Godis. Varfjell, Fredrik / TT NYHETSBYRÅN
Det svenska skattetrycket

Ekonomerna: Göm godiset och inför en sockerskatt

Politikerna bör införa en sockerskatt och flytta godis och läsk längst bak i butiken, skriver nationalekonomerna Emil Bustos och Elis Örjes i en debattartikel i Aftonbladet.

Politikerna måste göra det lättare för människor att välja att leva hälsosamma liv, menar skribenterna som pekar på att människor överlag konsumerar mindre av en vara om den är dyrare. Därför borde Sverige följa Världshälsoorganisationens råd och införa en skatt på socker.

”Men det är inte tillräckligt: man borde se över ytterligare åtgärder som att freda människor med lågt blodsocker på en torsdagskväll som bara försöker handla en enkel middag”, skriver de.

Om debattörerna

Emil Bustos, doktorand i nationalekonomi, utredare inom ekonomi och politik.
Elis Örjes, nationalekonom, utredare inom ekonomi och politik.

Läs mer

Toppnyheter

Centerpartiets chefsekonom och arbetsmarknadspolitiske talesperson Martin Ådahl har utarbetat reformförslaget. Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Arbetsförmedlingens framtid

S-källor: Centern avgör januariavtalets öde

Det är bara Centerpartiet som kan förhindra en regeringskris. Det menar flera tunga S-företrädare som Expressen har pratat med. Men den omfattande reformen av Arbetsförmedlingen som lett till den politiska situationen, där arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) riskerar att avsättas, var också centralt för att släppa fram Stefan Löfven för knappt ett år sedan.

Partiet måste med andra ord backa från förslaget om att den nya modellen bygger på lagen om valfrihet, LOV, annars väntar regeringskris, enligt S-företrädarna som Expressen har pratat med.

– Då återstår att gå till talmannen eller utlysa nyval, säger en av S-källorna.

20 min
Stefan Löfven (S). Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Opinionsläget ett skäl till att S inte vill ha nyval”

Genom att stödja Vänsterpartiets misstroendehot, men samtidigt ställa två krav på regeringen försöker Ebba Busch Thor (KD) och Ulf Kristersson (M) att ta initiativet från Jonas Sjöstedt. Det menar Ekots inrikespolitiske kommentator Tomas Ramberg i en analys.

Den här metoden för att påverka i en politisk sakfråga är enligt honom också ovanlig. I vanliga fall försöker man gå ihop i riksdagen för att rösta igenom en förändring i sakfrågan, men nu tycker man det skulle ta för lång tid. I stället vill man att regeringen drar tillbaka förslaget om lagen om valfrihet – och som motprestation får man behålla sin arbetsmarknadsminister, menar Ramberg.

Ewa Stenberg på DN menar att hotet om ett extraval skulle kunna läggas fram de närmaste dagarna, men att det också finns flera faktorer som talar emot det – bland annat Socialdemokraternas opinionssiffror.

I stället tror hon att ”regeringens mästerförhandlare” kommer få ta plats på scenen över helgen.

5 tim
Nyamko Sabuni (L). Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Liberalerna kan tänka sig att gå med på kraven

Liberalerna kan tänka sig att ändra på tidsplanen för reformeringen av Arbetsförmedlingen, samt ta bort kravet om att lagen om valfrihet, LOV, ska gälla vid reformeringen. Det säger partiledaren Nyamko Sabuni till TT.

– Vi tycker och tror att det kan behövas längre tid, så på det sättet hörsammar vi väldigt gärna det som M och KD lägger fram, säger hon.

Även Liberalerna är villiga att samtala med de andra januaripartierna för att komma fram till en lösning.

5 tim
Läs mer om Arbetsförmedlingens framtid
Brittiska underhuset/montage.  TT
Valet i Storbritannien

Flera medier vägrar välja sida: ”Vi förtjänar bättre”

Flera tunga brittiska medier har publicerat sin politiska linje inför nyvalet om en vecka. Men det är inte med entusiasm som de går till valurnorna.

”Storbritanniens mardröm före jul”, skriver The Economist och noterar att Boris Johnsons regering är den mest impopulära i historien samtidigt som Jeremy Corbyn är den mest impopulära oppositionsledaren någonsin. Tidningen ställer sig bakom Liberaldemokraterna, men gör det utan förhoppningar.

”De kommer inte vinna. Så varför stötta dem? Det praktiska skälet är att de kan lägga band på den som hamnar på Downing Street.”

Financial Times skriver att det något bra att välja på och väljer att inte stötta något parti alls.

”De konservativa och Labour har koloniserats av populister och lämnat mitten”, skriver man.

Magasinet New Statesman väljer också att inte stödja något parti men uppmanar väljarna att rösta taktiskt emot Torypartiet för att motarbeta Johnsons brexitlinje.

1 tim
Jeremy Corbyn håller tal vid en Robin Hood-staty i Nottingham. Joe Giddens / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Visselblåsare larmar inifrån Labour – Corbyn pekas ut för elva fall av antisemitism

Larmen om antisemitism inom det brittiska partiet Labour ökar i styrka, skriver brittiska medier. Totalt 70 nuvarande och tidigare Labour-politiker har uttalat sig om saken i den pågående utredningen mot partiet, enligt The Times.

Partiledaren Jeremy Corbyn anklagas själv för elva fall av antisemitiska händelser, skriver Daily Telegraph. Corbyn ska regelbundet ha ”haft samröre, sympatiserat och engagerat sig i antisemitism”. Han ska bland annat ha gett sitt stöd till en Förintelseförnekare och skrivit förordet till en bok som argumenterar för att banker och medier kontrolleras av judar.

Det är organisationen The Jewish Labour Movement, som har haft en nära relation med moderpartiet i 100 år, som står bakom det senaste larmet. I akten anklagas partiet för att försvara förövare och för att mörklägga de problem som finns.

Idag 11:00
Läs mer om Valet i Storbritannien
Kinas ambassadör Gui Congyou TT NEWS AGENCY / TT NYHETSBYRÅN
Stormakten Kina

Kinas ambassadör: Vi begränsar handeln med Sverige

Den diplomatiska krisen mellan Kina och Sverige trappas upp. Nu ska Kina begränsa handelsutbytet med Sverige som en reaktion på regeringens hantering av Gui Minhai, säger ambassadör Gui Congyou till Göteborgsposten.

– Den svenska regeringens kulturutbyte med Kina kommer förstås att påverkas. Våra ekonomiska relationer och handelsrelationer kommer också att påverkas, säger han.

När och i vilken omfattning det kommer att gälla vill ambassadören inte specificera.

Idag 15:41
Ulf Kristersson / Sala Jimboai med sin son håller upp en bild på sin make som fängslats i läger i Kina. Arkivbild. TT
undefined

Kristersson: ”Krävs att EU och USA agerar mot Kina”

M-ledaren Ulf Kristersson är starkt kritiskt till uppgifterna om att Kina hjärntvättar den muslimska minoriteten i interneringsläger som journalistnätverket ICIJ publicerat under söndagen. Till SVT säger Kristersson att han tycker att USA:s hårdare ton mot Kina är rimligare än EU:s inställning.

– Resten av världen kan inte acceptera detta. Det som nu krävs är att Europa och USA gemensamt agerar gentemot Kina, säger partiledaren till SVT.

24 nov
Läs mer om Stormakten Kina
Christine Olsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Ledarsvepet

”Hur var det nu med löftet, Kristersson?”

På onsdagen meddelade Moderaternas partiledare Ulf Kristersson att han samtalat med Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson. Mötet har väckt starka reaktioner på landets ledarsidor.

Mikael Hermansson på Borås Tidnings ledarsida skriver att beskedet inte är förvånande, under en lång tid har de två partierna både velat och verkat närma sig varandra, skriver han.

”Men det har varit många indignerade röster som försökt hävda motsatsen och som gladeligen avfärdat ”det konservativa blocket”. Vad hjälper det när de inblandade själva inte längre ens orkar låtsas om motsatsen?” skriver Mikael Hermansson.

Vad hände med löftet till förintelseöverlevaren Héidi Fried om att inte samarbeta med Sverigedemokraterna? Det frågar sig Sofia Mirjamsdotter på Nerikes Allehandas ledarsida. Hon menar att löftet också gavs till väljarna med anledning av att SD har målat ut liberalismen som den största fienden, en politik de står för än idag.

”Moderaterna däremot har i och med dagens möte tagit ett jättekliv bort från grundläggande principer, och betydligt närmare en politik och en ordning de för inte alls länge sedan tog starkt avstånd ifrån” skriver Sofia Mirjamsdotter.

Jakob Sidenvall på Smålands-postens ledarsida skriver att partier alltid måste jobba för att få igenom sin politik. Samma typ av logik sågs när Centerpartiet och Liberalerna blev stödpartier till regeringen.

”Om partiet kan få igenom sin politik via riksdagsomröstningar kommer man att ha tydliga segrar att visa för väljarna inför nästa val. Den delikata uppgiften är att lyckas formulera förslagen så att man faktiskt får med sig en majoritet av riksdagsledamöterna” skriver Jakob Sidenvall.

4 tim
Läs mer om Ledarsvepet

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Framtidens arbetsmarknad

”Sverige behöver permanent system för korttidsarbete”

Svensk industri har inte råd med att konkurrenskraftiga verksamheter slås ut vid kriser för att vi saknar ett system för korttidsarbete, skriver parterna inom industrin i ett gemensamt debattinlägg i Di.

Under senaste finanskrisen för 10 år sedan svepte varselvågen in över svensk industri. På grund av att korttidsarbete saknades i Sverige slogs uppemot 100 000 industrijobb ut, hävdar parterna.

”I andra länder där systemen fanns på plats kunde samtidigt sysselsättningen hållas uppe. I stället för att tvingas till massiva uppsägningar kunde företagen – med statens hjälp – behålla sina medarbetare och deras kompetens”, skriver de i Di.

Debattörerna menar att regeringen och de övriga partierna i januariavtalet har ett ansvar att agera.

2 tim
Mostphotos
undefined

IVA-satsning ger nyanlända arbete på rekordtid

Genom en ny satsning av Kungliga ingenjörsvetenskapsakademien (IVA) har nyanlända fått arbete på rekordtid. Detta efter praktik på storbolag, skriver DI.

Projektet heter Jobbsprånget och vänder sig till nyanlända ingenjörer, ekonomer, arkitekter och forskare.

Hela 70 procent får en anställning efter att den fyra månader långa praktikperioden är över.

– Man kan inte bunta ihop nyanlända i en och samma grupp. De vi jobbar med är helt startklara för jobb. Praktiken kortar steget in på arbetsmarknaden. Det är ett resursslöseri när efterfrågad kompetens måste vänta på att få komma ut till arbetsgivare, säger Alexandra Ridderstad som är verksamhetschef för programmet.

Hittills har 650 fått arbete, men volymen skulle vara större om inte Arbetsförmedlingen bromsade, skriver DI

– De måste skruva upp kranen så att fler snabbt kan komma ut i jobb, säger Alexandra Ridderstad till DI.

Idag 10:14
Läs mer om Framtidens arbetsmarknad
FAYEZ NURELDINE / AFP
Dagens börs

Saudi Aramco blir tidernas största börsnotering

Den statliga saudiska oljejätten Saudi Aramco bekräftar på torsdagskvällen att teckningskursen blir 32 riyal, motsvarande 81 kronor, vilket är i topp av det intervall som tidigare har presenterats. Det rapporterar Reuters.

Prissättningen innebär att listningen av 1,5-procent av bolaget blir världens genom tidernas största börsnoteringen. 25,6 miljarder dollar kommer att tas in. Den hittills största börsnoteringen var Alibabas som uppgick till 25 miljarder dollar.

Kursen ger samtidigt Aramco ett marknadsvärde på 1 700 miljarder dollar vilket gör bolaget till världens överlägset högst värderade.

Aktien börjar handlas på inhemska börsen Tadawul senare i december.

2 tim
TT NYHETSBYRÅN
undefined

Wall Street klättrade svagt – Signet lyfte på rapport

Wall Streets huvudindex rörde sig försiktigt kring nollan under torsdagen och hade vid stängning klättrat till grönt:
• S&P 500: +0,2%
• Nasdaq: +0,1%
• Dow Jones: +0,1%
På bolagsfronten har bland andra Tiffany & Co rapporterat delår. Bolagets resultat kom in lägre än väntat och aktien sjönk något.

Konkurrenten Signet slog däremot analytikernas förväntningar och juvelbutikskedjans aktie lyfte över 7 procent.

Slack, som rapporterade i går efter börsens stängning, slog analytikernas förväntningar – förlusten per aktie blev betydligt lägre än väntat och aktien tappade initialt men vände upp och stängde 5 procent högre.

Samtidigt är det nu bara tio dagar kvar tills Trumps nästa tullsalva sätts in mot Kina. Parterna jobbar nu mot klockan för att nå ett partiellt handelsavtal (fas ett-avtalet) innan den 15 december.

På makrofronten visar färska siffror att antalet nyanmälda arbetslösa sjönk med 10 000 personer förra veckan.

Färsk data visar även att USA:s handelsunderskott minskade mer än väntat i november. Analytiker hade räknat med ett underskott på 48,6 miljarder dollar men det landad på 47,2 miljarder dollar.

Idag 15:32
undefined

Börsen vände ner: SAS rasade – Systemair rusade

Stockholmsbörsen sjönk till minus efter gårdagens kraftiga uppgångar som gjorde onsdagen till den starkaste börsdagen på en månad.

Vid stängning visade ledande index:
• OMXS30 −0,1%
• OMXSPI +-0%
SAS aktie rasade över 15 procent och bolaget noterade sin sämsta börsdag på 10 år. Detta efter att ha rapporterat ett starkt fjärde kvartal men ett ”otillfredsställande” helår, enligt vd Rickard Gustafson.

Systemair rapporterade däremot bättre än väntat över hela linjen. Vinsten ökade med 50 procent i bolagets andra kvartal. Aktien steg runt 6 procent.

SSAB:s aktie stiger efter att marknaden smält informationen från gårdagens kapitalmarknadsdag som pekade mot goda utsikter.

Bland aktierekommendationer fick Bilia en köprekommendation av Nordea. Aktien lyfte runt 9 procent. Byggbolaget Peab steg 4,6 procent på en höjd rekommendation från SEB.

Texten uppdateras.

Idag 08:06
Läs mer om Dagens börs