Kuppen mot Strängnäs domkyrka

Efter regaliefyndet: En anhållen för grovt häleri

En person har anhållits misstänkt för inblandning i återlämnandet av de stulna regalier som hittades i en soptunna ovanpå en bil i Åkersberga i veckan. Det skriver Åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande.

– Personen anhölls under torsdagskvällen som skäligen misstänkt för grovt häleri under perioden 31 juli 2018 till 5 februari 2019, säger kammaråklagare Isabelle Bjursten.

Regalierna stals den 31 juli i Strängnäs domkyrka. En person har åtalats misstänkt för grov stöld och försök till grov stöld.

Läs mer

Toppnyheter

Anders Wiklund / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Förre Metall-basen: Därför tappar LO i relevans

LO:s guldålder är förbi och tack vara medlemstappet har organisationen inte längre samma inflytande som tidigare. Det konstaterar den tidigare Metallordföranden Göran Johnsson i en intervju med Lag & Avtal

– Den makt som en LO-ordförande hade för några decennier sedan, den finns inte längre. Du kan vara hur duktig ordförande som helst, men ska du bli riktigt lyssnad på, då ska du ha makt, säger han till tidningen.

Facken har misslyckats totalt med det lokala intresset, anser Johnsson.

– Jag tror att många känner att de är långt ifrån inflytande, och att man är orättvist behandlad när man är långt ute i periferin, säger han.

Utöver att vända utvecklingen på det lokala planet anser Göran Johnsson att det krävs ett intelligent ledarskap, att både protestera och leverera.

– Och att stå upp för solidariteten. Om LO förlorar kraft och inflytande, och blir alltför ihålligt, då tror jag solidariteten tar stryk, säger han till Lag & Avtal.

13 nov
Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Krönika: ”LO:s hövding måste försvara territoriet från angripare”

I veckan meddelade LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson att han avgår i sommar. Krönikören Stig-Björn Ljunggren spekulerar i Arbetsmarknadsnytt kring Thorwaldssons efterträdare och förklarar vilka egenskaper som krävs av LO:s nästa hövding.

Vem som än blir ordförande behöver den hålla samman LO, stoppa medlemstappet och ”hålla gruppens krigare i form så de kan försvara territoriet från angripare”.

”Men betoningen bör ligga på den första punkten – hur kan LO hjälpa till att utveckla svenskt näringsliv, svensk välfärd och ytterst de institutioner som gör det här landet till ett rätt hyggligt land. Och att det i slutänden finns ett mervärde att förhandla om”, skriver Ljunggren.

6 nov
Läs mer om Fackens framtid
Sveriges finansminister Magdalena Andersson Joshua Roberts / TT NYHETSBYRÅN
Den svenska kronan

”Kronan faller – folket har rätt att få en förklaring”

”Kronan faller inte bara på valutamarknaden, den faller också mellan stolarna”, skriver den tidigare regeringstjänsteman Christer Wretborn på SvD debatt. Han menar att situationen är ett samhällsproblem där både Riksbanken och regeringen skyller ifrån sig.

”Svenska folket har rimligtvis att rätt att begära att de politiker de valt ger en förklaring till den nuvarande situationen och hur de tänker hantera den”, avslutar Wretborn.

2 tim
Hans Christiansson
undefined

Verkstadsbolag gynnas av svag krona

Den svaga kronan har haft en positiv effekt för flera verkstadsbolag, som annars hade drabbats hårdare av konjunkturavmattningen, rapporterar Sveriges Radio.

Efter rapportfloden står det nu klart att många bolag inom verkstadsindustrin hade befunnit sig i en väldigt annorlunda situation i dagens konjunkturutmattning, om det inte varit för den svaga kronkursen.

Särskilt gynnsam har den svaga kronan varit för vissa bolag, som Volvo och Sandvik, bolag som har produktionskostnader i svenska kronor och intäkter i hårdvaluta.

Men har man, som exempelvis ABB, att man redovisar i dollar drar man inte alls nytta av kronfallet. Dessutom kan det ha negativ effekt när företag gynnas av svag valuta för länge.

– Det innebär att du har ett lägre omvandlingstryck på företagen. Ibland kan det vara bra med lite kriser och lite tuffa tider för att driva på effektiviseringar, säger Esbjörn Lundevall, aktiestrateg på SEB, till Sveriges Radio.

4 tim
Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Är vi beredda på en värld utan fysiska pengar?”

Det är bara att heja på Ingves för annars löper man risken att ens framtida digitala plånbok helt domineras av pengar med Marc Zuckerberg i profil, skriver Patricia Hedelius i en kommentar på SvD.

I takt med att kontantbetalningarna blir allt färre och fler och fler kryptovalutor, som exempelvis Facebooks libra, etableras kommer vi allt närmare ett kontantfritt samhälle. Men det finns fortfarande risker med att slopa den fysiska kronan helt, menar Patricia Hedelius.

Hon skriver att Riksbanken har kritiserats för mycket, men när det gäller behovet av e-krona så väckte man frågan redan 2017 och tajmingen var perfekt. Men det krävs också att politikerna, lagstiftarna tar tag i frågan.

”Centralbankens omtalade planer på en e-krona är på sätt och vis bara en anpassning av betalningsmedlet till den moderna utvecklingen. Att kunna välja e-kronor framför andra valutor präglade av globala storföretag eller banker borde vara en självklarhet”, skriver Patricia Hedelius.

5 tim
Läs mer om Den svenska kronan
Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
Jobbutmaningen för nyanlända

Blomstrande integration går att uppnå i utsatta områden

Nyanlända i utsatta områden i Göteborg jobbar främst inom tjänste- och servicesektorn. En stor andel jobbar i vanliga bristyrken med förhållandevis låga krav på utbildning. Det visar en kartläggning från Almega.

Enligt Almega måste företagsklimatet förbättras för tjänsteföretag i Göteborg för att skapa fler jobb för de nyanlända.

– Utmaningen handlar också om hur vi får anställda att gå från ingångsjobb till bristyrken. Vi har föreslagit ett kompetensavdrag som innebär att företag får ökade avdragsmöjligheter när de investerar i sin personals kompetensutveckling, säger Andreas Åström i ett pressmeddelande.

1 tim
undefined

Kommuner: Försörjningsstöden rusar när extratjänsterna fasas ut

När de så kallade extratjänsterna och andra program för nyanlända fasas ut samtidigt som Arbetsförmedlingen drar ned ser kommunerna att notan för försörjningsstöden, det som tidigare kallades för socialbidrag, skjuter i höjden.

Det skriver Arbetsmarknadsnytt.

– Det är framförallt mindre kommuner som tagit emot många flyktingar som drabbas när man drar ned. Det sker innan andra lösningar finns på plats och då blir den sista utposten försörjningsstöd, säger Annika Wallenskog, chefekonom på SKL, Sveriges kommuner och landsting.

Hon uppger också för Arbetsmarknadsnytt att extratjänsterna var ett alternativ till försörjningsstöd för de nyanlända.

– Ja, precis. Det kan man säga och för många flyktingar som kom runt 2015 löper också de olika statliga ersättningarna och etableringsprogrammen ut nu.

Claes Hultgren är kommunchef i Filipstad i Värmland, en kommun med drygt 6 000 invånare. Där låg utgifterna för försörjningsstödet på runt fem miljoner kronor för drygt tio år sen. I år är prognosen 31 miljoner kronor, enligt SVT.

– Vi har tagit emot väldigt många flyktingar och många står väldigt långt från arbetsmarknaden. Många har gått från försörjningsstöd till en extratjänst och nu befarar vi att en rätt stor andel av dem blir beroende av försörjningsstöd igen, säger Claes Hultgren.

För att lösa den akuta situation tittar nu kommunerna på om de själva kan ta en aktivare roll på arbetsmarknaden.

– Vi hoppas hitta lösningar som gör att vi kan medverka i arbetsmarknadspolitiken. Det är en fråga med hög prioritet, sa SKL:s ordförande Anders Knape till tidningen Arbetsvärlden nyligen.

14 maj
Läs mer om Jobbutmaningen för nyanlända
Erik Simander / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Kina-pessimism sänker börsen – cykliska jättar i botten

Stockholmsbörsens ledande index backar på måndagen, i linje med Europabörserna. Vid 15.15-tiden ser det ut som följer:
• OMXSPI: -0,4 %
• OMXS30: -0,6 %
Börsen handlades närmare nollan vände klart neråt strax efter 14-tiden då CNBC:s redaktionschef Eunice Yoon twittrade att Kina är pessimistiskt kring möjligheterna att nå ett handelsavtal.

Under morgonen rapporterade Catena Media ett sjunkande rörelseresultat som var något lägre än analytikernas estimat. Samtidigt uttryckte vd:n optimism inför nästa kvartal. Aktien rasar närmare 13 procent.

Recipharm lägger ett bud på brittiska Consort Medical, som tillverkar inhalatorer. Budet är värt cirka 6,3 miljarder kronor, vilket motsvarar en premie på 39 procent mot fredagens stängningskurs. Recipharms aktie faller över 3 procent.

Catellas aktie backar knappt 1 procent efter att vd:n Knut Pedersen meddelat styrelsen att han önskar lämnat sitt uppdrag.

SEB stiger nästan 1 procent efter fredagens tvåsiffriga ras. Enligt Avanza och Nordnet syns tydliga tecken på bottenfiske bland småsparare efter uppgifterna om att bankens baltiska verksamhet synas av Uppdrag granskning.

Astra Zeneca är upp knappt 2 procent och toppar OMXS30-indexet. I botten finns cykliska aktier som SKF, Volvo, Sandvik och Autoliv.

Börsveckan rekommenderar köp av Momentum, Maxfastigheter, Stille och CAG Group i sitt senaste nummer. Stille lyfter drygt 13 procent medan övriga handlas upp 3–7 procent.

Idag 08:09
TYRONE SIU / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Hongkongbörsen uppåt trots oroligheterna

Hongkongbörsen steg på måndagen trots dramatik i staden då studenter under söndagen hade barrikaderat sig i ett universitet dit kravallpolis kallats.

Investerare följde även utvecklingen i handelskriget mellan Kina och USA efter helgens samtal mellan kinesiske vice premiärministern Liu He och den amerikanske finansministern Steven Mnuchin. Både Shenzhen och Shanghai inledde handelsdagen neråt men vände senare upp.

Vid stängning låg ledande index som följer:
• Nikkei: +0,5 %
• Shanghai: +0,6 %
• Shenzhen: +0,7 %
• Hongkong: +1,4 %
• Kospi: –0,1 %

Idag 04:38
Läs mer om Dagens börs
Stefan Löfven när han tog emot Danmarks statsminister i Rosenbad i Stockholm. Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN
Ledarsvepet

Ledare: Löfvens uttalande är förbluffande okunnigt

Två av Sveriges största liberala ledarsidor reagerar kraftfullt på Stefan Löfvens intervju i SVT:s Agenda i går kväll. Statsministern gömmer sig bakom sina talepunkter och det är inte värdigt, tycker Expressens ledarskribent Patrik Kronqvist.

”Om Löfven inte har någon aning om hur Sverige har hamnat här, inte vill ta något ansvar för utvecklingen och inte heller har någon tydlig plan för att bryta den, borde han inte då lämna plats för någon annan?” skriver Kronqvist.

Det troliga är att Löfven inte förmår ta till sig hur landets problem ser ut, skriver Håkan Boström på ledarplats i GP. Han menar att Löfvens uttalande om att det saknas samband mellan brottsutvecklingen och invandringspolitiken är ”förbluffande okunnigt”.

”Statsministern undergräver sitt förtroende”, skriver Boström.

19 min
En man röker marijuana. Eduardo Verdugo / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ledare: Narkotikan dödar – krävs noggrann utredning

Flera heta politiska frågor får utrymme på Sveriges största ledarsidor i dag. Lilla Sverige har flest narkotikarelaterade dödsfall av alla länder i EU och allt fler länder rör sig mot en legalisering. Men det är osannolikt att Sverige skulle gå den vägen, skriver Sydsvenskans ledarsida.

”Det hindrar inte en noggrann och förutsättningslös utredning, utan direktiv som styr slutsatserna.”

Aftonbladets Jenny Wennberg skjuter ner Liberalernas ”förortslyft” som lanserades under partiets landsmöte i helgen. Hon menar att ambitionen är hedersvärd men att orden är tomma – och att slopandet av värnskatten visar att partiet prioriterar de rikaste framför de mest utsatta.

Gymnasielagen var ett hafsverk, tycker DN:s ledarsida, som menar att baksidorna för lagen kring ensamkommande nu börjar synas.

”Även undantagslagar måste vara förutsebara, hållbara och juridiskt tydliga”, skriver tidningen.

Idag 06:50
Läs mer om Ledarsvepet

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Kaoset på Postnord

”Ge oss mer tid för att dela ut brev, politiker”

För att möjliggöra en modernisering av postservicen utan att tvingas kompromissa om minskad klimatpåverkan krävs det att Postnord får mer tid på sig att dela ut brev, skriver Annemarie Gardshol, koncernchef och VD Postnord Sverige, på Aftonbladet debatt.

I takt med att allt färre brev skickas blir det svårare för Postnord att kunna finansiera utdelning i tid. Från årsskiftet höjs portot med två kronor, men det kommer inte räcka.

Därför krävs det nu att regeringen utökar postförordningens kvalitetskrav från två till tre dagar, annars tvingas man återgå till utdelning med flyg, något som inte är önskvärt med tanke på klimatpåverkan.

”Postnord står redo att ställa om, men vi behöver politiskt stöd för en reform som kan minska vår klimatpåverkan och som innebär att tidpunkten för när den samhällsomfattande posttjänsten behöver offentligt stöd kan skjutas upp” skriver Annemarie Gardshol.

2 tim
Läs mer om Kaoset på Postnord