Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
Det svenska skattetrycket

Ekonomer: Finansministerns jakt på rika bygger på bluff

Flera tunga ekonomer går till attack mot Magdalena Anderssons argument för höjda kapitalskatter, som de menar bygger på felaktiga grunder. Nu varnar de för att det kan leda till en skadlig skattepolitik.

Den senaste tiden har finansminister Magdalena Andersson ofta upprepat att klyftorna i Sverige måste minska. Hon pekar ut ökade kapitalinkomster som boven och talar sig varm för höjda kapitalskatter. ”Räntor och utdelningar har fördelat sig väldigt ojämnt. Lägger man sedan till kapitalvinster, ser det ännu mer extremt ut”, sa hon nyligen på DI:s konferens Börsdagen.

Men nu får hon kraftigt mothugg från flera håll. Eva-Lena Ahlqvist, som är aktuell med boken ”Jakten på den rättvisa skatten”, anser att det är oroande att finansministern argumenterar för höjda kapitalskatter och att hon gör det på tveksamma grunder. I sin bok har hon gjort en rejäl genomgång av skattesystemet och pedagogiskt försökt förklara vad som ligger bakom att kapitalinkomsterna har ökat. Och Magdalena Anderssons argument får sig en ordentlig törn.

– Det är vinsterna, inte utdelningarna som har ökat mest när det gäller kapitalinkomster. Och framför allt handlar det om bostadsvinster, säger hon.

Misslyckad bostadspolitik som borde åtgärdas

Mellan åren 2008 och 2017 har bostadsvinsterna varit mer än dubbelt så stora som vinsterna på aktier, fonder och andelar i fåmansföretag, skriver hon i sin bok. Under 2017 landade bostadsvinsterna på 164 miljarder kronor medan företagens utdelningar uppgick till 64 miljarder kronor.

– Det är alltså snarare en misslyckad bostadspolitik som borde åtgärdas. Men här har politikerna inte vågat ta i frågan. Många svenskar är väldigt högt belånade och det kommer att krävas en bred politisk överenskommelse om något ska hända. Det som är formulerat i januariöverenskommelsen är ju minst sagt luddigt, säger hon.

Nationalekonomen Jacob Lundberg, chefsekonom på Timbro, håller med.

– En stor del av de ökade kapitalinkomsterna är bostadsvinster och ett symptom på en dålig bostadspolitik, säger han och menar att hyresregleringen nu behöver slopas.

”Bostadsvinster viktigaste skälet till förmögenhetsklyftor”

Tidigare har han skrivit en rapport som visar att bostadsprisuppgångarna till stor del beror på att politiker har begränsat byggandet. Bostadspolitiken ligger bakom den absolut största förmögenhetsöverföringen i samhället, menar Jacob Lundberg.

– Vinnarna är de som är inne på bostadsmarknaden och förlorarna de som står utanför, invandrare och unga. Nu krävs snabba åtgärder för att få loss mark och fart på bostadsbyggandet, säger han.

Nationalekonomen Stefan Fölster, chef för Reforminstitutet, håller med och är glad att frågan nu lyfts.

– Bostadsvinster är det enskilt viktigaste skälet till förmögenhetsklyftor. Vill man rätta till det här måste man ta tag i den misslyckade bostadspolitiken. Att näringslivsinvesteringar är problemet stämmer inte. Risken med höjda kapitalskatter är att företag flyttar utomlands, säger han.

När attraktiva städer begränsar byggandet uppstår förmögenhetsvinster, men de är ofta inte tillgängliga innan personen dör, eller på annat sätt lämnar bostadsmarknaden, förklarar han. Vinstskatt på bostäder låser upp människor och skapar problem, menar han.

Bra om fler inser hur det ligger till

Att det visar sig att bostadsförsäljningar står för de ökade skillnaderna är inte lika stötande som att klyftorna uppstått på det sätt som Magdalena Andersson menar, enligt Stefan Fölster.

– Det är bra om fler inser hur det ligger till, för det har inte riktigt trängt igenom ännu, säger han.

Det finns dock potential att få till förändring, menar han. Men då måste kommuner bli generösare i sina markanvisningar och staten ställa större krav.

– Men det finns ju politiskt motstånd, men bostadsfrågan har en sådan sprängkraft att folk kommer att lyssna förr eller senare, säger han.

”Ohelig allians som bromsar”

Två kommuner i landet sticker ut när det gäller att släppa mark till byggande, Uppsala och Örebro, berättar Stefan Fölster. Och där har också prisutvecklingen var mer modest än i exempelvis Danderyd och Lidingö. Flera saker håller tillbaka byggandet och spär på skenande bostadspriser, enligt Stefan Fölster.

– Det finns kommuner som inte vill ha fler inflyttade, särskilt när det handlar marginaliserade grupper och vissa partier fredar av miljöskäl många områden, vilket stoppar mycket. Det finns en ohelig allians, där olika grupper bromsar, säger han.

Enligt Eva-Lena Ahlqvist har skatten på räntor och utdelningar knappt gett något till statskassan, förrän de allra senaste åren. I statistiken är det framför allt ränteavdragen som har varit den stora minusposten, berättar hon.

Orättvisa jämförelser

Ofta när kapitalinkomster diskuteras görs orättvisa jämförelser, menar Eva-Lena Ahlqvist. Hon nämner ett exempel från 2018 där statssekreterare Leif Jacobsson (S) under ett seminarium i riksdagen visade att kapitalinkomsterna hade ökat kraftigt mellan 1995 och 2015.

– Det är bara det att 1995 hade vi fortfarande ekonomisk kris och kapitalinkomsterna var negativa medan 2015 var en toppnotering. Om kapitalinkomsterna inte hade ökat kraftigt sedan 1995, då skulle vi verkligen ha ett problem. Jag upplever nästan att det drivs en kampanj för att visa det man vill, säger hon.

Världens högsta marginalskatt på arbete

Spänningen mellan skatten på arbete och skatten på kapital har ökat på senare tid, konstaterar Eva-Lena Ahlqvist. Men det är inte skatten på utdelning som är för låg utan skatten på arbete som är för hög, anser hon. Att ha världens högsta marginalskatt på arbetsinkomster är att göra det svårt för sig.

– Det bästa skulle vara om man kan ta bort hela den statliga inkomstskatten. Den ger mindre än tre procent av de totala skatteintäkterna men gör sannolikt skada för mycket större belopp. Om den försvinner skulle kanske också de komplicerade 3:12-reglerna för företagare kunna tas bort. Det skulle förenkla och samtidigt minska drivkrafterna till skatteplanering, säger hon.

Jacob Lundberg är inne på samma spår och menar att en slopad statlig inkomstskatt i princip skulle vara självfinansierande. Han lägger till att kapitalskatten inte är låg i ett internationellt perspektiv.

– Är det något man borde diskutera är det i så fall en sänkning. Sverige har relativt höga skatter på kapital, vilket påverkar investeringsvilja, sparande och entreprenörskap, säger han.

”Fått två olika skatteskalor”

Eva-Lena Ahlqvist pekar också på befolkningsutvecklingen som ett skäl att ta itu med skatten på arbete. Andelen i åldrarna 20–65 år minskar och barn och gamla ökar. Då behövs en skatteskala som stimulerar fler att arbeta mer, anser hon och pekar på en alldeles ny möjlighet.

– Vi har i praktiken fått två olika skatteskalor, en för personer över 66 år och en annan för dem som är yngre. Det ger en möjlighet att skapa en ny skatteskala för yngre som inte längre subventionerar deltidsarbete utan istället uppmuntrar till heltidsarbete.

Toppnyheter

Ebba Busch Thor (KD). Christine Olsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Migrationspolitiken i Sverige

”Strama åt migrationen till våra grannländers nivå”

Sverige bör strama åt migrationen till våra grannländers nivå, skriver KD-ledaren Ebba Busch Thor och KD:s migrationspolitiska talesperson Hans Eklind på SvD Debatt. Det skulle enligt dem innebära att söktrycket av asylansökningar minskar med omkring 70 procent jämfört med i dag.

KD är kritiskt till att Sverige ännu en gång står inför en situation där en tillfällig lag ska ersätta den redan tillfälliga lagen och vill i stället se en långsiktig och hållbar migrationspolitik.

”Därför upprepar vi återigen kravet till Stefan Löfven: Låt den parlamentariska utredningen få uppdraget att se över alla delar av utlänningslagen som har bäring på migrationspolitiken så att Sverige kan få en hållbar, human migrationspolitik som är i harmoni med vår närmaste omvärld.”

2 tim
Johansson. Arkiv. Susanna Pettersson Öste/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Johansson: Kommitté ska utreda ny migrationspolitik

Justitieminister Morgan Johansson (S) tillsätter en utredning om den framtida migrationspolitiken. Det meddelade han på en pressträff under fredagen.

– Utgångspunkten är att migrationspolitiken ska vara långsiktigt hållbar, human, rättssäker och effektiv, säger han.

I januariavtalet kom regeringspartierna överens med C och L om att den parlamentariska kommittén skulle tillsättas.

Kommittén ska bland annat ta ställning till om skyddsbehövande ska få tillfälliga eller permanenta uppehållstillstånd och hur långa de tillfälliga tillstånden i så fall ska vara. Syftet är att ta fram den nya lag som ska börja gälla i juli 2021, då den nuvarande tillfälliga lagen är tänkt att upphöra.

14 jun
Läs mer om Migrationspolitiken i Sverige
Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Liberalernas framtid

Liberalen: Vi borde stått upp mot de som drog rasistkortet mot oss

Gulan Avci gör nu sin andra omgång i riksdagen. Efter 17 år i partiets tjänst, med ett kort avbrott för arbete inom bankvärlden, har den liberala profilen varit med om både partiledar- och namnbyte och ett stort skifte i svensk politik. Det egna fokuset på kvinnors rättigheter och integration har varit en röd tråd under dessa år. Sedan 2018 är hon även Liberalernas integrationspolitiska talesperson. När partiet nu ska välja ny ledare är Gulan Avcis stöd givet. ”Snällheten går alldeles för långt ibland”.

Idag 07:14
Robert Hanna/Erik Ullenhag och Nyamko Sabuni. TT
undefined

L-toppen till kandidaterna: Ställ er bakom Sabuni nu

Efter att de tunga länsförbunden Västsverige och Skåne meddelat sitt stöd för Nyamko Sabuni som ny partiledare för L uppmanar riksdagsledamoten Robert Hannah de andra kandidaterna att backa, skriver Expressen.

Hannah vill att Erik Ullenhag och Johan Pehrson ställer sig bakom Sabuni.

– Allt annat är otänkbart. Om så pass många länsförbund väljer Nyamko Sabuni så uppmanar jag de andra kandidaterna att backa och låta oss på ett enigt landsmöte välja henne, säger han till tidningen.

På ett extrainsatt landsmöte den 28 juni avgörs vem som tar över partiledarposten efter Jan Björklund.

43 min
Arkivbild: Erik Ullenhag, Nyamko Sabuni och Johan Pehrson under Liberalernas turné  Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Skåne bakom Sabuni: ”Bra på att ta in olika åsikter”

Liberalernas länsförbund i Skåne ställer sig bakom Nyamko Sabuni i kampen om att bli ny partiledare för Liberalerna. Det beskedet kom på söndagseftermiddagen, rapporterar TT.

– Nyamko Sabuni är bra på att att ta in olika personers åsikter samtidigt som hon inte är rädd för att fatta beslut, säger regionrådet i Skåne, Gilbert Tribo, till Aftonbladet.

Även Västsverige beslutade på söndagen att stödja Nyamko Sabuni.

Nästa vecka kommer besked från det tredje av de stora distrikten, Stockholm.

Vem som väljs till partiledare avgörs på det extra landsmötet den 28 juni. Då förväntas ombuden rösta i linje med förbundens beslut, men omröstningen är sluten och det är upp till var och en av ombuden hur de röstar.

5 tim
Läs mer om Liberalernas framtid
Ulf Kristersson (M). Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
Järvaveckan

Just nu: ”Sverige har länge slarvat med invandringen”

Ulf Kristersson (M) håller just nu sitt tal på Järvaveckan. Han inleder med att tala om att det är speciellt att vara på Järva, eftersom han ofta var här i sin roll som socialborgarråd i Stockholm.

– Jag tror mycket på en enkel idé: Tala öppet och ärligt om problem som ska lösas och jag tänker göra det här i kväll.

M-ledaren talar om gängkriminaliteten och hedersförtrycket, om hur partiet vill bygga den nya svenska modellen med skola i världsklass samt om integrationsproblem.

– Invandring kan vara löftesrik, men kommer inte per automatik. Sverige har länge slarvat med invandringen, säger han.

Enligt Kristersson kan vi inte ha mer generösa regler än andra EU-länder, eftersom han menar att det inte kommer lösa integrationsproblemen.

Följ talet i livelänkarna nedan.

1 tim
Stefan Löfven på Järvaveckan. Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Löfven: ”Alla barn är vårt lands söner och döttrar”

Statsminister Stefan Löfven (S) talade i kväll på Järvaveckan. Han inledde talet med att beskriva ett vägval vi har framför oss: Om vi ska ta ett steg framåt eller ett steg tillbaka.

– De här skriande orättvisorna ska bort. Ni som växer upp här ska ha samma möjligheter och ni ska också kunna njuta av det goda som gör livet rikt.

Statsministern pratade om det ”pyramidspel” som gängkriminaliteten utgör och att unga måste ingjutas sådant hopp och sådan framtidstro att de aldrig lockas till kriminalitet.

– Allas barn är vårt lands söner och döttrar.

Löfven pratade om satsningar på skola för att förhindra kriminaliteten, om hedersförtryck som måste bestraffas samt om vikten att alla ska ha möjligheten att göra egna val i livet.

– På punkt efter punkt är lösningen lika enkel som komplex: Jämlikheten måste lösas. Det är nyckeln till gängkriminaliteten, till befrielsen av hedersförtrycket och för att besegra klyftorna i samhället.

Igår 16:16
Läs mer om Järvaveckan
Michel Euler / TT NYHETSBYRÅN
Problemen med Boeing-planen

Källor: FAA ska testflyga Max 737 redan i veckan

USA:s flygmyndighet FAA planerar att redan i veckan testflyga den uppdaterade mjukvaran till de olycksdrabbade 737 Max-planen som alltjämt har globalt flygförbud. Det uppger källor för Wall Street Journal.

Testerna för att certifiera uppdateringen kan ta en vecka eller mer att genomföra och sker med stöd av europeiska och kanadensiska flygmyndigheter, säger en källa till tidningen.

Därefter väntar ytterligare flera veckors arbete då FAA:s experter ska analysera och dokumentera testresultaten, enligt källan.

1 tim
Muilenburg. JOHN GRESS / POOL
undefined

Boeings vd utlovar större transparens efter krascher

Boeing har brustit i kommunikationen kring de olycksdrabbade 737 Max-planen men lovar nu att bättra sig. Det sa flygbolagets vd Dennis Muilenburg på söndagen efter kritiken om att de inte varit transparenta med viktig information, skriver Wall Street Journal.

Han erkände också att Boeing begått misstag vid implementeringen av varningssystemet i cockpiten på 737 Max-modellen och tillade att det lär ta lång tid att få tillbaka kundernas förtroende efter de två dödskrascherna, skriver Reuters.

1 tim
Mic Smith / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Fel på mindre än en procent av strömbrytarna”

Det har varit fel på mindre än en procent av strömbrytarna, uppger en talesperson för Boeing för The Observer.

Tidningen skriver att flygjätten varnat flygbolag för att det är fel med en strömbrytare som används för att släcka en eventuell brand i motorn på B787 Dreamliner-plan.

Flygplanstillverkarens talesperson säger att motorbränder är väldigt ovanliga.

Den amerikanska flygmyndigheten FAA har inte heller stoppat planet från att flyga.

– Boeing jobbar väldigt nära FAA för att övervaka flottans potentiella säkerhetsrisker och för att vidta lämpliga åtgärder, säger talespersonen.

Idag 10:12
Läs mer om Problemen med Boeing-planen

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer