Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
De svenska krispaketen

Ekonomer vädjar: 100 miljarder räcker inte – öppna plånboken rejält

Näringslivet nöjer sig inte med regeringens krispaket och vädjar nu om ett mer generöst stöd. Läget är exceptionellt menar experterna, och staten måste öppna plånboken ytterligare för att svenska företag ska behålla konkurrenskraften när krisen är över, skriver Di.

Hittills har regeringens krispaket innehållit till en total summa på 100 miljarder. Men för att de svenska företagen ska hålla sig livskraftiga krävs en liknande utdelning varje månad i sex månader, menar Magnus Henrekson, professor i nationalekonomi och vd för Institutet för näringslivsforskning, IFN.

Bland annat krävs insatser som att staten går in och ta större lönekostnader och andra kostnader i bolagen, så att det finns arbetsplatser kvar när det värsta är över. Även andra parter stämmer in i att det krävs mer från statens håll, både Svenskt Näringsliv och LO uppmanar regeringen att inte spara på krutet.

– Vårt budskap är att kostnaden inte spelar så stor roll. Ju mer man kan mota det här fallet i inkomster för både företag och hushåll, desto bättre”, säger Ola Pettersson, chefsekonom på LO, till Di.

Toppnyheter

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer