Rodrigo Duterte, Nguyen Xuan Phuc och Vladimir Putin under det pågående Asean-mötet. Bullit Marquez / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Frihandelns framtid

Duterte tog tupplur – missade fyra av elva möten

Filippinernas president Rodrigo Duterte missade fyra av elva möten och en galamiddag i samband med det årliga mötet med den sydostasiatiska samarbetsorganisationen Asean i går, skriver AFP.

Anledningen? Duterte låg och sov.

Presidenten själv försvarar tilltaget.

– Vad är det för fel på min tupplur? sa 73-åringen, som då fick frågor av reportrar om han nu var helt utsövd.

– Fortfarande inte tillräckligt, svarade han.

Enligt ett uttalande från presidentens talesperson Salvador S Panelo berodde tupplurarna på att Duterte bara hade fått tre timmars sömn natten innan.

”Vi försäkrar nationen om att hans ovannämnda frånvaro inte har något att göra med hans fysiska hälsa och välbefinnande som det har spekulerats kring”, skriver Panelo.

Toppnyheter

Dagens börs

Skog och läkemedel i topp – här är årets bästa aktier

Medicinteknik- och läkemedelsbolag, skogsjättar och andra råvarubolag tillhör vinnarna på den skakiga Stockholmsbörsen i år.

Omni Ekonomi har grottat ner sig i Infronts siffror och kan nu lista alla aktier på börsens tre huvudlistor som stigit i år. Totalt har 51 aktier handlats upp sedan årsskiftet.

Uppgångarna kan jämföras med Stockholmsbörsens breda index som backat 15,62 procent sedan 2019 blev 2020.

Hela listan med vinnaraktier hittar du här nedanför.

35 min
Illustrationsbild: Fotgängare i Tokyo ses i en spegel som står i ett butiksskyltfönster.  Eugene Hoshiko / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Dragkamp mellan optimism och pessimism på börserna

Flera av Asiens ledande handelsplatser håller stängt på långfredagen, men bland de som var öppna var utvecklingen blandad. När Tokyobörsen stängde låg indexen som följer:
• Nikkei: +0,8%
• Shanghai: −1,1%
• Shenzhen: −2,0%
• Kospi: +1,1%

Data som släpptes på fredagsmorgonen visade att Kinas konsumentprisindex steg 4,3 procent i mars, jämfört med samma period i fjol. Det var lägre än ökningen på 4,8 procent som analytikerna hade räknat med, enligt en Reutersenkät.

Tokyobörsens Nikkei 225-index inledde handeln på plus, men vände nedåt inför handelspausen och sedan uppåt igen när pausen var över. Monex marknadsanalytiker Toshiyuki Kanayama kopplar uppgången till gårdagens amerikanska stimulanspaket från Federal Reserve, som bland annat innefattade 2 300 miljarder dollar i lån för små och medelstora företag.

Mutsumi Kagawa, Rakuten Securities globala chefsstrateg, beskriver utvecklingen som ”en dragkamp mellan de som är pessimistiska (om viruspandemin) och de som är optimistiska som anser att de inte vill missa en sällsynt chans att köpa aktier till billigt pris”.

5 tim
Läs mer om Dagens börs
Utkörningsleverantören Foodora. Lars Pehrson/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Efterfrågan på hemkört ökar: ”En ny matkultur”

Coronapandemin har slagit hårt mot restaurangbranschen där tusentals svenskar har förlorat sina jobb. Samtidigt har efterfrågan på utkörd mat ökat.

Richard Tellström, docent i måltidskunskap vid Stockholms universitet, förutspår att coronakrisen kommer att bli starten på en ny matkultur, skriver DN.

– När allt återgår till det normala igen kan vi tänka oss att fler är vana vid att beställa hemkörd mat. Jag tycker mig även se en förskjutning av dagens huvudmål. Lunchen blir det tydliga huvudmålet för oss som stannar hemma, säger han till tidningen.

