Vings nya ägare

Efter Thomas Cook: Spanien förlorar hundratusentals turister

En storslägga mot Spaniens turistnäring. Konkursen i den brittiska resejätten Thomas Cook börjar nu märkas runt om i Europa. I Spanien, ett av de brittiska resenärernas favoritresemål - förra året reste 4 miljoner britter dit enbart med Thomas Cook - räknar besöksnäringen med ett tapp på cirka 700 000 turister.

Det är i första hand Kanarieöarna kommande vintersäsong som drabbas av ett bortfall på cirka 400 000 besökare. Nya arrangörer hinner inte gå in och täcka upp med så kort varsel. Men även klassiska Mallorca räknar med att tappa cirka 300 000 gäster. Det gör att spanska regeringen nu sjösatt ett räddningsprogram för de mest utsatta områdena.

Toppnyheter

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
BRENDAN MCDERMID / TT NYHETSBYRÅN
Näringsliv

Wall Street återhämtar sig – fallen avtar trots varning

Amerikanska börser fortsatte mardrömsveckan och gick på fredagskvällen likt en jojo mellan fall på 2 och 3 procent. På eftermiddagen kom ett uttalande från WHO om att organisationen uppgraderar risken för global spridning till ”hög” och fallen på Wall Street tilltog. Senare släppte centralbanken Federal Reserve ett uttalande där Fed-chefen Jerome Powell öppnade för att sänka räntan genom att skriva att banken ”är beredd att använda sina verktyg”. Vid stängning står ledande index som följer:
• S&P 500: -0,8%
• Nasdaq: +/- 0,0%
• Dow Jones: -1,4%
Nyhetsmässigt har dagen präglats av mörka budskap om coronavirusets effekter på ekonomin och börsbolag. Reuters har rapporterat att världsindex är på väg mot den sämsta veckan sedan finanskrisen – enligt nyhetsbyrån har nu 5 000 miljarder dollar i börsvärde utraderats. Och ännu mer ser det ut att bli innan handelsveckan är över.

United Airlines meddelade på fredagen att man skär ner på flygningar brett i Asien, i brist på efterfrågan. Aktien backar drygt två procent.

Bland övriga nyheter tappar Beyond Meat närmare 17 procent efter att bolaget redovisat en överraskande förlust över kvartalet. Förlusten kommer trots att intäkterna tredubblats på ett år.

En analytiker på BMO Captial Markets placerade Disney som sitt förstaval framför konkurrenten Netflix. Båda aktierna backar, men har i veckan stått emot oron relativt bra. Disney är ner drygt 1 procent, Netflix drygt 2 procent.

Både Uber och Lyft har fått köprekommendationer från Keybanc Capital.

Texten uppdateras.

3 tim