Del av gränsmur i Arixona  Matt York / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Muren mellan USA och Mexiko

Domstolsbeslut stoppar del av finansiering till mur

USA:s planer på att bygga en gränsmur mot Mexiko har åter stött på problem.

Enligt ett beslut fattat av en federal domare får Trump-administrationen inte använda en del av de pengar som landets försvarsdepartement avsatt till bygget.

Beslutet gäller en miljard dollar av de totalt 6,7 miljarder dollar som Trumps administration beräknat att gränsmuren ska kosta.

Anledningen till det federala domstolsbeslutet är att pengarna inte fått ett godkännande att användas av den amerikanska kongressen. Beslutet gäller endast bygget av två sektioner av muren som ligger i delstaterna Arizona och New Mexiko.

Enligt CNN hindrar domstolsbeslutet inte presidenten från att ta pengar från andra källor för att börja bygga muren. Sedan tidigare finns gränsbarriärer längs med omkring 100 mil av den mexikanska gränsen.

Toppnyheter

Fackens framtid

Regeringen: Mer makt till facket – för skattepengar

I arbetslivet finns idag regionala skyddsombud med uppgift aktivera arbetsmiljöarbetet på främst mindre arbetsplatser. Verksamheten finansieras av staten med 125 miljoner kronor årligen, pengarna går direkt från Arbetsmiljöverket till fackförbunden.

Hittills har inspektioner och arbetsplatsbesök enbart fått ske på företag där det finns fackanslutna medlemmar och där det inte finns någon skyddskommitté. Men det vill regeringen nu ändra på, rapporterar Arbetsmarknadsnytt.

I ett lagförslag som ska presenteras i höst ges de regionala skyddsombuden tillträde till alla arbetsplatser med ett kollektivavtal, även om facket inte har några medlemmar där.

– Jag har ju lyssnat på parterna och det här är en av de åtgärder som lyfts fram väldigt tydligt av de fackliga företrädarna, och jag tycker därför att vi ska gå fram med det förslaget, säger Ylva Johansson till Ekot, och betonar att det bland annat handlar om att få tillträde till utländska företag verksamma i byggbranschen.

”Helt fel väg att gå”

Men lösningen möter nu kritik från flera håll.

– Arbetsmiljöarbetet ska i första hand bedrivas av dem som finns i verksamheten, alltså av arbetsgivaren tillsammans med medarbetarna, säger Amelie Berg, arbetsmiljöexpert på Svenskt Näringsliv, till Arbetsmarknadsnytt.

Även Susanne Pripp, vid på Hotell Ett i Östersund, är kritisk till förslaget.

– Regeringens förslag är helt fel väg att gå. Ett bättre sätt att lösa detta är att ge företagen utbildning och stöttning i sitt arbete för att förstå vikten av att någon på arbetsplatsen tar rollen som skyddsombud. Då får vi fler skyddsombud men också skyddsombud som känner den arbetsplats de är på. Och vi ska komma ihåg att även om ett företag idag inte har ett skyddsombud betyder inte att man inte aktivt jobbar med frågorna, säger hon till Arbetsmarknadsnytt.

38 min
Karl-Petter Thorwaldsson t.v. TT
undefined

LO-basen kritisk till AW: ”Medarbetare kan fara illa”

I en intervju med Aftonbladet berättar LO-ordförande Karl-Petter Thorwaldsson om sitt beslut att inte dricka alkohol. Han berättar bland annat om hur den alkoholkultur han växt upp med i Småland, med fokus på fylla, blev en belastning när han kom till Stockholm.

LO-basen är också kritisk till konceptet after work, AW, när kollegor dricker tillsammans efter arbetsdagens slut. Särskilt när pressen kommer uppifrån.

– När chefen bjuder in sätter det press på närvaro och att inte vara tråkig, men du vet aldrig vilka medarbetare som kan fara illa av alkoholen, säger Karl-Petter Thorwaldsson till tidningen.

11 jun
Läs mer om Fackens framtid
Lars Pehrson/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Det svenska skattetrycket

Nya skattechocken – så dyra blir Sveriges vanligaste bilar

Det gamla mätsystemet NEDC för förbrukning och utsläpp ersattes förra året med den nya mätmetoden WLTP som ger bilarna mer realistiska siffror på förbrukning och CO2-utsläpp.

Det betyder att från och med nästa år ska skatterna baseras på det nya WLTP-systemet och det kommer att gälla för nya malus-bilar som säljs efter 1 januari 2020.

Sammantaget handlar det om skattehöjningar med i genomsnitt 30 procent för malus-bilarna som redan idag är hårt beskattade.

Det skriver tidningen Auto Motor & Sport.

Till exempel kommer en vanlig Volvo V60 D4 Cross country få skatten höjd till 9 688 kr per år jämfört med dagens 6 554 kronor.

En något mindre dieseldriven bil som Volkswagen Golf kommer att få ett påslag på cirka 2 000 kronor till 5 524 kronor med den nya skatten.

Däremot kommer inte bonusen för elbilar att påverkas av bytet till WLTP vilket betyder att elbilar blir ännu lite mer förmånliga jämfört med fossilbilar.

Men det kan bli så att skattehöjningarna som bytet till WLTP innebär inte slår så hårt. Enligt Bil Sweden tittar man på en anpassning av skattetarifferna till de högre förbrukningssiffrorna, vilket kan innebär att skatten inte ändras så mycket vid övergången till WLTP.

Här är listan över bilmodeller som höjs:

Audi A1 Sportback 30 TFSI 116 hk S tronic

Skatt i dag:1590

Ny skatt: 3722

Skillnad: 2132

Mercedes A200

Skatt i dag: 2656

Ny skatt: 4585

Skillnad: 1929

Porsche Panamera GTS

Skatt i dag: 14215

Ny skatt: 18602

Skillnad: 4387

Skoda Fabia 1,0 TSI 95 hk

Skatt i dag: 1262

Ny skatt: 2902

Skillnad: 1640

Volkswagen Golf Sportscombi 1,6 TDI SCR

Skatt i dag: 3232

Ny skatt: 5524

Skillnad: 2292

Volkswagen Tiguan 2,0 TDI SCR 4Motion

Skatt i dag: 6554

Ny skatt 11737

Skillnad: 5183

Volvo V60 Cross Country D4 AWD

Skatt i dag: 6554

Ny skatt: 9668

Skillnad: 3114

Volvo XC40 T5 AWD

Skatt i dag: 6832

Ny skatt: 10042

Skillnad: 3210

14 min
Stefan Löfven (S) t.v. Annie Lööf (C) och Jan Björklund (L) t.h. TT
undefined

Regeringen gör verklighet av slopad värnskatt

I januariöverenskommelsen mellan regeringspartierna och C och L ingick slopad värnskatt. Nu gör regeringen slag i saken och föreslår i en promemoria att den övre skiktgränsen för statlig inkomstskatt tas bort. Statsministern har beskrivit reformen som den mest smärtsamma i överenskommelsen.

– Jag hade inte valt att ta bort värnskatten eftersom det är en skattesänkning för de som har mest, sa han i förra veckan till SvD Perfect Guide.

Förändringen föreslås träda i kraft den 1 januari 2020.

4 tim
undefined

”Avskaffa den statliga inkomstskatten”

”Med en slopad statlig inkomstskatt kan Sverige få ett av världens bästa skattesystem, utan att hota välfärden. Och det blir åter möjligt att genom arbete göra klassresor”, skriver Patrick Krassén, Företagarna, och Hans Peter Larsson, skattejurist, i en debattartikel i SvD.

För en löntagare som betalar kommunalskatt, statlig inkomstskatt och värnskatt – om arbetsgivaravgifterna och momsen på konsumtion också beaktas – försvinner 75 kronor av en hundralapp i löneökning i skatt. Även utan att räkna med momsen ligger Sverige högst i OECD, med en marginalskatt på 70 procent, skriver debattörerna.

Patrick Krassén och Hans Peter Larsson menar att det inte räcker med att enbart ta bort värnskatten. Många skäl talar för att den statliga inkomstskatten bör avskaffas i sin helhet. Bland annat lönar det sig bättre för välutbildade personer att arbeta mer och det är viktigt med välutbildad arbetskraft.

Igår 18:57
Läs mer om Det svenska skattetrycket

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer