 40.

Det ökade antalet patienter bekymrar chefläkaren Per Karlsson. Han menar att det finns en oro inom sjukvården för att människor slappnar av och inte håller lika hårt på social distansering.

– Vi måste få ihop sommaren. Och för att klara den är det viktigt att inte ha alltför många covid-fall, säger han till tidningen.

5 tim
Gunnar Hökmark (M), socialminister Lena hallengren (S) och SD-ledaren Jimmie Åkesson.  TT
undefined

Kritiken mot regeringen: En vilsen krishantering

Oppositionen riktar hård kritik mot regeringens hantering av coronatesterna, skriver Expressen.

I interna mejl från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, fick statssekreterare inom regeringskansliet information om att det inte finns behov av att öka provtagningen för covid-19.

– Det råder otydlighet från såväl regeringen som de ansvariga myndigheterna och det visar att regeringen inte har kontroll över situationen, säger SD-ledaren Jimmie Åkesson.

Även den moderate tidigare EU-parlamentarikern Gunnar Hökmark är skeptisk och menar att regeringen är ”vilse i krishanteringen”.

4 tim
Illustrationsbilder.  TT
undefined

Spontanbesök görs för att stoppa permitteringsfusk

Från och med i morgon den 1 juni kommer Tillväxtverket att kunna göra oanmälda besök hos företag som ansökt om korttidspermittering, skriver DN. Syftet är att få bukt med fusket, exempelvis om man misstänker att företaget lämnat in felaktiga uppgifter och att personalen inte alls jobbar mindre.

– [Oanmälda besök] är ett av flera verktyg som vi har – men det är absolut en viktig del, säger Richard Källstrand, chef för avdelningen för kontroll på Tillväxtverket, till tidningen.

Enligt statistik från Tillväxtverket har drygt 71 000 företag ansökt om korttidspermittering hittills och närmare 63 000 ansökningar har godkänts. Enligt DN har Tillväxtverket lämnat in omkring 400 tips till polisen om misstänkt permitteringsfusk.

5 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning – Sverige

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Poliser i Brooklyn i samband med protesterna i går. Seth Wenig / TT NYHETSBYRÅN
Trumps Amerika

Analyser: Folkets egen armé har gjort folket till fienden

Organiserar sig antidemokratiska grupper för att påverka protesterna mot polisvåld i USA i en mer extrem riktning? I sina analyser landar CNN och Fox News i två olika slutsatser.

CNN:s Donie O’Sullivan menar att det visserligen kan förekomma yttre påverkansförsök, men att det är viktigt att ta ett steg tillbaka. Han påminner om att protesterna är äkta och att det är närmast omöjligt att skapa den djupa ilska som nu finns. Fox News skribent Jim Hanson håller däremot med Donald Trump om att vänsterextrema gruppen Antifa förvandlat flera protester till upplopp.

New York Times Mara Gay fokuserar på protesterna som inträffat i New York. Hon menar att polisen har använt oproportionerligt våld och att stadens polisstyrka måste reformeras.

”En armé som ska skydda amerikaner behandlade dem i stället som fienden”, skriver hon.

En nyhet under protesterna är attackerna på journalister som är på plats för att bevaka, skriver DN:s tidigare USA-korrespondent Sanna Torén Björling. Hon noterar att amerikanernas förtroende för medier har sjunkit över tid.

5 tim
Människor demonstrerar i London i dag. Matt Dunham / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Protesterna sprider sig till Europa – tusentals ute på gatorna i London och Berlin

Demonstrationerna mot polisvåldet i USA har spridit sig ut i världen och människor har i helgen fyllt gatorna i Toronto, Berlin och London. Det skriver Variety.

”Rättvisa för George Floyd” och ”Ingen plats för rasism” stod det på två av plakaten som folkmassorna höll upp i centrala London. Demonstranterna höll bland annat till utanför den amerikanska ambassaden. BBC konstaterar att flera av de tusentals demonstranterna bröt mot virusrestriktionerna.

I helgen fylldes också Berlins gator med tusentals demonstranter, bland annat utanför USA:s ambassad. George Floyd dog nyligen i samband med ett våldsamt polisingripande i Minneapolis.

Idag 15:38
En bank brinner efter protester mot polisvåld i Kalifornien. Gregory Bull / TT NYHETSBYRÅN
undefined

USA terrorstämplar Antifa efter våldsamma protester

USA terrorstämplar den vänsterextrema rörelsen Antifa, meddelar Donald Trump på Twitter. Presidenten anklagar grupperingen för att vara en drivande kraft bakom protesterna som har dragit över landet i veckan.

AP konstaterar att många politiker och tjänstemän anklagar utomstående aktörer för att söka sig till protesterna. Vänsterextremister, högerextrema nationalister och till och med drogkarteller har pekats ut. Men, fortsätter nyhetsbyrån, få bevis har hittills presenterats och det kaos som har uppstått har gjort det svårt att avgöra exakt vilka grupperingar som har deltagit.

I en separat tweet på söndagskvällen berömmer Trump också nationalgardets insats i Minnesota.

”De gjorde ett jättebra jobb och borde användas i andra delstater innan det är för sent!” skriver Trump.

Idag 16:47
Läs mer om Trumps Amerika