Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Företagsklimatet i Sverige

Efter förhalningar och lögner – nu stämmer hon kommunen

Markaffären hade skrivits på av kommunen. Men när företagaren omkom i en olycka ändrade kommunen attityd, trots att företaget ville fullfölja affären. Efter år av förhalning, nonchalant beteende och rena lögner har Margareta Jörnebro lyssnat på JO och stämt kommunen för hur de har hanterat ärendet.

Kurt Eriksson drev ett byggföretag i Nyköping i större delen av sitt liv. Företaget låg på en arrenderad tomt i ett industriområde i Brandholmen i södra delen av staden och i anslutning till havsviken och Kilaån. Frågan om att köpa loss den 3 000 kvadratmeter stora tomten hade varit uppe vid olika tillfällen sedan etableringen där 1980 och i maj 2015 lämnade kommunens fastighetsförsäljare ett muntligt besked via telefon att allt var klart för affär.

Trots det drog affären ut på tiden, Kurt Eriksson fick inga klara besked, otaliga påstötningar gav inget resultat, oklart varför. Det kom att dröja nästan ett år, till januari 2016 innan avtalet skrevs under av kommunen. Kurt Eriksson hade dock inget skriftligt besked från sin bank om att lånet för att finansiera köpet var klart och avvaktade därför med att själv skriva under köpeavtalet. Strax därefter omkom han i en olycka. Dagen efter var lånet i banken klart.

– Vi ville trots chocken genomföra köpet och fullfölja de planer som Kurt hade. Byggfirman var ju hans livsverk. Dödsbodelägarna gav mig och företagets styrelseordförande fullmakt och vi tog kontakt med kommunen, säger Margareta Jörnebo, änka efter Kurt Eriksson.

För gammal för att driva företaget vidare

Men nu hade kommunen ändrat inställning, någon försäljning var inte aktuell. Vid ett möte vägrade kommunens företrädare att låta styrelseordföranden att skriva under det köpeavtal som redan var undertecknat av kommunen själva. Som skäl angavs att erbjudandet var ställt till Kurt Eriksson personligen, trots att avtalet tydligt sa att det var Kurt Eriksson Bygg AB som var köpare. Margareta Jörnebo fick också höra att hon var för gammal och inte kapabel att driva företaget vidare.

Det var dock bara början på de förhalningar som Nyköpings kommun nu satte igång. Mitt under försöken att boka in ett nytt möte kom ett besked om att kommunen avbrutit försäljningen av markområdet. Som skäl angavs att avtalet inte var underskrivet av dödsboet.

– Nej, hur kunde det vara det, vi fick ju inte göra det när vi ville, vid det första mötet, utbrister Margareta Jörnebo.

Möttes av kompakt tystnad

De fortsatta försöken att få till stånd ett möte och komma vidare möttes med kompakt tystnad från kommunens sida. Begäran om att få se underlag och diarieförda anteckningar kring ärendet förhalades eller ”glömdes bort”. Plötsligt sades också arrendet av tomten upp på osann grund.

– Det anmälde vi till Arrendenämnden och då backade kommunen.

Efter ett års fruktlös kamp, såg Margareta Jörnebo ingen annan utväg än att ta upp sitt ärende på den allmänna frågestunden under ett av de ordinarie mötena i kommunfullmäktige. Det gav, trots försök att stoppa hennes framförande, en viss effekt: Kommundirektören medgav en tid senare att hanteringen brustit vad gäller serviceskyldighet. Den ansvariga fastighetssäljaren blev också omplacerad.

Det handlar om den lilla människans möjligheter att få rätt mot en kommun men framför allt att slutföra det som Kurt startade.
Rickard Kilström / Rickard Kilström

Men någon försäljning av den arrenderade marken var det fortfarande inte tal om. Istället skulle den användas för eventuellt framtida bostadsbyggande.

– Och de kommer de på då, efter alla år. Marken är dessutom klassad som område för småindustri och har flera olika restriktioner bland annat vad gäller höjd på fastigheter. I mina öron är det en klar efterhandskonstruktion.

Lyssnade på JO och stämde kommunen

Till slut, efter fortsatta förhalningar, tröttnade Margareta Jörnebo och JO-anmälde Nyköpings kommun. Svaret från Justitieombudsmannen var tydligt: De rekommenderade att hon stämde kommunen till tingsrätten för avtalsbrott. Avtalet var underskrivet av säljarna som sedan vägrat att låta köparna underteckna det och därmed fullfölja affären.

Där ligger ärendet nu. Senast den 31 augusti ska kommunen ha lämnat ett skriftligt svar till tingsrätten om hur de ser på saken.

– Mer än så vill jag inte säga eftersom det är en pågående rättssak, säger Urban Carlström, kommunstyrelsens ordförande till fPlus.

Margareta Jörnebo hoppas att förhandlingarna i tingsrätten, eller en möjlig förlikning innan dess, kan sätta punkt i det som sysselsatt henne och företaget i tre och ett halvt år.

– Det handlar om mycket, bland annat den lilla människans möjligheter att få rätt mot en kommun men framför allt att slutföra det som Kurt startade. Jag har blivit avvisad och kallad rättshaverist men det enda jag gjort är att hävda rätten att slutföra en uppgjord affär.

Toppnyheter

Bofors visar kanoner. Arkivbild. OLA TORKELSSON / TT NYHETSBYRÅN
Svenska vapenexporten

”Krigsmaterielexporten skyddar Sverige från hot”

Trots att Sverige sedan kalla kriget gjort sig av med neutralitetsdoktrinen och värnpliktsförsvaret, finns det fortfarande goda grunder att bevara vår försvarsindustri – och därmed också exporten av krigsmateriel. Det skriver Zebulon Carlander, försvars- och säkerhetspolitisk sekreterare hos Fria moderata studentförbundet, på SvD Debatt.

Sveriges försvarspolitiska samarbete med andra stater, som dels bygger på krigsmaterielexport, är viktigt för att värna vår suveränitet – speciellt med tanke på landets geografiska närhet till Ryssland, menar Carlander. ”Att göra som Grön Ungdom vill och införa ett totalförbud mot all krigsmaterielexport vore att skjuta sig själv i foten”, skriver han.

Vidare menar Carlander att exporten även stärker den globala säkerheten. Genom att exportera vapensystem till andra länder kan de förhindra aggressioner från andra stater och värna sin rätt i enlighet med FN-stadgan till självförsvar. ”Det är något vi borde fortsätta med”, skriver han.

Igår 21:20
Satellitbild från TV4:s granskning. TV4
undefined

Jemenkopplingar i svensk vapenindustri ska granskas

Efter TV4:s avslöjande om att svenskt krigsmateriel kan kopplas till kriget i Jemen kommer nu Inspektionen för strategiska produkter, som är tillståndsmyndighet för krigsmateriel, att granska uppgifterna.

– Krigsbrott, förbrytelser mot internationell humanitär rätt, är alltid något som ska beaktas i vår tillståndsprövning. Har det ägt rum är det naturligtvis en betydande faktor i tillståndsprövningen, säger Carl Johan Wieslander, tillförordnad generaldirektör för myndigheten, till TV4.

TV4:s granskning, som gjorts tillsammans med organisationerna Bellingcat och Lighthouse report, visar bland annat att ett patrullfartyg med en kanon från Bofors och missiler från Swede Ship synts på satellitbilder över strategiskt viktiga hamnen Assab i Eritrea.

– Vi ser naturligtvis allvarligt på såna här uppgifter, tar det på stort allvar och kommer att höra med våra källor för att få en klar bild av detta, säger Wieslander till TV4.

14 aug
Bild som uppges visa ett fartyg med en kanon från Bofors. TV4
undefined

Tyska kritiken: ”Förvånar att Sverige inte stoppar”

Tyska journalisten Hans Martin Tillack, som bevakar försvars- och vapenfrågor på tidningen Stern, är förvånad över uppgifterna att svenskt krigsmateriel från Bofors och Swede Ship kan kopplas till kriget i Jemen, rapporterar TV4 Nyheterna.

– Sverige är ju ett av de länder som alltid varit kritiska mot Saudiarabien. Er utrikesminister har ju ofta konflikter med Saudiarabien. Därför är det överraskande, säger han till kanalen.

Tyskland införde vapenembargo mot Saudiarabien i oktober förra året, efter mordet på journalisten Jamal Khashoggi.

Inspektionen för strategiska produkter som är tillståndsmyndighet för krigsmateriel har tidigare sagt att de ska granska uppgifterna i TV4:s avslöjande.

17 aug
Läs mer om Svenska vapenexporten
Illustrationsbild. Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Den organiserade brottsligheten

Stor minskning av brott efter ”Operation dimma”

För att komma åt bank-id-bedragare inledde polisen för ett år sedan en särskild nationell insats: ”Operation dimma”, rapporterar SVT Nyheter. Polisregioner, banker och bank-id samarbetade – och efter att bedrägerierna nådde sin kulmen förra sommaren har man fått ner antalet sådana med 90 procent.

– Då blev människor av med 40 miljoner kronor i månaden, som vi har fått ner till 4 miljoner kronor, säger kriminalkommissarie Jan Olsson.

Igår 19:48
Illustrationsbild. Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

En handfull gäng bakom alla bank-id-bedrägerier

Runt 6–7 kriminella nätverk har stått bakom de över 6 000 bedrägerier med bank-id som polisanmälts de senaste två åren, rapporterar SVT Nyheter. Enligt polisen har nätverken opererat över hela landet och riktat in sig på främst äldre personer som man kontaktat och uppgivit att man ringer från banken.

När man lyckats få offren att logga in på internetbanken via bank-id eller bankdosa, har man sedan kunnat länsa deras konton.

– Många av de är yrkeskriminella och har tidigare varit inblandade i grov brottslighet, säger kriminalkommissarie Jan Olsson.

Igår 19:32
Illustrationsbild. JESSICA GOW / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Polisrapport: Myndigheter nyttjas för penningtvätt

Svenska myndigheter används av kriminella för att tvätta pengar, visar en rapport från polisen som DN tagit del av.

Särskilt utsatt är Kronofogden då myndigheten kan tvingas ta emot stora summor i kontakter utan att man behöver ställa några frågor.

– De kommer till receptionen med papperskassar fulla med sedlar, säger kronokommissarie Johannes Paulson, till tidningen.

Pengarna tvättas genom att brottslingarna deponerar pengarna på myndigheternas konto och tar sedan ut dem vitt.

Igår 15:07
Läs mer om Den organiserade brottsligheten
Branden på Gran Canaria. Andres Gutierrez / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Sommarbränderna

Kanarieöarnas president: ”Det är en miljötragedi”

Skogsbranden som härjar på Gran Canaria – och tvingat omkring 9 000 personer att evakuera – är en av de största i landets historia, enligt Spaniens jordbruksminister Luis Planas.

– Det här är en miljötragedi, säger Kanarieöarnas president Angel Victor Torres enligt AFP.

Omkring 1 000 brandmän kämpar mot lågorna som får kraft av de höga temperaturerna, den starka vinden och låga luftfuktigheten i området.

Igår 20:21
Boende tittar på lågorna från skogsbranden.  DESIREE MARTIN / AFP
undefined

Svenska turister varnas efter svåra skogsbranden

Skogsbranden som härjar över tusentals hektar på Gran Canaria har tvingat omkring 8 000 personer att evakuera, skriver El Mundo. Men branden har än så länge liten påverkan på turisterna, uppger flera resebolag för nyhetsbyrån TT.

Researrangören TUI har dock valt att skicka sms till sina resenärer med en avrådan om att köra upp i bergen, där vägarna är avstängda till följd av branden. Resebolaget Ving har också stoppat vissa utflykter.

Svenska Eva Jansson Wendefors har ett hus på den södra delen av ön.

– Elden rör sig så i natt när jag vaknade kände jag att det luktade eld och det är flera mil bort, säger hon till Expressen.

Branden förvärras av det varma vädret och det befaras ta flera dagar innan den är under kontroll.

Igår 09:02
Bild från byn Moya.  BORJA SUAREZ / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Branden sprider sig – kan ta dagar att få stopp på

Den stora skogsbranden på Gran Canaria sprider sig och nu varnar myndigheter för att det kan ta flera dagar innan elden är helt under kontroll, rapporterar AFP. Under måndagen väntas temperaturen i området stiga ytterligare, vilket förvärrar situationen.

Branden ska enligt regionpresidenten Ángel Víctor Torres vara ”extremt våldsam” och ”instabil”. Ett område på runt 3 400 hektar ska ha eldhärjats, enligt Reuters, och 5 000 personer har evakuerats.

Igår 04:27
Läs mer om Sommarbränderna

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer