Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Den akuta elkrisen

Dubbelsmäll förvärrar elkrisen i ålderstigna nät

Dagens elnät räcker inte för att klara framtidens elbehov. Det hävdar Energiföretagen i en ny rapport. Energimarknadsinspektionen håller med om att omställningen till fossilfritt innebär utmaningar men varnar för osäkra prognoser.

– Elektrifiering är en nyckel för att vi i Sverige ska kunna bli fossilfria till 2045, säger Per Holm, ansvarig för klimatpolitik på branschorganisationen Energiföretagen.

Enligt en ny rapport som Energiföretagen beställt kommer elanvändningen år 2045 att öka från dagens 140 till 190 terawattimmar per år – en ökning som motsvarar mer än 1,5 gånger Danmarks årliga elförbrukning.

Elanvändningen väntas öka snabbare än tidigare trott, främst på grund av övergången till en fossilfri fordonsflotta. Även industrins och servicesektorns elbehov väntas öka kraftigt, enligt prognosen som ligger i samma härad som Energimyndighetens beräkningar.

Det ökade elbehovet innebär flera utmaningar, anser Per Holm.

Trängsel på nätet

– Till 2045 kommer majoriteten av den elproduktion som finns i dag att behöva bytas ut för den kommer att ha nått sin ålder. All vindkraft som står uppe i dag kommer att vara uttjänt till 2045. Att den ska bytas ut samtidigt som vi ska öka produktionen, det är en av utmaningarna vi ser, säger han.

Även elnäten skulle behöva bytas ut, anser han.

– Tittar vi på elnäten i dag så är de ganska gamla på många håll. Och vi ska klara av den här kraftiga utbyggnaden med bland annat elbilar i städer när det redan nu är trångt i elnätet. Det kommer att behöva nyinvesteras men även reinvesteras i elnäten.

Ytterligare en utmaning är effektbehovet som väntas öka från dagens 26 till 32 gigawatt år 2045.

– Det är viktigt att vi till exempel laddar våra elbilar på ett smart sätt, det vill säga natten när vi har ett lägre tryck, så att vi smetar ut effektbehovet över dygnet.

Långa tillståndstider

Även Therése Hindman Persson, chefsekonom på Energimarknadsinspektionen ser att omställningen mot ett mer hållbart samhälle innebär stora utmaningar, men påpekar att prognoser av det slag som Energiföretagen bygger sin rapport på är beroende av antaganden och indatakällor och kan vara osäkra.

– Vi tror också att det finns större utmaningar framåt än vad vi kanske har sett historiskt.

Att det råder brist på nätkapacitet i ett antal regioner, däribland de tre storstadsregionerna beror framför allt på att regionnätet inte kunnat utöka sitt abonnemang mot stamnätet. Den ökade efterfrågan och kraftiga urbaniseringen har inte gått att förutse.

Varför bygger man inte ut nätet så att det räcker?

– Det gör man, men det tar tid. Processen från planering till att en ny stamnätsdel är i drift tar lång tid. Vi har också en process i Sverige där Svenska kraftnät inte bara kan börja bygga. Flera samråd och justeringar sker som en del av processen. Det handlar om att man ska skapa så bra infrastruktur som möjligt.

Enligt Therése Hindman Persson tittar myndigheten också kontinuerligt på hur regelverket för bland annat nätregleringen kan förbättras och hur myndigheten på bästa sätt kan bidra till att framtidens elmarknad ska fungera ännu bättre.

Fakta: Elanvändning

År 2020 År 2045

Totalt 140 TWh 190 TWh

Transport 4 TWh 19 TWh

Industri 54 TWh 76 TWh

Driftel 34 TWh 43 TWh

Källa: Energiföretagen

Toppnyheter

Vilhelm Stokstad/TT / TT NYHETSBYRÅN
Det nya bonus malus-systemet

Priserna på begagnade bilar ökar kraftigt

Priserna på begagnade bensinbilar ökade i snitt med 20 procent under 2019, samtidigt som äldre dieselbilar blev 13 procent dyrare. Det visar statistik från sajten Bilpriser, skriver TT.

Enligt nyhetsbyrån kan prisökningarna kopplas till det så kallade bonus malus-systemet, som infördes i juli 2018. Systemet har bidragit till att det blivit mindre attraktivt att köpa nya bensin- eller dieselbilar på grund av förhöjda skatter.

Det har i sin tur drivit upp efterfrågan på begagnade bilar, som inte omfattas av de nya skatterna.

33 min
PONTUS LUNDAHL / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Att straffa hantverkare är varken rimligt eller rättvist”

Vid årsskiftet höjs fordonsskatten kraftigt, särskilt för husbilar och lätta lastbilar. Att femdubbla fordonsskatten för hundratusentals svenska hantverkare och husbilsägare är varken rimligt eller rättvist, skriver Christian Ekström, vd Skattebetalarna, i en debattartikel i Norran.

Redan i fjol höjdes skatten i och med införandet av Bonus Malus. Christian Ekström menar att det är rätt att man ska betala för sina utsläpp, men Transportverkets nya mätmetod leder till att bilägarna får betala mer än sina egna miljökostnader.

”Det här är inte bara ett dråpslag mot 100 000 semesterfirande svenskar med husbil. Det slår också hårt mot hantverkare, budbilsföretag och lantbruk som är beroende av lätta lastbilar” skriver Christian Ekström.

16 dec 2019
Läs mer om Det nya bonus malus-systemet
Sprängning på Östermalm / Mord i Vallentuna/ Dödsskjutning i Kungens kurva TT
Den svenska våldsvågen

Svart vecka i Stockholm: Dubbelmord, detonation och dödsskjutningar

Det har varit en vecka präglad av många grova brott i Stockholmsregionen konstaterar flera medier.

Under lördagen kom två dödsbesked: En man sköts ihjäl vid en bensinmack i Kungens kurva och en ung man som sköts i Jordbro under fredagen dog av sina skador.

Natten mot måndag inträffade dessutom vad polisen anser är den kraftigaste detonationen någonsin i Stockholmsregionen när en sprängladdning utlöstes på Östermalm, skriver Mitt i. I onsdags hittades ett par mördade i sin villa i Vallentuna.

– Den här veckan har varit extrem sett till antalet grova brott som vi hanterat, säger polisens presstalesperson Eva Nilsson till Expressen.

2 tim
Illustrationsbild. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Kriminologen: Finns risk för fler skjutningar

Det handlar ofta om uppgörelser på narkotikamarknaden när skottlossningar sker. Att ta till våld är ett sätt att klättra i hierarkin, menar Camila Salazar Atías, kriminolog och chef för Fryshusets sociala projekt, också engagerad inom S kriminalpolitiska förening, som TT intervjuat. Flera skjutningar med dödlig utgång har inträffat i Stockholmsområdet under veckan och det finns risk för hämndskjutningar tror hon.

– Det mönster man sett är att om skjutningarna är relaterade till varandra så följer det ett antal skjutningar i väldigt snabb följd. Svaren kommer väldigt tätt inpå, säger Salazar Atías.

2 tim
Polis vid brottsplatsen.  Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Man anhållen efter mordet vid bensinmacken

En man som greps i går har anhållits misstänkt för delaktighet i skjutningen vid Kungens kurva sydväst om Stockholm,uppger polisen för TT.

På lördagseftermiddagen hittades en man och en kvinna skjutna i en bil vid en bensinmack i området. Mannen avled senare av sina skador. Kvinnan skadades och fördes till sjukhus, hennes tillstånd uppges nu vara stabilt.

Polisen uppger att man under söndagen kommer att patrullera i området för att skapa trygghet och prata med eventuella vittnen.

4 tim
Läs mer om Den svenska våldsvågen
Drottning Elizabeth II med Meghan Markle och prins Harry. Arkivbild. TOLGA AKMEN / AFP
Brittiska kungahuset

Analyser: Drottningen har styrt detta med järnhand

Beskedet att Meghan Markle och prins Harry inte längre är arbetande medlemmar av kungafamiljen är ”omskakande”, säger Sky News hovkommentator Alastair Bruce.

– Det var ett varmt uttalande från drottningen, samtidigt som hon har löst ett problem som behövde lösas med sin monarkiska järnhand, säger han.

BBC:s kommentator Jonny Dymond skriver att det var nödvändigt med en tydlig separation mellan prinsparet och hovet.

”Harry och Meghan är fortfarande medlemmar av familjen, men de är i praktiken inte längre kungliga”, skriver han.

Expressens Karin Lennmor säger att drottningen i sitt uttalande försöker visa en försonlig sida, men att det ser annorlunda ut bakom kulisserna.

– Jag tror att det finns rejäla stormar under ytan. Det har bråkats mycket om det här, säger hon.

Igår 20:52
Några av förstasidorna.
undefined

Tidningarna går i spinn av Elizabeths ”hårda Megxit”

Drottningens besked om prins Harry och Meghan Markle är självklart förstasidestoff för de brittiska tidningarna. Många verkar överens om att drottning Elizabeth har beslutat om en uppgörelse som paret inte vill ha.

”Drottningen beordrar en hård Megxit”, lyder rubriken på Sunday Mirrors förstasida.

Sunday People skriver att ”Harry och Meghan är ute i kylan” medan The Sun skriver ”Payback time” med en infälld bild på drottningen.

2 tim
Harry och Meghan.  Steve Parsons / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Inga titlar, inga pengar och Harry blir av med uppdrag

Harry och Meghans beslut om att distansera sig från det brittiska kungahuset innebär att Harry avstår från sina militära uppdrag. Det skriver Sky News som sammanställt flera effekter av beskedet.

Efter ett uttalande från drottningen under lördagen stod det klart att paret blir av med sina kungliga titlar och att de inte heller får ta del av apanaget. De kommer inte heller att representera drottningen, men deras arbete ska ske i linje med vad kungahuset menar är ”acceptabelt”.

BBC:s hovkorrespondent Daniela Relph kommenterar det hela med att det inte alls rör sig om att prinsparet distanserar sig från kungahuset, utan att de i stället lämnar det ”helt och hållet”.

Idag 10:33
Läs mer om Brittiska kungahuset

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer