Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Företagsklimatet i Sverige

Efter år av trakasserier fick Mathias nog – ”Små företag måste stå upp mot stora kommunen”

Umeå kommun körde över det lilla glasmästeriet gång på gång trots ett ramavtal. Nu ger JO företagaren delvis rätt efter en hård kamp. ”Det ger ingen utdelning i kronor och ören men visar att vi som små företagare kan få rätt mot stora kommunen. Det är en bra känsla”.

Glasmästeriet i Umeå fick 2015 ett exklusivt ramavtal med Umeå kommun. Trots det handlade kommunen upprepade gånger – och betydligt dyrare – av andra leverantörer. Till slut tröttnade Mathias Andersson som äger Glasmästeriet på att se affärer försvinna iväg åt andra håll och stämde kommunen för avtalsbrott.

När ärendet sedan togs upp till förhandlingen i Tingsrätten gick dock utslaget mot företaget som förlorade.

– Kommunens argument och som alltså vann, var att tjänstemännen på upphandlingsenheten inte förstod vad de skrivit på för ett avtal. Men eftersom jag gjort det var det min skyldighet att informera dem om vad som gällde, säger Mathias Andersson.

– Det var ju en ren lögn så du kan ju förstå att jag inte tvekade om att överklaga till hovrätten…

Strax innan frågan skulle upp i Hovrätten erbjöd Umeå kommun en förlikning. Med tanke på att förlusten i tingsrätten redan kostat stora summor i rättegångskostnader, nappade Mathias Andersson på erbjudandet.

– Det var fegt och är inte min stil, men jag vågade inte chansa ekonomiskt.

Känslan av att ha blivit felaktigt behandlad gick dock inte över. När Mathias Andersson gick igenom det hela insåg han att en del av det material som han begärt ut under rättegången levererats först efter flera månader. Andra underlag hade efter ett år fortfarande inte lämnats ut.

– Det var bland annat fakturor och mail från andra konkurrerande företag som de uppenbarligen hade tänkt mörka genom att liksom ”glömma bort” att jag begärt ut dem. Då ilsknade jag till igen och gjorde en JO-anmälan.

Utslaget från JO kom i slutet av maj och är en svidande kritik mot dels kommunstyrelsen, dels två namngivna tjänstemän. Det handlar om att två tjänstemän och ett anlitat juridiskt ombud har fördröjt utlämnandet av de olika dokumenten, en hantering som enligt JO ska ske ”skyndsamt”. Inte heller Kommunens försök att sekretessbelägga en del fakturor från de företag som fått beställningar vid sidan av ramavtalet, finner nåd inför JO som menar att kommunen inte lyckats skilja på sin roll som motpart i en rättslig tvist och som en myndighet. Slutsatsen är att både Umeå kommun och två tjänstemän prickas av JO.

– Det ger inte utdelning i kronor och ören men är faktiskt en bättre känsla. Det visar att små företag kan stå upp mot stora kommunen när de säger en sak och sen gör en annan. De får inte hålla på och trycka ner folk, det hatar jag.

Umeå kommun är medveten om kritiken från JO men har ännu inte ”hanterat den politiskt”, som Kommunstyrelsens ordförande Hans Lindberg uttrycker det. Däremot har kommunjuristen Lennart Nilsson sett till att de efterfrågade handlingarna nu börjat lämnas ut.

Men ska det vara nödvändigt att göra en JO-anmälan för att få ut dokument från kommunen?

– Nej, det ska inte behövas, säger han.

Mathias Andersson har fått många positiva kommentarer från andra företagare, vana vid att bli tveksamt behandlade av kommunen men som valt att knyta näven i byxfickan. Oftast är det rädslan att inte få fler beställningar från det offentliga som stoppar viljan att få rätt.

– Jag är kanske blåögd men inte kan det väl vara så illa att folk i kommunerna inte kan skilja på sak och person. Det känns som att det blivit en prestigegrej. Kommunen gjorde fel från början och hade de erkänt det hade vi ju alla sluppit den här processen.

– Men det klart, jag är knappast den mest populära företagaren i kommunens ögon…

Toppnyheter

Illustrationsbild. FREDRIK SANDBERG / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Svenska elpriser på extrema sommarnivåer

Elpriserna har rusat för kunder i mellersta och södra Sverige, skriver Dagens Industri. Prisökningen beror på det ansträngda läget för elförsörjningen och att Svenska Kraftnät begränsat elöverföringen från norr för att försäkra elförsörjningen. Det dyraste priset var i dag över 75 öre/kWh, enligt konsultföretaget Swecos elmarknadsexpert Christian Holtz.

– Det är väldigt högt, och mycket ovanligt under en sommarmånad när förbrukningen är låg, säger han till DI.

Elpriserna väntas vara fortsätt högre i mellersta och södra Sverige eftersom utbyggnaden av vindkraft väntas i norr, samtidigt som kärnkraftverket Ringhals 1 väntas stänga i söder.

23 jun
undefined

Elpriset i juni – rekordlågt och superhögt

Det lägsta genomsnittspriset på el som hittills noterats uppmättes för juni – snittpriset på den nordiska elbörsen Nordpool under månaden var 3,3 öre per kWh, enligt elbolaget Bixias rapport.

Den tidigare rekordnoteringen låg på 5,7 öre som noterades i april i år.

Lägstarekordet kan tyckas något konstigt eftersom det under juni också uppmättes ett extremt högt elpris i södra Sverige.

"Det har varit kraftiga svängningar på elbörsen den senaste månaden. Under delar av förra veckan, i samband med värmeböljan, var elpriset i de södra delarna av landet uppe i 84 öre per kWh", skriver Bixias elprisanalytiker Johan Sigvardsson i rapporten.

Det höga priset då berodde på en väldigt låg vindkraftsproduktion, samtidigt som överföringskapaciteten från norra landet, där vattenkraften finns, var begränsad. De låga priserna som ändå dominerat beror på snön i norr som nu smält och fyllt på vattenmagasinen i kombination med mindre förbrukning och att kärnkraftsproduktionen är tillbaka i nästan full drift.

5 jul
Läs mer om Elpriserna
Ann Hartvig/TT
Coronavirusets spridning – Sverige

Forskare: Så växer vänsternationalismen under krisen

När statsvetaren Nicholas Aylott ska analysera den svenska coronastrategin finner han en hel del förväntat och mycket som påminner om tidigare kriser, inte minst migrationskrisen 2015, men också sådant som överraskar. Vänsternationalismen som växte fram under våren i Sverige skiljer sig markant från andra länders nationalistiska tendenser, beskriver han. ”Interna kritiker är suspekta, eftersom de riskerar att skada nationens intresse”.

4 tim
Illustrationsbild. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Skånetrafiken börjar med biljettkontroller igen

Skånetrafiken valde att pausa sina biljettkontroller när coronapandemin bröt ut. Men nu börjar man kontrollera igen, meddelar man i ett pressmeddelande.

”Vi har fått indikationer på att fusket har ökat den senaste tiden. Men eftersom våra kontrollanter inte har kunnat arbeta på samma sätt som vanlig har vi just nu inga bra siffror”, säger Mikael Thomasson, chef företag & partners på Skånetrafiken, i pressmeddelandet.

Skånetrafiken ska nu utföra sina kontroller som vanligt ”så länge det kan göras på ett säkert sätt som inte orsakar trängsel”.

Det senaste halvåret har antalet resenärer minskat med 40 procent.

4 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning – Sverige
Erna Solberg. Björn Larsson Rosvall/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – globalt

Norge rödlistar sex nya svenska regioner

Sex nya svenska regioner rödlistas i Norge. Det meddelar regeringen på en tidigarelagd pressträff.

Resenärer från Östergötland, Blekinge, Värmland, Uppsala, Dalarna och Örebro måste sitta i tio dagars karantän innan de får komma in i landet. Ändringarna börjar gälla från midnatt på lördag.

Rekommendationerna kommer från den norska folkhälsomyndigheten FHI. Norge avråder från alla resor utomlands och alla hittills gröna länder kommer att ses som gula.

– Just nu är det bäst att hålla sig hemma i Norge, säger Erna Solberg vid presskonferensen.

3 tim
Spanska ridskolan i Österrikes huvudstad Wien. Lilli Strauss / TT NYHETSBYRÅN
undefined

UD häver avrådan från resor till två europeiska länder

Utrikesdepartementet avråder från och med i morgon inte längre från resor till Österrike och Liechtenstein, skriver man på sin hemsida.

Samtidigt meddelar UD att reseavrådan för en rad europeiska länder förlängs fram till 26 augusti. För länder utanför Europa förlänger man avrådan till 31 augusti.

Avrådan från utlandsresor har sedan tidigare hävts för 20 europeiska länder, däribland Frankrike, Grekland, Tyskland och Ungern.

2 tim
Erna Solberg. Håkon Mosvold Larsen / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Solberg: Inga stora beer pong- och shotstävlingar

Oslopolisen har vid flera tillfällen tvingats upplösa nollningsfester på grund av coronapandemin – nu uppmanar statsminister Erna Solberg alla festsugna studenter att ta mer ansvar, skriver Dagbladet.

Det är viktigt att festerna inte blir för stora och att avstånden hålls, menar statsministern. Hon lyfter bland annat att många ungdomar är asymtomatiska smittbärare och att de rör sig i stora kretsar vilket gör att smittan riskerar att spridas mer.

– Studenter och andra ska kunna ha en trevlig vecka och lära känna universitetet och varandra, men de största beer pong- eller shotstävlingarna borde inte hållas i år.

4 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning – globalt

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer