Magnus Sandelin ska granska salafismen i Sverige. Foto: Montage, Fri Tanke/TT
Islamismen

Doku ska granska islamismen i Sverige

Journalisten Magnus Sandelin är högaktuell i och med den nya satsningen Doku, där han tillsammans med bland andra journalisten Sofie Löwenmark kommer att granska salafistiska rörelser i Sverige. För fPlus berättar han om Doku och om islamismens utbredning i samhället och politiken.

– Islamism är ett brett begrepp som inkluderar många rörelser. Islamister är de som inte längre vill hålla religionen islam till den privata tron utan vill att den ska styra samhället, säger Magnus Sandelin.

– Av islamisterna är salafisterna, som vill ha en total underkastelse av sharia styrt av koranen och haditherna, en liten del, och av salafisterna finns ytterligare en mindre del militanta islamister som vill sprida islam genom jihad.

– Sedan finns det islamister som verkar inom de politiska systemen. Hizb Ut-Tahrir är ett exempel på det. Det är en organisation som finns i många länder, även i Sverige. Hizb Ut-Tahrir arbetar genom att dela ut flygblad eller visa propagandafilmer. De hatar judar och andra muslimer och uppmanar muslimer att inte rösta i riksdagsvalet. Men de är inte jihadister och de är kritiska mot IS.

Har den parlamentariska islamismen och den militanta islamismen funnits lika länge eller uppstod den ena senare än den andra?

– Den politiska islamismen kom till under 20-talet i samband med grundandet av Muslimska brödraskapet i Egypten. Den globala jihadismen kom inte förrän på 80-talet i samband med kriget i Afghanistan då personer, mujaheddiner, från olika delar av världen reste till landet för att kriga mot Sovjetunionens ockupation. Kort därefter bildade Usama bin Ladin och Abdullah Azzam al-Qaida.

– Ideologin bakom den globala jihadismen har dock funnits länge. Usama bin Ladin plockade idéer från olika tänkare och skapade bilden om att muslimer var under attack från judarna och västvärlden och att det krävdes ett försvarskrig för att slå tillbaka.

Enligt Magnus Sandelin är en gemensam nämnare för alla islamister att de vill ha sharialagar, islamisk lag, men i olika utsträckning. En del vill att sharialagarna bara ska gälla muslimer medan andra vill att det ska inkludera hela samhället.

– Ofta har förslagen varit inriktade på muslimer. I Sverige föreslog till exempel den förre detta centerpartisten Mahmoud Aldebe särlagar för muslimer på familjerättsområdet. Vissa andra vill i stället ha ett kalifat där alla måste underkasta sig den islamiska staten. I ett sådant kalifat skulle det finnas en teoretisk möjlighet för exempelvis kristna att betala en extra skatt för att få skydd, men det är bara en utopi.

Vissa hävdar att de som åker för att kriga med IS inte har mycket kunskap om religionen islam, och därför inte är sanna muslimer, medan andra påpekar att många av dem är bokstavstrogna. Vad gäller, är jihadister mer eller mindre religiösa än andra muslimer?

– Det är svårt att svara på det. Flera salafister följer religionen till punkt och pricka medan andra har påkommits med att ha väldigt ytlig kunskap om islam. Däremot kallar sig alla för muslimer.

Om vi går tillbaka till Sverige. Håller islamister på att infiltrera den svenska politiken?

– I högerextrema kretsar brukar man säga så men det är en konspirationsteori. Däremot är det ingen hemlighet att islamistiska organisationer och personer försöker påverka den svenska politiken.

Magnus Sandelin säger att Miljöpartiet har varit mest utsatt för islamister, främst på grund av partiets identitetspolitik och missriktade mångfaldsinkludering, även om de klassiskt stora partierna Socialdemokraterna och Moderaterna inte heller har kunnat undgå samröre.

Hur ska svenska politiker göra för att undvika islamistisk påverkan?

– Man ska vara uppmärksam på vilka organisationer man samarbetar med, som Islamiska förbundet eller Sveriges unga muslimer. Kolla vad de bjuder in för föreläsare så att det inte rör sig om hatpredikanter. Man ska också vara försiktig så fort någon vill blanda in religion i politiken, som när man propagerar för separata badtider för pojkar och flickor.

– Det är också ett problem om man ser alla muslimer som en homogen grupp som behöver särskilda rättigheter i stället för som individer.

En del säger att islamister använder sig av händelser där troende muslimer behandlas negativt i propagandasyfte. Till exempel så ska det ha stärkt islamisternas tes om att muslimer behandlas illa i västvärlden när Yasri Khan fick lämna Miljöpartiet för sin uteblivna handskakning. Finns det en sanning bakom det?

– Ja, islamister använder det i sin propaganda. Men de kan å andra sidan använda vad som helst som intäkt för sin åsikt.

Berätta lite om projektet Doku.

– Doku ska vara en motsvarighet till Expo när det kommer till dokumentation av de salafistiska miljöerna i Sverige, så som hatpredikanter eller radikaliserade ungdomar. Jihadismen är på frammarsch nu och det finns mycket att gräva i. Kanske hittar vi något om någon lokalpolitiker.

– Det här projektet är något som många har efterfrågat och som jag själv har funderat på att starta sedan länge. I våras frågade jag Sofie Löwenmark om hon ville vara med och det ville hon. Så småningom ska vi även anställa frilansare. Vi har startat en insamlingsstiftelse nu. Än så länge har vi fått in en del privata donationer men om vi får en större finansiär kanske vi kan starta redan i augusti.

Om Stiftelsen Doku:

  • Bildades av journalisterna Magnus Sandelin och Sofie Löwenmark samt Johan Lundberg, docent i litteraturvetenskap, och Peter Gustavsson, advokat.
  • Syftet är att granska salafismen i Sverige. Detta dokumenteras i en webbsida.
  • Magnus Sandelin kommer att vara ansvarig utgivare.

Toppnyheter

Boris Johnson. BEN STANSALL / AFP
Valet i Storbritannien

Johnson mot majoritet – men Labour knappar in

Det konservativa Torypartiet ser fortfarande ut att gå mot egen majoritet i parlamentet efter nyvalet på torsdag, visar en undersökning som Yougov gjort för Sky News och The Times.

Enligt undersökningen ser Torypartiet, med premiärminister Boris Johnson i spetsen, ut att få 339 platser och Labour 231. För majoritet krävs 326 platser.

Men undersökningen visar också att Torypartiets försprång har minskat, och felmarginalen är sådan att det inte går att utesluta ett så kallat ”hängt parlament”, alltså att inget parti får egen majoritet.

Igår 22:22
Valarbetare för Labourpartiet. ANDY BUCHANAN / AFP
undefined

Labourtopp sågar partiets chanser på läckt inspelning

En av topparna inom det brittiska Labourpartiet, Jon Ashworth, har hamnat i blåsväder bara dagar före nyvalet, rapporterar brittiska medier. På en läckt inspelning som nyhetsbloggen Guido Fawkes publicerat hörs Ashworth såga det egna partiets chanser att vinna valet.

– Jag kan inte se att det kan hända, säger Ashworth på inspelningen.

Vidare säger han att partiet möjligen har en chans i städerna men inte på landsbygden och att väljarna där förvisso inte gillar Boris Johson men att de ”inte tål” Jeremy Corbyn.

I efterhand har Ashworth förklarat att han skämtade och att han visst tror att partiet vinner valet.

Igår 20:49
Ben Stansall / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Britterna förlorar oavsett valutgång”

Beklämmande att Storbritanniens valrörelse går mot sitt slutskede utan att någon egentligen hoppas på en valsegrare, skriver Olof Ehrenkrona på SvDs ledarsida.

Valnatten kommer bli spännande för det brittiska folket, då det inte är någon som vet hur det kommer gå, menar Olof Ehrenkrona. Båda stora partier, Labour och Tories, går till val på en orealistisk politik och sittande premiärminister Boris Johnson undviker notoriskt att svara på frågor om vad som ska ske efter brexit i januari 2020.

Men oavsett valutgång förlorar britterna, menar skribenten. Ska Storbritannien minska de betydande förluster i tillväxt som brexit kan innebära gäller det att säkra ett så nära samarbete med EU som möjligt.

”Men sådana avtal måste betalas med att en bit av suveräniteten offras, och den del av ekvationen talar man helst inte om”, skriver Olof Ehrenkrona.

Igår 18:52
Läs mer om Valet i Storbritannien
Maja Suslin/TT / TT NYHETSBYRÅN
Telias intresse för TV4

TV4-chefen: Com Hem stjäl tv-julen – helt i onödan

Ett ”tråkigt och onödigt beslut”, säger TV4:s vd Casten Almqvist efter att kvällens diskussioner med Com Hem strandat.

– Det är en sak att vi inte kommer överens, men det är oansvarigt att låta det gå ut över tittarna, säger han i ett pressmeddelande.

Han påpekar att TV4 erbjudit Com Hem att fortsätta visa TV4 fritt till den 10 januari.

– Att de inte ens väljer att ta emot denna julklapp visar att de hellre ställer in tv-julen för de miljoner svenskar som är deras egna kunder än att hitta en lösning, säger Casten Almqvist.

TV4-chefen menar att Com Hem på det här sätter driver opinion ”för att få rättigheter som de inte har och inte heller är beredda att betala för”.

Igår 20:06
Illustrationsbild. Bertil Ericson / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Tele2: TV4 släcks ner för tredjedel av hushållen

Vid midnatt släcktes TV4 och C More ner för en tredjedel av Sveriges hushåll, bekräftade Tele2 och Com Hem i ett pressmeddelande under tisdagskvällen. Beskedet kom efter att Com Hem och Telia under kvällen försökt hitta en lösning för Com Hems och Boxers kunder.

”Tyvärr har de påbörjade samtalen ännu inte resulterat i en överenskommelse om de rättigheter våra kunder efterfrågar. Detta innebär att vi tvingas släcka kanalerna i kväll kl. 23.59 den 10 december”, skrev Com Hem och Tele2 vid 20.30-tiden.

Efter midnatt skrev dock flera tittare på Com Hems Facebooksida att de fortfarande kunde se TV4.

Tidigare under kvällen uppgav Com Hem att man sannolikt tvingas släcka ner TV4-kanalerna och C More för sina kunder.

”Telia har tyvärr inte visat på någon seriös förhandingsvilja kring förnyandet av vårt avtal om fortsatta sändningsrättigheter för Com Hem och Boxer”, skrev Com Hem vid 19-tiden.

Igår 19:38
Bezav Mahmod/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ledare: Staten ska inte äga både SVT och TV4

När delstatliga Telia nu fått godkänt av EU-kommissionen att köpa TV4 av Bonnier, får staten ett mycket stort ägarinflytande över Sveriges etermedier. Det påverkar trovärdigheten för svensk television, skriver DI:s ledarskribent Tobias Wikström.

Staten bör därför titta på att så snart som möjligt avveckla sitt ägande för att rädda förtroendet för svenskt television.

Han anser att det är ett ihåligt argument när staten hänvisar till att de behöver behålla sin ägarandel på 38 procent i Telia av säkerhetspolitiska skäl . Detta eftersom Telia sköter den infrastruktur som försvaret behöver.

Var fanns det argumentet när en sammanslagning med Telenor (då helägt av Natolandet Norge) var aktuell eller när Telia börsnoterades, skriver Wikström och avslutar:

– Staten ska inte äga kommersiella företag på en konkurrensutsatt marknad. Och de säkerhetspolitiska invändningarna går att lösa.

12 nov
Läs mer om Telias intresse för TV4
Richard Drew / TT NYHETSBYRÅN
Dagens börs

Wall Street backade – Netflix föll på sänkt råd

New York-börserna backade på tisdagskvällen efter flera tvära kast i handelskriget. Vid stängning stod de ledande indexen som följer:
• S&P 500: –0,1 %
• Nasdaq: –0,1 %
• Dow Jones: –0,1 %
Terminerna pekade skarpt nedåt under förmiddagen sedan kinesisk media rapporterat att supermakterna inte väntas nå något avtal denna vecka. Strax före öppningen rekylerade terminerna efter att WSJ rapporterat att USA och Kina planerar för att skjuta upp de nya tullarna som ska träda i kraft på söndag.

Börshumöret dämpades sedan återigen efter att Vita huset betonat att nya tullar fortfarande kan bli av.

Prudential Financials chefsstrateg Quincy Krosby säger till CNBC att investerare har blivit luttrade vid det här laget och lärt sig att inte ta ut något i förskott.

På bolagsfronten backade Netflix 3,1 procent sedan Needham sänkt rekommendationen till underperform från behåll. Investmentbanken varnar för den ökande konkurrensen på streamingmarknaden.

Den franska läkemedelsjätten Sanofi seg 5,9 procent efter att bolaget offentliggjort planer på att sluta investera i diabetesforskning och i stället fokusera på områden som cancer.

Igår 21:02
undefined

Stockholmsbörsen repade sig efter nytt handelshopp

Efter kraftiga minus med en botten vid lunchtid hämtade sig Stockholmsbörsens ledande index under tisdagseftermiddagen och vid stängning såg det ut så här:
• OMXSPI: –0,3 procent
• OMXS30: –0,5 procent
Som mest var OMXS30 ner 1,6 procent före vändningen. Det brittiska valet och de stundande tullarna spädde på börsoron.

– Helvetet kan braka loss om tullarna inte skjuts på framtiden, sa en analytiker till Bloomberg under morgonen.

Drivande för återhämtningen under eftermiddagen var bland annat uppgifter om att USA och Kina planerar att skjuta upp de nya tullarna som ska träda i kraft på söndag.

Ett storbolag som började bra var ABB som fick positiva rekommendationer från Barclays, UBS och Kepler Cheuvreux. Aktien stängde på plus 0,6 procent.

Storbankerna SEB och Handelsbanken fanns bland dagens vinnare på OMXS30. SEB lyfte 1 procent och SHB nästan lika mycket.

Bland förlorarna fanns H&M som fick en sänkt rekommendation av Exane BNP Paribas, samtidigt som ABG Sundal Collier varnade för svag avslutning på det fjärde kvartalet. Aktien föll 1,2 procent.

I botten av storbolagslistan parkerade Essity, SCA och Assa Abloy. Investerarna hyvlade av runt 1,6 procent av skogsbolagen och nästan 2 procent av låsjättens börsvärde.

Nent meddelade personalbesparingar på 250 miljoner kronor samt vissa nedskrivningar. Aktien tappade först kring 3 procent men stängde en bit över nollan.

Starbreezes utbombade aktie rasade 20,6 procent efter att vd:n Mikael Nermark varnat spelare för att konsolversionerna av Payday 2 inte kommer att vara i nivå med pc-versionen.

Byggkomponentbolaget Lindabs aktie steg 2,8 procent efter nyheten att utdelningen framöver ska motsvara minst 40 procent av bolagets nettoresultat, mot tidigare 30 procent.

Igår 08:03
Ahn Young-joon / SCANPIX
undefined

Mestadels små nedgångar på Asienbörserna

De asiatiska börserna handlades mestadels ner under tisdagen och följde därmed nedgångarna på Wall Street på måndagskvällen.
• Nikkei: −0,1%
• Shanghai: +0,1 %
• Shenzhen: +0,4 %
• Hongkong: −0,2 %
• Kospi: +0,5%
Från Kina kom det officiella inflationssiffror för november: Inflationen blev 4,5 procent på årsbasis och livsmedelspriserna rusade med drygt 19 procent.

På handelsfronten kom signaler från USA om att de utökade tullarna som ska träda i kraft den 15 december troligtvis inte blir av. Det är USA:s jordbruksminister Sonny Perdue som i går sa till Bloomberg att han inte tror att höjningen blir av, utan att vi i stället kan få se vissa lättnader, skriver CNBC.

Igår 04:51
Läs mer om Dagens börs
Illustrationsbild. Janerik Henriksson / TT / TT NYHETSBYRÅN
Arbetskraftsinvandringen

Almega Städföretagen: ”Den illegala arbetskraften måste stoppas”

Det är problematiskt att man kan få ett samordningsnummer trots att man inte har rätt att vistas i Sverige och trots att personens identitet inte är fastställd, skriver Emma Unevik, ordförande för Almega Städföretagen i Dagens Samhälle.

”Våra medlemsföretag anstränger sig för att följa de lagar och regler som finns – nu är det upp till regeringen att täppa till kryphålen som gör det lätt för kriminella att sälja samordningsnummer”, skriver hon.

Almega Städföretagen föreslår tre konkreta åtgärder för att komma tillrätta med problemet:

  1. Täpp till de kryphål som finns som gör det lätt att utfärda samordningsnummer.
  2. Bättre samarbeten mellan berörda myndigheter och bygg ut ett fungerande system med varningsklockor.
  3. Förbättra och förenkla kontakten mellan arbetsgivare och myndigheter.
Igår 19:13
Stefan Löfven (S) och Nyamko Sabuni (L). TT
undefined

Analys: Symbolisk sväng av L i en livsviktig fråga för S

Invandringspolitiken spiller över på frågan om försörjningskravet, menar Ekots inrikespolitiska kommentator Tomas Ramberg. Detta efter att Liberalerna svängt och att det därmed finns en riksdagsmajoritet som vill att arbetskraftsinvandrare som tar sina familjer till Sverige måste kunna försörja dem på egen hand.

– Det här är en stor omsvängning i en ganska viktig symbolfråga för den liberala borgerligheten, säger Ramberg i sändningen.

TV4:s politiska kommentator Marcus Oscarsson noterar att det är något så ovanligt som en fråga där Centerpartiet och Sverigedemokraterna tycker lika trots att den springer ur invandringspolitiken. Men var Socialdemokraterna står är mer otydligt.

”Frågan är om MP kan pressa S att säga nej till försörjningskrav eller om MP blir överkörda. För S är detta en livsfarlig fråga”, skriver han på Facebook.

28 nov
Läs mer om Arbetskraftsinvandringen

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer