Joakim Goksör/TT / TT NYHETSBYRÅN
Den globala konjunkturen

Dr Doom ser risk för fullskaligt krig

Riksbanken kommer att tvingas sänka styrräntan till minus igen, tror professor Nouriel Roubini, även känd i finansvärlden som Dr Doom.

Han ser en stor risk för en ny och ihållande global recession och börsras. Det kan även bli fullskaligt krig i Mellanöstern och en hård brexit, varnar han.

Sannolikheten för att Riksbanken snart kommer tvingas att sänka räntan igen ligger kring 95 procent, enligt Nouriel Roubini, ekonomiprofessor vid New York Universitys Stern School of Economics.

Den omstridda höjningen av styrräntan till noll i december ser han som helt okej och minusräntan 2015–2019 var motiverad, tycker han. Däremot tror han inte på riksbankschefen Stefan Ingves prognos om en oförändrad styrränta åtminstone till slutet av 2021.

Korrigering kan bli kraftig

Den globala tillväxten, avgörande för svensk ekonomi, ser nämligen ut att falla i år, enligt Roubini. Och börsen faller troligen med 10–20 procent, i kombination med valutaturbulens och skenande räntor för överbelånade stater och företag.

Roubini var en av få som redan 2006 – två år före finanskrisen – pekade ut stora risker på USA:s bolånemarknad och i landets banksektor. Sedan dess har han gått under smeknamnet Dr Doom och turnerar runt i världen med sina dystra prognoser.

Roubini tycker inte man kan tala om en regelrätt börsbubbla. Men korrigeringen nedåt kan bli kraftig då många aktier enligt de så kallade P/E-talen ser övervärderade ut.

– Värderingarna ligger på historiskt höga nivåer, säger han till TT i samband med Skagen fonders nyårskonferens i Stockholm.

Vad som till slut blir startskottet är svårt att säga, enligt Roubini. Men ett stalltips från Dr Doom är att hålla koll på Mellanöstern.

USA:s dödande av den iranske toppgeneralen Qassem Soleimani kom oväntat. Men det var bara ett exempel på vad Roubini tror blir vardag i Mellanöstern den närmaste tiden.

– Amerikanerna hoppas nu att Irans vedergällning med raketbeskjutning av amerikanska baser i Irak satte punkt för denna episod och att Teheran är på väg tillbaka till förhandlingsbordet. Men jag tror att det ligger i Irans intresse att eskalera konflikten. Allt som trycker upp oljepriset, stör finansmarknaderna i väst och försvagar Trumps position är bra ur den iranska regimens perspektiv, säger Roubini.

Räknar med iransk offensiv

Han räknar med en ny iransk offensiv, via allierade milisgrupper, i länder som Syrien och Jemen. Han tror även det kan bli nya attacker mot oljeindustrin runt Persiska viken och/eller renodlade terrorist- och cyberattacker mot USA-mål, orkestrerade från Teheran.

Målet för Iran är enligt professorn att provocera USA och dess allierade, som Israel och Saudiarabien, för att öka spänningen i regionen och på sikt göra konflikten allt mer global och svårhanterad. Nouriel Roubini räknar även med att Iran kommer att fortsätta anrika uran i allt högre utsträckning, vilket många bedömare i väst befarar kan sluta med att Iran får tillgång till egna kärnvapen inom något år.

– Konflikten kommer att utvecklas till något större. Det är vad jag tror kommer. Det är det troligaste scenariot, säger han.

Fullskaligt krig i Mellanöstern ger han en 20-procentig sannolikhet. Han räknar med att det skulle lyfta oljepriset till nya historiska rekord på uppåt 150 dollar per fat.

Riksbanken tvingas stimulera

Huvudscenariot, som han ger en 75-procentig sannolikhet, är dock en eskalering av konflikten, möjligen med inslag av direkta militära konfrontationer. Blir det så räknar Roubini med att oljepriset lyfter till 70–100 dollar per fat, valutaturbulens och investerarflykt till säkra placeringar som guld.

Dr Dooms dystra världsbild står i skarp kontrast till den försiktiga återhämtning som prognosmakare som Riksbanken räknar med.

– I detta scenario kommer Riksbanken, som jag ser det, tvingas att stimulera igen. Det kan bli i form av en räntesänkning eller nya stödköp av obligationer, säger Roubini.

Med sikte på Världsekonomiskt forum i Davos nästa vecka lämnar Dr Doom Stockholm med en brasklapp.

– Det faktum att jag hade rätt då (2006) innebär inte att jag har rätt nu. Historiska framgångar är inte nödvändigtvis någon garanti för framtida framgångar.

Fakta: Faktorerna som kan leda till en ny global recession

Nouriel Roubini, ekonomiprofessor vid New York Universitys Stern School of Economics, presenterar en lång rad riskfaktorer som han tror innebär att det inte blir någon global ekonomisk återhämtning i år.

Den gängse prognosen är en återhämtning till en global tillväxt på cirka 3,4 procent. Roubini tror dock betydligt mer på tre andra scenarion:

Roubini pekar ut konflikten mellan USA och Iran som en faktor som kan avgöra hur det går. Han ser det som sannolikt att konflikten förvärras.

– Återgång till status quo efter en kort tids ökad spänning (sannolikhet 5 procent)

– Eskalering av det spända läget, utan direkta militära konfrontationer (sannolikhet 45 procent)

– Direkta militära konfrontationer, men inget fullskaligt krig (sannolikhet 30 procent)

– Fullskaligt krig (sannolikhet 20 procent)

Handelskriget mellan världens två största ekonomier, USA och Kina, är en annan konflikt Roubini tror kommer förvärras under 2020, trots det fas 1-avtal som president Donald Trump och Kinas vice premiärminister Liu He skrev på i veckan. Bland annat då Kina inte kommer kunna leva upp till åtagandet om att öka importen av varor från USA med 200 miljarder dollar (cirka 1 900 miljarder kronor).

Marknaden kan enligt Roubini även komma att skrämmas upp rejält om demokratiska presidentkandidater som Bernie Sanders eller Elizabeth Warren trots allt ser ut att kunna utmana Trump i valet i november. Han räknar även med att förhandlingarna om ett avtal mellan Storbritannien och EU kommer bli kärva och att risken är stor för att det slutar med en hård brexit utan ett handelsavtal med EU, trots att det tidigare splittrade brittiska parlamentet enats något i frågan efter det brittiska valet i december.

Källa: Nouriel Roubini, New York University

Toppnyheter

Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Påsskatten gör mer nytta för statsfinanserna än för miljön”

Skatten på plastpåsar är en miljöåtgärd som är svår att acceptera, skriver Karin Bergkvist i en ledare i GD.

”Det är inte det faktum att jag kan tvingas betala sju kronor för en plastpåse som stör mig. Det som stör mig är den ohederliga argumentationen.”

Hon menar att faktum är att svenska plastkassar, självklart med enstaka undantag, inte slängs varken i haven, skogen eller på marken. Dessutom kommer lagen inte att göra skillnad på plastpåsar tillverkade av fossila bränslen och kassar tillverkade av förnyelsebar plast.

”Regeringen beräknar att plastskatten efter införandet i maj ger intäkter i år på 2,1 miljarder kronor. Därefter kommer den att ge 2,7 miljarder kronor årligen. Och se där, pudelns kärna”, skriver Karin Bergkvist i GD.

3 feb
Montage TT
undefined

Klart: Riksdagen säger ja till skatt på plastpåsar

Riksdagen har beslutat om att införa en skatt på plastpåsar. Beslutet innebär att en skatt på tre kronor läggs till varje såld påse, vilket skulle resultera i att priset på en bärpåse i plast blir mellan sex och sju kronor.

Regeringen förväntar sig en extra årlig inkomst på 2,7 miljarder kronor efter att skatten har börjat gälla i maj. Men reformen har mött motstånd, bland annat från Svensk handel som har varit kritiska till att lagen inte gör skillnad på fossil plast och återvinningsbar plast.

29 jan
Läs mer om Skatten på plastbärkassar
Øijord, Thomas Winje / TT NYHETSBYRÅN
Bedrägerierna på nätet

Investeringsbedrägerier ökade med 185 procent

Investeringsbedrägerierna ökade lavinartat mellan 2018 och 2019. Bedrägerierna går ofta ut på att en person luras att investera i kryptovaluta, en solcellspark eller i fastigheter, skrivet SVT.

Totalt anmäldes 1 637 investeringsbedrägerier 2019, vilket kan jämföras med 573 under 2018.

Enligt siffror från Brottsförebyggande rådet går nästan aldrig några investeringsbedrägerier till åtal.

SVT tipsar om hur du undviker att bli bedragen:

  1. Var försiktig med att lämna ut dina personuppgifter på nätet.
  2. Var extra misstänksam om någon engelskspråkig kontaktar dig och tänk på att riktiga finansiella rådgivare får aldrig uppmana till köp.
  3. Kontrollera sajten och personen som ringer dig. Var källkritisk till eventuella nyhetsartiklar, även de kan vara falska.
  4. Ring polisen om du känner dig osäker eller om du misstänker att du har blivit utsatt för ett bedrägeri.
  5. Om något låter för bra för att vara sant så är det troligtvis det.
1 tim
Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

130 000 har drabbats – så skyddar du dig mot kortbedrägerier

Kortbedrägerier utgör ett stort problem för många svenskar. Av totalt 240 000 bedrägerifall under 2019, stod kortbedrägerier för 130 000, varav 83 procent gjordes på nätet. Det skriver Stöldskyddsföreningen (SSF) i ett pressmeddelande.

Bedrägerierna sker oftast genom att ett e-handelsbolags företagregister kapas och töms på konsumenters sparade kortuppgifter. Därefter säljs uppgifterna vidare den på svarta marknaden.

För att undvika detta ger SSF en rad tips:

Ha alltid kortet spärrat för internetköp och utrikeshandel. Innan köptillfället, googla på e-handelsföretagets omdömen för att veta om det handlar om en seriös aktör.

Ett annat tips är att inte spara dina kortuppgifter på e-handelsföretag.

Ytterligare råd är att ha ett speciellt shoppingkort så att en potentiell tjuv inte kommer åt alla pengar på det vanliga kontokortet. Slutligen, skulle du få hem en vara eller tjänst som du inte har beställt kontakta företaget direkt och bestrid fakturan, då detta kan vara tecken på bedrägeri.

22 jan
Läs mer om Bedrägerierna på nätet
Stephen Lam / TT NYHETSBYRÅN
Dagens börs

Tydliga nedgång på börsen – Catena Media rasar

Coronavirusets ekonomiska skadeverkningar sprider oro på de globala börserna och i Stockholm syns relativt märkbara nedgångar 25 minuter in i tisdagsförmiddagens handel.
• OMXSPI: –0,6 procent
• OMXS30: –0,7 procent
Veckans tydligaste exempel på hur sjukdomen slår mot försäljning och produktion kom kanske under gårdagskvällen när jätten Apple vinstvarnade.

Annars fortsätter rapportsäsongen för fullt. Stockholmsbörsens stora bjässar är avverkade men tisdagen bjöd på rapporter från flera småspararpopulära bolag. Bland annat rapporterade Paradox vad vd:n Ebba Ljungerud beskriver lite som ett mellankvartal inför detta årets stora spellanseringar. Aktien stiger trots det 6 procent efter en ännu skarpare uppgångar i de tidiga avsluten.

Catena Media vinstvarnade under morgonen och meddelade att bolaget tar stora nedskrivningar. Aktien rasar 19 procent.

14 min
ISAAC LAWRENCE / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Corona sänker Asienbörser igen – Apples varning oroar

Asiens börser backar på tisdagen på fortsatt oro för hur coronaviruset ska slå mot bolag och ekonomin, rapporterar CNBC. Vid klockan 05.45 svensk tid står ledande index som följer:
• Nikkei: - 1,5 %
• Shanghai: -0,4%
• Shenzhen: + 0,2%
• Hang Seng: -1,4 %
• Kospi: -1,5%

Apple vinstvarnade i går på grund av virusets utbredning, vilket är en varningssignal för hela Kina då bolaget har den största delen av sin tillverkning där.

”De här oväntade nyheterna bekräftar våra värsta farhågor om att utbrottet dramatiskt har påverkat Iphones utbud medan efterfrågan är fortsatt hög internationellt”, skriver Wedbush Securities analytiker Daniel Ives och Strecker Backe i en marknadskommentar, rapporterar CNBC.

Den internationella storbanken HSBC, som har mycket verksamhet i Asien, rapporterade ett resultat under analytikernas förväntningar på morgonen.

Singapore, som har drabbats näst värst efter Kina, ska offentliggöra sin budget i dag.

4 tim
Läs mer om Dagens börs
Man i Wuhan på m STR / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning

Kinesisk studie: 80 procent av virusfallen är milda

Den kinesiska smittskyddsmyndigheten har publicerat en stor studie av det nya coronavirusets effekter, rapporterar flera medier.

I rapporten, där man tittat på 70 000 fall, konstaterar man att sjukdomen covid-19 har en dödlighet på 2,3 procent. För virusets epicentrum Hubeiprovinsen är siffran 2,9 procent och i resten av landet är den 0,4.

Man skriver också att över 80 procent av sjukdomsfallen är att betrakta som milda. Personer över 80 år löper betydligt större risk att dö av sjukdomen och ju yngre man är desto mindre är risken, skriver BBC.

5 tim
Xi Jinping. Liu Bin / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Analys: ”Kommunistpartiet kommer ta sig ur krisen”

Spridningen av coronaviruset covid-19 har utvecklats till något som kan öka det kinesiska folkets skepsis mot systemet, skriver DN:s Marianne Björklund. Bilder på överfulla sjukhus, rapporter om brist på utrustning och tystade röster som varnade för viruset är några av faktorerna som kan väcka kinesernas missnöje mot Xi Jinping, enligt henne.

”Vissa har jämfört hur viruset hanterats med Tjernobyl, kärnkraftsolyckan i Ukraina som mörkades av Sovjetunionen och fick Gorbatjov att inleda en reformprocess”, skriver hon.

Rory Truex på The Atlantic drar också paralleller till Tjernobyl, men ser det snarare som omvärldens önsketänkande förhoppningar om att den kinesiska regimen en gång för alla ska falla. Kommunistpartiet kommer enligt honom lyckas ta sig ur det här genom en rad åtgärder som man alltid tar till vid systemhotande kriser – som att överkompensatoriskt agera, i det här fallet med hela städer som stängts ner, samt tystandet av alla kritiska röster.

”Frågan är om det kinesiska folkets lidande fått någon högt uppsatt i Kommunistpartiet att tänka om”, skriver han.

Igår 21:33
Illustration.  Chiang Ying-ying / TT NYHETSBYRÅN
undefined

UD ändrar rekommendation om Kinaresor – avråder helt

Utrikesdepartementet skärper sina reserekommendationer till Kina med anledning av spridningen av coronaviruset covid-19. Numera avråder man från alla icke nödvändiga resor till hela landet – med undantag för Hongkong och Macao. Det rapporterar flera medier.

– Sjukvården i flera provinser är svårt belastad och det kan vara svårt att få vård vid behov, säger UD:s presstjänst till Dagens Nyheter.

Tidigare avrådde UD från resor till Hubei-provinsen. Rekommendationerna gäller tills vidare.

Igår 16:59
Läs mer om Coronavirusets spridning

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer