Anna Breman och Robert Bergqvist. TT
Vårbudgeten

Ekonomer: Onödigt stram budget med få godbitar

Vårbudgeten innehöll få överraskningar och lär inte framkalla några marknadsreaktioner. Det skriver Swedbanks analytiker Knut Hallberg och Cathrine Danin i en kommentar.

Hallberg twittrar också att regeringen konstaterar att den offentliga skulden är på väg ner, vilket borde föranleda mer offensiva satsningar framöver.

Svenskt Näringslivs chefsekonom Bettina Kashefi säger till SvD att hon ser fram emot tydligare signaler om den skatteväxling som utlovats.

– I höstbudgeten vill jag se tydligare handlingsplaner på hur man ska sluta sysselsättningsgapet mellan inrikes och utrikes födda, samt tydligare om hur man ska genomföra den gröna skatteväxlingen och skattereformen. Även slopandet av värnskatten är en viktig åtgärd i höstbudgeten, säger hon.

Swedbanks chefsekonom Anna Breman skriver att budgeten är ”onödigt stram givet avmattning i konjunkturen och orolig omvärld”.

SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist skriver att fokuset på klimatet är bra, men att budgeten skramlar tomt på större godbitar som nya grepp kring skatter och bostadspolitik.

Toppnyheter

TT
Den svenska kriminalpolitiken

Ledare: Politikerförakt att vänta om inte kriminalitet tas på allvar

Veckans partiledardebatt i riksdagen väckte frågor om gängkriminaliteten, inte minst med anledning av de senaste dygnen i Malmö. ”Sveriges tredje största stad ligger för långt från riksdagen” skriver Sydsvenskans huvudledare som menar att statsministern borde lägga ett större fokus på frågan. ”Om regeringen inte tar gängkriminaliteten på större allvar riskerar de politikerföraktet och känslan av avstånd till de folkvalda i huvudstaden att växa ytterligare” skriver Sydsvenskan.

Petter Birgersson på Blekinge Läns Tidnings ledarsida önskar också att frågan om kriminalitet hade fått ett större utrymme i debatten. Där med anledning av veckans flera explosioner, något som har skapat en rädsla hos många invånare i närområdena. ”Den som ser bilderna efter sprängningen vid hyreshuset förstår att oron inte är obefogad” skriver Birgersson och menar att den svenska grundtryggheten är skadad. Han får medhåll från Mathias Persson på Smålands-Postens ledarsida. ”När sprängningarna läggs ihop med skjutningarna och den höga frekvensen av andra våldsbrott framträder en bild av ett samhälle i snabbt förfall” skriver Persson, som menar att frågan om kriminaliteten är ett riksintresse som kräver blocköverskridande samarbeten.

Löfven framförde i riksdagsdebatten att han är stolt över det socialdemokratiska arvet men ”Vem kan ha ställt till det så här med det gamla folkhemmet?” frågar sig Birgersson på Blekinge Läns tidnings ledarsida.

Igår 21:55

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer