FREDRIK SANDBERG / TT / TT NYHETSBYRÅN
Elpriserna

Dyrare el när energiskatten höjs

För tredje året på rad kommer elräkningen att bli dyrare i januari. Det beror på att energiskatten höjs, skriver Avanza bank på sin hemsida.

En villaägare kommer att få en höjning av elnätsräkningen med omkring 400 kronor i år (vid en elanvändning på 20 000 kWh per år). För den som bor i lägenhet blir höjningen 100 kronor per år, enligt Konsumenternas energimarknadsbyrå.

Det beror alltså på att energiskatten höjdes med 2 öre per kWh, inklusive moms, den 1 januari.

– Energiskatten har ökat kraftigt under perioden 1997 – 2007 främst på grund av en grön skatteväxling, därefter har den hållit en ganska jämn nivå, säger Anna Carlén, vd på Konsumenternas energimarknadsbyrå.

Men den trenden bröts 2016 då skatten höjdes ordentligt igen. Energiskatten har sedan dess ökat med totalt nära 1 400 kronor för en genomsnittlig villaägare.

– De senaste årens höjningar av energiskatten är till stora delar en konsekvens av den ramöverenskommelse om energi som beslutades av riksdagen under 2016, säger Anna Carlén.

Samtidigt som elskatten blir allt högre, så har elnätsavgiften höjts med mer än 60 procent på sju år. Elnätsbolagen försvarar höjningarna med stora investeringar i elnäten, som varit högt belastade.

Toppnyheter

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer