Kronan mot dollarn och euron de senaste fem åren / Michael Grahn Bloomberg / Danske Bank
Den svenska kronan

Ekonom: Finns kanske ingen återvändo för kronan

Fallet för svenska kronan har tilltagit den senaste veckan. Danske Banks svenska chefsekonom Michael Grahn varnar för att försvagningen kan bli kronisk och menar att den är förödande för Sveriges ekonomi.

Kronan verkar ha fastnat i ett läge med successiv försvagning, skriver Michael Grahn på Twitter. Sedan årsskiftet har kronan tappat 42 ören mot dollarn och 31 ören mot euron.

Skälet är enligt Grahn en oförenlighet mellan lönesättningen och Riksbankens inflationsmål. Arbetsmarknadens parter fokuserar på internationell konkurrenskraft och hela vägen tillbaka till 2010 har löneökningarna varit för låga för att stödja inflationsmålet på 2 procent. Gapet har genom låga räntor fyllts med ”dålig inflation” – att högre importpriser i stället pressar upp inflationen.

”Tyvärr kanske det inte finns någon återvändo för kronan. Riktigt dåligt. Jag hoppas att jag har fel”, skriver chefsekonomen.

”Parterna har inget ansvar för Riksbankens inflationsmål”

Men flera inom näringsliv har varnat för farorna med att Riksbanken lägger sig i avtalsrörelsen. I samband med att Riksbankschef Per Jansson kommenterade den kommande avtalsrörelsen i en intervju i Svenska Dagbladet gick Svenskt Näringslivs vice vd Peter Jeppsson till motangrepp:

– Riksbanken ska inte lägga sig i avtalsrörelsen. Det är parternas sak att hantera den och allt annat skulle vara förödande för den framgångsrika svenska arbetsmarknadsmodell som vi har, sade han till redaktionen på Svenskt Näringsliv.

– Parterna har inget ansvar för Riksbankens inflationsmål, sade han.

Det finns också ekonomer som tror att kronan kommer att stärkas. SEB:s Carl Hammer säger i en intervju med Svd Näringsliv att kronan kommer att stärkas betydligt det närmsta året – från 10,50 till 10 blankt mot euron och från 9,25 till 8,50 mot dollarn.

Läs mer

Toppnyheter

Zelenskij på valvakan. GENYA SAVILOV / AFP
Valet i Ukraina

Zelenskijs parti noterar bästa resultatet sedan 1991

Ukrainas president Volodymyr Zelenskijs parti Folkets tjänare får 43,9 procent av rösterna i parlamentsvalet, visar den första vallokalsundersökningen enligt AFP. Noteringen är den högsta för något parti i ett parlamentsval sedan Sovjetunionen föll 1991.

I ett första tal efter undersökningen säger Zelenskij att partiets huvudprioritet är att avsluta kriget i landet och att bekämpa korruptionen, enligt AFP.

Det proryska partiet För livet hamnar tvåa med 11,5 procent av rösterna.

Folkets tjänare saknar representation i parlamentet sedan tidigare. Men efter att Zelenskij valdes till president tidigare under våren upplöste han parlamentet och tidigarelade parlamentsvalet.

2 tim
Ukrainska medborgare röstar i parlamentsvalet. TT
undefined

”Det politiska landskapet har återigen blivit suspekt”

Söndagens parlamentsval i Ukraina handlar egentligen om en enda sak – huruvida den nyvalde presidenten Volodymyr Zelenskyj kommer få det parlamentariska stöd som krävs för att han ska kunna infria sina vallöften, skriver SVT:s korrespondent Bert Sundström. Det var ju det som gjorde ”att hela 73 procent av väljarna röstade på honom” – nämligen för att i första hand ”utrota korruptionen”, fortsätter han.

Alla Hurska på The Ukrainan Weekly noterar dock att de politiska rörelser som hoppas på en plats i Ukrainas parlament rymmer många välkända ansikten från tidigare regeringar – och att flera av rörelserna sponsras av en handfull av landets mäktigaste oligarker. I Zelenskyjs eget parti ”Folkets tjänare” återfinns flera bundsförvanter till en av dessa oligarker.

”Dagens politiska situation känns alltför lik den under mitten på 00-talet, när Ukraina liknande en ’oligarkernas republik’”, skriver Alla Hurska.

Idag 11:24
Läs mer om Valet i Ukraina
Cory Booker och Donald Trump. TT
Trumps Amerika

Presidentkandidaten om Trump: ”Värre än en rasist”

USA:s president Donald Trump är ”värre än en rasist”, säger den demokratiska presidentkandidaten Cory Booker i CNN:s tv-program ”State of the union”.

– Han använder rasistiska metaforer och rasistiskt språk för politisk vinning. Han försöker använda detta som ett vapen för att dela vår nation, säger Booker i programmet.

New Jersey-politikern ville inte beskriva nästa års presidentval som en folkomröstning om Trump utan kallade det i stället för ”en folkomröstning om det här landets hjärta och själ”, skriver Axios.

Uttalandena kommer till följd av det ordkrig som pågått sedan Trump uppmanat fyra demokratiska politiker att ”åka hem och hjälpa till att fixa de totalt förstörda och brottsdrabbade ställen därifrån de kom”. Tre av fyra är födda i USA.

5 tim
Donald Trump och Alexandria Ocasio-Cortez. TT
undefined

Ny attack från Trump: Ni kan aldrig förstöra vårt land

USA:s president Donald Trump går återigen till hårt angrepp mot Demokraternas Ilhan Ohmar, Alexandria Ocasio-Cortez, Rashida Tlaib och Ayanna Pressley.

”Jag tror inte att de fyra kongresskvinnorna är kapabla att älska vårt land. De borde be om ursäkt till USA (och Israel) för de hemska (hatiska) sakerna de har sagt”, skriver Trump på Twitter.

Han skriver att kvartetten, som kallas för ”the squad” och tillhör vänsterflanken inom Demokraterna, har förstört sitt parti.

”Men de är svaga och osäkra människor som aldrig kan förstöra vårt underbara land”, skriver han.

Ordkriget tog fart sedan Trump förra veckan uppmanat de demokratiska politikerna att ”åka hem” till länderna som de har påbrå från.

Idag 13:34
Donald Trump. Alex Brandon / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
undefined

Kritikstorm mot Trump: ”Försöker starta raskrig”

Flera av Donald Trumps tidigare medarbetare och vänner anklagar nu presidenten för att vara rasist efter hans uttalande om att några kvinnliga kongresspolitiker borde åka tillbaka till de länder de kom ifrån. Det skriver New York Times i ett långt reportage där flera personer vittnar om att presidenten gjort en mängd rasistiska uttalanden i olika sammanhang.

– Donald Trump är en avskyvärd, småaktig rasist och han försöker att starta ett raskrig i det här landet, säger Manigault Newman, som tidigare sparkats från Vita huset efter en schism.

Fox News-korrespondenten och Trumps mångårige vän Geraldo Rivera säger att han tidigare alltid har stått upp för Trump men att presidentens ord denna gång inte går att försvara eller misstolka.

Idag 08:46
Läs mer om Trumps Amerika

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer