Efter skattesmällen – så räddade plasten vården
Trots hårda slag som kemikalieskatten och plastpåseskatten har branschen ställt om blixtsnabbt för att hjälpa vården i krisen. ”Vi insåg snabbt att det inte fanns någon beredskap”, säger Johan Jäderström på Andrénplast till fPlus.
Coronakrisen slog ned som en bomb i det svenska samhället och näringslivet. Tidigt visade den svenska krishanteringen en brist på skyddsutrustning och branschorganisationen Svensk Plastindustriförening startade ganska direkt ett upprop för att se om företagen inom branschen kunde hjälpa till, berättar Amit Paul, en av initiativtagarna från SPIF som även driver företaget Paxymer AB.
– Vi såg dels på sociala medier att människor försökte bygga egna hemmagjorda lösningar av allt från skyddsförkläden till visir. Samtidigt såg vi i medierapporteringen att det var fullkomligt kaos i leverantörsleden. Vi vet att vi har jätteduktiga plastföretag som kan tillverka de produkterna som det fanns brist på. Och även företag som snabbt kunde få fram ce-märkta produkter.
Han konstaterar att plastbranschen präglas av en stark entreprenörsanda.
– Vi tar vara på de möjligheter och utmaningar som vi ställs inför. Vi vet att vi som bransch kan hjälpa till med att kvalitetssäkra produkter som hjälper till i ett krisläge.
Det handlar även om att ta ett samhällsansvar, menar Amit Paul.
– När hela samhället drabbas av en fullkomlig kris vill man hjälpa till. Samtidigt handlar det om affärsnytta. Plastbranschen har som alla andra branscher präglats av varsel och uppsägningar och att vissa företag har lyckats ställa om verksamheten kan rädda många jobb.
Vi insåg snabbt att det inte fanns någon beredskap på skyddsutrustning
Ett av de företag inom plastbranschen som ställde om i coronakrisen är Andrénplast i Göteborg. Företaget som vanligtvis producerar vakuumformade plastdetaljer och termoplastsystem, ställde om verksamheten för att producera skyddsförkläden och inkubationslådor till sjukvården, berättar Johan Jäderström, Head of Marketing, Sales & R&D.
– Vi insåg snabbt att det inte fanns någon beredskap på skyddsutrustning i Sverige och vi fick önskemål på kort varsel.
Han berättar att de kunde ställa om sin produktion och på tre dagar tillverka inkubationslådor till sjukhus.
– Skyddsförkläden tog ungefär en och en halv vecka för oss att ta fram innan vi kunde leverera. Men det innebar också mycket extraarbete i form av kvällar, helger och nätter.
Demonstration av förklädet som tillverkas av Andrénplast AB.
På grund av omställningen behövde Andrénplast inte permittera personalstyrkan fullt ut, konstaterar han. Omställningen har även uppskattats av de anställda.
– Det har varit positiva tongångar. Många känner att det är kul och viktigt att hjälpa till i ett krisläge. Rent ekonomiskt har vi levererat skyddsutrustningen till självkostnadspris då vi bara tagit betalt för råmaterial och lönekostnader.
Han berättar att verksamheten påverkades hårt av coronavirusets utbrott.
– Våra kunder är framförallt verksamma inom fordonsindustrin och den vanliga industrin och de flesta stängde ned under ett antal veckor. Vår omsättning sjönk i april till en fjärdedel. Under maj började dock vår produktion att komma igång igen och nu är den nästan uppe på normala nivåer.
Branschen har fått mycket spö och det finns en uppfattning om att plast inte ska ha något existensberättigande
Amit Paul menar att den svenska plastindustrin har fått utstå mycket kritik de senaste åren. Från politiskt håll har skatter som kemikalieskatten och plastpåseskatten slagit hårt.
– Branschen har fått mycket spö och det finns en uppfattning om att plast inte ska ha något existensberättigande. För oss är det också viktigt att visa att plast är ett mycket viktigt material och att den svenska plastindustrin tar ett väldigt stort ansvar kring hållbarhets- och miljöfrågor.
Nu när de gamla produktionskedjorna till viss del återupprättats och importen av skyddsmaterial har kunnat öka finns inte längre samma ”panikartade respons” från vården, konstaterar Amit Paul.
– De företag som har etablerat kundkontakter med vården har bibehållit dem. Och vi ser fortfarande att det finns en stor efterfrågan kring till exempel visir, skyddsförkläden och avdelare för handeln.
Nu ska fler och fler covid-19-tester genomföras runt om i landet och flera plastföretag har börjat producera bland annat teststickor.
– För ett företag är det inga problem att ta fram teststickor men de kanske inte har kunskapen kring sterilisering då de inte är vana att arbeta inom sjukvården. För oss handlar det då att sammankoppla producenterna med rätt kompetens inom vårdsektorn.