Boris Johnson. Francois Mori / TT NYHETSBYRÅN
Utrikes

Efter kaosveckan – Boris Johnsons parti drar ifrån

Den brittiske premiärministern Boris Johnsons konservativa Toryparti har ökat försprånget till oppositionspartiet Labour, enligt en opinionsmätning som The Guardian rapporterar om. 35 procent av de tillfrågade säger att de skulle röstat på Tories medan 25 procent skulle ha röstat på Labour om det vore val.

Framför allt är det brexit-vänliga väljare som övergivit det nya Brexitpartiet till förmån för Tories.

Siffrorna kommer efter en kaotisk vecka i den brittiska politiken. Johnson har förlorat flera omröstningar i parlamentet och dessutom sin majoritet, sedan flera konservativa ledamöter antingen sparkats ut eller lämnat partiet.

Johnson har också försökt utlysa nyval, vilket har blockerats av Labour som kräver att den nya lag som hindrar landet att lämna EU utan avtal ska börja gälla innan landet går till nyval.

Mer om brexit

Toppnyheter

Arkivbild: Spaniens premiärminister Pedro Sanchez Ludovic Marin / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – globalt

Nytt område isoleras i Spanien: Får inte slappna av

För andra dagen i rad inför Spanien restriktioner i ett område på grund av virusutbrott. Den här gången är det 70 000 invånare vid staden La Mariña i Galicien som förbjuds att lämna området och att samlas fler än 10 personer samtidigt.

– I nuläget har vi 106 positiva fall, vilket är en ökning från gårdagens 21 fall, säger Jesús Vázquez vid de lokala hälsovårdsmyndigheterna enligt AFP. Enligt Vázquez är det nödvändigt att skärpa restriktionerna för att isolera invånarna från möjligheten till en exponentiell tillväxt av viruset.

– Vilket är vad som brukar hända när det blir samhällsspridning.

Spaniens premiärminister Pedro Sanchez uppmanade på söndagen sina landsmän att inte slappna av, samtidigt som han manade till lugn, rapporterar Reuters.

– Att vi upptäckt fallen tidigt visar att sjukvården är bättre förberedd än i mars

I går kom beskedet att omkring 200 000 människor i ett område i Katalonien skulle isoleras från omvärlden.

Igår 15:53
Hillary Clinton, arkivbild. BRENDAN SMIALOWSKI / AFP
undefined

Clinton: ”Hade gjort ett bättre jobb med viruset”

Om Hillary Clinton hade vunnit presidentvalet hade hennes administration hanterat coronakrisen bättre än den sittande presidenten Donald Trump. Det säger hon i en intervju med Hollywood Reporters podcast ”Awards Chatter”.

– Vi hade inte kunnat stoppa pandemin vid gränsen, så som Trump påstod sig ha gjort i början, men vi hade helt klart gjort ett bättre jobb med att rädda liv, gjort bättre modeller och agerat mer ansvarsfullt.

Enligt Clinton är det frustrerande att befinna sig på sidlinjen.

Igår 12:39
Läs mer om Coronavirusets spridning – globalt

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer