Thomas Johansson / TT NYHETSBYRÅN
Nya styret i Göteborg

Dubbel-LAS kan slopas för 55 000 livstidsanställda

Sedan nästan 30 år tillbaka blir all personal som arbetar i Göteborgs stad anställda på livstid – i alla fall om de själva vill. På nittiotalet införde nämligen Göteborgs stad en princip som stipulerar att anställda på avdelningar som ska minska eller lägga ner inte kan sägas upp – i stället måste de omplaceras.

Nu vill Göteborgs nya alliansstyre, med kommunstyrelsens ordförande Axel Josefson (M) i spetsen, att avtalet slopas, skriver Arbetsmarknadsnytt.

– Vi har nationell arbetslagstiftning som parterna är överens om. Varför ska vi ha egna särlösningar på kommunal nivå, som dessutom tar en massa energi och kraft? Vi måste ha förtroende för att det som gäller nationellt också fungerar lokalt, säger han till Arbetsmarknadsnytt.

Han får medhåll från forskarhåll. Ekonomiprofessor Sven-Olov Daunfeldt tycker att regeln är föråldrad.

– Det känns otroligt otidsenligt – som något som hör hemma i början av 1970-talet, säger han till Arbetsmarknadsnytt.

Fackförbunden Kommunal och Vision är dock kritiska till att regeln slopas, skriver Göteborgs-Posten.

– Det här är verkligen heldumt om jag ska vara tydlig, och det tycker även våra medlemmar i Göteborg, säger Anna Skarsjö, ordförande för Kommunal Väst, till Göteborgs-Posten.

Toppnyheter

Brexitmotståndare i London jublar. Alberto Pezzali / TT NYHETSBYRÅN
Brexit - förhandlingarna

Hundratusentals jublade i London när beskedet kom

Ett vilt jubel utbröt bland demonstranter i London när Boris Johnson fick ännu en smocka i parlamentet under lördagen.

Uppemot en miljon människor har samlats på gatorna för att demonstrera för en ny folkomröstning om brexit, och beskedet om att Johnson måste be EU om mer tid väckte optimism.

– Det är en miniseger för oss som vill vara kvar i EU, säger demonstranten John Warman till Reuters.

4 tim
Talmannen John Bercow i parlamentet i dag. JESSICA TAYLOR / UK PARLIAMENT
undefined

Bakslag för Boris Johnson – tvingas att be EU om en brexitförlängning

Det brittiska parlamentet har röstat ja till ett tilläggsförslag som innebär att brexitprocessen försenas. Förslaget lades fram av den oberoende parlamentarikern Oliver Letwin och godkändes med siffrorna 322–306.

Detta innebär ett stort bakslag för premiärminister Boris Johnson som nu måste be EU att flytta fram brexitdatumet, som i nuläget är 31 oktober. Men Johnsons svar efter omröstningen var tydligt: Han kommer inte att be EU om mer tid.

Godkännandet av tillägget innebär också att det inte blir någon skarp omröstning om Johnsons brexitavtal under lördagskvällen. Enligt Johnson planerar man att hålla den omröstningen under nästa vecka i stället.

6 tim
ARIS OIKONOMOU / AFP
undefined

EU ber Johnson förklara sig ”så snart som möjligt”

EU-kommissionen ber Storbritannien klargöra vad som händer efter godkännandet av Oliver Letwins tilläggsförslag.

I praktiken innebär godkännandet av tilläggsförslaget att det inte blir någon skarp omröstning om brexitavtalet i parlamentet i kväll, och att Boris Johnson måste be EU om mer tid för Storbritanniens utträde. Något han i parlamentet sa att han inte tänker göra.

EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Junckers talesperson Mina Andreeva skriver på Twitter att man har noterat dagens utveckling.

”Det är upp till den brittiska regeringen att informera oss så snart som möjligt om vad nästa steg blir”, tillägger hon.

5 tim
Läs mer om Brexit - förhandlingarna

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer