Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Den akuta elkrisen

Elbråket trappas upp – riksdagen kräver svar av Ygeman

Energiminster Anders Ygeman (S) kallas återigen upp till näringsutskottet för att förklara vad regeringen har för plan för elkrisen, skriver DI.

Ygeman kallades till utskottet senast i maj för att förklara situationen. Men då problemet har förvärrats är det befogat att kasta nytt ljus över frågan, menar utskottets ordförande Lars Hjälmered (M).

Vidare säger Hjälmered att det på nationell nivå pågår i det närmaste en semantisk diskussion om elbristen i Sverige. På ena sidan står Ulf Kristersson (M) som varnar om att elbristen hotar landets näringsliv.

På andra statsminister Stefan Löfven (S) som förnekar elbristen och menar att vi snarare behöver investera i överföringskapaciteten.

Klart är att på regional nivå, särskilt i Skåne, slår ett tiotal kommuner och företag larm om att elbristen är förödande för företagsutvecklingen.

Därför är det nästan lite ”tramsigt” att Löfven kontrar med att Sverige har ett elöverskott och exporterar historiskt mycket utan att besvara hur vi tar tag i de allvarliga problem som finns lokalt, menar Lars Hjälmered

Toppnyheter

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Kinas ambassadör i Sverige, Gui Congyou/Amanda Lind. TT
Fallet Gui Minhai

Kinas nya hot mot Sverige: Amanda Lind portas om hon deltar på prisceremoni

Om kulturminister Amanda Lind närvarar vid kvällens prisceremoni för Gui Minhai portas hon från Kina, säger Kinas ambassadör Gui Congyou till TT. Samma sak gäller för statsminister Stefan Löfven om han skulle närvara.

– Vi har samma hållning där och samma principer, säger ambassadören.

Tidigare i dag varnade Kina för konsekvenser om någon högt uppsatt svensk politiker deltog i prisceremonin för den fängslade förläggaren. Det handlar om Svenska Pens Tucholskypris, som varje år delas ut till en hotad eller landsflyktig författare.

Statsminister Stefan Löfven sa tidigare i dag att Sverige inte kommer att ge efter för Kinas hot och att Lind ska dela ut priset.

3 tim
Angela Gui. Arkivbild. Anders Ahlgren/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Angela Gui efter Kinas hot: Vi låter oss inte skrämmas

Sveriges regering och Svenska Pen-klubben bör markera mot Kinas hot. Det skriver Gui Minhais dotter Angela Gui på Twitter.

”Litar på att PEN och Amanda Lind ikväll markerar att kinesiska ambassadens hot är oacceptabla. Vi låter oss inte skrämmas till tystnad”, skriver hon.

Den fängslade förläggaren ska i kväll tilldelas Svenska Pens Tucholskypriset, ett pris som kulturminister Amanda Lind delar ut. Kinas ambassadör har varnat för konsekvenser om någon högt uppsatt politiker leder eller deltar i ceremonin.

4 tim
Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Kina-expert: Så försöker Kina försvaga den svenska demokratin

Det är många i Sverige som har missbedömt stormakten Kinas intentioner och trott att kommunistpartiet skulle utvecklas i liberal riktning. ”Nu är ju Xi Jinping helt öppen med att det här gäller inte”. Det säger Ola Wong, Kinakännare och redaktör för tidskriften Kvartal, i en intervju med fPlus. Han menar att det är dags för Sverige att bestämma sig för vad man vill få ut av utbytet med Kina när det gäller politik, näringsliv och forskning.

27 okt
Läs mer om Fallet Gui Minhai