Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
Det svenska skattetrycket

Ekonomer: Finansministerns jakt på rika bygger på bluff

Flera tunga ekonomer går till attack mot Magdalena Anderssons argument för höjda kapitalskatter, som de menar bygger på felaktiga grunder. Nu varnar de för att det kan leda till en skadlig skattepolitik.

Den senaste tiden har finansminister Magdalena Andersson ofta upprepat att klyftorna i Sverige måste minska. Hon pekar ut ökade kapitalinkomster som boven och talar sig varm för höjda kapitalskatter. ”Räntor och utdelningar har fördelat sig väldigt ojämnt. Lägger man sedan till kapitalvinster, ser det ännu mer extremt ut”, sa hon nyligen på DI:s konferens Börsdagen.

Men nu får hon kraftigt mothugg från flera håll. Eva-Lena Ahlqvist, som är aktuell med boken ”Jakten på den rättvisa skatten”, anser att det är oroande att finansministern argumenterar för höjda kapitalskatter och att hon gör det på tveksamma grunder. I sin bok har hon gjort en rejäl genomgång av skattesystemet och pedagogiskt försökt förklara vad som ligger bakom att kapitalinkomsterna har ökat. Och Magdalena Anderssons argument får sig en ordentlig törn.

– Det är vinsterna, inte utdelningarna som har ökat mest när det gäller kapitalinkomster. Och framför allt handlar det om bostadsvinster, säger hon.

Misslyckad bostadspolitik som borde åtgärdas

Mellan åren 2008 och 2017 har bostadsvinsterna varit mer än dubbelt så stora som vinsterna på aktier, fonder och andelar i fåmansföretag, skriver hon i sin bok. Under 2017 landade bostadsvinsterna på 164 miljarder kronor medan företagens utdelningar uppgick till 64 miljarder kronor.

– Det är alltså snarare en misslyckad bostadspolitik som borde åtgärdas. Men här har politikerna inte vågat ta i frågan. Många svenskar är väldigt högt belånade och det kommer att krävas en bred politisk överenskommelse om något ska hända. Det som är formulerat i januariöverenskommelsen är ju minst sagt luddigt, säger hon.

Nationalekonomen Jacob Lundberg, chefsekonom på Timbro, håller med.

– En stor del av de ökade kapitalinkomsterna är bostadsvinster och ett symptom på en dålig bostadspolitik, säger han och menar att hyresregleringen nu behöver slopas.

”Bostadsvinster viktigaste skälet till förmögenhetsklyftor”

Tidigare har han skrivit en rapport som visar att bostadsprisuppgångarna till stor del beror på att politiker har begränsat byggandet. Bostadspolitiken ligger bakom den absolut största förmögenhetsöverföringen i samhället, menar Jacob Lundberg.

– Vinnarna är de som är inne på bostadsmarknaden och förlorarna de som står utanför, invandrare och unga. Nu krävs snabba åtgärder för att få loss mark och fart på bostadsbyggandet, säger han.

Nationalekonomen Stefan Fölster, chef för Reforminstitutet, håller med och är glad att frågan nu lyfts.

– Bostadsvinster är det enskilt viktigaste skälet till förmögenhetsklyftor. Vill man rätta till det här måste man ta tag i den misslyckade bostadspolitiken. Att näringslivsinvesteringar är problemet stämmer inte. Risken med höjda kapitalskatter är att företag flyttar utomlands, säger han.

När attraktiva städer begränsar byggandet uppstår förmögenhetsvinster, men de är ofta inte tillgängliga innan personen dör, eller på annat sätt lämnar bostadsmarknaden, förklarar han. Vinstskatt på bostäder låser upp människor och skapar problem, menar han.

Bra om fler inser hur det ligger till

Att det visar sig att bostadsförsäljningar står för de ökade skillnaderna är inte lika stötande som att klyftorna uppstått på det sätt som Magdalena Andersson menar, enligt Stefan Fölster.

– Det är bra om fler inser hur det ligger till, för det har inte riktigt trängt igenom ännu, säger han.

Det finns dock potential att få till förändring, menar han. Men då måste kommuner bli generösare i sina markanvisningar och staten ställa större krav.

– Men det finns ju politiskt motstånd, men bostadsfrågan har en sådan sprängkraft att folk kommer att lyssna förr eller senare, säger han.

”Ohelig allians som bromsar”

Två kommuner i landet sticker ut när det gäller att släppa mark till byggande, Uppsala och Örebro, berättar Stefan Fölster. Och där har också prisutvecklingen var mer modest än i exempelvis Danderyd och Lidingö. Flera saker håller tillbaka byggandet och spär på skenande bostadspriser, enligt Stefan Fölster.

– Det finns kommuner som inte vill ha fler inflyttade, särskilt när det handlar marginaliserade grupper och vissa partier fredar av miljöskäl många områden, vilket stoppar mycket. Det finns en ohelig allians, där olika grupper bromsar, säger han.

Enligt Eva-Lena Ahlqvist har skatten på räntor och utdelningar knappt gett något till statskassan, förrän de allra senaste åren. I statistiken är det framför allt ränteavdragen som har varit den stora minusposten, berättar hon.

Orättvisa jämförelser

Ofta när kapitalinkomster diskuteras görs orättvisa jämförelser, menar Eva-Lena Ahlqvist. Hon nämner ett exempel från 2018 där statssekreterare Leif Jacobsson (S) under ett seminarium i riksdagen visade att kapitalinkomsterna hade ökat kraftigt mellan 1995 och 2015.

– Det är bara det att 1995 hade vi fortfarande ekonomisk kris och kapitalinkomsterna var negativa medan 2015 var en toppnotering. Om kapitalinkomsterna inte hade ökat kraftigt sedan 1995, då skulle vi verkligen ha ett problem. Jag upplever nästan att det drivs en kampanj för att visa det man vill, säger hon.

Världens högsta marginalskatt på arbete

Spänningen mellan skatten på arbete och skatten på kapital har ökat på senare tid, konstaterar Eva-Lena Ahlqvist. Men det är inte skatten på utdelning som är för låg utan skatten på arbete som är för hög, anser hon. Att ha världens högsta marginalskatt på arbetsinkomster är att göra det svårt för sig.

– Det bästa skulle vara om man kan ta bort hela den statliga inkomstskatten. Den ger mindre än tre procent av de totala skatteintäkterna men gör sannolikt skada för mycket större belopp. Om den försvinner skulle kanske också de komplicerade 3:12-reglerna för företagare kunna tas bort. Det skulle förenkla och samtidigt minska drivkrafterna till skatteplanering, säger hon.

Jacob Lundberg är inne på samma spår och menar att en slopad statlig inkomstskatt i princip skulle vara självfinansierande. Han lägger till att kapitalskatten inte är låg i ett internationellt perspektiv.

– Är det något man borde diskutera är det i så fall en sänkning. Sverige har relativt höga skatter på kapital, vilket påverkar investeringsvilja, sparande och entreprenörskap, säger han.

”Fått två olika skatteskalor”

Eva-Lena Ahlqvist pekar också på befolkningsutvecklingen som ett skäl att ta itu med skatten på arbete. Andelen i åldrarna 20–65 år minskar och barn och gamla ökar. Då behövs en skatteskala som stimulerar fler att arbeta mer, anser hon och pekar på en alldeles ny möjlighet.

– Vi har i praktiken fått två olika skatteskalor, en för personer över 66 år och en annan för dem som är yngre. Det ger en möjlighet att skapa en ny skatteskala för yngre som inte längre subventionerar deltidsarbete utan istället uppmuntrar till heltidsarbete.

Toppnyheter

Fältsjukhuset som byggts i  Stockholmsmässan i Älvsjö Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – Sverige

Krisavtal för intensivvård aktiveras i Stockholm

Krislägesavtalet för intensivvården aktiveras i Region Stockholm, skriver Sveriges Kommuner och regioner i ett pressmeddelande.

– I Region Stockholm ser vi nu att alla befintliga möjligheter i det reguljära kollektivavtalet för att säkra bemanningen i intensivvården är uttömda, säger Joakim Larsson, ordförande i förhandlingsdelegationen i Sveriges Kommuner och Regioner (SKR).

Det aktiverade avtalet innebär bland annat att den ordinarie arbetstiden höjs till 48 timmar per vecka. Särskild nödfallsövertid kan även tas ut och personalen ges en krisersättning vilket betyder att de får mer än fördubblad lön.

25 min
Karin Wanngård.  Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Stockholm i krismöte efter smittan på äldreboenden

I dag vid lunchtid samlas alla politiska partier i Stockholm för ett krismöte med anledning av spridningen av coronaviruset på äldreboenden i staden, skriver DN.

På mötet kommer man att diskutera att omedelbart införa så kallad kohortvård, vilket innebär att smittade på boenden omedelbart sätts i karantän och att specifik personal avsätts för att arbeta enbart med detta.

– Flera delar av stadens arbete kring corona har varit effektivt, men när det gäller äldreomsorgen så ser vi en extrem och mycket oroväckande utveckling, säger oppositionsborgarrådet Karin Wanngård till tidningen.

10 min
Anders Tegnell  SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
undefined

Tegnell självkritisk: Hade kunnat kommunicera bättre

Statsepidemiolog Anders Tegnell är till viss del självkritisk till sitt agerande under coronakrisen. I en intervju i ”Skavlan” som sänds i SVT i kväll säger han att man hade kunnat börja kommunicera tidigare och berätta vad som behövde göras framåt.

– Alla blev rätt chockade när det blev som det blev i Italien och det tror jag satte igång tankeverksamheten i många länder i världen, säger han i programmet.

3 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning – Sverige
Arkivbild. Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

H&M om permitteringarna: ”Kan inte ange exakt antal”

H&M bekräftar att man har inlett ett ”genomförande av korttidsarbete” på de marknader som berörs av coronakrisen. I samband med morgonens kvartalsrapport uppger bolagets nytillträdda vd Helena Helmersson – precis som DI rapporterade i går – att tiotusentals medarbetare kommer att beröras över hela linjen, men att ”ett exakt antal kan inte anges i dagsläget”.

”Vi ser också över behovet av eventuella uppsägningar”, skriver hon.

Dessutom ska lönerna för klädjättens ledning tillfälligt sänkas med 20 procent.

”I ljuset av detta välkomnar jag styrelsens beslut att föreslå årsstämman 2020 att ställa in aktieutdelningen och delar styrelsens övertygelse att det är det bästa att göra för att säkra vår fortsatta handlingsfrihet. För att utöka koncernens likviditetsbuffert utvärderas och förbereds också ett flertal finansieringskällor”, skriver hon.

4 tim
TT NEWS AGENCY / TT NYHETSBYRÅN
undefined

H&M:s försäljning rasade – spår förlust i Q2

Hennes & Mauritz redovisar ett rörelseresultat på 2 690 miljoner kronor i det första kvartalet. Det är klart högre än analytikernas väntade 1 400 miljoner kronor.

Försäljningen i mars rasade med 46 procent samtidigt som onlineförsäljningen steg 17 procent i lokal valuta.

Klädjätten meddelar samtidigt att man räknar med att göra förlust i andra kvartalet eftersom "det kraftiga försäljningstappet inte kommer att kunna balanseras av nerdragningarna i rörelsekostnaderna", skriver vd:n Helena Helmersson i rapporten.

I slutet av mars var 3 778 av H&M:s totalt 5 065 butiker tillfälligt stängda på grund av coronautbrottet.

Bruttomarginalen blev 51,0 procent, jämfört med förväntade 50,1 procent.

5 tim
Läs mer om Den svenska konjunkturen
LUDOVIC MARIN / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – globalt

Stängda gränser stoppar skyddsutrustning

Företaget Mölnlycke health care har haft stora problem med att distribuera miljontals ansiktsmasker och gummihandskar till Italien och Spanien. Anledningen är att leveranserna från Kina stoppats i Frankrike på grund av landets exportförbud på varorna.

– Det är extremt störande. Ingenting av det vi skickar in i Frankrike kan vi skicka ut ur landet, säger företagets vd Richard Twomey till Sveriges Radio.

Framöver måste varuleveranserna från fabrikerna i Kina skeppas till Belgien och därifrån antingen flygas eller landvägen köras runt Frankrike till exempelvis Italien och Spanien, enligt Richard Twomey.

3 tim
Sjukhus i Spanien där coronasmittade patienter vårdas.  Manu Fernandez / TT NYHETSBYRÅN
undefined

932 dödsfall i covid-19 i Spanien senaste dygnet

I Spanien har 932 personer dött i covid-19 under det senaste dygnet, skriver tidningen El País.

Det är andra dagen i rad som landet redovisar dagliga dödssiffror på över 900 personer. Dagens siffror markerar dock en mindre nedgång jämfört med gårdagen, då 950 personer rapporterades avlidna. Totalt har 10 935 dött till följd av coronaviruset i landet.

Spanien går nu om Italien i antal smittade i coronaviruset. Totalt ligger den siffran nu på över 117 000 personer.

1 tim
USNS Comfort utanför Manhattan. Seth Wenig / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Flytande sjukhuset har bara 20 patienter: ”Ett skämt”

Det flytande jättesjukhuset USNS Comfort anlände i måndags till New York för att avlasta stadens kraftigt ansträngda sjukvårdssystem. Men trots att andra sjukhus går på knäna står de flesta av de 1 000 sängarna på det amerikanska flottfartyget fortfarande tomma. På torsdagen vara bara 20 patienter inskrivna, skriver New York Times.

Chefer på andra sjukhus i staden är upprörda över situationen, som uppges bero på byråkrati. Flottan har upprättat en lista med totalt 49 åkommor, inklusive covid-19, som diskvalificerar patienter från att komma ombord.

– Det är ett skämt, för att tala klarspråk, säger Michael Dowling, chef för New Yorks största sjukhussystem Northwell Health, till New York Times.

2 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning – globalt
Illustrationsbild.  Richard Drew / TT NYHETSBYRÅN
Dagens börs

Stockholmsbörsen öppnar ner – H&M:s aktie rusar

Stockholmsbörsen åkte upp och ner runt nollstrecket under fredagsförmiddagen. Vid lunchtid låg indexen så här:
• OMXSPI: -0,1%
• OMXS30: −0,5%
Morgonens huvudnummer var H&M:s rapport för det första kvartalet i det brutna räkenskapsåret. Rörelseresultatet kom in betydligt bättre än väntat, men klädjätten flaggar för att den närmaste tiden blir rejält tuff med en beräknad förlust i andra kvartalet. Aktien rusade runt 10 procent precis i öppningen, men rusningen mattades av något efter några minuters handel. Vid lunchtid var aktien upp 5 procent.

I botten av OMXS30-listan finns Telia – som handlas utan rätt till utdelning – samt Kinnevik, Skanska och Securitas. Securitas fick under morgonen en sänkt rekommendation från Jefferies, medan Kinnevik fick sänkt riktkurs och upprepat köpråd från DNB.

Boliden är ner runt 1,5 procent. Nordea har sänkt riktkursen för bolaget till 230 kronor (250), med upprepat köpråd.

Under morgonen kom även inköpschefsindex för den privata tjänstesektorn från Silf/Swedbank, som visade ett värde på 46,9 i mars. Det är den lägsta nivån sedan 2012 och nedgången är den största i indexets 15-åriga historia.

Oljan fortsatte att handlas uppåt på fredagsförmiddagen, även om uppgångarna inte når upp till gårdagens prisrally. Brentoljan stiger runt 8,8 procent till cirka 32,60 dollar fatet, medan WTI-oljan är upp omkring 6,7 procent till runt 26,40 dollar per fat vid lunchtid.

3 tim
Illustrationsbild.  Eugene Hoshiko / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Stilla rörelser på Asiens börser efter oljerallyt

Det var relativt stillsamma rörelser på Asienbörserna i fredagens handel, efter gårdagens rally i oljepriserna och rekordusla arbetslöshetssiffror i USA. Vid stängning såg läget ut som följer:
• Nikkei: +/-0,0%
• Shanghai: −0,6%
• Shenzhen: −0,7%
• Hang Seng: −0,2%
• Kospi: +/-0,0%

TT noterar att det var en billigare yen som ligger bakom handlarnas relativa optimism i morgonhandeln.

Tidigt på morgonen släpptes inköpschefsindex för Kinas tjänstesektor, som kom in på 43,0 i mars. I februari var samma siffra 26,5. Det sammanvägda indexet steg samtidigt till 46,7, upp från 27,5. Ett värde under 50 indikerar kontraktion.

Under morgonhandeln backade oljepriserna något igen, efter gårdagens prisspik på närmare 25 procent för WTI-oljan. WTI-oljan handlades vid 10-tiden för runt 25,30 dollar per fat, upp 2,3 procent sedan handelsstarten. Brentoljan var samtidigt upp ungefär 4 procent och handlades för strax under 31 dollar per fat.

Idag 03:55
Läs mer om Dagens börs
En man med munskydd i i Stockholms tunnelbana. Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ledare: Alla borde använda munskydd för andras skull

Munskydd och den svenska regeringens ansvar för bekämpningen av coronaviruset är två av de ämnen som engagerar fredagens ledarsidor.

Alla som vistas i folkmassor och går i butiker borde börja använda munskydd, skriver Ivar Arpi i en ledare för SvD. Svenska experter har dömt ut munskydd som mer eller mindre verkningslösa, men Arpi pekar på att flera studier visar att de minskar smittspridningen, något som gäller även enklare modeller

”Om det är så att coronaviruset smittar även om man själv inte märker att man är sjuk, kan en ansiktsmask skydda omgivningen”, resonerar han.

Regeringen måste ge en tydlig redogörelse för vad man grundar sin strategi mot det nya coronaviruset på, skriver Alice Teodorescu i en gästkolumn på GP:s ledarsida. Hon menar att ledare i många andra länder klargjort att man tar ansvar för de åtgärder som vidtagits på ett annat sätt än i Sverige.

”Också svenska medborgare förtjänar att behandlas på detta vuxna sätt. I grunden är det en fråga om förtroende”, anser Teodorescu.

4 tim
Läs mer om Ledarsvepet
Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Stjärnekonom: Vi är bara i krisens första fas

Räkna med att det dröjer innan vi är tillbaka till ett normaltillstånd. Nu måste beslutsfattarna rådet att öppna plånböckerna – kosta vad det kosta vill. Det säger den franske ekonomen Olivier Blanchard till SvD. Blanchard var chefsekonom på IMF under finanskrisen 2008 och är idag knuten till det amerikanska forskningsinstitutet Petersen Institute.

– Jag tror att vi måste dela in den här krisen i två faser. Först gäller det att få ner antalet infektioner och ge sjukvården allt den behöver. Det är dyrt, men nödvändigt. I fas två gäller det att hålla nere antalet fall av coronasmittade och det är först då vi kan ta steg tillbaka mot det normala, säger Olivier Blanchard till tidningen.

Först i juni eller juli kommer vi se den andra fasen, spår han. Blanchard tror inte heller på den V-formade kurva och den snabba återhämtning som bland annan Magdalena Andersson pratar om.

2 tim
Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Avglobaliseringschock har drabbat världen”

Med världen efter corona kommer en ny politisk verklighet följa, snart slås vi av en avglobaliseringschock och en vardag som är lokal – inte global, skriver Özge Öner i en krönika i SvD.

De europeiska ländernas politiska svar på coronavirusets spridning har börjat se allt mer lika ut. Lockdowns, hårda restriktioner och uppmanad isolering, alla åtgärder som kommer innebära en förändring av det politiska landskapet. Geografisk tillhörighet börjar redan övertrumfa politiskt skapade identiteter, och världens utrymmet för identitetspolitik kommer minska, menar Özge Öner.

”Coronakrisen visar på vikten av grannar och ett fungerande lokalsamhälle. Jag har svårt att tro att allt detta kommer att försvinna när krisen är över”, avslutar Özge Öner.

Igår 13:59
Läs mer om Den globala konjunkturen

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer