Anna Breman och Robert Bergqvist. TT
Vårbudgeten

Ekonomer: Onödigt stram budget med få godbitar

Vårbudgeten innehöll få överraskningar och lär inte framkalla några marknadsreaktioner. Det skriver Swedbanks analytiker Knut Hallberg och Cathrine Danin i en kommentar.

Hallberg twittrar också att regeringen konstaterar att den offentliga skulden är på väg ner, vilket borde föranleda mer offensiva satsningar framöver.

Svenskt Näringslivs chefsekonom Bettina Kashefi säger till SvD att hon ser fram emot tydligare signaler om den skatteväxling som utlovats.

– I höstbudgeten vill jag se tydligare handlingsplaner på hur man ska sluta sysselsättningsgapet mellan inrikes och utrikes födda, samt tydligare om hur man ska genomföra den gröna skatteväxlingen och skattereformen. Även slopandet av värnskatten är en viktig åtgärd i höstbudgeten, säger hon.

Swedbanks chefsekonom Anna Breman skriver att budgeten är ”onödigt stram givet avmattning i konjunkturen och orolig omvärld”.

SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist skriver att fokuset på klimatet är bra, men att budgeten skramlar tomt på större godbitar som nya grepp kring skatter och bostadspolitik.

Toppnyheter

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer