Pressbild. Apple
Apples utveckling

Efter ryktena: 16 tums Macbook Pro lanseras

Apple bekräftar nu ryktena att man lanserar en ny version av den bärbara storsäljaren Macbook Pro med en 16-tumsskärm. Den uppdaterade laptop-modellen har förutom en tum större skärm också fått ett uppdaterat tangentbord och ökad batterilivslängd, skriver bolaget i ett pressmeddelande.

Den billigaste varianten med 512 GB kostar 29 999 kronor, medan en mer kraftfull variant går loss på 34 999 kronor, enligt Apples hemsida.

Tidigare artiklar

Toppnyheter

Östra sjukhuset med fältsjukhuset utanför. Adam Ihse/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – Sverige

IVA-chef i Göteborg avgår mitt under coronakrisen

Jonna Lindeblad, chef för bland annat intensivvården på Östra sjukhuset i Göteborg har hoppat av sitt uppdrag, skriver GP. Anledningen är att hon inte står bakom den nya organisation som tagits fram för att möta coronakrisen, och att hon nu förväntas vara ansvarig över saker hon själv inte beslutar om.

– Verksamheten har förändrats och jag har helt enkelt inte längre haft beslutande mandat över hela min verksamhet, säger Lindeblad.

Hon kommer nu att gå tillbaka till sin tidigare tjänst som IVA- och anestesiläkare.

1 tim
Lena Hallengren, Stefan Löven och Isabella Lövin. Regeringen
undefined

Stefan Löfven: ”Råd från myndigheter inga lösa tips – ska följas varje minut”

Statsminister Stefan Löfven (S) fortsätter att påminna om vikten av att hålla distans och följa myndigheternas råd under coronakrisen.

– Allmänna råd från myndigheter är inga lösa tips, de ska följas varje minut, sa Löfven på en presskonferens under tisdagen.

Presskonferensen handlade i övrigt framför allt om den nya proposition som regeringen nu lagt fram om utökade maktbefogenheter under krisen. Socialminister Lena Hallengren förklarade att lagen under en begränsad period gör att regeringen nu exempelvis kan stänga hamnar och köpcenter, samt omfördela vårdresurser. Hon sa att det gör att Sverige nu har större möjligheter att agera under den fortsatta krisen.

– Vi måste vara beredda på att det kan bli värre, sa hon.

6 tim
Vaccinlaboratorium i Köpenhamn. THIBAULT SAVARY / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ekonom: Sverige bör satsa på egen vaccinfabrik

Sverige behöver redan nu fundera på hur vi ska få tillgång till vaccinet mot det nya coronaviruset den dag det är färdigutvecklat, skriver nationalekonomen Rikard Forslid på DN Debatt.

Han anser att staten bör finansiera en svensk vaccinfabrik så att produktionen kan ske inom riket. Detta bidrar till leveranssäkerhet för Sverige, men också till att den globala tillgången på vaccin ökar. Ett tredje skäl är att vaccinproduktionen i dag styrs av ett fåtal stora producenter med stor makt över marknaden, skriver Forslid.

28 min
Läs mer om Coronavirusets spridning – Sverige
Boris Johnson/St Thomas Hospital. TT
Coronavirusets spridning – globalt

Utrikesministern om Boris Johnson: ”Är en fighter”

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson andas utan respirator och är vid gott mod. Det säger utrikesminister Dominic Raab på en presskonferens.

– Han är inte bara premiärminister och vår chef, han är också vår arbetskamrat och vän. Han är en ”fighter” och kommer snart tillbaka till oss, säger Raab.

I söndags lades Boris Johnson in på sjukhus, efter tio dagar av coronavirussymptom som inte velat ge med sig. I går lades han in på intensivvårdsavdelningen.

4 tim
En patient förs in på sjukhus. John Minchillo / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Virusdödsfallen i New York har passerat 11 september

I New York har 731 nya dödsfall till följd av coronaviruset registrerats det senaste dygnet, rapporterar AFP. Det är den högsta dygnssiffran hittills i den hårt drabbade delstaten.

I staden New York har minst 3 202 personer dött rapporterar AP. Det innebär att fler har dött till följd av viruset än i terrordåden 11 september.

Guvernör Andrew Cuomo sa dock att kurvan över antalet personer som vårdas på sjukhus tycks plana ut. Han sa också att han arbetar på en plan för att återstarta livet i staden efter krisen, rapporterar CBS News.

Totalt har 5 489 personer dött i delstaten.

4 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning – globalt
Fredrik Persson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Den globala konjunkturen

EU:s planerade krispaket kan bli största genom tiderna

EU:s finansministrar samarbetar nu för att ta fram det mest ambitiösa stimulanspaketet genom tiderna, på sammanlagt 500 miljarder euro, rapporterar SVT Nyheter.

Paketet man planerar ska bestå av tre delar. Stöd till arbetare på 100 miljarder euro, stöd till företag på 200 miljarder från Europeiska centralbanken, och 240 miljarder i stöd till stater i formen av lån med låg ränta från EU:s nödfond ESM.

Åsikterna om det stora paketet delar sig mellan de olika medlemsländerna men man hoppas inom eurogruppen att man kommer kunna få finansministrarna att ställa sig bakom en koordinerad återhämtningsplan.

2 tim
Nancy Pelosi och Kevin McCarthy. Andrew Harnik / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Källor: Nytt krispaket för 1 500 miljarder tar form

Vita huset och kongressledamöter har signalerat till chefer på Wall Street att nästa stimulansrunda håller på att ta form och att den kan vara värd omkring 1 500 miljarder dollar. Det uppger källor för Fox Business.

Summan skulle i så fall adderas till det krispaket på 2 000 miljarder som Donald Trump signerade för några veckor sedan.

Enligt källorna finns det en samsyn över partigränserna om att det behövs mer stimulanser och nästa paket skulle kunna sjösättas så tidigt som mitten av maj.

Bland de planerade åtgärderna nämns bland annat direktstöd till medborgare och småföretag, samt infrastruktursatsningar.

Idag 04:26
Läs mer om Den globala konjunkturen
Lars Jonung.  Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Den svenska konjunkturen

Ekonomiprofessor: Sveriges modell är en förebild

De omfattande nedstängningarna runt om i Europa och världen oroar ekonomiprofessorn Lars Jonung, som ledde EU-kommissionens ekonomiska analyser kring en eventuell sars-epidemi.

Till P4 Malmöhus säger han att nedstängningar kostar både ekonomiskt och i hälsotermer, och att Sverige är en förebild som bland annat hållit dagis och grundskolor öppna.

– Jag tror att när vi ser på den svenska modellen om några år så kommer vi att framstå som kloka, eftertänksamma och duktiga, säger Jonung.

7 min
Illustrationsbild Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Kraftigt höjda matpriser efter kampen mot viruset

Både bönderna och Konjunkturinstitutet räknar med kraftigt höjda matpriser som en följd av coronakrisen. Grönsaker, frukt och bär är de varor som kan påverkas mest, skriver Dagens Nyheter.

Erik Glans, ekonom på Konjunkturinstitutet, säger till tidningen att man kan vänta sig tredubbla priser på frukt och grönsaker.

Prisökningarna väntas bero på produktionsstopp i fabriker, reserestriktioner och stängda gränser, allt är åtgärder som tagits för att bromsa smittan av coronaviruset.

2 tim
Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Småföretag måste få hjälp med hyran nu – annars kvävs de”

Regeringen sölar med stödet till småföretagare, samtidigt som allt fler företag kämpar med att betala hyran. Nu krävs det akut hjälp, skriver Gunnar Jonsson på DN:s ledarsida.

Trots aviserade stödpaket är det fortfarande oklart med vilka pengar och när företag kommer få hjälpen de behöver. Gunnar Jonsson menar att regeringens förslag om att fastighetsvärdar ska kunna kompenseras med 50 procent av hyran är för snålt, och det är inte godkänt av EU.

”Krångel och tidsspillan av den här typen riskerar att ta kål på massor av småföretag. Dessvärre avspeglar det finansminister Magdalena Anderssons ovilja att ”dela ut” pengar till näringslivet”, skriver Gunnar Jonsson.

2 tim
Läs mer om Den svenska konjunkturen
JOHANNES EISELE / TT NYHETSBYRÅN
Dagens börs

Volatil handel på Wall Street – index rör sig ner mot noll

Börserna på Wall Street svänger kraftigt i tisdagens handel. I öppningen var samtliga index upp runt 3 procent och sedan dess har indexet gått jojo. Den sista timmen rörde sig ledande index ner mot noll och vid 20.00 står de som följer:
• S&P 500: +0,4 procent
• Nasdaq: +/- 0 procent
• Dow Jones: +0,5 procent

Investerare fokuserar just nu på positiva signaler, menar Ed Yardeni, chefsstrateg på Yardeni Research.

– Vår syn är att vi är mitt uppe i en stor omallokering från obligationer till aktier, säger han i en kommentar till kunder enligt CNBC.

Bland vinnaraktier märks kryssningsrederiet Carnival som lyfter 10 procent efter uppgifter om att Saudiarabiens statliga investeringsfond köpt aktier i bolaget, skriver Direkt. Konkurrenterna Norwegian Cruise Line och Royal Carribean lyfter också – med 6,3 respektive 11 procent.

Återigen är det tecken på att spridningen av coronaviruset bromsas som sprider hopp bland investerare. Dödstalen i Spanien backar för fjärde dagen i rad och i Italien rapporteras det lägsta antalet nya bekräftade virusfall på tre veckor, noterar Market Watch.

Idag 13:35
undefined

Autoliv och Skanska i topp på stark Stockholmsbörs

Stockholmsbörsen fortsatte upp på tisdagen efter gårdagens kraftiga uppgång. De ledande indexen stängde som följer:
• OMXSPI: +3,6%
• OMXS30: +3,4%
Wall Streets ledande index rusade 7 procent i går kväll och Asienbörserna handlades upp under morgonen på förhoppningar om att coronavirusets spridning har avtagit.

– Positiva nyheter om virusspridningen och antalet döda har gett oss en bortre parantes på den här krisen. Vi anar ett slut på pandemin, säger SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist till TT.

På hemmaplan rapporterade Storytel en intäktsökning på 45 procent i det första kvartalet. Ljudboksbolaget flaggade även för att coronakrisen gett kundtillväxten en ”flygande start i andra kvartalet”. Aktien handlades ner 6,9 procent efter ett inledande lyft.

Hårt pressade Nilörngruppen rusade inledningsvis 11,3 procent trots en dyster kvartalsrapport men föll tillbaka något precis innan stängning. Aktien stängde på plus 7,9 procent. Etikettbolaget varnar för en kraftigt negativ coronapåverkan och bedömer att flertalet ordrar kommer att makuleras.

Tobii ser också en negativ effekt på omsättningen och varslar 50 anställda om uppsägning. Aktien backade 6,5 procent på tisdagen.

Skanska och Autoliv toppade OMXS30-indexet med uppgångar på runt 9 procent. Defensiva Astra Zeneca, Ericsson och Getinge var de enda storbolagen som stängde på minus.

Scandic Hotels rekylerade upp närmare 15 procent efter de senaste veckornas kraftiga nedgångar.

Idag 08:41
WANA NEWS AGENCY / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Asienbörserna steg rejält: ”Rädda missa uppgången”

Det var fortsatt muntra tongångar på Asiens ledande börser under tisdagen. Vid stängning låg indexen som följer:
• Nikkei: +2,0 %
• Shanghai: +2,1 %
• Shenzhen: +3,2 %
• Hang Seng: +1,9 %
• Kospi: +1.8 %
Börsutvecklingen kommer efter att det synts tecken på att coronakrisen kan komma att klinga av i både New York och i Europa, skriver Reuters. CNBC skriver också att börsuppgångarna kommer efter förhoppningar om att spridningen av coronaviruset nu avtar.

Även under måndagen steg de globala börserna brett och marknaden går nu före i vad den tror är en topp i antalet virusfall, säger Pepperstones analyschef Chris Weston till Reuters. Han lägger till att man nästan kan känna lukten av rädsla hos aktiva förvaltare att missa uppgångarna.

Idag 03:30
Läs mer om Dagens börs

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer