Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
Det svenska skattetrycket

Ekonomer: Finansministerns jakt på rika bygger på bluff

Flera tunga ekonomer går till attack mot Magdalena Anderssons argument för höjda kapitalskatter, som de menar bygger på felaktiga grunder. Nu varnar de för att det kan leda till en skadlig skattepolitik.

Den senaste tiden har finansminister Magdalena Andersson ofta upprepat att klyftorna i Sverige måste minska. Hon pekar ut ökade kapitalinkomster som boven och talar sig varm för höjda kapitalskatter. ”Räntor och utdelningar har fördelat sig väldigt ojämnt. Lägger man sedan till kapitalvinster, ser det ännu mer extremt ut”, sa hon nyligen på DI:s konferens Börsdagen.

Men nu får hon kraftigt mothugg från flera håll. Eva-Lena Ahlqvist, som är aktuell med boken ”Jakten på den rättvisa skatten”, anser att det är oroande att finansministern argumenterar för höjda kapitalskatter och att hon gör det på tveksamma grunder. I sin bok har hon gjort en rejäl genomgång av skattesystemet och pedagogiskt försökt förklara vad som ligger bakom att kapitalinkomsterna har ökat. Och Magdalena Anderssons argument får sig en ordentlig törn.

– Det är vinsterna, inte utdelningarna som har ökat mest när det gäller kapitalinkomster. Och framför allt handlar det om bostadsvinster, säger hon.

Misslyckad bostadspolitik som borde åtgärdas

Mellan åren 2008 och 2017 har bostadsvinsterna varit mer än dubbelt så stora som vinsterna på aktier, fonder och andelar i fåmansföretag, skriver hon i sin bok. Under 2017 landade bostadsvinsterna på 164 miljarder kronor medan företagens utdelningar uppgick till 64 miljarder kronor.

– Det är alltså snarare en misslyckad bostadspolitik som borde åtgärdas. Men här har politikerna inte vågat ta i frågan. Många svenskar är väldigt högt belånade och det kommer att krävas en bred politisk överenskommelse om något ska hända. Det som är formulerat i januariöverenskommelsen är ju minst sagt luddigt, säger hon.

Nationalekonomen Jacob Lundberg, chefsekonom på Timbro, håller med.

– En stor del av de ökade kapitalinkomsterna är bostadsvinster och ett symptom på en dålig bostadspolitik, säger han och menar att hyresregleringen nu behöver slopas.

”Bostadsvinster viktigaste skälet till förmögenhetsklyftor”

Tidigare har han skrivit en rapport som visar att bostadsprisuppgångarna till stor del beror på att politiker har begränsat byggandet. Bostadspolitiken ligger bakom den absolut största förmögenhetsöverföringen i samhället, menar Jacob Lundberg.

– Vinnarna är de som är inne på bostadsmarknaden och förlorarna de som står utanför, invandrare och unga. Nu krävs snabba åtgärder för att få loss mark och fart på bostadsbyggandet, säger han.

Nationalekonomen Stefan Fölster, chef för Reforminstitutet, håller med och är glad att frågan nu lyfts.

– Bostadsvinster är det enskilt viktigaste skälet till förmögenhetsklyftor. Vill man rätta till det här måste man ta tag i den misslyckade bostadspolitiken. Att näringslivsinvesteringar är problemet stämmer inte. Risken med höjda kapitalskatter är att företag flyttar utomlands, säger han.

När attraktiva städer begränsar byggandet uppstår förmögenhetsvinster, men de är ofta inte tillgängliga innan personen dör, eller på annat sätt lämnar bostadsmarknaden, förklarar han. Vinstskatt på bostäder låser upp människor och skapar problem, menar han.

Bra om fler inser hur det ligger till

Att det visar sig att bostadsförsäljningar står för de ökade skillnaderna är inte lika stötande som att klyftorna uppstått på det sätt som Magdalena Andersson menar, enligt Stefan Fölster.

– Det är bra om fler inser hur det ligger till, för det har inte riktigt trängt igenom ännu, säger han.

Det finns dock potential att få till förändring, menar han. Men då måste kommuner bli generösare i sina markanvisningar och staten ställa större krav.

– Men det finns ju politiskt motstånd, men bostadsfrågan har en sådan sprängkraft att folk kommer att lyssna förr eller senare, säger han.

”Ohelig allians som bromsar”

Två kommuner i landet sticker ut när det gäller att släppa mark till byggande, Uppsala och Örebro, berättar Stefan Fölster. Och där har också prisutvecklingen var mer modest än i exempelvis Danderyd och Lidingö. Flera saker håller tillbaka byggandet och spär på skenande bostadspriser, enligt Stefan Fölster.

– Det finns kommuner som inte vill ha fler inflyttade, särskilt när det handlar marginaliserade grupper och vissa partier fredar av miljöskäl många områden, vilket stoppar mycket. Det finns en ohelig allians, där olika grupper bromsar, säger han.

Enligt Eva-Lena Ahlqvist har skatten på räntor och utdelningar knappt gett något till statskassan, förrän de allra senaste åren. I statistiken är det framför allt ränteavdragen som har varit den stora minusposten, berättar hon.

Orättvisa jämförelser

Ofta när kapitalinkomster diskuteras görs orättvisa jämförelser, menar Eva-Lena Ahlqvist. Hon nämner ett exempel från 2018 där statssekreterare Leif Jacobsson (S) under ett seminarium i riksdagen visade att kapitalinkomsterna hade ökat kraftigt mellan 1995 och 2015.

– Det är bara det att 1995 hade vi fortfarande ekonomisk kris och kapitalinkomsterna var negativa medan 2015 var en toppnotering. Om kapitalinkomsterna inte hade ökat kraftigt sedan 1995, då skulle vi verkligen ha ett problem. Jag upplever nästan att det drivs en kampanj för att visa det man vill, säger hon.

Världens högsta marginalskatt på arbete

Spänningen mellan skatten på arbete och skatten på kapital har ökat på senare tid, konstaterar Eva-Lena Ahlqvist. Men det är inte skatten på utdelning som är för låg utan skatten på arbete som är för hög, anser hon. Att ha världens högsta marginalskatt på arbetsinkomster är att göra det svårt för sig.

– Det bästa skulle vara om man kan ta bort hela den statliga inkomstskatten. Den ger mindre än tre procent av de totala skatteintäkterna men gör sannolikt skada för mycket större belopp. Om den försvinner skulle kanske också de komplicerade 3:12-reglerna för företagare kunna tas bort. Det skulle förenkla och samtidigt minska drivkrafterna till skatteplanering, säger hon.

Jacob Lundberg är inne på samma spår och menar att en slopad statlig inkomstskatt i princip skulle vara självfinansierande. Han lägger till att kapitalskatten inte är låg i ett internationellt perspektiv.

– Är det något man borde diskutera är det i så fall en sänkning. Sverige har relativt höga skatter på kapital, vilket påverkar investeringsvilja, sparande och entreprenörskap, säger han.

”Fått två olika skatteskalor”

Eva-Lena Ahlqvist pekar också på befolkningsutvecklingen som ett skäl att ta itu med skatten på arbete. Andelen i åldrarna 20–65 år minskar och barn och gamla ökar. Då behövs en skatteskala som stimulerar fler att arbeta mer, anser hon och pekar på en alldeles ny möjlighet.

– Vi har i praktiken fått två olika skatteskalor, en för personer över 66 år och en annan för dem som är yngre. Det ger en möjlighet att skapa en ny skatteskala för yngre som inte längre subventionerar deltidsarbete utan istället uppmuntrar till heltidsarbete.

Toppnyheter

SNP:s ledare Nicola Sturgeon/Liberaldemokraternas Jo Swinson och Labourledaren Jeremy Corbyn. TT
Valet i Storbritannien

Analyser: Nytt nyval troligt om inget parti får majoritet

Om torsdagens nyval i Storbritannien skulle resultera i ett ”hängt parlament”, det vill säga att inget parti får majoritet, är ett nytt nyval ett troligt scenario, skriver Telegraphs Daniel Capurro i en analys.

Många utgår ifrån att Labour i så fall skulle försöka bilda en regering med stöd av Skotska nationalistpartiet SNP och Liberaldemokraterna. Men det finns betydande hinder för det, bland annat att Liberaldemokraterna vill ha bort Jeremy Corbyn.

”De pakter som skulle bildas vid ett sådant scenario skulle vara otroligt instabila och kortvariga”, skriver Capurro.

Det brittiska valsystemet med enmansvalkretsar gör det svårt att förutspå hur underhuset kommer att se ut, påpekar BBC:s analytiker Peter Barnes. De prognoser som finns pekar mot att Torypartiet får mellan 311 och 367 mandat. För majoritet krävs 326.

”Varken ett dödläge eller en stor majoritet för Torypartiet kan uteslutas”, skriver han.

3 tim
undefined

Johnson flydde till kylrum för att undvika reporter

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson var inte sugen på att tala med morgonprogrammet ”Good morning Britains” reporter i dag, skriver flera medier.

Reportern gjorde ett överraskningsbesök när Johnson träffade representanter för ett mejeriföretag i Yorkshire på onsdagsmorgonen.

– För i helvete, svarade en av premiärministerns medarbetare innan Johnson gick in i ett av företagets kylrum.

Bakgrunden är att Boris Johnson lovat att besöka programmets studio men än så länge inte dykt upp. Han har fått kritik från flera medier för sin ovilja att delta i intervjuer och utfrågningar.

Idag 14:53
POOL / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Mätning: Boris Johnsons försprång minskar kraftigt

Torypartiets försprång ser ut att ha krympt avsevärt inför morgondagens nyval. Yougovs högt ansedda opinionsundersökning förutspår att Boris Johnsons parti säkrar en majoritet med 28 mandats marginal – för två veckor sedan var siffran 68, skriver Reuters.

Yougov betonar att valet fortfarande är en öppen historia då taktikröstning kan fälla avgörandet i flera valkretsar där ställningen är jämn.

– Vi kan absolut inte utesluta att valet resulterar i ett parlamentariskt dödläge, inte heller kan vi utesluta en större konservativ majoritet, säger Yougovchefen Anthony Wells.

Pundet föll skarpt på onsdagen efter att undersökningen offentliggjorts, skriver Reuters.

Idag 14:56
Läs mer om Valet i Storbritannien
Arkivbilder. TT
Bråket mellan TV4 och Com Hem

Bråket trappas upp: TV4 stoppar Tele2:s reklam

Efter att Com Hem släckt TV4:s kanaler och C More trappar nu TV4 upp bråket genom att stoppa all reklam från Com Hems ägare Tele2. Beslutet bekräftas av TV4:s presschef Charlie Forsberg, rapporterar TT.

I ett sms skriver presschefen att Tele2 är en av många annonsörer som drabbas av Com Hems beslut att släcka ner TV4. ”Då Tele2/Com Hem inte längre sänder TV4:s linjära kanaler försvinner stora delar av vårt annonsutrymme. Därför måste vi göra allt vi kan för att andra annonsörer ska drabbas i så begränsad utsträckning som möjligt”, fortsätter han.

4 tim
Arkivbild, TV4. Bertil Ericson / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ingen öppning i tv-kriget: ”De vill fortsätta förhala”

Inga framsteg har gjorts i förhandlingarna mellan Tele2, TV4 och Telia. Ett möte hölls på tisdagskvällen för att nå en lösning som skulle förhindra nedsläckningen av TV4 för Com Hem-kunder som trädde i kraft i natt.

– Jag träffade Christian Luiga och Casten Almquist (vd för Telia respektive vd för TV4, reds anm) i går kväll och erbjöd mig att sitta kvar och förhandla tills vi har hittat en uppgörelse. Det ville de inte, de ville i stället ha en ytterligare tidsfrist, och helt enkelt fortsätta förhala, säger Tele 2:s vd Anders Nilsson till TT.

Enligt Tele2 har bolaget velat förhandla om nya rättigheter med TV4 och den nya ägaren Telia i ett halvår.

Idag 14:48
Illustrationsbild.  Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ilska mot tv-bolagen efter nedsläckning: ”Bedrövligt”

Com Hems supportsidor på sociala medier fylldes snabbt av inlägg från upprörda kunder efter att TV4 vid midnatt släcktes för en tredjedel av Sveriges hushåll. Flera uttrycker besvikelse över situationen.

”Finner inte ord för ert sätt att behandla era kunder!”, skriver en person som ifrågasätter varför Com Hem valde att inte nappa på Telias erbjudande om fortsatt kostnadsfri distribution fram till januari: ”Bedrövligt är ordet!”

– Vi har full förståelse för att kunderna är besvikna. Det är även vi, säger Com Hems kommunikationsdirektör Viktor Wallström till Aftonbladet.

Samtidigt är det flera som uttrycker stöd för Com Hem. ”Stå på er, Telia/staten ska inte ha monopol på TV4”, skriver en kund.

Idag 05:28
Läs mer om Bråket mellan TV4 och Com Hem
Joe Biden. Jordan Gale / TT NYHETSBYRÅN
Amerikanska valet 2020

Källor: Biden kan hoppa av efter en mandatperiod

Joe Biden kan komma att bara tjänstgöra i en mandatperiod om han skulle vinna presidentvalet nästa år, uppger källor för Politico.

Enligt källorna har Biden sagt till flera rådgivare att han inte skulle ställa upp för omval 2024, då han är 82 år gammal. Inom hans kampanj pågår nu en debatt om huruvida han bör göra en sådan utfästelse offentligt, skriver tidningen.

– Det här skulle göra Biden till en bra övergångspresident, säger en av hans rådgivare.

4 tim
Thomas Peipert / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Bloomberg: Ställer upp för att stoppa galenskapen

Affärsmannen Michael Bloomberg ställer upp i presidentvalet för att sätta stopp för den ”rikstäckande galenskapen” i form av det amerikanska vapenvåldet. Det sa han på torsdagen enligt Reuters.

Bloomberg presenterade en åtgärdsplan mot vapenvåldet vid ett forum med överlevare från en masskjutning i Aurora i Colorado.

Mångmiljardären vill bland annat göra det möjligt för offer att stämma vapentillverkare och införa ett krav på tillstånd för alla vapenköp.

6 dec
John Kerry och Joe Biden 2015. Arkivbild. Matthias Schrader / TT NYHETSBYRÅN
undefined

John Kerry stödjer Bidens kandidatur i primärvalet

Den tidigare utrikesministern John Kerry ställer sig bakom Joe Bidens presidentkandidatur, skriver Washington Post.

Enligt tidningen kommer Kerry, som förlorade presidentvalet 2004 mot George W Bush, att göra regelbundna besök på Bidens valmöten under de kommande månaderna. Kerry säger att Joe Biden har erfarenheten som krävs för att få landet på rätt köl, och för att besegra Donald Trump.

– Världen måste lagas. Den värld som Donald Trump har slagit sönder, säger han.

5 dec
Läs mer om Amerikanska valet 2020

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer