Nils Karlson, Stefan Ingves, Mats Kinnwall. TT
Riksbankens räntepolitik

Ekonomer ifrågasätter Riksbankens existens

Riksbankens framstår allt mer som en tandlös tiger i takt med att den svenska ekonomin globaliseras. En pågående utredning ifrågasätter också bankens viktigaste uppgift – inflationsmålet.

– Det är en smärtsam process när ett system gradvis går under, säger Mats Kinnwall, chefekonom på Teknikföretagen, om utvecklingen till fPlus.

I dagens globaliserade ekonomi bestäms priser och löner i större utsträckning på den internationella marknaden. Det gäller för både industrin som för tjänstesektorn. Att då försöka pricka in rätt inflationstakt på den svenska marknaden är orealistiskt.

Att i det läget försöka "bjuda under" de globala förutsättningarna genom att införa extremt låga räntor som Riksbanken gjort har i stället skapat stora tillgångsbubblor och sänkt produktiviteten.

Det menar Mats Kinnwall och Nils Karlsson, vd på forskningsinstitutet Ratio.

– Det hade kunnat undvikas genom att även ta hänsyn till tillgångspriser på fastigheter och olika finansiella tillgångar som värdepapper, säger Nils Karlsson till fPlus.

Utredning om Riksbankens framtid

Just nu pågår det en utredning om Riksbankens framtida roll och utredningens ordförande Mats Dillén har sagt att den antagligen inte kommer att föreslå en lagstiftad målnivå för Riksbanken.

– Vår fråga kommer snarare handla om vem som ska precisera målnivån. Är det regeringen, riksdagen eller centralbanken själva? säger han till Dagens Industri.

Mats Dillén tycker också att det inte är en självklarhet att Riksbankens eventuella mål ska röra inflationen utan att det även skulle kunna innefatta mål baserade på prisnivå eller nominellt BNP.

Kritik mot inflationsmålet

Mats Kinnwall har länge varit kritisk mot Riksbankens inflationsmål och den expansiva penningpolitik den resulterat i.

– Man skulle kunna tänka sig att Riksbanken fokuserar på att nå en genomsnittlig inflationstakt över en konjunkturcykel eller att vi uppnår en viss genomsnittlig BNP-tillväxt i nominell BNP men även det blir svårare i takt med att strukturella förändringar minskar Riksbankens förmåga att påverka ekonomin.

Mats Kinnwall håller med om att i en verklighet där Riksbanken har det allt svårare att nå inflationsmålet på grund av de globala förutsättningarna förlorar institutionen mycket av sin roll. Att helt överge Riksbanken och det system den underbygger är dock en stor utmaning.

– Det är alltid svårt att överge en tankeram och ett institutionellt ramverk och byta till något annat. Man kan jämföra med det traumatiska förloppet när Sverige tvingades överge den fasta växelkursen på grund av att systemet spekulerades sönder vilket gjorde kostnaderna att försvara det orimligt höga. Att inflationsmålet kollapsar är inte lika brutalt. Det undergrävs istället gradvis när verkligheten gör systemet irrelevant, säger Mats Kinnwall.

Bidrar inte till prisstabilitet

Riksbankens förda politik har också varit kontraproduktiv. Inflationsmålet ska bidra till prisstabilitet och skapa förutsättningar för tillväxt, skriver Riksbanken, men Nils Karlsson anser att Riksbankens extrema penningpolitik resulterat i det motsatta.

– En marknadsekonomi bygger på att företag och individer kan fatta rationella investeringsbeslut. Med negativ ränta omöjliggörs detta. Följden är felinvesteringar och på sikt sjunkande tillväxt ,menar Nils Karlson.

– Europeiska Centralbanken, Fed och Riksbanken har under en lång tid bedrivit en tvivelaktig penningpolitik och priset för detta kommer att bli högt eftersom det har blåsts upp stora tillgångsbubblor. De kommer förr eller senare att spricka med stora negativa konsekvenser för ekonomin, fortsätter han.

– De senaste årens utveckling har visat att ett ensidigt inflationsfokus resulterat i en procyklisk politik som snarare förstärkt konjunktursvängningarna och bidragit till att skapa finansiella obalanser, konstaterar Mats Kinnwall.

Martin Berg

Toppnyheter

Annegret Hilse / TT NYHETSBYRÅN
Den globala konjunkturen

Tyskland redo spendera 540 miljarder på krisen

Tysklands finansminister Olaf Scholz kan komma att överväga stimulanser om 50 miljarder euro , motsvarande 540 miljarder kronor, om det skulle bli en ekonomisk kris, skriver DI.

Samma summa användes i ökad upplåning vid förra finanskrisen, och nu är man alltså redo att göra det igen. Med detta sagt tror han inte på att krisen står för dörren. Det vi ser nu handlar snarare om global osäkerhet, framför allt i spåren av handelskriget mellan USA och Kina, säger han i en intervju med nyhetsbyrån Bloomberg.

9 min
PONTUS LUNDAHL / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Svag bilförsäljning i Kina kan slå mot svensk ekonomi

Bilförsäljningen fortsätter att minska i Kina, världens största bilmarknad. Det kan sin tur slå mot svensk ekonomi, säger Martin Cardell, ansvarig för fordonsindustrin och transporter på konsultföretaget Ernst & Young, till Ekot.

Han menar att den stora prispress som råder på den kinesiska marknaden inte bara slår mot inhemska tillverkare utan även biltillverkare i Tyskland.

Och Sverige, framför allt i Västsverige där Volvo Cars är verksamt, är inget undantang. Just nu är läget positivt, och hittills rapporterar Volvo en ökad försäljning på 12 procent. Men i och med att Volvo exporterar den stora stadsjeepen XC90 från Göteborg till Kina, förblir bolaget sårbart för vad som händer hos jätten i öst.

Cardell, tror därför att om Volvos försäljningstrend skulle vända och om läget i Kina bli ännu tuffare framöver, kan det betyda färre jobb i Sverige.

– Skulle volymerna gå ner, och samtidigt så kan man tänka sig att det är en avmattning i andra delar i världen också, kan det påverka Volvo Cars och därmed en viktig del av den svenska ekonomin, säger Martin Cardell på Ernst and Young.

2 tim
Läs mer om Den globala konjunkturen
Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Vädjar till politikerna: Skatta inte sönder våra bilar

Nyregistreringarna av personbilar och lätta lastbilar gick som väntat upp i juli, enligt siffror från Bil Sweden. Men enligt Mattias Bergman, vd för Bil Sweden, beror uppgången på få registreringar i juli förra året, eftersom rekordmånga fordon registrerades månaden innan då Bonus Malus-systemet infördes.

– Den svenska bilmarknaden har varit extremt ryckig under det senaste året. Tyvärr introducerades Bonus-malussystemet med den gamla testmetoden NEDC precis innan den nya testmetoden WLTP lanserades inom EU, säger han i ett pressmeddelande.

Om Sverige börjar tillämpa WLTP-metoden väntar en rejäl skattesmäll för många bilar, och en del laddhybrider kommer att mista klimatbonusen trots att just dessa bilar behövs i klimatomställningen, varnar han. Dessutom menar han att ytterligare justeringar av Bonus-malussystemet skapar stor förvirring.

Nu vädjar han till politikerna att avvakta.

– Skulle trots allt WLTP-värdena införas redan från 2020 bör skatteskalorna justeras så att fordonsskatten inte höjs. Fordonsindustrin är positiva till mätmetoden WLTP, samtidigt är det viktigt att komma ihåg att ett fordon i verkligheten har samma koldioxidutsläpp både före och efter ett införande av WLTP-värden i Bonus-malussystemet, säger Mattias Bergman.

4 tim
Läs mer om Det nya bonus malus-systemet
Arkivbild. Vy över Stockholm.  Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Dagens börs

Stockholmsbörsen sparkar igång veckan på plus

Stockholmsbörsen inledde veckan med stigande index. Efter drygt fem minuters handel såg handeln ut som följer:
• OMXS30: +0,9 %
• OMXSPI: +0,9 %
Catena Media presenterade på måndagsmorgonen något av en besvikelse för andra kvartalet, där omsättningen sköt under förväntningarna. Direkt vid öppning rasade aktien runt 16 procent.

Under morgonen kom ny statistik från Valueguard, som visar att priset på bostadsrätter i storstadsområdena klättrat svagt uppåt i juli.

Bland morgonens aktierekommendationer finns bland annat Ratos, där både SEB och Kepler Chevreux har höjt sina rekommendationer till behåll, från tidigare sälj. Samtidigt sänks riktkursen – för SEB:s del till 18 kronor (22) och för Keplers del till 21 kronor (24).

Efter några minuters handel låg Ratos på plus 1,9 procent.

Under dagen väntas SCB komma med industrilager för andra kvartalet, medan EMU presenterar sin bytesbalans för juni och den definitiva inflationssiffran för juli.

Morgonens nyhetsflöde domineras i övrigt av nyheten att det norska flygbolaget Norwegian har beslutat sig för att sälja hela sitt innehav i Bank Norwegian, för 2,2 miljarder norska kronor. Köpare är bland annat den finska Nordeaägaren Sampo.

3 tim
TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
undefined

Brett upp i Asien efter nytt hopp i handelssamtalen

De asiatiska börserna steg brett på måndagen efter att New York-börserna haft en stark avslutning förra veckan. Vid stängning såg de ledande indexen ut så här:
• Nikkei: +0,7%
• Shanghai: +2,1%
• Shenzhen: +3,1%
• Hongkong: +2,1%
• Kospi: +0,7%
Bakom det glada börshumöret låg förnyat hopp om framgångar i handelssamtalen mellan USA och Kina, skriver AFP. Det efter att Vita husets topprådgivare i ekonomiska frågor, Larry Kudlow, sagt att förra veckans telefonsamtal mellan parterna var ”mycket mer positiva än vad som rapporterats”.

Enligt Financial Times steg börserna även på hopp om nya lättnader i penningpolitiken inför att världens centralbankschefer möts i Jackson Hole, Wyoming, USA på torsdag.

Under natten har japanska makrosiffror släppts. Landets export minskade med 1,6 procent i juli jämfört med samma månad förra året. Det är åttonde månaden i rad som den japanska exporten sjunker. Dessutom vände producentförtroendet till minus för första gången på över sex år, skriver Reuters.

Idag 03:39
TT
undefined

Svag återhämtning på Wall Street – Walmart lyfte

De amerikanska börserna återhämtade sig svagt på torsdagen efter onsdagens fall på signaler om recession från räntemarknaden.

Vid stängning låg de stora indexen som följer:

• S&P 500: +0,3%
• Nasdaq: -0,1%
• Dow Jones: +0,4%

Cannabisjätten Canopy Growth föll över 15 procent efter en förlust i miljardklassen i amerikanska dollar för andra kvartalet. Bolaget är världens största producent av laglig cannabis.

General Electrics aktie föll över 11 procent efter att en visselblåsare, Harry Markopolos, sagt att bolaget har stora hål i sin bokföring. General Electric nekar dock till anklagelsen.

En aktie som däremot steg var Walmart efter att bolaget redovisat en kvartalsrapport där förlust vändes till vinst och bolaget höjde sina prognoser.

Kinesiska Alibaba steg efter att ha redovisat ökade intäkter med 42 procent under april–juni och överträffat prognoserna. Alibaba lyfte över 3 procent på börsen.

15 aug
Läs mer om Dagens börs

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer