Efter Twitterattacken: Ovärdigt en minister att tala osanning
Justitieminister Morgan Johansson skrev på sociala medier att friskolorna vill dölja svagheter i verksamheten. Nu får han kraftig kritik. ”Det är ovärdigt en minister. Han talar ren osanning”, säger riksdagsledamoten Helena Lindahl till fPlus.
Den 26 juni publicerade justitieminister Morgan Johansson, S, ett inlägg på Twitter med budskapet att friskolorna inte vill att allmänheten ska få veta hur dåliga de är och att de vill dölja betygsinflation.
Riksdagsledamoten Helena Lindahl, C, som sitter i näringsutskottet, är mycket kritisk mot inlägget.
– Morgan Johansson tar chansen och utnyttjar situation på ett felaktigt sätt. Det är ovärdigt en minister. Han talar ren osanning, säger hon till fPlus.
Morgan Johanssons kommentar gjordes i samband med att han retweetade ett inlägg från Sveriges Radio Ekot. Där står att Skolverket från september endast kommer att publicera statistik på riksnivå och att statistik om enskilda skolor inte kommer att publiceras. Enligt Morgan Johansson gör detta att friskolorna kan dölja svagheter i verksamheten och han undrar hur föräldrar då ska kunna välja skola och skriver att ”det här är totalt galet”.
Plötslig policyändring
Bakgrunden till Skolverkets beslut att inte längre publicera statistik om enskilda skolor är en dom från kammarrätten som nu vunnit laga kraft. Enligt domen ska uppgifter om friskolors elevsammansättning och betyg ses som affärshemligheter som inte ska lämnas ut. Skolverket menar också att eftersom lika villkor ska gälla för kommunala och fristående skolor kommer inte heller statistik om kommunala skolor att publiceras.
Orsaken till den uppkomna situationen är en plötslig policyändring hos Statistiska centralbyrån, SCB, som innebär att uppgifter om friskolors prestation numera ska omfattas av sekretess.
– Vi har väldigt svårt att se att man kan tolka reglerna olika utifrån vilken typ av verksamhet man driver, om det är en privat skola eller en privat bilverkstad. Man skulle aldrig inom den ekonomiska statistiken avslöja namn och nyckeltal för något företag överhuvudtaget. Vi har haft en annorlunda tillämpning på skolområdet länge utan att egentligen fundera på varför, sa Joachim Angermund, chefsjurist på SCB, till SVT i december när kammarrättens dom föll.
Friskolorna missnöjda med domen
Helena Lindahl menar att friskolorna inte bär någon skuld i detta, utan att det är två myndigheter – Skolverket och SCB – som förändrat sin tolkning av lagen.
– Morgan Johansson är väl medveten om hur detta gått till. Friskolorna har själva motsatt sig den nya tolkningen eftersom den försvårar det fria skolvalet.
Friskolornas Riksförbund kallar kammarrättens dom för ”olycklig” och hoppas att problemet snart ska lösas. I ett inlägg på Friskolebloggen skriver förbundets vd Ulla Hamilton:
”Dessvärre har SCB:s tolkning bekräftats av Kammarrätten vilken gör att den gäller. För Skolverkets del får detta stora konsekvenser eftersom all den skolstatistik som de publicerar kommer via SCB och därmed påverkas av SCB:s förändrade sekretessbedömning. De som hävdar att friskolorna har drivit på för att SCB ska fatta detta beslut har helt fel.”
Friskolornas Riksförbund uppmanar nu dessutom sina medlemmar att själva publicera statistik om betyg och annat som kan vara av värde för allmänheten.
– Det är märkligt att Morgan Johansson spelar ovetande och pekar finger mot friskolorna. Ministern sprider helt enkelt ett rykte som inte är sant. Det skulle vara väldigt intressant att höra vad Morgan Johansson har att säga om det här, säger Helena Lindahl.
fPlus har erbjudit justitieminister Morgan Johansson möjlighet att svara på kritiken men pressekreteraren uppger att han ”avböjer kommentar denna gång”.