S REN ANDERSSON / S REN ANDERSSON
AI-utvecklingen

Ekonom öppnar svenskt AI-center med etik i fokus

Anna Felländer är digitaliseringsekonom, rådgivare och grundare av AI Sustainability Center. fPlus möter henne på Alma i Stockholm, ett kreativt kontor där entreprenörer och kreatörer hyr in sig. Senare i höst kommer medlemsklubben även bli en knutpunkt för yrkesverksamma inom AI och etik. Planen är att samla forskningen, regelverket, näringsliv och entreprenörskapet som rör AI och etik i en och samma plattform, berättar Felländer. 

Google Search fyller 20 år. Hur har det och den digitala revolutionen liksom AI i stort förändrat näringslivet och världen?

– Den digitala utvecklingenmed Artificiell Intelligens som just nu är den drivande kraften, skapar enormt värde för individer, företagen och samhället i stort. Alla behöver omfamna detta. Idag finns det ett ökat gap mellan de som leder utvecklingen och de som inte hakar på alls.

–  Man skulle kunna säga att det pågår en global kapprustning om vem som investerar mest i AI, där USA och Kina leder stort. Men de investerar bara i ena sidan av myntet, ingenjörsdelen. Den humanistiska sidan saknas. För att undvika oavsiktliga fallgropar behöver vi kunna identifiera, mäta och styra hur AI "skalar upp" i en bredare etisk och samhällsekonomisk kontext. 

AI har både möjliggjort att olika kunderbjudanden kan personifieras och bidragit till enorma kostnadseffektiviseringar operationellt, berättar Anna Felländer som samtidigt pekar på de varningstecken som finns. En undersökning som Boston Consulting Group och MIT gjorde visar att chefer överlag har låga kunskaper gällande att styra AI. Speciellt saknas insikter och förståelsen kring vilka följder AI får i en etisk och social kontext.

– Det finns egentligen två typer av förhållningssätt som är riskabla när det kommer till AI. Antingen är man för rädd och avvaktande, vilket leder till att man snabbt förlorar relevans. Eller så skyndar man på för snabbt utan att träna, testa och styra vilka konsekvenser AI får utöver vinst och ökad försäljning. Då ökar risken för att hamna i kostsamma fallgropar, förklarar Felländer.

– AI skiljer sig från andra datadrivna digitala initiativ. Explicita och implicita antaganden reproduceras av självlärande algoritmer på ständigt föränderliga data sets. De etiska värderingarna riskerar därmed att bli svåra att övervaka och styra. För att garantera att de etiska principerna man som företag redan värnar, hänger med in i AI-ramverket behöver företag omfamna AI på ett hållbart sätt. Det blir som en uppgraderad form av CSR ”Corporate Social Responsibility”. Det är just denna organisatoriska approach till AI och etik som vi kommer jobba fram i AI Sustainability Center. 

Som ekonom, vilka är vinsterna som du ser med den nya tekniken och finns det några ekonomiska baksidor?

–  I den offentliga statistiken syns inte de produktivitetsvinster som vi tycker borde följa av digitaliseringen och det förbryllar oss ekonomer. Under det tidigare skedet av digitaliseringen såg vi stora produktivitetsvinster i statistiken till följd av utvecklingen av hårdvara. Men trots att vi nu skördar ännu mer frukter av digitaliseringen saknas det i statistiken.

– Detta kan bero på flera faktorer, men jag tror, liksom Erik Bryngelsson på MIT, att vi mäter fel. Det handlar dels om nya prismodeller men även om att den tidsoptimering i vår fritid vi uppnått idag, till exempel genom användandet av tjänster som Swish, inte lyckas fångas fullt ut i statistiken. 

Felländer pekar på att det vid varje teknologiskt paradigmskifte tar tid att realisera nya innovationer och kanske är det så att det till och med tar extra lång tid i just den data drivna AI-eran. Det kan alltså vara ytterligare en förklaring till den uteblivna produktivitetsökningen.

– Det är möjligt att vi inte heller kommer att se produktivitetsvinsterna under åren som kommer, sammanfattar Felländer.

– Sedan behöver vi också bättre metoder för mäta digitaliseringens vinster i stort för samhället. För om man från politikens håll inte ser vinsterna med digitaliseringen så är det svårt att fortsätta att satsa och investera på det.

Vilka branscher har mest att vinna på AI?

– Utbildning, sjukvård och hälsa. Dessa branscher är lågt hängande frukter och de samhällsekonomiska vinsterna som finns här är enorma. 

Hur ser du på monopolfrågan, det är idag ett antal färre stora aktörer, som Google, Facebook och Amazon som driver utvecklingen framåt?

– Data kring mänskliga beteenden och preferenser är det nya guldet. Vi söker oss till sociala plattformar ”där alla finns”, och denna nätverkseffekt skapar stora ”first-mover advantages”. Men dessa snabba monopolställningar och höga inträdesbarriärer ifrågasätts när Facebook-skandalen gör det tydligt att det inte finns någon konkurrent att gå över till.

Vad bör fokuset framåt vara? 

– Utbildning och individuellt livslångt lärande. Det är inte jobb som försvinner utan arbetsuppgifter som förändras. De största vinsterna uppstår när AI och människan jobbar tillsammans, slår Felländer fast.

– Vi står inför ett vägval där vi behöver lära oss att leda utvecklingen i rätt håll och förstärka det som är bra. Det finns “bias" i både data och algoritmer samtidigt som självlärande algoritmer gör det svårt att övervaka att värderingar och principer som egentligen följs. För att undvika att tilliten går förlorad måste vi hitta ramar som fungerar, fortsätter Felländer och lyfter betydelsen av att de etiska frågorna kommer allt högre upp på agendan. Är det till exempel etiskt försvarbart för ett mediaföretag att algoritmen fungerar så att den rekommenderar artiklar till en person med rasistiska åsikter som endast stödjer hens åsikter?

I stort handlar det även om, menar hon, om att hitta balansen mellan att människor behöver lämna ifrån sig viss integritet för att få desto mer personliga rekommendationer som underlättar och tidsoptimerar vardagen. Men, GDPR skapar idag en falsk trygghet och det finns en regulatorisk gråzon. Kunder och medborgare kräver i allt större utsträckning att deras data hanteras på ett etiskt hållbart sätt och det blir en viktig konkurrensfaktor för företag att kommunicera detta, avslutar Felländer.

Toppnyheter

Mostphotos
undefined

Batteritillverkningens utsläpp lägre än väntat – kan sänkas ytterligare

Utsläppen från tillverkningen av fordonsbatterier är inte så hög som man tidigare har antagit, skriver Energivärlden.

Uppgifterna kommer från rapport av IVL, som beställts av Energimyndigheten. Tidigare studier har visat på högre utsläpp, men den nya studien har säkrare värden, enligt Energimyndigheten.

– Den förra studien rymde en del gamla data, nu har vi mer verkliga värden. Hälften av förbättringen beror nog på nyare och mer verkliga data, säger Peter Kasche, som har en beställarroll vid Energimyndigheten.

Dessutom visar studien att att utsläppen kan pressas ned ordentligt, om tillverkningen bland annat går över till förnybar el. De tillverkare som har förnybar el kommer ner i 60 kilo per kilowattimme.

– Ännu är det få batteritillverkare som har så låga utsläpp, men de som ligger nära 60 kilo visar på en potential att många tillverkare rätt snabbt skulle kunna få ned utsläppen, säger Peter Kasche till Energivärlden.

6 dec
Volvo XC40 P8 Recharge. Volvo / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Lista: Alla elbilar som finns ute 2020

En rad nya elbilsmodeller kommer att finnas på marknaden 2020. Ny Teknik har sammanställt en lista över alla modeller som finns att välja på.

Priset på elbilar har varit en hög tröskel för många bilköpare. Men batteribilarna håller på att sjunka i pris och vilket tillgängligheten.

Ny Teknik har sammanställt de elbilar som finns redan nu, men även kommer under 2020. Listan visar vilket prisbasbeloppsutrymme som krävs och vilket förmånsvärde bilmodellerna har, från under 238 000 till över en miljon kronor.

2 dec
Läs mer om Storsatsningen på elfordon
Norge, som toppar UNDP:s lista. En bild från ett flyktingläger på Lesbos.  TT/AP
Den globala konjunkturen

Fler länder har det bättre – men ojämlikheten ökar

Utvecklingen har gått framåt och flera länder i världen har fått det bättre. Det enligt FN:organet UNDP som i en årlig rapport tittar på mänsklig utveckling, skriver TT. Antalet länder som klassas som en nation med ”mycket hög mänsklig utveckling” har ökat från 12 till 62 på nästan 30 år.

Några länder som klättrat upp till en högre status är Turkiet, Seychellerna och Palau.

Men utvecklingen har inte gynnat alla och ojämlikheten har ökat, rapporterar Ekot. Bland annat präglas många länder i Latinamerika och Mellanöstern samt afrikanska länder söder om Sahara av ”stora mått av ojämlikhet”, enligt Ulrika Modéer, assisterande generalsekreterare på FN:s utvecklingsprogram UNDP.

1 tim
Mostphotos
undefined

Bedömare: Då kommer recessionen

Recessionen kommer – men frågan är när. Varje år gör banken JP Morgan en långtidsprognos med antaganden om vad som kommer att hända på kapitalmarknaderna på tio till femton år sikt.

Några av slutsatserna är att eftersom vi befinner oss mycket sen i konjunkturcykeln så borde en recession komma inom två till tre år, skriver Avanza.

– Vi vet att vi borde få en ekonomisk recession inom en inte alltför avlägsen framtid. Sannolikt kommer den inom de kommande två till tre åren. Det viktiga är dock inte att tajma recession utan att mer se hur man ska vara positionerad när recessionen väl är över, sa Stephen Macklow-Smith, strateg på JP Morgan, under en dragning i Stockholm under tisdagen. Det skriver Avanza.

4 dec
Läs mer om Den globala konjunkturen
Greta Thunberg JAVIER BARBANCHO / TT NYHETSBYRÅN
Klimatmötet i Madrid

Greta Thunberg om talet: Inga känslomässiga grejer

När klimataktivisten Greta Thunberg på onsdag håller tal på FN:s klimattoppmöte i Madrid kommer hon fokusera på fakta.

– Nu tänker jag inte komma med några känslosamma grejer. Utan nu får de någonting som faktiskt har innehåll, säger hon i en stor intervju med Dagens Nyheter.

I september höll Thunberg ett uppmärksammat tal på klimatmötet i New York där hon framförde skarp kritik och bland annat sa att hennes drömmar och barndom hade stulits.

1 tim
Jane Fonda i täten för en klimatdemonstration i Washington, USA.  Jose Luis Magana / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Klimatmötet uträttar lite – men brytpunkt väntar”

Vi måste leva som om vi befann oss i ett klimatnödläge – för det gör vi. Det skriver skådespelaren och miljöaktivisten Jane Fonda i en debattartikel på New York Times. Hon menar att alla måste inse fakta – att planeten går mot en oåterkallelig vändpunkt. Om vi når den punkten kommer vi stå utan kontroll inför klimatförändringarna, menar Fonda.

Även ekonomen Colm McCarthy på University College Dublin skriver om en brytpunkt för klimatet i en debattext på irländska Independent. Han tror inte att klimattoppmötet i Madrid kommer leda till särskilt mycket, men 2019 kan ändå bli en vändpunkt. Allmänheten har tagit till sig klimatforskningen och sprungit om politikerna i kampen mot klimatförändringarna.

Igår 09:24
Demonstrationer i Madrid i samband med klimatmötet. GABRIEL BOUYS / AFP
undefined

Fattiga länder kräver högre klimatkompensation

Fattigare länder ställer hårdare krav på ekonomisk kompensation för de skador som klimatförändringarna åsamkar dem. Det står klart efter den första veckans förhandlingar vid klimatmötet i Madrid, rapporterar TT.

De fattigare länderna vill diskutera en helt ny finansieringslösning, något som bland annat Sverige motsätter sig. Enligt den svenske förhandlaren Mattias Frumerie räcker dagens mekanismer.

– Vi är noga med att betona att det inte är problemet i sig som vi ifrågasätter – det är klart att det finns behov av finansiering, säger Frumerie.

Världens rika länder har stått för 75 procent av utsläppen sedan 1850.

6 dec
Läs mer om Klimatmötet i Madrid
Eugene Hoshiko / TT NYHETSBYRÅN
Dagens börs

Försiktig start på veckan – svag export sänker Kina

Jämfört med Wall Streets tydliga uppgångar på fredagen efter att den amerikanska jobbdatan slagit förväntningarna med råge, präglas handelsveckans öppning av en betydligt försiktigare hållning.

Vi 05.15 svensk tid står ledande asiatiska index som följer:
• Nikkei: +0,4%
• Shanghai: −0,1%
• Shenzhen: +/-0,0%
• Hongkong: +/-0,0%
• Kospi: +0,4%
I veckan väntar bland annat nyval i Storbritannien på torsdag och på söndag, den 15 december, utökas Trumps tullar mot Kina, förutsatt att parterna inte når en partiell överenskommelse innan dess.

Det kinesiska börshumöret dämpas även av makrodata som visar att Kinas export fortsätter att sjunka.

2 tim
FAYEZ NURELDINE / AFP
undefined

Saudi Aramco blir tidernas största börsnotering

Den statliga saudiska oljejätten Saudi Aramco bekräftar på torsdagskvällen att teckningskursen blir 32 riyal, motsvarande 81 kronor, vilket är i topp av det intervall som tidigare har presenterats. Det rapporterar Reuters.

Prissättningen innebär att listningen av 1,5-procent av bolaget blir världens genom tiderna största börsnotering. 25,6 miljarder dollar kommer att tas in. Den hittills största börsnoteringen var Alibabas som uppgick till 25 miljarder dollar.

Kursen ger samtidigt Aramco ett marknadsvärde på 1 700 miljarder dollar vilket gör bolaget till världens överlägset högst värderade.

Aktien börjar handlas på inhemska börsen Tadawul senare i december.

5 dec
Läs mer om Dagens börs
Sanna Marin. Vesa Moilanen / TT NYHETSBYRÅN
Den finska regeringskrisen

Marin: ”Nu behövs förutom ord också handling”

Direkt efter att Sanna Marin valts till de finska socialdemokraterna SDP:s statsministerkandidat och därmed i praktiken nästa statsminister uppmanade hon partikollegorna att blicka framåt.

– Vi har ett bra regeringsprogram. Nu behövs det förutom ord också handling, sa Marin enligt Hufvudstadsbladet.

Marin vann med endast tre rösters marginal före Antti Lindtman, som efter omröstningen meddelade att han trots förlusten sitter kvar som partiets gruppledare. Han sa också att han trodde att diskussionerna i samband med valet har gjort partiet gott.

Igår 18:30
Sanna Marin. LEHTIKUVA / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Analys: Med Marin väntar ett litet steg till vänster

Sanna Marin, som med största sannolikhet inom kort är ny finsk statsminister, står långt ut till vänster inom socialdemokratin, säger SVT:s korrespondent Hasse Svens. Hon har också en tydlig grön profil, enligt Svens.

– Så vi kan vänta oss att Finland kommer att driva en mer miljövänlig politik, samt en politik som tar ett litet kliv vänsterut, säger han i Aktuellt.

DN:s Philip Teir säger att Marin själv har beskrivit sig som ”en produkt av välfärdssamhället” och att hon också tros kunna locka yngre väljare, en grupp inom vilken socialdemokratiska SDP på senare tid tappat mark.

Igår 21:51
Sanna Marin. SDP.
undefined

Marin nära att bli världens yngsta statsminister

Sanna Marin har valts till statsministerkandidat för de finländska socialdemokraterna, SDP, uppger Ekot. Hon blir därmed med största sannolikhet landets nästa statsminister.

Marin, som var trafik- och kommunikationsminister i den förra regeringen, fick 32 av 61 röster i omröstningen, där hon ställdes mot partiets gruppledare i riksdagen Antti Lindtman.

Med sina 34 år skulle hon bli den yngsta statsministern i Finland genom tiderna och världens yngsta nu sittande statsminister.

Hennes företrädare Antti Rinne avgick förra veckan i kölvattnet av landets stora poststrejk.

Igår 17:38
Läs mer om Den finska regeringskrisen

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Illustrationsbild. CHRISTINE OLSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN
Integrationens utmaningar

”Alla samordningsnummer borde makuleras”

Samordningsnummer är ett tillfälligt personnummer som ges till personer som inte är folkbokförda i Sverige. Av de 870 000 som finns bedömer polisen och Skatteverket att hälften av dem getts till personer som inte styrkt sin identitet. KD anser att samtliga samordningsnummer bör återkallas, såvida inte man kan visa korrekta id-handlingar. Det skriver Hans Eklind och Ingemar Kihlström på Expressen Debatt.

Svenska samordningsnummer går lätt att komma över för några tusenlappar och bidrar till upprätthållandet av dagens skuggsamhälle, menar debattörerna. KD anser också att samordningsnummer som utfärdas framöver ska tidsbegränsas.

Igår 17:47
Magdalena Andersson. Karin Wesslen/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Finansministern varnades om systematiska fusket

Finansminister Magdalena Andersson (S) blev varnad för två år sedan av antibedrägeriexperten Anders Björkenheim om att kriminella utnyttjar systemet med tillfälliga personnummer, så kallade samordningsnummer. Det rapporterar SVT Nyheter Stockholm.

I samband med att de båda var gäster i TV4:s morgonstudio berättade han personligen för henne om 500 personer som var registrerade på en och samma adress. Finansministern ska enligt honom ha utbrustit ”herregud” – men sedan dess har inget hänt.

– Myndigheterna känner till det här sedan länge, men har valt att inte agera, säger Anders Björkenheim.

Igår 16:35
Bild från Hässelby gård, förort till Stockholm. Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Hundratals registrerade på samma adress i Hässelby

Flera hundra personer är registrerade på en och samma adress i ett flerfamiljshus i Hässelby i västra Stockholm, skriver SVT Stockholm.

Många av personerna på adressen har så kallade samordningsnummer – alltså tillfälliga personnummer – som bland annat ger en väg in i socialförsäkringssystemet. Systemet utnyttjas av kriminella som i många fall inte ens befinner sig i landet. Problemet är inte unikt för huset i Hässelby, utan återfinns på andra adresser i Stockholm och i fler svenska storstäder.

Kristdemokraterna kräver nu en lagändring kring samordningsnumren. Riksdagsledamoten Mikael Oscarsson säger att det i dagsläget är en ”fin miljö i Sverige för organiserad brottslighet att verka i”.

Igår 07:23
Läs mer om Integrationens utmaningar