Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Företagsklimatet i Sverige

Efter förhalningar och lögner – nu stämmer hon kommunen

Markaffären hade skrivits på av kommunen. Men när företagaren omkom i en olycka ändrade kommunen attityd, trots att företaget ville fullfölja affären. Efter år av förhalning, nonchalant beteende och rena lögner har Margareta Jörnebro lyssnat på JO och stämt kommunen för hur de har hanterat ärendet.

Kurt Eriksson drev ett byggföretag i Nyköping i större delen av sitt liv. Företaget låg på en arrenderad tomt i ett industriområde i Brandholmen i södra delen av staden och i anslutning till havsviken och Kilaån. Frågan om att köpa loss den 3 000 kvadratmeter stora tomten hade varit uppe vid olika tillfällen sedan etableringen där 1980 och i maj 2015 lämnade kommunens fastighetsförsäljare ett muntligt besked via telefon att allt var klart för affär.

Trots det drog affären ut på tiden, Kurt Eriksson fick inga klara besked, otaliga påstötningar gav inget resultat, oklart varför. Det kom att dröja nästan ett år, till januari 2016 innan avtalet skrevs under av kommunen. Kurt Eriksson hade dock inget skriftligt besked från sin bank om att lånet för att finansiera köpet var klart och avvaktade därför med att själv skriva under köpeavtalet. Strax därefter omkom han i en olycka. Dagen efter var lånet i banken klart.

– Vi ville trots chocken genomföra köpet och fullfölja de planer som Kurt hade. Byggfirman var ju hans livsverk. Dödsbodelägarna gav mig och företagets styrelseordförande fullmakt och vi tog kontakt med kommunen, säger Margareta Jörnebo, änka efter Kurt Eriksson.

För gammal för att driva företaget vidare

Men nu hade kommunen ändrat inställning, någon försäljning var inte aktuell. Vid ett möte vägrade kommunens företrädare att låta styrelseordföranden att skriva under det köpeavtal som redan var undertecknat av kommunen själva. Som skäl angavs att erbjudandet var ställt till Kurt Eriksson personligen, trots att avtalet tydligt sa att det var Kurt Eriksson Bygg AB som var köpare. Margareta Jörnebo fick också höra att hon var för gammal och inte kapabel att driva företaget vidare.

Det var dock bara början på de förhalningar som Nyköpings kommun nu satte igång. Mitt under försöken att boka in ett nytt möte kom ett besked om att kommunen avbrutit försäljningen av markområdet. Som skäl angavs att avtalet inte var underskrivet av dödsboet.

– Nej, hur kunde det vara det, vi fick ju inte göra det när vi ville, vid det första mötet, utbrister Margareta Jörnebo.

Möttes av kompakt tystnad

De fortsatta försöken att få till stånd ett möte och komma vidare möttes med kompakt tystnad från kommunens sida. Begäran om att få se underlag och diarieförda anteckningar kring ärendet förhalades eller ”glömdes bort”. Plötsligt sades också arrendet av tomten upp på osann grund.

– Det anmälde vi till Arrendenämnden och då backade kommunen.

Efter ett års fruktlös kamp, såg Margareta Jörnebo ingen annan utväg än att ta upp sitt ärende på den allmänna frågestunden under ett av de ordinarie mötena i kommunfullmäktige. Det gav, trots försök att stoppa hennes framförande, en viss effekt: Kommundirektören medgav en tid senare att hanteringen brustit vad gäller serviceskyldighet. Den ansvariga fastighetssäljaren blev också omplacerad.

Det handlar om den lilla människans möjligheter att få rätt mot en kommun men framför allt att slutföra det som Kurt startade.
Rickard Kilström / Rickard Kilström

Men någon försäljning av den arrenderade marken var det fortfarande inte tal om. Istället skulle den användas för eventuellt framtida bostadsbyggande.

– Och de kommer de på då, efter alla år. Marken är dessutom klassad som område för småindustri och har flera olika restriktioner bland annat vad gäller höjd på fastigheter. I mina öron är det en klar efterhandskonstruktion.

Lyssnade på JO och stämde kommunen

Till slut, efter fortsatta förhalningar, tröttnade Margareta Jörnebo och JO-anmälde Nyköpings kommun. Svaret från Justitieombudsmannen var tydligt: De rekommenderade att hon stämde kommunen till tingsrätten för avtalsbrott. Avtalet var underskrivet av säljarna som sedan vägrat att låta köparna underteckna det och därmed fullfölja affären.

Där ligger ärendet nu. Senast den 31 augusti ska kommunen ha lämnat ett skriftligt svar till tingsrätten om hur de ser på saken.

– Mer än så vill jag inte säga eftersom det är en pågående rättssak, säger Urban Carlström, kommunstyrelsens ordförande till fPlus.

Margareta Jörnebo hoppas att förhandlingarna i tingsrätten, eller en möjlig förlikning innan dess, kan sätta punkt i det som sysselsatt henne och företaget i tre och ett halvt år.

– Det handlar om mycket, bland annat den lilla människans möjligheter att få rätt mot en kommun men framför allt att slutföra det som Kurt startade. Jag har blivit avvisad och kallad rättshaverist men det enda jag gjort är att hävda rätten att slutföra en uppgjord affär.

Toppnyheter

Daniel Andrews, avspärrat flerfamiljhus, protester mot nedstängningen i norra Melbourne. TT
Coronavirusets spridning – globalt

Melbourne stängs ned i sex veckor efter coronautbrott

Melbourne kommer att gå in i en sex veckor lång lockdown efter den senaste tidens kraftiga ökning av bekräftade fall av covid-19 i området. Det meddelar delstaten Victorias regeringschef Daniel Andrews på en presskonferens.

– Vi måste agera innan det är utom kontroll, säger han.

Beslutet gäller hela storstadsområdet, med närmare 5 miljoner människor. Det omfattande utbrottet av coronaviruset är framför allt koncentrerat till ett socialt utsatt område i norra Melbourne och minst nio flerfamiljshus är försatta i karantän.

1 tim
Illustrationsbild. Frank Augstein / TT NYHETSBYRÅN
undefined

18 000 fler britter kan dö i cancer efter pandemin

18 000 fler än vanligt kan dö i cancer i Storbritannien eftersom behandlingar stoppats under pandemin samt att människor inte sökt vård i samma utsträckning som tidigare. Det rapporterar BBC:s undersökande program Panorama med hänvisning till siffror från landets institut för hälsodata, HDR.

Programmet har pratat med en kvinna sjuk i tjocktarmscancer. Hon var arg över att sjukvården stoppat hennes livsuppehållande cytostatikabehandling.

– Jag är livrädd, jag vill inte dö, säger hon i programmet.

Kvinnan dog i juni i år, innan programmet hann sändas. Chefen för cancervård i NHS, den offentliga sjukvården, menar dock att det varit nödvändigt att pausa vissa behandlingar på grund av smittorisken.

2 tim
Bostadsminister Megan Woods. TT
undefined

Nyzeeländska medborgare hindras från att resa hem

Nyzeeländska flygbolaget Air New Zealand begränsar tillfälligt antalet nya bokningar de kommande tre veckorna – eftersom det är fullt i karantänsfaciliteterna, rapporterar Reuters.

Beskedet från regeringen innebär att tusentals nyzeeländska medborgare utomlands kommer få vänta med att resa hem. Så snart myndigheterna kan garantera tillgång till karantänsmöjligheter kommer bokningssystemet att öppna igen, meddelar bostadsminister Megan Woods.

Medborgare som reser in från utlandet måste sitta i 14 dagars obligatorisk karantän.

2 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning – globalt
Arkivbild: Liu Xiaoming NIKLAS HALLE'N / AFP
undefined

Peking varnar London: Vår ensak – lägg er inte i

Kina varnar Storbritannien för att ingripa i Hongkong i svallvågorna efter den nya säkerhetslag som införts i staden. Kritiker menar att lagen undergräver den relativa frihet som Hongkong haft sedan återföreningen med Kina, rapporterar BBC.

Kinas Londonambassadör säger att Storbritanniens erbjudande om att Hongkongbor ska kunna få brittiska pass är att grovt lägga sig i Kinas interna angelägenheter, och ett brott mot normerna inom internationella relationer.

– Den brittiska regeringen fortsätter att komma med oansvariga uttalanden om Hongkongs angelägenheter, säger han, i en kommentar som enligt Reuters är den strängaste hittills sedan lagen infördes.

Igår 14:14
Fotografer utanför domstolen/Tong Ying-kit TT
undefined

23-åring först att åtalas enligt nya säkerhetslagen

23-årige Tong Ying-kit är den första personen att åtalas enligt den nya kritiserade säkerhetslagen i Hongkong, rapporterar flera medier.

Han greps efter att ha kört en motorcykel mot polisen under en demonstration i onsdags. Han höll upp en flagga med orden ”Befria Hongkong”, ett budskap som enligt Hongkongs regering betraktas som separatism och han åtalas bland annat för terrorism.

Tong Ying-kit anlände till rätten under måndagen i rullstol, enligt Reuters. Rätten nekade honom att släppas mot borgen.

Igår 10:41
Läs mer om Hongkongprotesterna
Mike Pompeo/Illustrationsbild TT/AP
Trumps Amerika

USA kan bannlysa Tiktok: ”Något som vi tittar på”

Kinesiska sociala medier-plattformar som Tiktok kan komma att förbjudas i USA. Det säger landets utrikesminister Mike Pompeo i en intervju med Fox News, enligt flera medier.

– Jag vill inte föregå presidenten (Donald Trump), men det är något som vi tittar på.

Pompeos utspel kommer samtidigt som spänningarna mellan USA och Kina intensifieras på flera områden.

Tiktok har fortsatt öka i rekordfart sedan årsskiftet. Mellan januari och mars laddades appen ner totalt 315 miljoner gånger.

2 tim
Arkivbild: Bubba Wallace, mitten, inför tävlingar i slutet av juni Matt Slocum / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Trump kritiserar Nascars flaggförbud – kräver ursäkt

USA:s president Donald Trump går till attack mot den svarte Nascarföraren Bubba Wallace och frågar sig varför han inte bett om ursäkt till de övriga förarna efter händelsen i slutet av juni när Wallace slog larm om att en snara hängde i hans garage. Trump kallar det hela för en ”bluff” i ett inlägg på Twitter.

Han fortsätter med att skriva att den händelsen, tillsammans med beslutet att förbjuda sydstatsflaggan har lett till att tittarsiffrorna dykt till bottennivåer.

New York Times tolkar Trumps utspel om sporten, vars åskådare till största delen är vita, som ett försök av presidenten att engagera sin kulturellt konservativa väljarbas.

En utredning om snaran i garaget visade att den funnits i garaget sedan i höstas, och att den kan ha använts för att öppna och stänga garagedörren.

Igår 18:33
Läs mer om Trumps Amerika
Isabella Lövin och Per Bolund. Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
Migrationspolitiken i Sverige

MP:s kritik: S borde gjort allt för att komma överens

Miljöpartiet är glada över att migrationsförhandlingarna mellan Socialdemokraterna och Moderaterna strandat. Det säger MP-språkrören Isabella Lövin och Per Bolund till SvD respektive DN. Men de är fortfarande besvikna på hur S har agerat de senaste veckorna.

– Sitter man i regering ska man göra allt man kan för att komma överens och hitta en gemensam regeringslinje, säger Per Bolund till DN.

Bolund säger att han vill att januaripartierna ska komma överens och han kommenterar inte huruvida han tror att det var Miljöpartiets hot om regeringskris som gjorde att förhandlingarna bröt samman.

Igår 19:16
Statsminister Stefan Löfven (S) och Isabella Lövin (MP). ALI LORESTANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Analys: Bilden att S böjde för MP kan bli politisk risk

Varken Socialdemokraterna eller Moderaterna var beredda till de kompromisser som krävs för en bred migrationspolitisk uppgörelse – i stället anklagar de nu varandra för att bära huvudansvaret för sammanbrottet, skriver SVT:s politiska kommentator Mats Knutson i en analys.

Enligt Knutson ser Miljöpartiet de strandade förhandlingarna som en stor politisk framgång och han menar att det kan vara en politisk risk för S som velat undvika en regeringskris:

”Blir den bestående bilden att partiet böjde sig för Miljöpartiet kan det skada partiet i breda väljargrupper.”

Det är just att många väljare vill ha en hårdare politik än vad partierna vill som gör migrationsfrågan så oerhört komplicerad, säger Aftonbladets politiska kommentator Lena Mellin.

– Den är precis som den gamla kärnkraftsfrågan som dominerade och var en mara i svensk politik under årtionden, säger hon.

Igår 18:04
Kommunstyrelsens ordförande i Eskilstuna, Jimmy Jansson. Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Sju S-toppar splittrade om en ny migrationspolitik

Frågan om hur stort asylmottagande Sverige ska ha splittrar Socialdemokraterna, rapporterar DN som har frågat sju S-toppar var de tycker att partiet bör ligga i migrationsfrågan.

– Ett bra riktmärke är att närma sig övriga nordiska länder, säger Eskilstunas kommunalråd Jimmy Jansson.

Riksdagsledamoten Magnus Manhammar vill hellre se en vänsterorienterad politik och säger till tidningen att ”de som behöver skydd ska ha skydd”.

Flera vill se att samtalen fortsätter och gärna inom januaripartierna.

Igår 19:15
Läs mer om Migrationspolitiken i Sverige

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Arkivbild: Elisabeth Borne tillsammans med Emmanuel Macron Julien de Rosa / TT NYHETSBYRÅN
Macrons Frankrike

Tre superdepartement ska leda fransk återhämtning

Frankrikes president Emmanuel Macron ger mer muskler till finans-, social- och miljödepartementen för att svara på de ekonomiska effekterna av coronaviruset. Det rapporterar Reuters.

Elisabeth Borne kommer att ta ansvar för arbets- och socialdepartementet, och därmed få hantera den stigande arbetslösheten i landet. Hon kommer också få ansvar för pensionsreformer.

För miljöminister Barbara Pompili är ett uttalat mål att den ekonomiska återhämtningen ska vara grön, och att företag som Air France och Renault ska utvecklas i mer hållbar riktning. Hon får också ansvar för bostäder, vilket enligt president Macron kommer att innehålla en stor plan på att förbättra isoleringen i franska hem.

Men oppositionen är inte imponerad, rapporterar Reuters. Vänsterpolitikern Alexis Corbiere säger till BFM TV att Macron stakat ut en väg som inte alls kommer ge den nystart han lovat.

– Det är en omgång av leken hela havet stormar.

Igår 19:52
Den nye premiärministern Jean Castex applåderas av sin föregångare Edouard Philippe Thomas Samson / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Flera nya namn i Macrons breddade regering

Gérald Darmanin tar över den tunga posten som inrikesminister i den nya franska regeringen, rapporterar TT. Han efterträder Christophe Castaner. Inrikesministern innebär bland annat ansvar för det franska polisväsendet, som just nu dras med anklagelser om rasism och övervåld. Darmanin, som har algeriska och maltesiska rötter, kommer också att få försöka ta tag i integrationen och utanförskapet i det franska samhället.

Bland andra nya ansikten märks bland annat den nya miljöministern Barbara Pompili, samtidigt som finansminister Bruno Le Maire och utrikesminister Jean-Yves Le Drian sitter kvar.

Nyhetsbyrån konstaterar att det är tydligt att president Emmanuel Macron vill suga upp företrädare från andra politiska riktningar till sin rörelse.

Igår 19:38
Läs mer om Macrons Frankrike