Illustrationsbild: Kvinna går förbi öde tunnelbanestation vid Wall Street. ANGELA WEISS / TT NYHETSBYRÅN
Dagens börs

Dröjande krispaket fällde Wall Street – trots Feds lättnader

Trots Federal Reserves nya stimulanspaket handlades börserna i USA ner på måndagen efter att kongressens stödpaket kört fast i senaten. Vid stängning stod indexen så här:

S&P 500: −2,9 procent
Nasdaq: −0,3 procent
Dow Jones: −3,0 procent

Indexen fick tillfälligt luft under vingarna efter att senatens minoritetsledare Chuck Schumer sagt att parterna var ”mycket nära” att komma överens om det krispaket på nära 2 000 miljarder dollar som just nu manglas i senaten. Men efter beskedet att förslaget inte heller överlevt en andra votering på ett dygn rasade Wall Street igen.

Såväl Schumer som finansminister Steven Mnuchin räknade dock med att nå en uppgörelse under måndagen.

Tidigare under dagen sjösatte Federal Reserve ett nytt räddningspaket för ekonomin. Så kallade kvantitativa lättnader kommer att genomföras i den volym som Fed anses behövs – det finns alltså ingen övre gräns för köpen.

Från och med i dag kommer centralbanken varje dag köpa statsobligationer för 75 miljarder dollar och bostadsobligationer för 50 miljoner dollar.

– Medan Feds åtgärder är en enorm hjälp är det enda sättet för marknaden att förbättras uthålligt när ekonomin tillåts få liv igen, skriver Paul Bespoke Investment Group i en kommentar enligt CNBC.

Bland enskilda aktier märktes Netflix som steg 8,2 procent efter ny outperform-rekommendation från analyshuset Baird.

Även spelutvecklaren Electronic Arts gick bra – aktien steg 9,8 procent.

Boeings aktie rusade 11,2 procent efter en köprekommendation från Goldman Sachs. Aktien fortsatte stiga sedan den handelsstoppats inför nyheten att man stänger fabriken i delstaten Washington i två veckor på grund av coronautbrottet.

Sämst på breda S&P 500 gick detaljhandlarna Kohls och Macys. I fredags meddelade Kohls att man vidtar krisåtgärder efter coronautbrottet. Aktien backade 17,4 procent på måndagen. Sektorkollegan Macys tappade 20,1 procent. Varuhuskedjan valde i förra veckan att stänga alla sina butiker.

Rättelse: I en tidigare version och i en pushnotis uppgavs felaktig stängningssiffra för S&P 500. Korrekt är att indexet backade 2,9 procent på måndagen.

Börstjänster

Nyheter och analys

Kalender

Toppnyheter

Temporär intensivvårdplats på fältsjukhust i Älvsjö. JONATHAN NACKSTRAND / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – Sverige

227 nya konstaterade fall i Stockholm – 85 på intensiv

Ytterligare 227 personer har under det senaste dygnet konstaterats vara smittade med coronaviruset i Stockholm, uppger Region Stockholm i ett pressmeddelande. Totalt är 1 583 personer konstaterat smittade i regionen.

85 patienter får intensivvård och ytterligare 410 patienter får annan vård på sjukhus. Totalt har 8 000 personer testats i regionen.

Tidigare i dag meddelades att ytterligare tre personer i Region Stockholm har dött, rapporterar P4 Stockholm.

Igår 16:11
Skidåkare i Åre. Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Läkare vädjar inför påsken: Kom inte till fjällen

Åtta läkare i ledande positioner Region Jämtland-Härjedalen vädjar till människor att inte åka till fjällen i påsk, i en debattartikel i ÖP. De skriver att sjukvården i regionen helt enkelt inte är anpassad för den extra belastning som turister innebär.

Bo Friberg, överläkare på Östersunds sjukhus, säger till SvD att regionen ligger ungefär två veckor efter Stockholm när det gäller smittan och han räknar med att situationen i påsk kommer vara rejält ansträngd även utan skidturister.

– Vi kommer ha ett extremt ansträngt läge, säger Bo Friberg.

Igår 17:26
På fältsjukhuset i Älvsjö byggs extra intensivvårdsplatser. Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Blixtomskolningar i vården: ”Vill hjälpa till om jag kan”

Just nu expressutbildas sjukvårdspersonal för att bemanna de många extra intensivvårdplatserna i Stockholm, rapporterar SVT Nyheter. Både läkare och sjuksköterskor har anmält sig frivilligt för att kunna bidra.

– Kan jag hjälpa till så vill jag göra det, säger sjuksköterskan Mina Olsson, en av deltagarna.

En annan som anmält intresse för att rycka in och hjälpa till om det behövs är artisten Anna Bergendahl, som kom trea i årets Melodifestival. Hon utbildar sig just nu till läkare.

– Jag såg en notis om det och det var självklart. Det var någon läkarstudent som sa att man gjorde det på reflex, sa hon när hon gästade Nyhetsmorgon i TV4.

Igår 19:53
Läs mer om Coronavirusets spridning – Sverige

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Sjukvårdare i New York/Donald Trump. TT
Coronavirusets spridning – globalt

Donald Trump överväger att tvinga New York i karantän

USA:s president Donald Trump överväger att tvinga delar av delstaterna New York och New Jersey att sättas i karantän, enligt Bloomberg.

– Det kan röra sig om en kortare karantän på två veckor i New York, New Jersey och Connecticut, säger presidenten.

Delstatens guvernör Andrew Cuomo säger dock att han och Trump inte diskuterat karantän, skriver AFP.

– Jag vet inte om det skulle gå att genomföra rent legalt. Och ur medicinsk synpunkt vet jag inte vad man skulle uppnå, säger Cuomo.

52 000 fall av coronaviruset har konstaterats i New York och över 700 personer har dött.

Igår 16:51
Jair Bolsonaro. Andre Borges / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Analys: Krisen kan sluta med riksrätt för Bolsonaro

Brasiliens president Jair Bolsonaro fortsätter hävda att coronavirusets farlighet är överdrivet – samtidigt som han vet att det är de gamla som löper störst risk att dö. Bolsonaro vill helt enkelt undvika en ekonomisk kris, som i sin tur skulle skada hans chanser att bli återvald. Det skriver Henrik Brandão Jönsson i DN.

SVT:s Latinamerikakorrespondent Tigran Feiler är inne på samma spår, att Bolsonaros motvilja att införa tuffa åtgärder först och främst handlar om ekonomi. ”Han har lovat sina väljare att lyfta Brasilien ekonomiskt och göra landet till en global stormakt”, skriver han.

I värsta fall skulle coronakrisen kunna leda till att Bolsonaro avsätts i en riksrättsprocess. I Brasilien är riksrätten politisk – och kan bli verklighet om presidenten förlorar sitt parlamentariska stöd. ”Två av Brasiliens fyra senaste presidenter har avsatts i förtid genom riksrätt”, konstaterar Feiler.

Igår 19:52
Helsingfors, arkivbild/Statsminister Sanna Marin TT
undefined

Helsingforsregion isoleras – polis vaktar gränsen

Landskapet Nyland, där Helsingfors ingår, har isolerats från övriga Finland i ett försök att hindra spridningen av coronaviruset. En åtgärd som saknar motstycke i fredstid, skriver finska public servicebolaget Yle.

Fritidsresor förbjuds och man får bara röra sig över gränsen om det är nödvändigt.

Hundratals poliser har kommenderats ut för att sätta upp kontrollplatser vid större vägar. Poliser, militär personal och uppemot 750 värnpliktiga kommer att hjälpa till vid avspärrningar för att se att inga obehöriga passerar gränsen, skriver nyhetsbyrån STT enligt TT.

Landskapsgränsen kommer att vara stängd fram till och med den 19 april.

Igår 04:26
Läs mer om Coronavirusets spridning – globalt