Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Den akuta elkrisen

Efter skattehöjningar – Malmö hotas av elbrist

Energiföretaget Eon har beslutat att sluta producera el i Malmö efter att vårbudgeten hotar med skattehöjningar på 100 miljoner kronor för det gaseldade Heleneholmsverket, skriver SvD Näringsliv.

"Det är helt enkelt ekonomiskt omöjligt för oss att bedriva elproduktion med de nya kostnaderna", säger Eons svenska vd Marc Hoffmann till tidningen.

Nu riskerar södra Sverige att drabbas av elbrist under kalla dagar, när elbehovet är som störst, varnar enligt Marc Hoffmann. Saken blir inte bättre i takt med ett ökat elbehov, när elektrifiering av bilar och lastbilar tar fart, menar han.

”Branschen har varit på väg att avveckla användningen av fossila bränslen i kraftvärmeverken under en tid och har nu under remissrundan meddelat att avvecklingen kommer att ske snabbare när vi höjer skatten för det fossila bränslet”, skriver energiminister Anders Ygeman (S), har i ett skriftligt svar till SvD Näringsliv.

Toppnyheter

Social distansering mellan människor som väntar på bussen i Solna centrum. Illustrationsbild. Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – Sverige

MSB: Färre uppger att de följer myndigheternas rekommendationer

Omkring en av tio följer myndigheternas rekommendationer i lägre grad än tidigare, enligt en Sifo-undersökning som Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) presenterade på dagens pressträff om coronaläget.

Fortfarande svarar åtta av tio att de följer rekommendationerna i lika hög grad som för ett par veckor sedan.

– Fortsätt med det, håll ut, håll avstånd, håll kontakten med någon som kan behöva det och var en del av lösningen, säger Svante Werger, rådgivare på MSB.

1 tim
Anders Tegnell/illustrationsbild. TT
undefined

Tegnell vill se fler undantag från äldres besöksförbud

Smittspridningen bland de allra äldsta har inte minskat till följd av besöksförbudet på äldreboenden, som Folkhälsomyndigheten förväntat sig. Därför vill nu statsepidemiolog Anders Tegnell tillåta fler undantag från förbudet, rapporterar TT.

– Man har kanske varit lite för restriktiv (...) Är det personer som mår väldigt dåligt av att vara isolerade tycker jag verkligen att man ska fundera på att medge undantag.

Han menar dock att det fortsatt är viktigt att vara väldigt försiktig med kontakter med den här gruppen.

3 tim
Almedalsveckan i Visby/Peter Lindvall.  TT
undefined

Regiondirektör: ”Gotland får inte samma spelregler”

Reserestriktionerna är orimliga för Gotlands del, anser regiondirektören Peter Lindvall. I en intervju i P1-morgon säger han att riktlinjerna om att resa maximalt två timmar i bil från hemmet gör att Gotland inte ses som en del av Sverige.

– Alla vet att det tar mer än två timmar att ta sig med bil till Gotland om man också ska ta färjan.

Han tycker att regeringens linje gör att Gotland inte får samma spelregler som övriga landet. Gotland har under våren sett en total inbromsning av antalet besökare.

5 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning – Sverige
Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
De svenska krispaketen

Utdelningsförbud kullkastar företagens krisplaner

Tillväxterkets skärpta utdelningsförbud tvingar företagen att riva upp sina krisplaneringar, skriver DI.

Ett av dem är it-konsultbolaget Biolit som innan utdelningsdebatten briserade permitterade sina anställda på 60 procent och samtidigt tog ut den minsta utdelningen på tre år.

– Tyvärr behöver vi hålla extra möten för att gå igenom uppsägningar. Vi måste se över lönsamheten eftersom permitteringsstödet dras in, säger Martin Östling, som är vice vd till tidningen.

Som sten på bördan gäller det indragna permittierngsstödet vid utdelningar retroaktivt från den 16 mars. Samtidigt förblir många frågor besvarade. Tillväxtverket är exempelvis förtegna om företag fortfarande har rätt till stödet om man drar tillbaka utdelningarna.

Bemanningsföretaget Veterankraft, som har permitterat större delen av den fasta personalen, har också fått rita om krisplanerna. Peter Ahlberg, vd och grundare av bemanningsbolaget Veterankraft riktar skarp kritik mot regeringens kappvändning vad gäller företagsstöd.

– Våra politiker har begränsad insikt i och förståelse för hur det är att bedriva små och medelstora företag. Det är oerhört svårt att navigera i system, när det kommer nya besked efterhand, säger Ahlberg.

1 tim
Eriksson och Lövin. Arkivbild. Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Biståndspaket på 380 miljoner ska dämpa krisen

Ett nytt stödpaket på sammanlagt 380 miljoner kronor som ska stödja det internationella arbetet mot covid-19 har presenterats av vice statsminister Isabella Lövin och ministern för internationellt utvecklingssamarbete Peter Eriksson (båda MP).

– Det här är möjligt genom en omfördelning inom biståndet. Coronakrisen ställer nya krav på biståndet. Konsekvenserna av pandemin har ofta blivit allvarliga innan själva pandemin har drabbat. Sveriges ledande roll inom biståndet blir ännu viktigare nu, säger Lövin.

Pengarna fördelas över flera olika organ. FN:s fond för katastrofbistånd, Världslivsmedelsprogrammet och Sida får 100 miljoner kronor vardera. 50 miljoner kronor har öronmärkts för WHO och 30 miljoner kronor till IMF:s katastroffond för skuldavskrivningar.

3 tim
Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Scania riskerar att bli utan permitteringsstöd

På lastbilsbolaget Scania växer oron för att bolaget kan bli utan permitteringsstöd från den svenska staten och att stora personalneddragningar kan vara att vänta, rapporterar DI.

Anledningen är att den tyska ägaren Traton kan tvinga till sig aktieutdelning.

– Vårt huvudspår är att arbeta för att ägarna fattar beslut om att Scania inte ska lämna koncernbidrag, säger Lisa Lorentzson, ordförande för akademikerfacket på Scania till DI.

I förra veckan kom beskedet att bolag som gör aktieutdelningar eller ger koncernbidrag inte får permitteringsstöd.

Igår 19:12
Läs mer om De svenska krispaketen

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Illustrationsbild Vidar Ruud / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – globalt

Norska experter: ”För tidigt att öppna svenskgränsen”

Norge planerar att öppna gränserna mot omvärlden i mitten av juni, något som mötts av kritik inom landet.

I en debattartikel i VG skriver professorerna Gunnar Kvåle och Dag Svanaes att de ”starkt avråder” från öppning eftersom smittosituationen i Sverige enligt dem inte är ”under kontroll”.

”Det finns inga tecken på en väsentlig nedgång i Sverige. Vi får därför räkna med att skillnaden i antalet smittade mellan Norge och Sverige länge kommer att vara så stor att det inte är aktuellt med en öppning i början av sommaren”, skriver de.

4 tim
Kö till Danmark/Emojis på telefon.  TT
undefined

Dansk polis kan få granska kärleks-sms vid gränsen

Rikspolisen i Danmark föreslår att gränspolisen ska kunna granska inresandes sms, mejl eller bilder – för att bedöma om personen har ett förhållande med någon dansk, rapporterar DR.

Är man i en relation med någon som är bofast i Danmark anses det vara ett giltigt skäl för inresa, när gränserna i dag öppnas mot Tyskland och Norden.

Enligt rikspolisen ska var och en få avgöra hur mycket information man vill dela med sig av.

3 tim
Tokyo, maj.  Eugene Hoshiko/TT
undefined

Japan lyfter nödläge – förbereder nytt stödpaket

Japans regering överväger ett nytt stimulanspaket på 929 miljarder dollar, vilket motsvarar 9 000 miljarder kronor. Stödet ska främst gå till företag som drabbats hårt under coronakrisen, skriver Reuters.

Samtidigt lättar karantänen i Tokyo och fyra andra provinser, rapporterar nyhetssajten Nikkei. Stora delar av Japan började öppna upp redan 14 maj, men nu lyfts undantagstillståndet i hela landet.

– När undantagstillståndet hävs är det viktigt att utöka den ekonomiska aktiviteten stegvis, medan vi anpassar oss till ett nytt sätt att leva, säger Japans ekonomiminister Yasutoshi Nishimura.

5 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning – globalt