Joakim Goksör/TT / TT NYHETSBYRÅN
Den globala konjunkturen

Dr Doom ser risk för fullskaligt krig

Riksbanken kommer att tvingas sänka styrräntan till minus igen, tror professor Nouriel Roubini, även känd i finansvärlden som Dr Doom.

Han ser en stor risk för en ny och ihållande global recession och börsras. Det kan även bli fullskaligt krig i Mellanöstern och en hård brexit, varnar han.

Sannolikheten för att Riksbanken snart kommer tvingas att sänka räntan igen ligger kring 95 procent, enligt Nouriel Roubini, ekonomiprofessor vid New York Universitys Stern School of Economics.

Den omstridda höjningen av styrräntan till noll i december ser han som helt okej och minusräntan 2015–2019 var motiverad, tycker han. Däremot tror han inte på riksbankschefen Stefan Ingves prognos om en oförändrad styrränta åtminstone till slutet av 2021.

Korrigering kan bli kraftig

Den globala tillväxten, avgörande för svensk ekonomi, ser nämligen ut att falla i år, enligt Roubini. Och börsen faller troligen med 10–20 procent, i kombination med valutaturbulens och skenande räntor för överbelånade stater och företag.

Roubini var en av få som redan 2006 – två år före finanskrisen – pekade ut stora risker på USA:s bolånemarknad och i landets banksektor. Sedan dess har han gått under smeknamnet Dr Doom och turnerar runt i världen med sina dystra prognoser.

Roubini tycker inte man kan tala om en regelrätt börsbubbla. Men korrigeringen nedåt kan bli kraftig då många aktier enligt de så kallade P/E-talen ser övervärderade ut.

– Värderingarna ligger på historiskt höga nivåer, säger han till TT i samband med Skagen fonders nyårskonferens i Stockholm.

Vad som till slut blir startskottet är svårt att säga, enligt Roubini. Men ett stalltips från Dr Doom är att hålla koll på Mellanöstern.

USA:s dödande av den iranske toppgeneralen Qassem Soleimani kom oväntat. Men det var bara ett exempel på vad Roubini tror blir vardag i Mellanöstern den närmaste tiden.

– Amerikanerna hoppas nu att Irans vedergällning med raketbeskjutning av amerikanska baser i Irak satte punkt för denna episod och att Teheran är på väg tillbaka till förhandlingsbordet. Men jag tror att det ligger i Irans intresse att eskalera konflikten. Allt som trycker upp oljepriset, stör finansmarknaderna i väst och försvagar Trumps position är bra ur den iranska regimens perspektiv, säger Roubini.

Räknar med iransk offensiv

Han räknar med en ny iransk offensiv, via allierade milisgrupper, i länder som Syrien och Jemen. Han tror även det kan bli nya attacker mot oljeindustrin runt Persiska viken och/eller renodlade terrorist- och cyberattacker mot USA-mål, orkestrerade från Teheran.

Målet för Iran är enligt professorn att provocera USA och dess allierade, som Israel och Saudiarabien, för att öka spänningen i regionen och på sikt göra konflikten allt mer global och svårhanterad. Nouriel Roubini räknar även med att Iran kommer att fortsätta anrika uran i allt högre utsträckning, vilket många bedömare i väst befarar kan sluta med att Iran får tillgång till egna kärnvapen inom något år.

– Konflikten kommer att utvecklas till något större. Det är vad jag tror kommer. Det är det troligaste scenariot, säger han.

Fullskaligt krig i Mellanöstern ger han en 20-procentig sannolikhet. Han räknar med att det skulle lyfta oljepriset till nya historiska rekord på uppåt 150 dollar per fat.

Riksbanken tvingas stimulera

Huvudscenariot, som han ger en 75-procentig sannolikhet, är dock en eskalering av konflikten, möjligen med inslag av direkta militära konfrontationer. Blir det så räknar Roubini med att oljepriset lyfter till 70–100 dollar per fat, valutaturbulens och investerarflykt till säkra placeringar som guld.

Dr Dooms dystra världsbild står i skarp kontrast till den försiktiga återhämtning som prognosmakare som Riksbanken räknar med.

– I detta scenario kommer Riksbanken, som jag ser det, tvingas att stimulera igen. Det kan bli i form av en räntesänkning eller nya stödköp av obligationer, säger Roubini.

Med sikte på Världsekonomiskt forum i Davos nästa vecka lämnar Dr Doom Stockholm med en brasklapp.

– Det faktum att jag hade rätt då (2006) innebär inte att jag har rätt nu. Historiska framgångar är inte nödvändigtvis någon garanti för framtida framgångar.

Fakta: Faktorerna som kan leda till en ny global recession

Nouriel Roubini, ekonomiprofessor vid New York Universitys Stern School of Economics, presenterar en lång rad riskfaktorer som han tror innebär att det inte blir någon global ekonomisk återhämtning i år.

Den gängse prognosen är en återhämtning till en global tillväxt på cirka 3,4 procent. Roubini tror dock betydligt mer på tre andra scenarion:

Roubini pekar ut konflikten mellan USA och Iran som en faktor som kan avgöra hur det går. Han ser det som sannolikt att konflikten förvärras.

– Återgång till status quo efter en kort tids ökad spänning (sannolikhet 5 procent)

– Eskalering av det spända läget, utan direkta militära konfrontationer (sannolikhet 45 procent)

– Direkta militära konfrontationer, men inget fullskaligt krig (sannolikhet 30 procent)

– Fullskaligt krig (sannolikhet 20 procent)

Handelskriget mellan världens två största ekonomier, USA och Kina, är en annan konflikt Roubini tror kommer förvärras under 2020, trots det fas 1-avtal som president Donald Trump och Kinas vice premiärminister Liu He skrev på i veckan. Bland annat då Kina inte kommer kunna leva upp till åtagandet om att öka importen av varor från USA med 200 miljarder dollar (cirka 1 900 miljarder kronor).

Marknaden kan enligt Roubini även komma att skrämmas upp rejält om demokratiska presidentkandidater som Bernie Sanders eller Elizabeth Warren trots allt ser ut att kunna utmana Trump i valet i november. Han räknar även med att förhandlingarna om ett avtal mellan Storbritannien och EU kommer bli kärva och att risken är stor för att det slutar med en hård brexit utan ett handelsavtal med EU, trots att det tidigare splittrade brittiska parlamentet enats något i frågan efter det brittiska valet i december.

Källa: Nouriel Roubini, New York University

Toppnyheter

Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
Den vikande arbetsmarknaden

Svenskt Näringsliv: Arbetsförmedlingens dystra siffror är bara början

För att förhindra massarbetslöshet i Sverige måste regeringen snabbt stärka systemet för korttidsarbete, säger Svenskt Näringslivs vice vd Mattias Dahl till nyhetsbyrån Direkt.

Enligt statistik från Arbetsförmedlingen har nära 50 000 personer varslats på grund av coronakrisen, och allt fler skriver in sig som arbetssökande hos myndigheten. Enligt Svenskt Näringsliv är det av högsta vikt att staten snabbt göra om systemet för korttidsarbete så att staten står för i princip hela lönekostnaden.

– Det gäller att företagen kan övervintra så att vi inte får massarbetslöshet och en konkursvåg, som blir väldigt svår att reparera. Det finns en framtid också, säger Mattias Dahl till Direkt.

28 min
Illustrationsbild/Annika Sundén.  TT
undefined

Rekordsnabb ökning av arbetslöshet – högre takt än under finanskrisen

Arbetslösheten ökar nu med den högsta hastigheten på flera årtionden, skriver TT.

25 350 personer skrev in sig som arbetslösa hos landets arbetsförmedlingar i förra veckan. Det är 16 761 fler än samma vecka i fjol, enligt Stockholms handelskammare, som refererar Arbetsförmedlingens siffror.

– Det är ett allvarligt läge, säger myndighetens analyschef Annika Sundén.

Ökningen av antalet arbetslösa sker också i en högre hastighet än under finanskrisen 2008.

4 tim
Eva Nordmark. Arkivbild. Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ministern om rekordvarslen: ”Mycket allvarligt läge”

Antalet nyanmälda arbetslösa var i förra veckan fler än under finanskrisen och sedan första mars har nästan 50 000 personer varslats om uppsägning.

– Vi har inte sett högre varselsiffror i modern tid i Sverige. Det är ett mycket allvarligt läge, säger arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) till TT.

Regeringen utesluter enligt Nordmark inga åtgärder för att mildra krisen.

– Men vi kommer inte att kunna rädda alla företag och alla jobb, säger hon.

2 tim
Läs mer om Den vikande arbetsmarknaden
Karolinska Universitetssjukhuset i Solna. Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – Sverige

Kylrum för mat används som bårhus: ”Inte värdigt”

Det är trångt på landets bårhus under coronautbrottet, då många begravningar skjuts upp. På Karolinska Universitetssjukhuset i Solna har ett oanvänt kylrum för mat öppnats upp för att provisoriskt förvara kroppar, skriver Aftonbladet. ”Detta är inte värdigt”, säger en anonym anställd till tidningen.

Sjukhusets funktionschef Claes Ruth bekräftar för tidningen att de står inför en svår situation.

– Vi ser att inflödet av kroppar är större än utflödet. Det här gäller på alla sjukhusen, säger han och tillägger att man gör allt för att säkerställa en värdig hantering av de avlidna.

41 min
Viktor Winterqvist och hans bror Rikard. Privat
undefined

Viktor förlorade sin bror: Följ råden – tänk på Rikard

För drygt en vecka sedan fick Viktor Winterqvists storebror Rikard, 28, feber. Efter ett snabbt händelseförlopp somnade Rikard häromdagen in i covid-19, skriver Aftonbladet.

Mitt i sorgen vänder sig nu Viktor Winterqvist till svenska folket och ber alla att följa myndigheternas råd för att undvika att sprida smittan.

”Tänk på Rikard när du ska gå och handla, står i kön till kassan eller ska hälsa på någon”, skriver han i ett Facebook-inlägg som fått stor spridning.

Till Aftonbladet säger han att det är obegripligt att hans bror nu är borta.

– Han var fyndig den pojken, och sket i allt som var tråkigt. Det var svårt att vara arg på honom.

1 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning – Sverige
St Thomas’ Hospital i London/Boris Johnson. TT
Coronavirusets spridning – globalt

Johnson från sjuksängen: ”Jag är vid gott mod”

I går kväll skrevs Storbritanniens premiärminister Boris Johnson in på sjukhus, tio dagar efter att ha bekräftats smittad av coronaviruset. ”Jag är vid gott mod”, twittrar han från sjukhussängen.

Enligt honom själv rör det sig bara om en rutinkontroll, eftersom att han efter knappt två veckor fortfarande uppvisar symptom som feber och hosta.

”Ett stort tack till sjukhuspersonalen som tar hand om mig och andra under denna svåra tid. Ni är Storbritanniens bästa”, skriver han.

41 min
Spanjorer med skyddsmask. Emilio Morenatti / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Fler ska testas i Spanien för att lätta på restriktioner

Spanien planerar att göra testning för coronaviruset mer utbrett i landet, för att på så vis kunna lätta på de hårda restriktioner som gällt sedan mitt av mars. Det skriver Reuters.

I nuläget testas bara personer som är smittade eller som misstänks vara det, men planen är att börja testa även dem som inte uppvisar några symptom.

Dödstakten i Spanien ser ut att ha gått ner på sistone och förhoppningen är att man nått en kulmen i smittspridning och dödsoffer.

– Nu förbereder vi oss för en nedtrappning och då behöver vi veta vilka som är smittade för att gradvis kunna lyfta de spanska medborgarnas karantän, säger utrikesminister Arancha Gonzalez.

1 tim
Kvinnor i Iran som tillverkar munskydd. ATTA KENARE / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Iran: Kan se gradvis minskning av smittan

Irans regering säger att antalet nya smittofall ser ut att följa en nedåtgående trend, rapporterar AFP. Antalet nya bekräftade fall, 2 274 stycken, är lägre än föregående dygn för sjätte dagen i rad.

– Tack vare restriktionerna kring social distansering kan vi se en gradvis och långsam nedgång i antal nya fall de senaste dagarna, säger Kianoush Jahanpour, talesperson för regeringen.

Samtidigt varnar regeringen för att coronaviruset är ”långt från under kontroll”.

136 nya dödsfall har rapporterats det senaste dygnet i Iran.

1 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning – globalt

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Erik Simander/TT / TT NYHETSBYRÅN
Den turbulenta bomarknaden

Högt säljtryck: Nära rekordutbud av bostäder

Utbudet av bostadsrätter på Hemnet var förra veckan det högsta som noterats denna tid på året och fortsätter nuvarande trend är en ny total rekordnivå nära, säger talespersonen Staffan Tell till Direkt.

– Vi skulle inte bli förvånade om vi ser ”all time high” för utbudet om några veckor, säger han.

Att utbudet på bostadssajten har ökat veckan före påsk har aldrig tidigare hänt. Enligt Tell har det kommit ut många nya annonser samtidigt som säljvolymerna viker.

I år är många mer motiverade att snabbt få ut sin lägenhet till försäljning i stället för att vänta till efter påsk, spekulerar han.

3 tim
Tomas Oneborg / SvD / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Rekordras i hushållens boprisförväntningar: ”Räkna med rejäl sättning”

SEB:s boprisindikator rasade till –20 i april från 47 i mars, den största nedgången någonsin.

42 procent av hushållen tror nu på sjunkande priser det kommande året, jämfört med 8 procent föregående månad. 22 procent tror på stigande priser medan 27 procent tror på oförändrade priser.

– Det här är en historisk nedgång. Aldrig tidigare har vi sett ett så stort och snabbt fall i boprisindikatorn, säger SEB:s privatekonom Jens Magnusson.

Han varnar för att hushållens förväntningar kan bli självuppfyllande och att vi nu får räkna med en rejäl sättning på bostadsmarknaden.

Idag 04:59
Läs mer om Den turbulenta bomarknaden