TT
Det svenska skattetrycket

Efter nya reseavdraget – Så mycket förlorar du på vägen till jobbet

Det nya reseavdraget slår hårt mot arbetspendlare och företag i hela landet. För många kan det handla om tusentals kronor som ryker varje år. fPlus visar i en tabell exakt hur du kommer att drabbas beroende på hur långt du kör och hur mycket du tjänar.

Om förslaget om ett nytt reseavdrag blir verklighet kan uppemot 200 000 människor förlora avdragsmöjligheten för bilresor till och från jobbet. Kostnaden för att ta sig till jobbet kan öka med tusentals kronor, inte minst för människor på landsbygden.

Omfattande kritik

Kommuner, regioner och experter varnar för långtgående konsekvenser i hela landet. Johan Lidefelt, nationalekonom på Svenskt Näringsliv och en av experterna i regeringens utredning om reseavdragen, tycker att förslaget borde kastas i papperskorgen. Tanken med dagens reseavdrag är att vidga jobbmarknaden, men nu blir det tvärtom, betonar han. 

– Förändringarna medför skatteskärpningar som gör det mindre attraktivt att ta och söka arbeten om restiden är lång. Och för de som redan har ett arbete som kräver långa arbetsresor blir det mindre lönsamt att arbeta, vilket ökar incitamenten att hitta ett jobb närmare hemmet. Förslaget skadar näringslivet eftersom kompetensförsörjning och matchning försvåras, säger han.

Smällen kan bli över 40 000 kronor

Ett stort antal människor kommer att drabbas. Antingen genom att avdragsmöjligheten helt försvinner, eller genom att det blir flera tusen kronor dyrare att arbetspendla med bil. Många som saknar vettiga resalternativ, och alltså rimligen har ett stort behov av reseavdraget, kommer istället att få rejäla skatteskärpningar, förklarar Johan Lidefelt. I extrema fall kan det handla om skärpningar på drygt 40 000 kronor om året.

– För många skulle det handla om ett till två tusen kronor i ökad skatt i månaden. Det kan alltså i praktiken jämföras med att förlora nästan hela jobbskatteavdraget.

Enligt en rapport från Sweco kommer miljövinsterna med de nya reglerna att värderas till 0,38 miljarder kronor 2021. Samtidigt bedöms de samhällsekonomiska kostnaderna för bilpendlarna öka med 2,4 miljarder kronor.

– Den globala teknikutvecklingen med bland annat elektrifiering av fordonsflottan kommer att minska arbetsresandets klimatutsläpp även med dagens reseavdrag. Reseavdraget ska sänka kostnaderna för de som har långa restider till arbetet. Andra styrmedel ska användas för att minska klimatutsläppen för transporter, säger Johan Lidefelt.

– Förslaget skulle göra både reseavdraget och klimatåtgärderna mindre träffsäkra och försvåra arbetsgivarnas kompetensförsörjning. De små miljövinsterna kan inte motivera de påtagligt negativa effekterna för arbetsmarknaden, fortsätter han.

Så drabbas just du

Framför allt tre saker påverkar hur stor skattesmällen blir. Hur långt du åker, hur mycket du tjänar och om du gör en tidsvinst med bilen på 2,5 timmar per dag eller inte.

Utifrån utredningens egna beräkningar presenterar fPlus ett antal fall för att belysa hur skattesmällen blir för just dig (se tabell nedan).

Först och främst. Alla som bilpendlar kortare än 3 mil till arbetet skulle inte få någon  skattereduktion alls med de nya reglerna, berättar Johan Lidefelt.

– Inom denna grupp finns det många personer som inte kan resa kollektivt till arbetet på ett rimligt sätt.

Men för dessa personer kommer skatteskärpningen att innebära pengaförluster på mellan 4 000 och 6 400 kronor per år, utan att det motiveras av klimat och miljöskäl, menar Johan Lidefelt.

– För det andra finns det många arbetspendlare som inte skulle få den komplementära skattereduktionen trots att de gör ett par timmars tidsvinst på att välja bilen. Komplementregeln är tänkt som ett slags mildring för de som drabbas allra värst, men den är inte träffsäker eftersom många av de som verkligen behöver lindringen inte skulle uppfylla kraven, säger han.

– Möjligheten att välja bort bilen saknas ju för dem, och uppfyller man inte det skärpta tidsvinstkravet så blir det bara en skatteskärpning, och för många handlar det om väldigt kännbara belopp, säger han.

Det är klart att det svider när alla saker staplas ovanpå varandra.

Örjan Andersson som bor i Kvarnåsen, 5 mil norr om Lycksele, jobbar i Lycksele på Hedlunda industri. På morgonen går det inga bussar åt det hållet och inte heller på kvällen, berättar han.

– Tar jag inte bilen missar jag hela arbetsdagen, säger han.  

Enligt det nya förslaget riskerar han en skattesmäll på cirka 4 000 kronor och hade han tjänat över omkring 40 000 kronor hade han förlorat nästan 9 500 kronor. Frågan är om han uppfyller tidsvinstkravet eller inte? Förmodligen gör han det. Men hans fru är också beroende av bilen för att ta sig till jobbet som ligger drygt två mil bort. Hon jobbar i kommunens storkök och börjar klockan 7 vissa dagar, långt innan den första bussen går åt det hållet. För henne ryker avdraget och hon förlorar omkring 1 500 kronor per år. Hade hon tjänat över 40 000 kronor i månaden hade notan blivit omkring 2 400 kronor.

– Det är jobbigt, det är så mycket som slår mot landsbygden just nu. Det är klart att det svider när alla saker staplas ovanpå varandra. Snart är det väl folktomt här uppe i Norrland, säger Örjan Andersson.

Men de nya reglerna slår inte bara mot landsbygden. De som till exempel arbetspendlar sträckan Uppsala-Stockholm (omkring 8 mil enkel väg), och inte uppfyller tidsvinstkravet på 2,5 timme, kan åka på en skattesmäll på mellan 3 700 kronor och 14 000 kronor om året. Även om pendlaren uppfyller tidsvinstkravet kan skatten öka med nästan 10 000 kronor.

– Hela idén med ett avståndsbaserat system är feltänkt från början, säger Johan Lidefelt. Det försvårar arbetspendlingen och kompetensförsörjningen utan att vägas upp av miljövinster, säger han.

Så mycket kan du förlora på nya reseavdraget

Källa: Skattelättnad för arbetsresor, Statens offentliga utredningar

I tabellen ovan är sträckorna enkel resa till jobbet. Låg marginalskatt=32 procent, hög marginalskatt=52 procent. Källa: Skattelättnad för arbetsresor, Statens offentliga utredningar

Toppnyheter

Personer i en polsk vallokal.  Czarek Sokolowski / TT NYHETSBYRÅN
Valet i Polen

Analyser: Ett splittrat Polen – ”det här kan gå riktigt illa”

Det är ett splittrat Polen som gick till presidentval under söndagen, vilket också visade sig i det oerhört jämna resultatet från den första vallokalsundersökningen. Det skriver DN:s utrikeskommentator Michael Winiarski.

Om den sittande presidenten Andrzej Duda, som har en knapp ledning vinner, kommer Polen bli ett allt mer auktoritärt land. En förlust för Rafal Trzaskowski skulle ändå betyda att han är en obestridlig ledare för den liberala oppositionen, skriver Winiarski.

The Guardians korrespondent i Polen, Christian Davies skriver på Twitter att han är rädd för att det jämna valresultatet kan leda till stora problem.

”Det är extremt spänt, i ett väldigt splittrat land och det finns inga oberoende myndigheter. Det här kan gå riktigt illa.”

2 tim
Andrzej Duda och Rafal Trzaskowski.  TT
undefined

Utlandsrösterna kan bli tungan på vågen i polskt val

Utlandsrösterna kan avgöra det polska presidentvalet. Det säger Stefan Ingvarsson, Sveriges tidigare kulturråd i Warszawa och Polenkännare till SVT.

– Det bor flera miljoner polacker utomlands, i första valomgången röstade ungefär en halv miljon. Det här är verkligen tungan på vågen, säger han.

När vallokalerna stängde klockan 21.00 på söndagskvällen hade Andrzej Duda fått 50,4 procent av rösterna och Rafal Trzaskowski 49,6 procent enligt den första vallokalsundersökningen.

Peter Johnsson, författare och Polenexpert, tror också att utlandsrösterna kan komma att avgöra valet, enligt TT. Den amerikanska journalisten Anne Applebaum skriver på Twitter att polacker boendes i andra länder har köat för att rösta.

3 tim
Rafal Trzaskowski .  Petr David Josek / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Trzaskowski tror på seger: Rösterna måste bara räknas

Den liberala mittenkandidaten Rafal Trzaskowski tror att han kommer att gå segrande ur det polska presidentvalet.

– Allt vi behöver göra är att räkna rösterna. Det kommer att vara en spänd natt, men jag är säker på att när alla röster har räknats, då kommer vi att vinna, sa Trzaskowski under ett tal i en av Warszawas parker.

När vallokalerna hade stängt på söndagskvällen var det oerhört jämnt mellan de bägge kandidaterna. Andrzej Duda har en knapp ledning med 50,4 procent mot Rafal Trzaskowskis 49,6 procent, enligt en undersökning.

Den sittande presidenten Duda tackade sina supportrar när vallokalerna stängde.

– Jag vill tacka alla som röstade på mig, och även kritikerna, sa han.

2 tim
Läs mer om Valet i Polen
Mark Schiefelbein / TT NYHETSBYRÅN
Stormakten Kina

”Klockan bör ticka för Tiktok och Huawei”

Kommunistdiktaturen Kinas visar tydligt att de inte respekterar privat äganderätt och använder skrupelfritt staten, näringslivet och etniska kineser runt om i världen för att samla information och öka sin makt globalt. Därför måste vi se till att det kinesiska Kommunistpartiet inte fortsätter att försöka nästla sig in i demokratier, skriver DN:s ledarskribent Sofia Nerbrand.

Redan nu har Indien förbjudit ett femtiotal kinesiska appar, bland annat videoplattformen Tiktok med 120 miljoner användare i landet. 

Vidare överväger USA ett förbud på appen då utrikesminister Mike Pompeo, varnar för att Tiktok kan dammsuga och utnyttja användardata på ett otillbörligt sätt.

På samma sätt borde Sverige göra liknande blockeringar mot telekomföretaget Huaweis potentiella inblandning i Sveriges 5G-nät.

Vi har tidigare sett hur Kina har hotat Storbritannien, USA, Brasilien, Tyskland, Indonesien, Australien, Nya Zeeland, Indien, Frankrike, Vietnam och Filippinerna med att säga upp avtal och dra in investeringar där om de portar telekombolaget.

"Men det gäller att stå på sig nu. Det är av stor säkerhetspolitisk betydelse att auktoritära stater inte får tillgång till kritisk infrastruktur och information", skriver hon.

4 tim
Räddningsinsats i provinsen Jiangxi. TT NYHETSBYRÅN
undefined

Enorma översvämningar hotar miljoner i södra Kina

Stora delar av södra Kina har drabbats av översvämningar. Nästan 34 miljoner påverkas redan och ytterligare regn väntas, rapporterar Al Jazira.

Kinas största vattentäkt, Poyangsjön, och den anslutande Yangtzeefloden, är på väg att svämmas över och Jiangxiprovinsen har utfärdat den högsta varningen på en fyragradig skala, enligt Reuters.

Hittills rapporteras inga människor ha skadats, uppger statskontrollerade kinesiska CCTV.

Idag 11:52
Läs mer om Stormakten Kina
Virusprovtagning i Sydafrika. Themba Hadebe / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – globalt

Sydafrika inför utegångs- och alkoholförbud på nytt

Sydafrikas president Cyril Ramaphosa meddelade på söndagen att landet på nytt inför nattligt utegångsförbud till följd av coronaviruset och att all försäljning av alkohol åter stoppas.

– När vi närmar oss toppen på smittspridningen är det viktigt att vi inte belastar vården med alkoholrelaterade skador, sa Ramaphosa i ett tv-tal

De senaste dagarna har antalet nya fall av smittan ökat kraftigt i landet, med runt 12 000 nya fall varje dag.

3 tim
Besökare på Disneyworld.  Joe Burbank / TT NYHETSBYRÅN
undefined

66 000 nya smittade i USA – sjukvården varnar

Antalet inrapporterade fall av covid-19 har nått en ny högsta siffra i USA, samtidigt som allt fler delstater lättar på restriktionerna, rapporterar Sveriges Radio.

Det senaste dygnet har 66 000 fall rapporterats in och värst är spridningen i Florida där flera sjukhus varnar för att de inte kan ta emot fler patienter för intensivvård. Andra delstater där smittan har en snabb spridning är Kalifornien, Arizona och Texas.

Fler än 134  000 personer har dött i smittan och de konstaterade fallen är uppe i 3,2 miljoner sedan pandemins början.

Idag 15:59
Kvinnor spelar kort i Katalonien.  Emilio Morenatti / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Utegångsförbud i delar av Katalonien – smittan ökar

Delar av Katalonien återinför utegångsförbudet efter att över 800 nya fall har konstaterats under söndagen, rapporterar El País. Det är ett område i kring staden Lleida i nordöstra Spanien som sätts i karantän.

Man får varken resa in eller ut ur området med start vid midnatt ikväll. Katalanerna får däremot gå till sitt arbete och besöka banken eller uppsöka sjukvården, samt handla i mataffären.

Ett av sjukhusen i Kataloniens huvudstad Barcelona har rapporterat att man under förra veckan gick från 31 till 107 fall, skriver AFP. Staden är dock inte satt i karantän.

Idag 16:56
Läs mer om Coronavirusets spridning – globalt
Illustrationsbild. Roald, Berit / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – Sverige

Sveriges äldre mår bättre – trots pandemi och isolering

Trots coronapandemin mår svenska äldre bättre än på många år, visar en undersökning från Göteborgs universitet som TT rapporterar om.

I undersökningen har personer mellan 65 och 71 år själva fått skatta sin hälsa, och de senaste åren har trenden varit nedåtgående. Men i år har kurvan vänt uppåt. Ett annat trendbrott är att de äldre nu är mer nöjda med sin ekonomi.

– Förra året jämförde man kanske sin ekonomiska situation eller hälsa med någon som har det bättre. I år jämför man med personer som har förlorat jobbet på grund av covid eller som ligger i respirator, säger Pär Bjälkebring som gjort undersökningen.

3 tim
Katastrofövning på Karolinska sjukhuset. Fredrik Sandberg / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Katastrofmedicin bör bli obligatoriskt i utbildningen”

För att Sverige ska stå bättre rustat inför nästa kris måste katastrof- och försvarsmedicin bli en obligatorisk del av grundutbildningen för läkare och sjuksköterskor. Det skriver fyra debattörer från vården på DN Debatt.

De vill också bland annat att regionerna årligen genomför egenkontroller av den egna katastrofmedicinska beredskapen och att civil sjukvårdspersonal ges rätt till tjänstledighet för arbete under kriser utomlands för att bygga på sin kunskap.

Debattörerna vill också att offentlig finansiering av svensk katastrofmedicinsk forskning ses över.

4 tim
Anders Björkman. KI/TT
undefined

Professor: Svensk lockdown hade inte gett färre döda

De höga svenska dödstalen under coronakrisen är inte en följd av att samhället inte stängdes ner i samma utsträckning som i vissa andra länder. Det säger Anders Björkman, professor i infektionsmedicin vid Karolinska institutet, till SvD.

Han har studerat pandemins utveckling i olika länder och drar slutsatsen att de hårda restriktionerna i många länder inte låg bakom att smittan stannade av.

Han menar att de höga svenska dödstalen i stället beror på att Sverige hade hunnit få en mer omfattande samhällsspridning innan åtgärder sattes in än exempelvis övriga Norden. Men varför det blev så har han inget svar på.

Han är dock kritisk till att Sverige inte lyckats få smittspridningen att minska lika snabbt som många andra länder.

5 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning – Sverige
Almegas vd Thomas Erséus.
Den svenska konjunkturen

Arbetsgivarorganisationer har fullt upp under krisen

Trycket är högt på flera arbetsgivarorganisationer till följd av coronakrisen, rapporterar DN.

– Vi får många frågor om uppsägningar och statliga stöd, säger Thomas Erséus, vd för Almega som samlar företag inom tjänstesektorn.

Trots att nära hundra medlemsföretag gick i konkurs eller lades ner under juni nådde Almega rekordhögt medlemsantal under månaden.

Även bland andra Svensk Handel har haft mycket att göra. Under vissa dagar har samtalen varit fem gånger fler än normalt enligt Katarina Kempe, kommunikationschef.

Idag 16:14
Magdalena Andersson (S). Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ledare: Sveriges plånbok är inte bottenlös

Staten har haft goda skäl att öppna plånboken under coronakrisen – men finansminister Magdalena Andersson (S) sitter självklart inte på hur mycket pengar som helst, skriver Sydsvenskans ledarsida.

Det kan behöva påpekas att hennes ”ymnighetshorn har en botten” och att devisen ”allt till alla” inte kan gälla nu, skriver man.

Aftonbladets Fanny Nilsson tror dock att coronakrisen kan bli vändpunkten för en segdragen debatt om välfärdens finansiering. ”Pengar i lador kan inte rädda liv, men människor kan”, skriver hon och frågar sig vad ett välfärdsland utan personal i välfärden egentligen är?

DN:s ledarsida vänder blicken mot EU och konstaterar att debatten om krispaket riskerar att skymma unionens viktigaste funktion – långsiktigt samarbete.

Idag 07:02
Läs mer om Den svenska konjunkturen

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Jessica Rosencrantz (M) miljö- och klimatpolitisk talesperson Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Klimatomställningen

M: Sverige bör driva på för minimipris på utsläpp

FN:s kommande klimatmöte har skjutits upp på grund av coronapandemin. Den extra tiden bör Sverige använda för att initiativ till förhandlingar om ett globalt minimipris för koldioxidutsläpp, skriver Moderaternas miljö- och klimatpolitiska talesperson Jessica Rosencrantz på SvD:s debattsida.

Hon skriver att det är orimligt att bara ett 30-tal länder i dag har infört någon form av beskattning på koldioxidutsläpp. Ett globalt minimipris vore ett steg på vägen mot principen om att den som orsakar skador ska betala för dem, och skulle också förhindra att utsläpp flyttas mellan länder, enligt Rosencrantz.

Idag 15:23
Illustrationsbilder, till höger en elefant som dött av torka i Zimbabwe. TT
undefined

Femårsprognosen: Värre torka och kraftigare regn

Att bromsa värmeökningen blir en svår uppgift för världens politiker. Det framgår av FN-organet Meteorologiska världsorganisationens femårsprognos, skriver TT.

Enligt prognosen är det sannolikt att årsmedeltemperaturen för vart och ett av de kommande fem åren ligger minst en grad högre än medelvärdet i förindustriell tid. Det är också 20 procents sannolikhet att medeltemperaturen för något enskilt av dessa år blir minst 1,5 grader högre, en sannolikhet som ökar över tid, enligt nyhetsbyrån.

I Västeuropa kommer det att bli fler stormar. I Australien, södra Afrika och norra och östra Sydamerika blir det torrare, medan områden närmare polerna får mer regn än tidigare.

Idag 12:57
Läs mer om Klimatomställningen