Efter nya reseavdraget – Så mycket förlorar du på vägen till jobbet
Det nya reseavdraget slår hårt mot arbetspendlare och företag i hela landet. För många kan det handla om tusentals kronor som ryker varje år. fPlus visar i en tabell exakt hur du kommer att drabbas beroende på hur långt du kör och hur mycket du tjänar.
Om förslaget om ett nytt reseavdrag blir verklighet kan uppemot 200 000 människor förlora avdragsmöjligheten för bilresor till och från jobbet. Kostnaden för att ta sig till jobbet kan öka med tusentals kronor, inte minst för människor på landsbygden.
Omfattande kritik
Kommuner, regioner och experter varnar för långtgående konsekvenser i hela landet. Johan Lidefelt, nationalekonom på Svenskt Näringsliv och en av experterna i regeringens utredning om reseavdragen, tycker att förslaget borde kastas i papperskorgen. Tanken med dagens reseavdrag är att vidga jobbmarknaden, men nu blir det tvärtom, betonar han.
– Förändringarna medför skatteskärpningar som gör det mindre attraktivt att ta och söka arbeten om restiden är lång. Och för de som redan har ett arbete som kräver långa arbetsresor blir det mindre lönsamt att arbeta, vilket ökar incitamenten att hitta ett jobb närmare hemmet. Förslaget skadar näringslivet eftersom kompetensförsörjning och matchning försvåras, säger han.
Smällen kan bli över 40 000 kronor
Ett stort antal människor kommer att drabbas. Antingen genom att avdragsmöjligheten helt försvinner, eller genom att det blir flera tusen kronor dyrare att arbetspendla med bil. Många som saknar vettiga resalternativ, och alltså rimligen har ett stort behov av reseavdraget, kommer istället att få rejäla skatteskärpningar, förklarar Johan Lidefelt. I extrema fall kan det handla om skärpningar på drygt 40 000 kronor om året.
– För många skulle det handla om ett till två tusen kronor i ökad skatt i månaden. Det kan alltså i praktiken jämföras med att förlora nästan hela jobbskatteavdraget.
Enligt en rapport från Sweco kommer miljövinsterna med de nya reglerna att värderas till 0,38 miljarder kronor 2021. Samtidigt bedöms de samhällsekonomiska kostnaderna för bilpendlarna öka med 2,4 miljarder kronor.
– Den globala teknikutvecklingen med bland annat elektrifiering av fordonsflottan kommer att minska arbetsresandets klimatutsläpp även med dagens reseavdrag. Reseavdraget ska sänka kostnaderna för de som har långa restider till arbetet. Andra styrmedel ska användas för att minska klimatutsläppen för transporter, säger Johan Lidefelt.
– Förslaget skulle göra både reseavdraget och klimatåtgärderna mindre träffsäkra och försvåra arbetsgivarnas kompetensförsörjning. De små miljövinsterna kan inte motivera de påtagligt negativa effekterna för arbetsmarknaden, fortsätter han.
Så drabbas just du
Framför allt tre saker påverkar hur stor skattesmällen blir. Hur långt du åker, hur mycket du tjänar och om du gör en tidsvinst med bilen på 2,5 timmar per dag eller inte.
Utifrån utredningens egna beräkningar presenterar fPlus ett antal fall för att belysa hur skattesmällen blir för just dig (se tabell nedan).
Först och främst. Alla som bilpendlar kortare än 3 mil till arbetet skulle inte få någon skattereduktion alls med de nya reglerna, berättar Johan Lidefelt.
– Inom denna grupp finns det många personer som inte kan resa kollektivt till arbetet på ett rimligt sätt.
Men för dessa personer kommer skatteskärpningen att innebära pengaförluster på mellan 4 000 och 6 400 kronor per år, utan att det motiveras av klimat och miljöskäl, menar Johan Lidefelt.
– För det andra finns det många arbetspendlare som inte skulle få den komplementära skattereduktionen trots att de gör ett par timmars tidsvinst på att välja bilen. Komplementregeln är tänkt som ett slags mildring för de som drabbas allra värst, men den är inte träffsäker eftersom många av de som verkligen behöver lindringen inte skulle uppfylla kraven, säger han.
– Möjligheten att välja bort bilen saknas ju för dem, och uppfyller man inte det skärpta tidsvinstkravet så blir det bara en skatteskärpning, och för många handlar det om väldigt kännbara belopp, säger han.
Det är klart att det svider när alla saker staplas ovanpå varandra.
Örjan Andersson som bor i Kvarnåsen, 5 mil norr om Lycksele, jobbar i Lycksele på Hedlunda industri. På morgonen går det inga bussar åt det hållet och inte heller på kvällen, berättar han.
– Tar jag inte bilen missar jag hela arbetsdagen, säger han.
Enligt det nya förslaget riskerar han en skattesmäll på cirka 4 000 kronor och hade han tjänat över omkring 40 000 kronor hade han förlorat nästan 9 500 kronor. Frågan är om han uppfyller tidsvinstkravet eller inte? Förmodligen gör han det. Men hans fru är också beroende av bilen för att ta sig till jobbet som ligger drygt två mil bort. Hon jobbar i kommunens storkök och börjar klockan 7 vissa dagar, långt innan den första bussen går åt det hållet. För henne ryker avdraget och hon förlorar omkring 1 500 kronor per år. Hade hon tjänat över 40 000 kronor i månaden hade notan blivit omkring 2 400 kronor.
– Det är jobbigt, det är så mycket som slår mot landsbygden just nu. Det är klart att det svider när alla saker staplas ovanpå varandra. Snart är det väl folktomt här uppe i Norrland, säger Örjan Andersson.
Men de nya reglerna slår inte bara mot landsbygden. De som till exempel arbetspendlar sträckan Uppsala-Stockholm (omkring 8 mil enkel väg), och inte uppfyller tidsvinstkravet på 2,5 timme, kan åka på en skattesmäll på mellan 3 700 kronor och 14 000 kronor om året. Även om pendlaren uppfyller tidsvinstkravet kan skatten öka med nästan 10 000 kronor.
– Hela idén med ett avståndsbaserat system är feltänkt från början, säger Johan Lidefelt. Det försvårar arbetspendlingen och kompetensförsörjningen utan att vägas upp av miljövinster, säger han.
Så mycket kan du förlora på nya reseavdraget
I tabellen ovan är sträckorna enkel resa till jobbet. Låg marginalskatt=32 procent, hög marginalskatt=52 procent. Källa: Skattelättnad för arbetsresor, Statens offentliga utredningar