Per Larsson / TT / TT NYHETSBYRÅN
Den svenska gruvnäringen

Efter kommunens avslag – oro bland Kirunaföretagare

Arbetsutskottet i Kirunas kommunstyrelse avslår LKAB:s ansökan om planbesked för den nya gruvstadsparken. Kommunen anger som skäl att den vill säkerställa att LKAB ersätter de byggnader och samhällsfunktioner som måste avvecklas vid byggnation av den nya gruvstadsparken. LKAB hävdar att detta ansvar ligger på andra aktörer, framförallt Region Norrbotten och Trafikverket, skriver Företagarna.

Men kommunstyrelsens besked oroar lokala företagare.

− Våra medlemmar undrar vad som händer om samhällsomvandlingen stannar upp på grund av detta. Många har avtal skrivna som är direkt kopplade till att samhällsomvandlingen fortsätter. Andra är oroliga för att företagen måste dra ner på produktion vilket i värsta fall kan leda till varsel av anställda, säger Åsa Tano, ordförande för Företagarna i Kiruna, till organisationens hemsida.

Toppnyheter

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Kravallutrustad polis fick gripa in. Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
Polisvåldet i USA

Arrangören: ”Tar avstånd från det som hände efter”

Arrangörerna hade bara tillstånd för en demonstration för 50 personer till stöd för Black lives matter-rörelsen. Men runt 8 000 dök upp på Sergels torg i centrala Stockholm, enligt DN. När demonstrationen upplöstes spreds deltagarna över staden och vid Stockholms slott fick kravallpolis sättas in.

Arrangören Ibi Chune Jogestrand säger att hon själv gick hem när arrangemanget upplöstes.

– Jag tar helt avstånd från det som sedan hände och det en del personer valde att göra efteråt. När polisen bad oss att avsluta så gjorde vi det, säger hon till DN.

Smittskyddsexperten Björn Olsen är mycket kritisk till att demonstrationen över huvud taget arrangerades mitt under coronapandemin.

– Har de hål i huvudet? De förstår väl att 50 personer snabbt blir tusen? De måste ha förstått vad de sätter igång, säger han till Aftonbladet.

Igår 21:49
Barack Obama.
undefined

Obama: Ni betyder något – era liv betyder något

De senaste veckornas demonstrationer runt om USA efter George Floyds död har tydligt visat de strukturella problem med rasism som finns i landet. Det sa tidigare presidenten Barack Obama när han på onsdagskvällen för första gången kommenterade händelserna, i ett webbsänt framträdande.

– Veckorna har varit tragiska, men det har också gett oss en möjlighet att se de underliggande orättvisorna och göra något åt dem, sa Obama.

Han sa att det engagemang de unga visar är uppmuntrande och han påpekade att många rörelse, såsom medborgarrättsrörelse och den feministiska rörelsen drivits just av de ungas engagemang.

Han riktade sig också direkt till USA:s svarta befolkning.

– Ni betyder något, era liv betyder något och ni har makten att göra saker bättre, sa Obama.

Igår 21:36
Protester runt om i världen.  TT
undefined

Stökigt på många håll när världen protesterade

I städer över hela världen har människor i dag demonstrerat för att protestera mot rasism och polisvåld i kölvattnet efter amerikanen George Floyds död. Utanför den brittiska premiärministerns bostad i London drabbade demonstranter och polis samman i handgripligheter. Samtidigt visar bilder hur poliser ger sitt stöd till demonstranterna genom att gå ner på knä.

I Rotterdam i Nederländerna fick kravallpolis gripa in sedan en fredlig protest upplösts eftersom den bröt mot reglerna om social distansering under coronapandemin.

I den grekiska huvudstaden Aten kastade demonstranter brandbomber mot USA:s ambassad.

Igår 18:50
Läs mer om Polisvåldet i USA