Igår 16:49
Flygbilder över Eskilstuna och Östersund. TT
undefined

Krispaketet till kommuner är i praktiken redan slut

Om Konjunkturinstitutets nya ekonomiska prognos för året blir verklighet äts regeringens 15-miljarderssatsning till kommunerna upp av minskade skatteintäkter redan i år. Det skriver Dagens Samhälle.

Sajten har pratat med flera kommuntoppar, bland annat Uppsalas kommunstyrelseordförande Erik Pelling (S). Kommunen får 234 krismiljoner i regeringens satsning, samtidigt som man spår tappade skatteintäkter på 200 miljoner. Dessutom har man kraftigt ökade kostnader, bland annat för att undersköterskor anställs ”för glatta livet”.

– Det vore en katastrof om kommuner hängde på varselvågen, säger han.

Igår 17:59
Läs mer om Den svenska konjunkturen
Danmarks statsminister Mette Fredriksen. PHILIP DAVALI / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – Sverige

Ledare: Danmark närmar sig svenska coronastrategin

Danmarks lättnad av coronarestriktionerna och vårdpersonalens brist på försäkring mot covid-19 är två av de frågor som behandlas på långfredagens ledarsidor.

Att Danmark lättar på sina restriktioner efter påsk är ett tecken på att landet är på väg att närma sig den svenska linjen, menar Sydsvenskans osignerade ledare. Den danska regeringens agerande kan tolkas som att man nu försöker hitta en balans för hur snabbt smittspridningen sker, skriver man, och pekar på att en för långsam spridning ökar risken för en brant ökning till hösten.

Men vilken som är den rätta vägen framåt går ännu inte att säga och ingen bör peka finger åt någon annan, lyder ett av huvudresonemangen.

”Tills vidare måste varje land efter bästa förmåga fatta beslut utifrån läget och den senaste kunskap som finns”.

Vårdpersonalen måste snarast få en försäkring mot covid-19, skriver Karin Pihl på GP:s ledarsida. Att virussjukdomen ännu inte finns med bland de sjukdomar som klassas som arbetsskada för personer i vårdyrken är oacceptabelt, resonerar Pihl.

”Riskerar man sin hälsa på jobbet ska man få ersättning om man drabbas”.

38 min
Ulf Kristersson/Stefan Löfven TT
undefined

Kristersson avbröt möte med Löfven om nya lagen

Moderatledaren Ulf Kristersson lämnade plötsligt ett möte om den nya smittskyddslagen med statsminister Stefan Löfven och de övriga partiledarna tidigare i veckan, rapporterar Expressen.

Enligt tidningen ska Kristersson ha varit missnöjd med att regeringen gett oppositionspartierna endast omkring 45 minuter att godta den reviderade smittskyddslagen, som man ansåg innehöll flera brister.

Moderaterna valde dock senare att ge grönt ljus efter att ha fått igenom en ändring som ger större möjligheter till ersättning för företag som tvingats stänga sin verksamheter till följd av den nya lagen.

2 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning – Sverige
Ett pendeltåg med namnet ”Wuhan China” på centralstationen i Essen i Tyskland. I förgrunden syns en skylt var hela text lyder ”I mitten av Europa”. Martin Meissner / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – globalt

Oro i Europa: ”Ljus i tunneln kan vara ett skenande tåg”

I takt med att allt fler smittade tillfrisknar öppnar land efter land i Europa för att sakta men säkert börja öppna upp sina samhällen. Det rapporterar SvD, vars korrespondenter har gått igenom läget i några av de värst drabbade länderna.

Italien planerar för ”fas 2”, då till exempel restauranger och affärer kan öppna igen, medan Schweiz inrikesminister säger att landet ”ser ljuset i tunneln”.

Samtidigt kvarstår rädslan för ett bakslag. I Lombardiet oroas myndigheterna av att trafiken har ökat med tio procent jämfört med veckan innan och i Milano har polisen satt upp vägspärrar för att hindra människor från att resa i påsk.

Tidningen Le Figaro skriver att president Emmanuel Macron nu måste övertyga fransmännen om att ljuset i tunneln inte är ”strålkastarna på tåget som rusar rakt mot oss i full fart”.

1 tim
Brooklyn Bridge och Manhattan. Frank Franklin II / TT NYHETSBYRÅN
undefined

New York har fler fall än något land utanför USA

Med omkring 160 000 coronafall har delstaten New York nu fler bekräftat smittade personer än något land utanför USA, rapporterar flera medier med hänvisning till statistik från Johns Hopkins-universitetet.

Spanien och Italien har cirka 152 500 respektive 143 500 bekräftade fall.

Antalet dödsfall i New York är dock långt efter Spaniens och Italiens. Omkring 7 000 smittade har dött i New York – att jämföra med 15 500 i Spanien och 18 000 i Italien, rapporterar BBC.

I hela USA har omkring 462 000 smittofall och nästan 16 500 dödsfall registrerats.

4 tim
Hart Island utanför Bronx i New York. John Minchillo / TT NYHETSBYRÅN
undefined

New York begraver offer för coronasmittan i massgrav

Bilder från New York visar hur människor i skyddsdräkter begraver enkla furukistor i en massgrav. Gravplatsen ligger på Hart Island utanför Bronx, där New York-bor som saknar anhöriga eller inte haft råd att själva ordna en begravning jordsätts.

En normal vecka begravs omkring 25 döda på Hart Island – efter coronautbrottet i staden är antalet nu uppe i omkring 25 per dag, fem dagar i veckan, rapporterar Reuters.

Över 5 000 personer i staden New York – 7 000 i delstaten – har hittills dött i coronarelaterade sjukdomar. Om bårhus och ordinarie kyrkogårdar blir överfulla har New York planer på att använda Hart Island som tillfällig begravningsplats även för dem som egentligen ska begravas någon annanstans.

3 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning – globalt
Japans premiärminister Shinzo Abe ses på en tv-skärm.  Naoki Ogura / TT NYHETSBYRÅN
Den globala konjunkturen

Analytiker: Coronakrisen blir dödsstöten för ”Abenomics”

Högre skatter, uppbackade av en stark tillväxt, i stället för åtstramningar. Det är grundreceptet i den finanspolitik som Japans premiärminister Shinzo Abe sjösatte för åtta år sedan, kallat Abenomics. Strategin har i vissa avseenden varit gynnsam för landets ekonomi, men coronakrisen kan vara dödsstöten. Det menar analytiker och experter som Reuters har talat med.

Takahide Kiuchi, tidigare ledamot i Bank of Japan, säger till nyhetsbyrån att tiden med Abenomics skulle ha kunna använts för att rusta upp de japanska statsfinanserna i stället för att skuldfinansiera tillväxten.

– Regeringen och BOJ var självbelåtna. De är ansvariga för den här röran.

Tidigare i veckan utlyste den japanska regeringen ett månadslångt undantagstillstånd, något som har kritiserats för att vara senfärdigt.

2 tim
Magdalena Andersson. Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Andersson nöjd: ”Framgång för europeiska samarbetet”

Sveriges finansminister Magdalena Andersson kallar EU:s nya stödpaket för ”historiskt” i ett uttalande till DN och TT.

– Det är en framgång för det europeiska samarbetet, det är också bra för svenska företag, säger hon till tidningen.

Finansministern bygger ut sitt resonemang i en intervju med TT. Hon menar att det är för tidigt att säga om paketet på drygt 5 400 miljarder kommer att räcka.

– Men det är ett ofattbart stort belopp som kommer att vara en betydande injektion för den europeiska ekonomin, och kommer vara till stor hjälp för de mest drabbade.

4 tim
Frankrikes finansminister Bruno Le Maire talar i telefon under en paus i samband med ett EU-möte i veckan. THOMAS SAMSON / TT NYHETSBYRÅN
undefined

EU-länderna har enats om ett nytt enormt stödpaket – världens största stödinsats

EU är överens om ett nytt stort stödpaket för coronakrisen, bekräftar Frankrikes finansminister Bruno Le Maire på Twitter.

Stödpaketet innehåller satsningar på drygt 5 400 miljarder kronor, som ska gå till länder som drabbats hårt av pandemin, skriver AFP. Paketet beskrivs som världens hittills största ekonomiska stödinsats.

TT skriver att innehållet inför mötet uppgavs handla om lån från stödfonden ESM, garantier från investeringsbanken EIB och ett kommissionsförslag om korttidsarbete.

Länderna har tidigare inte kunnat enas, trots flera försök. Framför allt Nederländerna och Italien har varit starka motståndare.

Igår 20:07
Läs mer om Den globala konjunkturen
Illustrationsbild: Opec-ledamöter screenas innan de går in till ett ett möte.  Ronald Zak / TT NYHETSBYRÅN
Det växlande oljepriset

Mexiko ratar kartellkrav – kan skjuta avtalet i sank

I går stod det klart: Oljekartellen Opec och dess samarbetsländer har kommit överens om att minska oljeproduktionen med 10 miljoner fat per dag i två månaders tid – en historiskt stor sänkning. Men hela avtalet kan skjutas i sank av Mexiko.

I det pressmeddelande som Opec släppte på torsdagskvällen noteras att alla länder utom Mexiko står bakom överenskommelsen ”och som ett resultat av det är avtalet beroende av Mexikos samtycke”.

Enligt Reuters uppgifter ville Opec att Mexiko skulle minska sin produktion med 400 000 fat per dag.

Källor uppger för Bloomberg att Mexiko lämnade Opecs videokonferens efter nio timmars förhandlingar. På fredagsmorgonen twittrar landets energiminister Rocio Nahle Garcia att man kan gå med på att minska sin produktion med 100 000 fat per dag.

4 tim
Arkivbild: Saudiarabiens energiminister prins Abdulaziz bin Salman.  Jon Gambrell / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Hoppas att Mexiko ska se fördelarna för hela världen”

Mexiko är det enda landet som sätter sig emot det förslag om produktionsminskningar på sammanlagt 10 miljoner fat per dag som Opec+ kom överens om i går. Förhandlingarna uppges fortsätta i dag, men ändrar landet inte sin ståndpunkt kan ett slutgiltigt avtal inte slutas. Det säger Saudiarabiens energiminister prins Abdulaziz bin Salman till Reuters.

– Jag hoppas att Mexiko ska se fördelarna med den här överenskommelsen, inte bara för Mexiko utan för hela världen. Hela avtalet hänger på att Mexiko går med på det, säger han.

Mexikos energiminister Rocio Nahle Garcia skriver på Twitter att landet kan tänka sig att minska sin produktion med 100 000 fat per dag, jämfört med de 400 000 fat per dag som kartellen föreslagit.

4 tim
LEONHARD FOEGER / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Opec+ stryper oljan med 10 miljoner fat per dag

Opec och samarbetsländerna enades sent på torsdagskvällen att kapa oljeproduktionen med totalt tio miljoner fat per dag, rapporterar flera medier.

Produktionsminskningen gäller för månaderna maj och juni. Mellan juli och december ska produktionen enligt avtalet minska med åtta miljoner fat per dag för att därefter sänktas ytterligare till sex miljoner fat per dag.

Saudiarabien och Ryssland kommer att stå för halva nedskärningen med 2,5 miljoner fat var per dag.

Rapporter tidigare under torsdagen talade om 20 miljoner fat vilket fick oljepriserna att rusa innan de rasade rejält igen.

Igår 21:28
Läs mer om Det växlande oljepriset

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer