Annie Lööf.  Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Avgångskraven på Strandhäll

Efter EU-valet: C samlas för beslut om Strandhäll

Nu när EU-valrörelsen är slut kommer Centerpartiets riksdagsgrupp träffas för att avgöra hur de ska ställa sig till den kommande misstroendeomröstningen om S-ministern Annika Strandhäll, säger C-ledaren Annie Lööf till Expressen TV.

– Vi ser inte misstroendeförklaringen som ett verktyg i valrörelsen som vissa partier tycks tro, utan vi tar allvarligt på den och därför kommer vi hantera den i särskild ordning.

Omröstningen om Strandhäll är planerad att ske i riksdagen under tisdagen och Lööf säger att C-beskedet kommer att kommuniceras innan dess.

Misstroendet väcktes av Moderaterna och hittills har KD, SD och L sagt att de kommer att rösta för att fälla Strandhäll.

Läs mer

Toppnyheter

Lars Løkke Rasmussen och Mette Frederiksen TT
Danska regeringsombildningen

Rasmussen kritiserar uppgörelsen: ”Önskelista”

Danmarks avgående statsminister Lars Løkke Rasmussen, högerpartiet Venstre, kritiserar den nya regeringsöverenskommelsen som slöts natten till onsdag, rapporterar danska DR.

Han menar att överenskommelsen bygger på en ofinansierad önskelista som kan bli dyr för danskarna.

– Glömde de diskutera finansieringen? twittrade han.

Han kallade också överenskommelsen för en ”röd-grön önskelista” och sa att den var ”ofinansierad och förlegad”.

Natten till onsdag avslutades regeringsförhandlingarna och Mette Frederiksen och hennes Socialdemokrater nådde en uppgörelse med stöd av Socialistiskt Folkeparti, Enhedslisten och radikale Venstre.

Frederiksen säger i stället att förslaget är ”progressivt, rättvist och grönt”.

25 min
Mette Frederiksen. Philip Davali / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Frederiksen leder ny dansk regering: ”Nu är vi i mål!”

De danska regeringsförhandlingarna har nått resultat efter 20 dagar, rapporterar DR. Det blir en socialdemokratisk minoritetsregering med stöd av Socialistisk folkeparti, Enhetslistan och Radikale venstre.

Socialdemokraternas ledare Mette Frederiksen blir ny statsminister.

– Vi kunde inte veta om vi skulle lyckas när vi inledde förhandlingarna. Det är fyra partier med mycket olika bakgrund och politisk hållning. Men nu är vi i mål! sa Frederiksen direkt efter det att förhandlingarna avslutades vid midnatt.

Hon säger också att hon under onsdagen kommer att gå till drottningen och meddela att hon har underlag för att bilda en ny regering.

Igår 22:03
Morten Østergaard, ledare för Radikale venstre Mads Claus Rasmussen / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Planerna på ”utvisnings-ö” slopas av nya regeringen

Den nya danska regeringen slopar planerna på att bygga ett förvar för brottslingar som utvisas ur Danmark på ön Lindholm, ett förslag som väckte uppmärksamhet inför valet. Det meddelar Morten Østergaard, ledare för ett av den nya regeringens stödpartier Radikale venstre.

– Vi släpper idén om Lindholm, sa Østergaard på en presskonferens direkt efter det att regeringsförhandlingarna avslutades..

Han säger också att Danmark under den nya regeringen åter kommer att ta emot flyktingar i enlighet med FN:s kvotflyktingprogram, rapporterar DR.

Igår 22:45
Läs mer om Danska regeringsombildningen
Eugene Hoshiko / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Dagens börs

Vikande index i Asien – Powell gjorde ingen klokare

De asiatiska börserna handlas mestadels ner på onsdagen efter gårdagens uttalande i USA av centralbankschef Jerome Powell som enligt CNBC dämpade förväntningarna om en räntesänkning.

Vid 05.25 svensk tid står ledande index som följer:
• Nikkei: −0,6%
• Shanghai: −0,4%
• Shenzhen: +0,1%
• Hongkong: +0,0%
• Kospi: +0,2%
Feds ordförande Jerome Powell sa på tisdagen att centralbanken kommer ha en vänta och se-inställning i fråga om eventuella räntesänkningar för att matcha en eventuellt vikande ekonomisk konjunktur.

Marknaden är knappast klokare efter Fed-chefens uttalande i går, säger en analytiker enligt CNBC. TT skriver att marknadens hållning är fortsatt avvaktande inför helgens G20-möte.

1 tim
Arkivbild: Powell. Kevin Lamarque / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Wall Street föll djupare efter Fed nya räntesignaler

New York-börserna backade på tisdagen efter svaga makrodata och besvikelse över Fed-topparnas signaler. Vid stängning var indexen klart ner:

• S&P 500: −0,95%
• Nasdaq: −1,5%
• Dow Jones: –0,7%

Makrodata visat att konsumenternas förtroende rasat i juni till den lägsta nivån på två år, skriver CNBC. Fallet blev djupare efter att S:t Louis Fed-chef James Bullard indikerat att en halv procentenhets sänkning av styrräntan vore i överkant. Och raset tilltog ytterligare efter att Fed-chefen Jerome Powell i ett tal under kvällen skapat osäkerhet kring om centralbanken kommer att ge marknaden den redan inprisade räntesänkningen vid nästa månads räntemöte.
Powell sa att Fed står oberoende av ”kortsiktiga politiska intressen”. Donald Trump har flera gånger uttryckt en önskan om att Powell ska sänka räntan, noterar CNBC.

Samtidigt hotade president Donald Trump på tisdagen återigen Iran med ”utplåning” i ett inlägg på Twitter.

Läkemedelskoncernen Abbvie offentliggjorde under dagen planer på att köpa botoxtillverkaren Allergan för 63 miljarder dollar. Abbvie rasade 16,3 procent medan Allergan rusade 25,4 procent.

Fedex backade 3,1 procent efter att transportföretaget på måndagen stämt USA:s handelsdepartement i kölvattnet av Huawei-härvan. Efter stängning väntades även bolaget lämna delårsrapport.

Igår 13:58
Läs mer om Dagens börs
Arkivbild.  Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Kampen mot terrorn

Imamernas advokater: ”Är ingen rättssäker process”

Sex män med starka kopplingar till svenska muslimska samfund pekas av Säpo ut som hot mot rikets säkerhet och har placerats i förvar. Fyra av de sex männens advokater är starkt kritiska till hur processen gått till och menar att den inte är rättssäker, skriver TT.

Problemet är enligt advokaterna att klienterna ställs inför vissa påståenden utan att få ta del av bevisning – vilket gör det svårt att bemöta anklagelserna.

– Det finns en bevisning som Säpo inte visar oss. Vi har sett en generell sammanställning där anklagelserna är väldigt allmänt hållna och väldigt luddiga, säger Joakim Johansson som företräder en imam från Västerås.

Igår 20:50
Dennis Töllborg. Bild från 2005. Anders Wejrot / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Rättsexpert: ”Avviker från minimikrav på en rättsstat”

Dennis Töllborg, professor i rättsvetenskap vid Göteborgs universitet, är mycket kritisk till Säpos hantering av fallen med de sex män med starka kopplingar till svenska muslimska samfund som satts i förvar, skriver TT.

– Det avviker från minimikraven på en rättsstat. Att du och jag inte får reda på det här – fair enough, det kan finnas anledningar att hålla det hemligt. Men ingen får dömas ohörd och då måste man få ta del av det material som ligger till grund för ett myndighetsbeslut, säger han.

Fyra av de sex männens advokater kritiserar processen för att inte vara rättssäker och menar att de inte fått ta del av bevis som finns mot deras klienter.

Men Säkerhetspolisens pressekreterare Gabriel Wenstedt håller inte med om kritiken. Han menar att Migrationsverket såväl som regeringen och Migrationsdomstolen har tillgång till de uppgifter som ligger till grund för en ansökan om utvisning.

– I vissa fall kan det finnas uppgifter där sekretessen är såpass omfattande att de måste hållas hemliga även för personen själv, säger han och tillägger att det handlar om uppgifter som kan röja källor eller avslöja hur Säpo arbetar.

Igår 20:52
Läs mer om Kampen mot terrorn
Illustrationsbild/Kerstin Heinemann 2004 och Linnéa Darell 2002. TT
Liberalernas framtid

L-politikerna lämnar efter avhoppet: Allvarlig delning

Partiveteranen och den tidigare riksdagsledamoten Linnéa Darell, 73, lämnar L:s partistyrelse efter Erik Ullenhags besked att han drar sig ur partiledarkampen, skriver TT.

Hon har tidigare tagit tydlig ställning för Ullenhags socialliberala linje. Darell hade inga planer på att kandidera till omval vid landsmötet, men väljer att kliva av nu eftersom hon anser att det finns andra som kan ”lirka ihop viljor” bättre.

73-åringen kan inte minnas att splittringen varit större än vad den är nu.

– Nej, inte sedan jag blev aktiv i partiet, sedan jag gick med som medlem 1983 och fick mina första uppdrag, säger hon till TT och fortsätter:

– Det som har funnits, vilket jag också sett på nära håll i vinter och nu än mer, är en väldigt allvarlig delning i politiska åsikter.

Även den tidigare riksdagsledamoten Kerstin Heinemann och Anna Maria Hellström Narti, liberal från Stockholm, lämnar partiet, skriver Aftonbladet.

Igår 17:37
Nyamko Sabuni. Naina Helén Jåma/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Mätning: Sabuni har var femte väljares förtroende

Drygt var femte väljare, 22 procent, har ganska eller mycket högt förtroende för Liberalernas partiledarkandidat Nyamko Sabuni, visar en ny opinionsmätning av Novus på uppdrag av SVT.

Samtidigt uppger tio procent att de har ganska eller mycket högt förtroende för Erik Ullenhag.

– Jämför vi med Jan Björklund låg hans förtroende på 15 procent i den senaste mätningen, säger Novus vd Torbjörn Sjöström till SVT.

Igår 16:23
Annie Lööf/Ulf Kristersson/Nyamko Sabuni. TT
undefined

Lööf: Jag ser fram emot konstruktivt samarbete

C-ledaren Annie Lööf gratulerar Liberalernas partiledarkandidat Nyamko Sabuni efter att hennes sista motståndare, Erik Ullenhag, meddelat att han drar sig ur.

”Ser fram emot ett konstruktivt samarbete för liberala värderingar och frihetliga reformer som Sverige behöver!” twittrar hon.

M-ledaren Ulf Kristersson säger till Expressen att han inte vill lägga sig i andra partiers partiledarval.

– Nu konstaterar jag att det är Nyamko Sabuni kvar och jag tror att det kan bli väldigt bra, säger han.

Europaparlamentarikern Marita Ulvskog (S) skriver på Twitter att Ullenhag var för snäll när han formulerade sina politiska ambitioner. ”Snällhet vinner inga segrar i dagens politiska klimat.”

Igår 15:11
Läs mer om Liberalernas framtid

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Saki Kumagai gråter efter matchen- LUCY NICHOLSON / BILDBYRÅN
Fotbolls-VM damer 2019

”Det är tragiskt – vi kan inte spela som pingviner”

Japan var förkrossade efter VM-uttåget mot Nederländerna. Trots stor dominans i andra halvlek blev det förlust, sedan Nederländerna fått straff med en minut kvar.

Straffsituationen blev omdiskuterad. Viviande Miedemas skott tog klart på Saki Kumagais hand. Bilderna visade dock att Kumagai försökte dra bort handen men att hon på grund av det korta avståndet inte hann. Enligt de nya reglerna ska det vara straff, oavsett om man tar med handen frivilligt eller inte.

– Vi kan inte spela fotboll som pingviner med händerna bakom ryggen, säger experten Malin Swedberg i TV4:s studio.

Östersundsspelaren Tom Pettersson reagerar också starkt på straffen.

”Handsregeln förstör vår sport. Orkar inte”, skriver han på Twitter.

Igår 21:23
undefined

”Läget ger hopp om att slå mardrömsmotståndaren”

På pappret är Tyskland en mardrömsmotståndare för Sverige när lagen möts i kvartsfinal på lördag. Tyskland har besegrat Sverige 19 gånger på 27 försök.

Men SVT:s kommentator Frida Östberg säger att det nu är ett bra läge att möta Tyskland.

– De har en ny förbundskapten och har inte hunnit spela ihop sig. Det har man också sett under turneringen där de har varit ojämna i sina matcher. Jag tror att Sverige har goda chanser att gå vidare, säger hon.

Även DN:s Johan Esk skriver att han känner ”små spår av hopp och tro”, av två skäl. Ett är att ”årets Tyskland inte har varit som det Tyskland vi varit vana vid att se. Mycket på grund av superstjärnan Dzsenifer Marozsans tåskada”. Det andra skälet till Esks optimism är att ”vi i matchen mot Kanada fick se det Sverige vi väntat på. Till slut”.

Igår 08:34
Läs mer om Fotbolls-VM damer 2019
Grøtt, Vegard Wivestad / TT NYHETSBYRÅN
Företagande i praktiken

10 sätt att sänka bilutgifterna – kan spara tusenlappar

Upplever du att dina bilkostnader har skenat i väg på sistone? Misströsta inte. Det är förbluffande enkelt att få ordning på kalklylerna igen, skriver Mestmotor.se. I bästa fall kan du spara flera tusen om året.

Här sammanställer vi sajtens 10 viktigaste tips för att sänka bilutgifterna:

1. Se över ditt bilbehov

Först av allt är det viktigt att fråga sig hur stor användning du har av din nuvarande bil och dess utrymme alla 365 dagar på året. Det kan det vara ett alternativ att skala ner på bilens storlek, spara på bränsle- och driftkostnader och istället hyra större bilar från fall till fall.

2.Ska du äga eller leasa? Kanske bilpool?

Att privatleasa kanske passar en person medan bilpool är mer förmånlig för den andra. Titta igenom villkoren och jämför de olika alternativen så finns det förmodligen pengar att spara.

3. Köpa ny bil eller begagnad?

Båda alternativen har sina för- och nackdelar. Den nya bilen är visserligen fräsch och fin men löper stor risk för att tappa mycket i värde på kort tid. Den äldre kan bli ett fynd men i slutändan kosta mer i oberäkneliga service- och reparationsutgifter. Gör därför research för att bespara dig onödiga utgifter i framtiden.

4. Välj rätt finansiering

Att köpa bilen via lån eller privatleasing kan kosta mer än det smakar. Därför är det bra att jämföra med andra alternativ, som till exempel privatlån.

5. Håll koll på värdefallet – den största boven

Ingen vill se sin bil tappa hälften av sitt värde på 3-4 år. Därför måste den här dolda kostnaden vara inräknad i ekonomikalkylen vid allra första början när du letar bil. Bättre att se sanningen i vitögat direkt än att få en chock efteråt.

6. Jämför försäkringar

Inför ett bilköp kan man också redan från början jämföra vad försäkringen kostar mellan olika bilmodeller. Det tar inte mer än några minuter och ger samtidigt jättemycket tillbaka.

7. Sänk bränsleförbrukningen

Här besitter du själv makten att minska på förbrukningen genom så kallad eco-driving. Det är också viktigt att hålla koll på däcktrycket, vilket minskar risken för slitage, bilens prestanda och allt vad det innebär för ekonomin.

8. Vårda din bil

På så sätt undviker du onödiga värdetapp när det är dags att sälja. Ta dig tiden att hålla bilen ren och fri både in- och utvändigt. Håll också koll på all dokumentation kring bilen och se till att serva den efter de intervall som anges.

9. Sälj din bil på mest förmånliga vis

Vill du byta in din bil mot en nyare modell bör du inte ge bilhandlaren ensamrätt att sälja din bil. Det kan vara mer förmånligt att försöka sälja den privat. För den som ser det som svårt och omständigt finns det även företag som kan bistå i detta.

10. Välj rätt förmånsbil

Sist men verkligen inte minst, se över möjligheten att skaffa tjänstebil ellerv förmånsbil och då gärna en laddhybrid eftersom nuvarande regelverk gör det mer förmånligt. Försök övertala företags ekonomichef om de ekonomiska vinsterna, skriver Mestmotor.se och hänvisar till de stora skillnaderna i månadsutgifter mellan en bensindriven bil och en laddhybrid.

24 jun
Mostphotos
undefined

Larmet: 9 av 10 chefer jobbar på semestern – så varvar du ned

En ny studie från Ledarna inom privat tjänstesektor (LPT) visar att chefer allt oftare jobbar över och har svårt att koppla av på sin lediga tid, skriver DI.

Branschorganisationen, som har kartlagt attityderna hos drygt 1 700 ledare, kan bland annat visa att hela nio av tio jobbar någon gång på semestern.

Samtidigt känner sig bara 27 procent helt lediga efter arbetstid.

Den bakomliggande orsaken är stressen av att ständigt vara uppkopplad på mejl och sociala medier. Även samhällets krav på att chefen ska vara motsvarigheten till företagets 112-tjänst, pekas ut som en orsak, enligt LPT:s ordförande Lorri Mortensen Mates.

Nu larmar hälsoforskaren Magdalena Stadin, som forskar om digital stress i arbetslivet, för att de som inte kan dra gränsen mellan arbetsliv och fritid på sikt kan drabbas av utmattningssymptom som exempelvis sömn- och koncentrationssvårigheter, skriver tidningen.

I tidningen Chef tipsar Johan Mellnäs, projektledare hos Prevent, om hur du bäst förbereder dig inför semestern. Det handlar bland annat om att prioritera, inte läsa mejl och att ta höjd inför oförutsedda händelser.

Igår 17:33
Läs mer om Företagande i praktiken