Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Det nya bonus malus-systemet

Efter myndighetens svek: Nu fördubblas skatten

Transportstyrelsens glädjebesked fick husbilsbranschen att jubla. Den hotande skatteökningen skulle inte komma. Men nu visar det sig att myndigheten hade fel. ”Det här vållar jättestora bekymmer”, säger Kabes vd och poängterar att även staten kan gå miste om hundratals miljoner kronor årligen.

Den 23 juli gick Transportstyrelsen ut med nyheten att skatten på husbilar inte skulle förändras i bonus-malus-systemet. Den nya testcykeln WLTP skulle inte ligga till grund för beskattningen på nya husbilar och skattesmällen skulle därför utebli. Husbilsbranschen jublade över glädjebeskedet, och pustade ut.

Men då var då och nu är nu. Nu kommer myndigheten med nya besked.

”Vi har tidigare lämnat felaktiga uppgifter om att beskattningen av husbilar inte påverkas och det beklagar vi”, skriver Transportstyrelsen i ett pressmeddelande.

Tvärvändningen chockar branschen. Alf Ekström, vd och koncernchef för husbilsjätten Kabe, tvingas varsla 25 personer, främst på tillverkningsavdelningen.

– Det här vållar jättestora bekymmer. Det är såklart ett problem att vi inte kan lita på myndigheterna. Först lämnar de ett besked och sedan säger de att det är felaktigt strax innan förändringen träder i kraft, säger han.

– Vi ställde till och med kontrollfrågor när glädjebeskedet kom. Så det här är illa, fortsätter han.

Tvingas varsla 25 personer

Skattehöjningen på nyregistrerade husbilar kommer att bli saftig, från 14 000 kronor till runt 28 000 kronor per år, och förändringen ska träda i kraft redan den 1 september, berättar Alf Ekström.

– Hade vi vetat det här tidigare så hade vi kunnat göra anpassningar. Nu blir det svårt, vi kan ju inte öka efterfrågan på våra nya produkter, säger han.

Enligt Alf Ekström är hela bonus-malus-systemet märkligt och den nya mätmetoden WLTP är egentligen tänkt för att mäta utsläpp från personbilar. Att husbilar hanteras som om de vore personbilar är han minst sagt kritiskt mot. Husbilar borde undantas, menar han.

– Huvuddelen av värdet av en husbil kommer från att de används som bostäder. Det handlar om ett fritidsfordon som mest används på sommaren för att köra en sträcka från punkt a till b. Det handlar inte om en massa korta sträckor med mycket accelerationer eller samma totalsträckor som personalbilar kör, säger han.

– Vi pratar om ett fritidsfordon som kan jämföras med båt eller motorcykel. Att använda samma testcykel som för personbilar är därför helt orimligt. Miljömässigt är husbilar det fordon som har minst miljöpåverkan enligt exempelvis en norsk oberoende forskningsrapport, fortsätter han.

Det finns inga husbilschassin som kan klassas som bonusfordon, så alla chassin är nu malusfordon, enligt Alf Ekström. Därmed kan skattesmällen drabba precis hela branschen.

– Tanken med systemet är att malusfordon ska betala för bonusfordonen. Men här finns inga bonusfordon, så allt går bara rakt in i statskassan. Det är en ren straffskatt, säger han.

”Staten kommer att gå back hundratals miljoner”

Men det regeringen inte har räknat med är att skattebomben kommer att slå tillbaka mot staten med en enorm kraft, förklarar Alf Ekström. Han exemplifierar med om att hälften av de 6 000 husbilar som varje år säljs i Sverige istället skulle importeras från till exempel Tyskland.

– Då skulle staten gå miste om momsintäkter på 600 miljoner kronor – och det gäller varje år i framtiden. Och i bästa fall kommer man få skatteintäkter på sammanlagt 120 miljoner kronor på en treårsperiod med den nya skatten. Konsumenterna kommer att ställa av sina fordon då de inte används, vilket kommer att sänka skatteintäkterna ytterligare. Det här blir rena löjet för statskassan, det går ju till och med att räkna ut med en trubbig blyertspenna, säger han.

– Staten kommer alltså att gå back hundratals miljoner kronor samtidigt som förändringen slår undan fötterna för en hel bransch. Inte så smart kan jag tycka, säger han.

Så tillbaka till vilka konsekvenser ett felaktigt myndighetsbesked kan få. fPlus har intervjuat Johnny Geidne, utredare på Transportstyrelsen.

Kan du förstå att företagen är irriterade?
– Det är i högsta grad olyckligt. Vi gick ut med en debattartikel som hade fel information. Det var helt enkelt inte korrekt det som stod där. Det blev på något sätt ett missförstånd, säger han.

Hur kunde det ske?
– Det skedde i semestertider och det tog ett tag för oss att få klarhet i vad som hade hänt. Jag var själv inte på jobbet då, men det blev mycket diskussioner. Även hos oss uppstod det oklarheter, säger han.

– Men efter att felet uppdagades har vi försökt att kommunicera det med branschen, så det borde inte komma som en överraskning nu, fortsätter han.

Men Kabes vd säger att de till och med ställde kontrollfrågor efter ”glädjebeskedet” och att beskedet kommer som en chock. Hur går det ihop?
– Det får stå för honom, säger han.

Så vad händer nu?
– I sakfrågan måste vi såklart förhålla oss till lagstiftningen som gäller, och då är det det nya sättet att beräkna som gäller. Vad som gäller framgår av vårt pressmeddelande, säger han.

Toppnyheter

Ylva Hedén Westerdahl, prognoschef vid Konjunkturinstitutet. Bezav Mahmod/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Den svenska konjunkturen

KI varnar för ”synnerligen djup lågkonjunktur”

En synnerligen djup lågkonjunktur väntar Sverige i spåren av covid-19, skriver Konjunkturinstitutet i sin senaste prognos.

KI räknar med att BNP ska falla 6 procent i andra kvartalet. Samtidigt flaggar KI för att mer kortsiktiga prognoser är av begränsat värde på grund av det osäkra läget kring virusutbrottet.

KI skriver också att den relativt låga statsskulden ger stort utrymme för att stötta ekonomin.

– Att Konjunkturinstitutet varnar för en synnerligen svår lågkonjunktur är en tydlig larmsignal. Vi måste göra mer för att undvika företagsdöd och massarbetslöshet, säger Jan-Olof Jacke, vd på Svenskt Näringsliv, i en kommentar.

Han fortsätter:

– Vi håller med KI om behovet av mer kraftfulla åtgärder. Sveriges låga statsskuld gör att det finns ett stort utrymme för ytterligare insatser. Nu är det hög tid att använda den möjligheten. Det handlar om att lyfta bort kostnader från företagen och omgående förstärka systemet för korttidspermittering.

2 tim
JESSICA GOW
undefined

Konkurserna ökar rekordsnabbt

Coronakrisen fortsätter att slå hårt mot svenska företag. Nya siffror från kreditinformationsföretaget UC visar att i mars månad ökade konkurserna inom hotell- och restaurangbranschen med 123 procent.

– Att besöksnäringen har problem kommer inte som en överraskning. Om omsättningen minskar med 70–80 procent eller mer i ett svagt bolag blir läget snabbt akut. Hotell- och restaurangbranschen har det oerhört tufft. Hotellen står tomma och det är glest på krogen. Med låga marginaler och höga hyror upplever branschen en konkursvåg vi aldrig sett tidigare. Branschen har alltid varit konkursutsatt men aldrig i den här omfattningen, säger Richard Damberg, ekonom på UC, i ett pressmeddelande.

I transportsektorn ökade antalet konkurser med 105 procent jämfört med mars förra året.

– Om vi spanar framåt så kommer underleverantörer till bilindustrin få en allt tuffare situation. Delar av industrin står nu still då viktiga komponenter i produktionskedjan saknas. Åkerier, som ofta har små marginaler, kommer också att drabbas när efterfrågan faller. Vågen av konkurser antas fortsätta när krisen breder ut sig i samhället och även påverkar större bolag, säger Richard Damberg.

2 tim
Läs mer om Den svenska konjunkturen
Illustrationsbilder. TT
Dagens börs

Röd start på nya kvartalet – sprucken affär sänker SBB

Stockholm inleder onsdagens handel tydligt nedåt i spåren av mixad börstrend i Asien och stängning på minus i New York i går. Strax efter klockan 10 ligger index som följer:
• OMXS30: −2,6 procent
• OMXSPI: -2,5 procent
Nästan alla storbolag handlas i rött. SKF, Autoliv och Electrolux sticker ut med störst nedgångar. Swedish Match och Tele2 står emot bäst och har stundtals näsan över nollstrecket.

Illavarslande tecken för svensk ekonomi dominerar morgonens nyhetsflöde.

Swedbank/Silfs inköpschefsindex över industrin föll brant i mars och noterar den största nedgången någonsin. Konjunkturinstitutet räknar i en färsk men osäker prognos med att svensk BNP faller med 6 procent i andra kvartalet.

Bland bolagsnyheter tvärvänder Nordea om utdelningen och beslutar nu att skjuta upp den med hänvisning till ECB:s rekommendationer. Aktien backar i linje med index.

Mekonomen rasar 10 procent efter att ha flaggat för ”väsentligt negativ påverkan” av coronaviruset och dataintrång.

Skistar tappade inledningsvis 6 procent, men återhämtade snart hela kurstappet. Efter börsens stängning i går meddelade bolaget att de stänger alla sina anläggningar i Sverige.

SBB rasar 7 procent efter att en planerad miljardaffär med Nyfosa sprack på tisdagskvällen.

I Kina märks positiva tongångar från inköpschefer för små och medelstora företag i tillverkningsindustrin. En överraskande stark PMI-siffra för mars klättrar över 50-strecket, vilket indikerar tillväxt i ekonomin.

Det bekräftar Kinas vändning och talar för ett V-scenario för återhämtningen, kommenterar SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist på Twitter.

3 tim
Illustrationsbild.  Vincent Yu / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Blandat på Asiens börser – Kina lyfter på ny data

Ledande Asienbörser låg alla under nollstrecket på onsdagsmorgonen, med Tokyobörsen i bräschen för fallet:
• Nikkei: −4,5%
• Shanghai: −0,4%
• Shenzhen: +/-0,0%
• Hang Seng: −2,3%
• Kospi: −2,3%

De kinesiska indexen lyftes till en början av ett oväntat starkt inköpschefsindex för tillverkningsindustrin från Caixin/Markit, som visade ett värde på 50,1 – strax över gränsen för expansion. Analytikerna hade enligt Reuters väntat sig ett PMI på 45,5. Motsvarande siffra för februari, i spåren av coronakrisen, var 40,3.

Desto dystrare var utfallet i Bank of Japans industriindex för mars, som kom in på −8. Det var den lägsta nivån sedan mars 2013, enligt Reuters. Utfallet var däremot bättre än de −10 som analytikerna hade väntat sig.

I går stängde Wall Street sitt sämsta kvartal sedan finanskrisen i slutet av 2000-talet. Dow Jones la samtidigt sitt värsta Q1 någonsin till handlingarna.

5 tim
SPENCER PLATT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Wall Street föll – sämsta kvartalet sen finanskrisen

Tisdagshandeln var slagig på Wall Street när breda S&P 500 summerade sin sämsta kvartal sedan finanskrisen 2008. Vid stängning stod de ledande indexen som följer:
• S&P 500: –1,6 procent
• Nasdaq: –1,0 procent
• Dow Jones: –1,9 procent


Enligt CNBC var terminerna volatila och svängde från plus till minus inför öppningen. Starka kinesiska PMI-siffror och uppgifter om en fjärde amerikansk stimulansrunda vägdes mot en rejäl ökning av antalet coronasmittade i USA.

Indexen föll i öppningen men vände tillfälligt upp när nya siffror visade att de amerikanska hushållens konfidensindikator ”bara” sjönk till 120,0 i mars jämfört med 132,6 i februari. Det var klart bättre än analytikernas förväntningar.

Under den sista handelstimmen tilltog börsnedgångarna igen. Breda S&P 500:s facit för årets första tre månader blev ett tapp på 20 procent – det sämsta kvartalet sedan 2008.

Dow Jones backade i sin tur drygt 23 procent och hade sitt sämsta första kvartal någonsin, enligt CNBC.

Igår 13:35
Läs mer om Dagens börs
ALY SONG / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – globalt

Wuhan vaknar – ropar över barrikaderna för att handla

Även om smittan nästan helt har stannat av är stora delar av Wuhans centrala kvarter fortfarande avspärrade. Men i åtminstone ett av dem har invånare och butiksinnehavare nu börjat göra affärer över de två meter höga barrikaderna, skriver Reuters.

På utsidan har affärsinnehavarna satt upp listor över vilka varor som finns till försäljning. Kunderna ställer sig på stolar för att få en skymt av varorna på andra sidan och betalar sedan med appar i sina mobiltelefoner.

En 68-årig man säger att det är skönt att inte längre behöva handla mat på nätet.

– Varorna var inte färska. De såg inte bra ut, smakade inte bra.

4 min
Illustrationsbild. Ted S. Warren / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Svensk forskare skeptisk till ett vaccin i januari

Läkemedelsbolaget Johnson & Johnson har planer på att börja testa ett coronavirusvaccin på människor i september och ha det ute på marknaden i tidigt nästa år. Men den svenske forskaren Matti Sällberg är skeptisk till den prognosen, säger han till Aftonbladet.

Sällberg säger att planen låter ”väldigt snäv”.

– Jag tror inte på det. Om de börjar göra fas 1-studier i höst, kan de omöjligt ha ett vaccin klart i början av nästa år, utan snarare i slutet av det året.

43 min
António Guterres Salvatore Di Nolfi / TT NYHETSBYRÅN
undefined

FN-chefen: Svåraste krisen sedan andra världskriget

FN:s generalsekreterare António Guterres kallar coronapandemin för den svåraste globala krisen sedan andra världskriget, rapporterar AFP. Han säger att viruset utgör ett hot mot hela världen och att krisen kommer att leda till en recession som sannolikt saknar motstycke i modern tid.

Guterres varnar samtidigt för att pandemin kan leda till nya konflikter och förvärra redan pågående oroligheter.

– Vi rör oss sakta i rätt riktning, men vi måste öka takten och göra mycket mer om vi vill besegra viruset.

4 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning – globalt
Datorhall på Nationellt Superdatorcentrum, Linköping universitet. Thor Balkhed
Coronavirusets spridning – Sverige

Svenska forskare använder superdatorer i viruskampen

Svenska forskare vid Uppsala universitet tar hjälp av tre så kallade superdatorer för att räkna på hur olika åtgärder påverkar smittspridningen i samhället, skriver Computer Sweden.

Det rör sig om datorerna Tetralith på Nationellt superdatorcentrum i Linköping, Uppmax på Uppsala universitet och HPC2N på Umeå universitet.

Enligt tidningen hjälper datorerna till med att räkna på simuleringar av olika åtgärder, baserade på specifika data från Sverige.

6 min
Illustrationsbilder. TT
undefined

Folkhälsomyndigheten: Antalet fall växer ganska snabbt på flera håll i Sverige

Coronautvecklingen i Sverige har tidigare beskrivits som en ”flack kurva”, men läget har förändrats. Det säger Lisa Brouwers, analyschef på Folkhälsomyndigheten, till Sveriges Radios P1-morgon.

– Vi ser att kurvan har ökat. Ökningstakten har stigit, säger hon enligt SvD.

Brouwers säger att det rör sig om en ”ganska brant ökning” men tillägger att det är svårt att dra slutsatser om vad som ska ske längre fram utifrån nuvarande utveckling.

– I stora delar av Sverige är det fortfarande väldigt lugnt, väldigt flackt och bra. Men i andra delar växer det ganska snabbt nu, säger hon i radioprogrammet.

Enligt myndighetens senaste uppdatering på tisdagen har Sverige 4 435 bekräftade fall och 180 dödsfall.

3 tim
Diabetssticka. Illustrationsbild. Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Expert: Alla diabetiker tillhör inte riskgruppen

Oron har varit stor bland diabetiker sedan sjukdomen pekats ut som en riskfaktor när det gäller covid-19. Men beskeden har nu börjat klarna, och det mesta tyder på att alla diabetiker inte tillhör riskgruppen, skriver SVT Nyheter.

Statsepidemiolog Anders Tegnell säger att allt tyder på att en välskött diabetes inte innebär någon förhöjd risk. Han får medhåll av Mikael Rydén, professor och överläkare på Endokrinologiska kliniken på Karolinska.

– De vi tror i nuläget är en riskgrupp är de diabetiker som haft sin diabetes under lång tid och har många komplikationer, säger han till SVT.

1 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning – Sverige

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer