Mostphotos
Den svenska kronan

Efter kronraset – här blir semestern dyrast

Kronan är en av de valutor i världen som har gått allra sämst det senaste året. Det betyder att utlandssemestern till de flesta länderna blir dyrare i år än vanligt. Men det gäller inte alla länder – i vissa destinationer blir det till och med billigare, skriver Aftonbladet.

Extra dyrt för oss svenskar är det att semestra i USA, skriver Aftonbladet. Men även euron har blivit dyrare. Åker du till USA eller till Euroländerna kommer alltså bara vara två tredjedelar av förra årets kassa, skriver Sydsvenskan.

– Ur valutaperspektiv är rekommendationen att stanna hemma i sommar, säger Richard Falkenhäll, valutastrateg på SEB till Dagens Industri.

Efter Riksbankens räntebesked i april försvagades kronan ytterligare.

”Vi har en trend med en allt svagare krona som egentligen har pågått sedan 2013, och det är en trend som mycket väl kan fortsätta. Vi tror att kronan i alla fall det här året kommer att fortsatta försvagas”, säger Richard Falkenhäll på SEB till Di.

Men det finns faktiskt länder där det ändå destinationer där det ur svenskt perspektiv ändå har blivit billigare, skriver Aftonbladet. Bland annat Brasilien, Sydaftika, Island, Ukraina och Turkiet.

Toppnyheter

Kinas ambassadör i Sverige, Gui Congyou/Amanda Lind. TT
Fallet Gui Minhai

Kinas nya hot mot Sverige: Amanda Lind portas om hon deltar på prisceremoni

Om kulturminister Amanda Lind närvarar vid kvällens prisceremoni för Gui Minhai portas hon från Kina, säger Kinas ambassadör Gui Congyou till TT. Samma sak gäller för statsminister Stefan Löfven om han skulle närvara.

– Vi har samma hållning där och samma principer, säger ambassadören.

Tidigare i dag varnade Kina för konsekvenser om någon högt uppsatt svensk politiker deltog i prisceremonin för den fängslade förläggaren. Det handlar om Svenska Pens Tucholskypris, som varje år delas ut till en hotad eller landsflyktig författare.

Statsminister Stefan Löfven sa tidigare i dag att Sverige inte kommer att ge efter för Kinas hot och att Lind ska dela ut priset.

3 tim
Angela Gui. Arkivbild. Anders Ahlgren/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Angela Gui efter Kinas hot: Vi låter oss inte skrämmas

Sveriges regering och Svenska Pen-klubben bör markera mot Kinas hot. Det skriver Gui Minhais dotter Angela Gui på Twitter.

”Litar på att PEN och Amanda Lind ikväll markerar att kinesiska ambassadens hot är oacceptabla. Vi låter oss inte skrämmas till tystnad”, skriver hon.

Den fängslade förläggaren ska i kväll tilldelas Svenska Pens Tucholskypriset, ett pris som kulturminister Amanda Lind delar ut. Kinas ambassadör har varnat för konsekvenser om någon högt uppsatt politiker leder eller deltar i ceremonin.

4 tim
Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Kina-expert: Så försöker Kina försvaga den svenska demokratin

Det är många i Sverige som har missbedömt stormakten Kinas intentioner och trott att kommunistpartiet skulle utvecklas i liberal riktning. ”Nu är ju Xi Jinping helt öppen med att det här gäller inte”. Det säger Ola Wong, Kinakännare och redaktör för tidskriften Kvartal, i en intervju med fPlus. Han menar att det är dags för Sverige att bestämma sig för vad man vill få ut av utbytet med Kina när det gäller politik, näringsliv och forskning.

27 okt
Läs mer om Fallet Gui Minhai

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer