Per Larsson / TT / TT NYHETSBYRÅN
Den svenska gruvnäringen

Efter kommunens avslag – oro bland Kirunaföretagare

Arbetsutskottet i Kirunas kommunstyrelse avslår LKAB:s ansökan om planbesked för den nya gruvstadsparken. Kommunen anger som skäl att den vill säkerställa att LKAB ersätter de byggnader och samhällsfunktioner som måste avvecklas vid byggnation av den nya gruvstadsparken. LKAB hävdar att detta ansvar ligger på andra aktörer, framförallt Region Norrbotten och Trafikverket, skriver Företagarna.

Men kommunstyrelsens besked oroar lokala företagare.

− Våra medlemmar undrar vad som händer om samhällsomvandlingen stannar upp på grund av detta. Många har avtal skrivna som är direkt kopplade till att samhällsomvandlingen fortsätter. Andra är oroliga för att företagen måste dra ner på produktion vilket i värsta fall kan leda till varsel av anställda, säger Åsa Tano, ordförande för Företagarna i Kiruna, till organisationens hemsida.

Toppnyheter

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Brexitmotståndare i London jublar. Alberto Pezzali / TT NYHETSBYRÅN
Brexit - förhandlingarna

Hundratusentals jublade i London när beskedet kom

Ett vilt jubel utbröt bland demonstranter i London när Boris Johnson fick ännu en smocka i parlamentet under lördagen.

Uppemot en miljon människor har samlats på gatorna för att demonstrera för en ny folkomröstning om brexit, och beskedet om att Johnson måste be EU om mer tid väckte optimism.

– Det är en miniseger för oss som vill vara kvar i EU, säger demonstranten John Warman till Reuters.

5 tim
Talmannen John Bercow i parlamentet i dag. JESSICA TAYLOR / UK PARLIAMENT
undefined

Bakslag för Boris Johnson – tvingas att be EU om en brexitförlängning

Det brittiska parlamentet har röstat ja till ett tilläggsförslag som innebär att brexitprocessen försenas. Förslaget lades fram av den oberoende parlamentarikern Oliver Letwin och godkändes med siffrorna 322–306.

Detta innebär ett stort bakslag för premiärminister Boris Johnson som nu måste be EU att flytta fram brexitdatumet, som i nuläget är 31 oktober. Men Johnsons svar efter omröstningen var tydligt: Han kommer inte att förhandla med EU om en förlängning.

Godkännandet av tillägget innebär också att det inte blir någon skarp omröstning om Johnsons brexitavtal under lördagskvällen. Enligt Johnson planerar man att hålla den omröstningen under nästa vecka i stället.

Idag 13:54
ARIS OIKONOMOU / AFP
undefined

EU ber Johnson förklara sig ”så snart som möjligt”

EU-kommissionen ber Storbritannien klargöra vad som händer efter godkännandet av Oliver Letwins tilläggsförslag.

I praktiken innebär godkännandet av tilläggsförslaget att det inte blir någon skarp omröstning om brexitavtalet i parlamentet i kväll, och att Boris Johnson måste be EU om mer tid för Storbritanniens utträde. Något han i parlamentet sa att han inte tänker göra.

EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Junckers talesperson Mina Andreeva skriver på Twitter att man har noterat dagens utveckling.

”Det är upp till den brittiska regeringen att informera oss så snart som möjligt om vad nästa steg blir”, tillägger hon.

6 tim
Läs mer om Brexit - förhandlingarna