Patienter på ett behandlingscenter i Butembo.  Baz Ratner / TT NYHETSBYRÅN
Ebolautbrotten

Ebolaspridningen i Kongo mer intensiv än tidigare

Över 1 600 människor har smittats av ebola i Norra Kivuprovinsen i Kongo-Kinshasa sedan utbrottet i augusti förra året, skriver The Guardian.

Epidemin i Kongo betecknas som världens hittills näst värsta efter den i Västafrika 2014–2015 och experter oroas för att fler kommer att drabbas.

– Om utbrottet blir lika stort som i Västafrika eller inte vet ingen, men det är bland de största genom historien och växer fortfarande, säger Jeremy Farrar, chef för en av världens stora forskningsfinansiärer Wellcome Trust.

Enligt honom är det dock anmärkningsvärt att ebolan inte har spridits mer geografiskt än den har gjort.

Toppnyheter

Arkivbild på fartyget Stena Impero som har beslagtagits. Stena Bulk
Konflikten i Hormuzsundet

Stena Bulk: Kontakten med vårt fartyg är förlorad

Stena Bulk bekräftar att man har förlorat kontakten med sitt brittiskflaggade fartyg i Hormuzsundet.

”Vi lyckas för närvarande inte komma i kontakt med fartyget som nu rör sig norrut mot Iran”, skriver det svenska företaget i ett pressmeddelande.

Stena Bulk bekräftar också att det är 23 personer ombord på oljetankern. Det finns inga rapporter om att någon ska vara skadad.

”Deras säkerhet är av största vikt för både ägare och chefer”, skriver Stena Bulk, som för närvarande är i nära kontakt med den brittiska regeringen.

Erik Hånell, som är vd för Stena Bulk, säger till TT att det inte är några svenskar ombord på fartyget. Enligt rederiet förlorades kontakten med oljetankern omkring 17.00 svensk tid.

1 tim
Vita huset. TT.
undefined

USA fördömer agerandet: Eskalerande våld från Iran

Efter att ett brittiskt fartyg beslagtagits i Hormuzsundet av Iran fördömer USA agerandet som man kallar för ”eskalerande våld”, rapporterar flera medier.

– Det här är andra gången på bara lite mer än en vecka som Storbritannien har varit måltavla för eskalerande våld från den iranska regimen, säger Garrett Marquis, talesperson för USA:s nationella säkerhetsråd.

Det brittiskflaggade fartyget tillhör det svenska rederiet Stena Bulk. Irans revolutionsgarde anklagar fartyget för att ha brutit mot internationella sjöfartsregler.

1 tim
Läs mer om Konflikten i Hormuzsundet

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer