Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
Det svenska skattetrycket

Ekonomer: Finansministerns jakt på rika bygger på bluff

Flera tunga ekonomer går till attack mot Magdalena Anderssons argument för höjda kapitalskatter, som de menar bygger på felaktiga grunder. Nu varnar de för att det kan leda till en skadlig skattepolitik.

Den senaste tiden har finansminister Magdalena Andersson ofta upprepat att klyftorna i Sverige måste minska. Hon pekar ut ökade kapitalinkomster som boven och talar sig varm för höjda kapitalskatter. ”Räntor och utdelningar har fördelat sig väldigt ojämnt. Lägger man sedan till kapitalvinster, ser det ännu mer extremt ut”, sa hon nyligen på DI:s konferens Börsdagen.

Men nu får hon kraftigt mothugg från flera håll. Eva-Lena Ahlqvist, som är aktuell med boken ”Jakten på den rättvisa skatten”, anser att det är oroande att finansministern argumenterar för höjda kapitalskatter och att hon gör det på tveksamma grunder. I sin bok har hon gjort en rejäl genomgång av skattesystemet och pedagogiskt försökt förklara vad som ligger bakom att kapitalinkomsterna har ökat. Och Magdalena Anderssons argument får sig en ordentlig törn.

– Det är vinsterna, inte utdelningarna som har ökat mest när det gäller kapitalinkomster. Och framför allt handlar det om bostadsvinster, säger hon.

Misslyckad bostadspolitik som borde åtgärdas

Mellan åren 2008 och 2017 har bostadsvinsterna varit mer än dubbelt så stora som vinsterna på aktier, fonder och andelar i fåmansföretag, skriver hon i sin bok. Under 2017 landade bostadsvinsterna på 164 miljarder kronor medan företagens utdelningar uppgick till 64 miljarder kronor.

– Det är alltså snarare en misslyckad bostadspolitik som borde åtgärdas. Men här har politikerna inte vågat ta i frågan. Många svenskar är väldigt högt belånade och det kommer att krävas en bred politisk överenskommelse om något ska hända. Det som är formulerat i januariöverenskommelsen är ju minst sagt luddigt, säger hon.

Nationalekonomen Jacob Lundberg, chefsekonom på Timbro, håller med.

– En stor del av de ökade kapitalinkomsterna är bostadsvinster och ett symptom på en dålig bostadspolitik, säger han och menar att hyresregleringen nu behöver slopas.

”Bostadsvinster viktigaste skälet till förmögenhetsklyftor”

Tidigare har han skrivit en rapport som visar att bostadsprisuppgångarna till stor del beror på att politiker har begränsat byggandet. Bostadspolitiken ligger bakom den absolut största förmögenhetsöverföringen i samhället, menar Jacob Lundberg.

– Vinnarna är de som är inne på bostadsmarknaden och förlorarna de som står utanför, invandrare och unga. Nu krävs snabba åtgärder för att få loss mark och fart på bostadsbyggandet, säger han.

Nationalekonomen Stefan Fölster, chef för Reforminstitutet, håller med och är glad att frågan nu lyfts.

– Bostadsvinster är det enskilt viktigaste skälet till förmögenhetsklyftor. Vill man rätta till det här måste man ta tag i den misslyckade bostadspolitiken. Att näringslivsinvesteringar är problemet stämmer inte. Risken med höjda kapitalskatter är att företag flyttar utomlands, säger han.

När attraktiva städer begränsar byggandet uppstår förmögenhetsvinster, men de är ofta inte tillgängliga innan personen dör, eller på annat sätt lämnar bostadsmarknaden, förklarar han. Vinstskatt på bostäder låser upp människor och skapar problem, menar han.

Bra om fler inser hur det ligger till

Att det visar sig att bostadsförsäljningar står för de ökade skillnaderna är inte lika stötande som att klyftorna uppstått på det sätt som Magdalena Andersson menar, enligt Stefan Fölster.

– Det är bra om fler inser hur det ligger till, för det har inte riktigt trängt igenom ännu, säger han.

Det finns dock potential att få till förändring, menar han. Men då måste kommuner bli generösare i sina markanvisningar och staten ställa större krav.

– Men det finns ju politiskt motstånd, men bostadsfrågan har en sådan sprängkraft att folk kommer att lyssna förr eller senare, säger han.

”Ohelig allians som bromsar”

Två kommuner i landet sticker ut när det gäller att släppa mark till byggande, Uppsala och Örebro, berättar Stefan Fölster. Och där har också prisutvecklingen var mer modest än i exempelvis Danderyd och Lidingö. Flera saker håller tillbaka byggandet och spär på skenande bostadspriser, enligt Stefan Fölster.

– Det finns kommuner som inte vill ha fler inflyttade, särskilt när det handlar marginaliserade grupper och vissa partier fredar av miljöskäl många områden, vilket stoppar mycket. Det finns en ohelig allians, där olika grupper bromsar, säger han.

Enligt Eva-Lena Ahlqvist har skatten på räntor och utdelningar knappt gett något till statskassan, förrän de allra senaste åren. I statistiken är det framför allt ränteavdragen som har varit den stora minusposten, berättar hon.

Orättvisa jämförelser

Ofta när kapitalinkomster diskuteras görs orättvisa jämförelser, menar Eva-Lena Ahlqvist. Hon nämner ett exempel från 2018 där statssekreterare Leif Jacobsson (S) under ett seminarium i riksdagen visade att kapitalinkomsterna hade ökat kraftigt mellan 1995 och 2015.

– Det är bara det att 1995 hade vi fortfarande ekonomisk kris och kapitalinkomsterna var negativa medan 2015 var en toppnotering. Om kapitalinkomsterna inte hade ökat kraftigt sedan 1995, då skulle vi verkligen ha ett problem. Jag upplever nästan att det drivs en kampanj för att visa det man vill, säger hon.

Världens högsta marginalskatt på arbete

Spänningen mellan skatten på arbete och skatten på kapital har ökat på senare tid, konstaterar Eva-Lena Ahlqvist. Men det är inte skatten på utdelning som är för låg utan skatten på arbete som är för hög, anser hon. Att ha världens högsta marginalskatt på arbetsinkomster är att göra det svårt för sig.

– Det bästa skulle vara om man kan ta bort hela den statliga inkomstskatten. Den ger mindre än tre procent av de totala skatteintäkterna men gör sannolikt skada för mycket större belopp. Om den försvinner skulle kanske också de komplicerade 3:12-reglerna för företagare kunna tas bort. Det skulle förenkla och samtidigt minska drivkrafterna till skatteplanering, säger hon.

Jacob Lundberg är inne på samma spår och menar att en slopad statlig inkomstskatt i princip skulle vara självfinansierande. Han lägger till att kapitalskatten inte är låg i ett internationellt perspektiv.

– Är det något man borde diskutera är det i så fall en sänkning. Sverige har relativt höga skatter på kapital, vilket påverkar investeringsvilja, sparande och entreprenörskap, säger han.

”Fått två olika skatteskalor”

Eva-Lena Ahlqvist pekar också på befolkningsutvecklingen som ett skäl att ta itu med skatten på arbete. Andelen i åldrarna 20–65 år minskar och barn och gamla ökar. Då behövs en skatteskala som stimulerar fler att arbeta mer, anser hon och pekar på en alldeles ny möjlighet.

– Vi har i praktiken fått två olika skatteskalor, en för personer över 66 år och en annan för dem som är yngre. Det ger en möjlighet att skapa en ny skatteskala för yngre som inte längre subventionerar deltidsarbete utan istället uppmuntrar till heltidsarbete.

Toppnyheter

Preemraff, Preems oljeraffinaderi i Lysekil. Thomas Johansson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Klimatomställningen

Regeringen prövar Preems utbyggnad i Lysekil

Preems planerade utbyggnade av raffinaderiet i Lysekil kommer att prövas av regeringen, rapporterar SVT.

Både Länsstyrelsen i Västra Götaland och Naturvårdsverket har rekommenderat att regeringen ska pröva utbyggnaden. Regeringen tar därför över frågan i viss mån från Mark- och miljööverdomstolen, skriver SVT.

Utbyggnaden innebär att Preems utsläpp av koldioxid fördubblas och enligt SVT kommer de utsläppen att motsvara sex gånger de utsläpp som hela inrikesflyget står för.

Miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP) håller en pressträff om prövningen klockan 11.30.

2 tim
Norges statsminister Erna Solberg, Danmarks statsminister Mette Frederiksen, Islands premiärminister Katrin Jakobsdottir, Tysklands förbundskapten Angela Merkel, Finlands statsminister Antti Rinne och Sveriges statsminister Stefan Löfven poserar under en pressträff under de nordiska statsministrarnas årliga inofficiella sommarmöte på Island. Naina Helén Jåma/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Nordiska ledare vill skapa hållbara samhällen

De nordiska samhällena ska bli de mest hållbara i världen. Det lovar regionens statsministrar i en gemensam deklaration – som dock saknar konkreta detaljer, noterar nyhetsbyrån TT.

– Vi är mycket medvetna om att vi inte kan bekämpa klimatkrisen utan att också ta social rättvisa, jämställdhet och mänskliga rättigheter i beaktande, sade Katrín Jakobsdottír vid en presskonferens i Reykjavik tillsammans med de andra nordiska ledarna.

Sveriges statsminister Stefan Löfven tillade att de kommer att föra fram sitt budskap med gemensamma krafter på FN:s klimattoppmöte i New York den 23 september.

20 aug
Läs mer om Klimatomställningen
Pedro Ribas Alves från den brasilianska räddningstjänsten hjälper ett bältdjur att dricka/bränder rasar på tusentals plats i Amazonas. TT
Bränderna i Amazonas

”Vi förlorar miljontals och åter miljontals djur”

De rekordmånga bränderna i Amazonas sammanfaller med att regnskogen avverkas i en allt snabbare takt, vilket har skapat en hätsk debatt om skövling i Brasilien.

Roel Brienen, professor vid Leeds universitet i England, har studerat Amazonas i mer än 15 år. Han varnar för ett mardrömsscenario där Amazonas blir torrare, en savann, vilket vore ”game over” för kampen mot klimatförändringarna. Han understryker också hotet mot artrikedomen.

– Bränderna innebär att vi förlorar miljoner och åter miljoner djur.

Robin Chazdon, professor emeritus vid Connecticuts universitet, säger att man kan vänta sig negativa konsekvenser för den globala uppvärmningen eftersom bränderna bidrar till koldioxidutsläpp. Om regnskogen inte får återhämta sig kommer den inte att kunna fylla sin höga potential för lagring av koldioxid.

– Skogar kan växa upp igen efter bränder, men inte om bränderna återkommer var femte år och inte om marken anpassas till jordbruk, säger hon till NBC News.

3 tim
Jair Bolsonaro ADRIANO MACHADO / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Bolsonaros attack efter omvärldens oro: Kolonialt

Brasiliens president Jair Bolsonaro går till hårt angrepp mot den franske ledaren Emmanuel Macron, rapporterar internationella medier. Attacken kommer efter att Macron har satt frågan om bränderna i Amazonas på dagordningen för G7-mötet.

– Den franske presidentens förslag om att händelserna i Amazonas ska diskuteras vid G7-mötet, utan att länderna i regionen får delta, påminner om en kolonial mentalitet som inte hör hemma i det 21:a århundradet, sa Bolsonaro i ett tal som direktsändes på Facebook.

6 tim
Flygbild tagen i regionen Mato Grosso den 20 augusti/Macron. TT
undefined

Världsledare oroade: ”Vårt hus brinner, bokstavligen”

Bränderna i Amazonas regnskogar väcker nu allt fler reaktioner på högsta internationella nivå. FN:s generalsekreterare António Guterres skriver på Twitter att han är ”djupt orolig”.

”När vi är mitt i en global klimatkris har vi inte råd med fler skador på en viktig källa till syre och artmångfald”, skriver han på Twitter och tillägger att ”Amazonas måste skyddas”.

Frankrikes president Emmanuel Macron kallar bränderna en ”internationell krissituation” och uppmuntrar de andra länderna i G7 att ha Amazonas högst på agendan när de möts på lördag.

”Vårt hus brinner, bokstavligt talat”, skriver han på Twitter.

Igår 19:55
Läs mer om Bränderna i Amazonas
Illustrationsbild.  Mark Lennihan / TT NYHETSBYRÅN
Dagens börs

Stockholmsbörsen öppnar uppåt – Mekonomen rusar

Stockholmsbörsen öppnar svagt uppåt på fredagen. I öppningen står de ledande indexen som följer:
• OMXS30: +0,9 %
• OMXSPI: +0,6 %
Volvo öppnar uppåt efter att Industrivärden köpt aktier för närmare 800 miljoner kronor. Mekonomens aktie stiger över 10 procent efter att bolaget presenterat en ökad omsättning med 90 procent i andra kvartalet. Även finansbolaget Catella stiger efter att ha ökat sitt rörelseresultat med 38 procent i andra kvartalet.

Swedbank meddelade på torsdagen att banken tar in en halv miljard dollar för att förbättra kapitalstrukturen. Swedbanks aktie stiger svagt på beskedet.

På eftermiddagen svensk tid håller den amerikanska centralbankschefen Jerome Powell tal, vilket många analytiker bedömer kommer att påverka kurserna.

Texten uppdateras.

2 tim
Vincent Yu / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Försiktiga uppgångar i Asien i väntan på Powells tal

Det var en blandad utveckling på Asiens ledande börser under fredagsmorgonen. Vid stängning låg de flesta ledande index på plus:
• Nikkei: +0,4 %
• Shanghai: +0,5 %
• Shenzhen: +0,01 %
• Hongkong: +0,5 %
• Kospi: - 0,14 %
Spänningarna mellan Japan och Sydkorea har ökat sedan det senare landet sagt att de avbryter ett underrättelsesamarbetet, skriver CNBC.

Investerarna såg också fram emot Federal Reserve-chefen Jerome Powells tal i Jackson Hole.

5 tim
undefined

Räntekurvan inverterad igen – Wall Street neråt

Det stora S&P 500-indexet i New York har haft svårt att hitta någon riktning under torsdagen. En stark rapport från detaljhandelsbolaget Nordstrom tillsammans med tecken på en stark arbetsmarknad ställdes emot andra siffror som visade att aktiviteten minskade i tillverkningssektorn. Efter att ha öppnat med måttliga uppgångar höll sig indexet kring nollan mot slutet av dagen.


• S&P 500: -0,1 %
• Nasdaq: –0,4 %
• Dow Jones: +0,2 %


Fokus har också varit på Fed-chefen Jerome Powells kommande tal i Jackson Hole i morgon. ”Marknaden tar en paus medan investerarna väntar på nyheter från Powell i morgon”, säger James Ragan vid D.A. Davidson till Reuters.

Bland bolagen sticker Boeing ut, aktien steg över 4 procent efter att Reuters rapporterat att man planerar att tillsätta flera tjänster inom bland annat underhåll och logistikförberedelser rörande det flygstoppade planet 737Max.

Dessutom steg flera detaljhandelsbolag. Dick’s Sporting Goods, Nordstrom och BJ’S Wholesale Club stiger alla efter bättre än väntade kvartalsrapporter.

Tesla steg också i öppningen efter uppgifter om att Volkswagens vd Herbert Diess vill köpa andel i elbilstillverkaren – men sjönk igen efter att Diess avfärdat dem som ”ogrundade spekulationer”, skriver Finwire. Vid stängning är aktien upp omkring 0,6 procent.

Igår 13:50
Läs mer om Dagens börs
Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Det svenska skattetrycket

Så påverkar skatteförändringarna din plånbok nästa år

Slopad värnskatt och höjd skiktgräns för statlig inkomstskatt väntas ge höginkomsttagare flera tusenlappar extra i månaden nästa år, skriver DI.

Vid en lön på 75 000 kronor blir skatteförändringen 1 210 kronor. För den som tjänar 100 000 kronor handlar det om hela 2 460 kronor i sänkt skatt per månad.

Beräkningarna, som har utförts av Swedbank gäller vid oförändrad kommunalskatt och tar också hänsyn till de förändringar som ett höjt prisbasbelopp leder till.

För vissa kan de positiva effekterna dock påverkas av höjda kommunalskatter. Branschorganisationen SKL räknar med att 40 kommuner behöver höja skatten nästa år, med hänsyn till demografiska utmaningar.

Positivt är dock att vi fortfarande har stark arbetsmarknad vilket fyller på lönekuverten. Det leder till att löneökningstakt nästa år väntas landa på 2,6 procent, enligt Swedbank.

En annan positivt faktor är de fortsatt låga boräntorna i skuggan av att Riksbanken väntas avvakta med räntehöjningar.

”Ser man till hur de disponibla inkomsterna har utvecklats under de senaste år är det höginkomsttagare som är vinnarna, medan exempelvis arbetslösa, studerande och sjukpensionärer har halkat efter”, säger Arturo Arques privatekonom på Swedbank.

1 tim
Gabor Kotschy / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
undefined

”Så kan filmproduktionen lockas till Sverige igen”

Digitaliseringen och ökandet av streaming-tjänster bidrar till att kreativa näringar som film- och tv-industrin ofta har en hög tillväxttakt. Men höga skatter på produktion i Sverige gör att många jobb i snabb takt flyttar utomlands.

Det skriver flera företrädare för svensk film- och tv-industri på SvD Näringsliv. Nu efterfrågar de införandet av en produktionsrabatt, ett förslag som skulle medföra ökade skatteintäkter.

Efter många år utan politisk handlingskraft utreddes frågan år 2017. Utredningen rekommenderade då en 25 procentig produktionsrabatt i form av en kontantrabatt, en beprövad modell införd i Finland och flera andra länder.

Trots att utredningens förslag fick stöd av samtliga remissinsatser har produktionsrabatten ännu inte införts. Debattörerna menar därför att det är hög tid att förslaget kommer med i den kommande höstbudgeten.

”Om svensk innehållsinnovation ska kunna dra fördel av den teknologiska utvecklingen och omsättas i konkreta samhällsekonomiska effekter för Sverige, så måste Sverige konkurrera på samma villkor som resten av Europa”.

Igår 14:05
Läs mer om Det svenska skattetrycket

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Virginia Mayo / TT NYHETSBYRÅN
EU:s framtid

"Sverige betalar för lite till EU"

EU:s budgetförhandlingar är inne i ett intensivt skede, rapporterar SR. Under de senaste åren Sverige betalat mellan 24 och 44 miljarder kronor om året i EU-avgift och under samma period har Sverige fått tillbaka mellan 10 och 12 miljarder kronor om året, enligt Sveriges riksdags EU-information. Sverige betalar för lite, anser vissa.

– Sverige är ett av de rikaste EU-länderna och det är inte mer än rättvist att Sverige betalar sin del av EU-budgeten, säger Gert-Jan Koopman , generaldirektör på EU-kommissionen, till Sveriges Radio.

Enligt EU-kommissionen betalar Sverige mindre i medlemskapsavgift än genomsnittet inom EU 0,7 procent av BNP jämfört med 0,8 procent som är snittet. När Storbritannien lämnar EU föreslår EU-kommissionen att den svenska avgiften höjs med 40 procent de kommande år. Därmed skulle Sverige hamna på samma nivå som övriga EU-länder.

Men från svensk sida har förslaget fått kalla handen.

– När ett land lämnar, då måste budgeten krympa. På samma sätt som de har ökat, när EU har växt, sade finansminister Magdalena Andersson till SVT för en tid sedan.

Under vårens diskussioner var Liberalerna det enda parti som ställde sig bakom en höjning.
– Jag menar att det finns en stor ängslighet både bland regeringspartierna och övriga partier för det här med EU. Jag tycker det är uppenbart att vi måste samarbeta mer internationellt för att lösa stora problem, sade Jan Björklund (L) till SVT.

1 tim
Ursula von der Leyen, tillträdande ordförande för EU-kommissionen.  Francisco Seco / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
undefined

EU överväger ny jättefond för europeiska bolag

EU överväger att sjösätta en investeringsfond om 100 miljarder euro, motsvarande drygt 1 071 miljarder kronor, rapporterar Financial Times som tagit del av ett internt dokument.

Syftet med fonden är att stötta europeiska bolag inom strategiskt viktiga sektorer och ge dem en chans att konkurrera med globala jättar som Google, Apple, Alibaba och Tencent.

”Europa har inga sådana bolag. Det är en riskfaktor för tillväxt, jobb och för Europas inflytande i strategiska nyckelsektorer”, heter det i dokumentet, skriver FT.

Enligt tidningen är förslaget än så länge bara ett utkast men det ska ha presenterats för EU-kommissionens tillträdande ordförande Ursula von der Leyen.

3 tim
Läs mer om EU:s framtid