Douglas León. Simon Paulin / SvD / TT / TT NYHETSBYRÅN
Kultur

”Dogge” om Polarpriset: ”Stort för hiphopen”

Hiphop-pionjären Grandmaster Flash får årets Polar Music Prize. Han blir den första hiphopartisten någonsin att få priset.

Fredrik Strage säger till TV4 att det var på tiden – artisten Douglas ”Dogge Doggelito” León håller med:

– Det är stort för hiphopen. Det här är en viktig markering för att han är en av grundarna till hiphop-kultur, rapkultur och dj-kultur, säger han till tv-kanalen.

P3:s Tina Mehrafzoon säger till Kulturnytt att det är viktigt för genren:

– Jag tycker det är bra, jag tycker det är viktigt. Hiphopen är en genre som många sätt är extremt stor och som har inspirerat mycket i andra genrer, säger hon.

Dela

Öppna i ny flik

Relaterade ämnen

Polarpriset Musik

Toppnyheter

Dominic Raab/invånare i Storbritannien. TT
Coronavirusets spridning – globalt

Brittisk minister: Kan inte vara i ”lockdown” för alltid

Storbritanniens utrikesminister Dominic Raab försvarar landets restriktionslättnader.

I en intervju med BBC säger Raab att politikerna tagit hänsyn till vetenskapliga underlag och att man nu är redo att ta små steg i riktning mot normalisering.

Riktade åtgärder kommer att kunna vidtas i områden där antalet fall av smitta ökar igen, betonade han.

– Vi kan inte vara kvar i ”lockdown” för alltid, säger Raab till Sky News.

Uttalandet görs efter att två forskare från regeringens rådgivande grupp varnat för risker med att öppna upp samhället för snabbt.

1 tim
Illustrationsbild: Människor spelar basket i Port Aransas, Texas (23 maj 2020).  Eric Gay / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Statistik visar: Mer trafik och mindre bunkring i USA

Amerikanerna närmar sig i allt högre utsträckning en normalisering av sin vardag. Det syns bland annat i statistik över antalet fordon på vägarna samt i data över livsmedelshandling, skriver Financial Times.

Enligt tidningens statistik minskade till exempel försäljningen av toalettpapper och desinfektionsmedel med 63 respektive 83 procent under maj, jämfört med tidigare under året. Även försäljningen av torrvaror – som soppa, pasta och fryspizza – har sjunkit tillbaka till nivåerna före krisen. Handsprit säljer dock fortsättningsvis mer.

Samtidigt ökar lastbilstrafiken jämfört med tidigare under våren, och bilförsäljningen ökade med i snitt 24 procent mellan den andra och tredje veckan i maj.

1 tim
Helsingfors. Arkivbild. Wiktor Nummelin/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Evenemang med 500 personer tillåts i Finland

Från och med i morgon blir det tillåtet att anordna offentliga tillställningar med 50 personer, skriver den finska regeringen i ett pressmeddelande. Det innebär att det nu blir möjligt för kaféer och restauranger att slå upp dörrarna igen.

Även större arrangemang med upp till 500 personer tillåts om man förhåller sig till riktlinjerna om att inte förvärra smittspridningen. Polisen ansvarar för att riktlinjerna följs.

3 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning – globalt
Illustrationsbild. Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Färre fall av covid-19 på Stockholms äldreboenden

Smittspridningen på Stockholms äldreboenden har minskat tydligt, rapporterar Ekot.

Företaget Familjeläkarna har ansvar för 180 äldreboenden i regionen och enligt verksamhetschefen Stefan Amér är i dag 50 av de 123 boenden som fått in covid-19 helt smittfria. Siffror från Stockholm stad bekräftar bilden.

Enligt företagets beräkningar har 65 procent av de boende som insjuknat överlevt.

– Vi tycker att det är höga siffror. Vi ska komma ihåg att det här är de sköraste patienterna vi har i samhället och de har ändå klarat sig igenom sjukdomen, säger Amér.

Idag 05:14
Rusningstrafik vid Gullmarsplan i Stockholm Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Svensk kollektivtrafik: Sprid ut när eleverna börjar

När gymnasieskolorna öppnar igen i augusti är risken stor att det blir trångt på bussar, tåg och spårvagnar i morgonrusningen.

Branschorganisationen Svensk kollektivtrafik föreslår att skolorna sprider ut skoldagens start för att minska trängseln, skriver TT.

– Vi vill att Skolverket, kommuner och de som är ansvariga för gymnasieskolorna tar en diskussion med våra medlemmar om det går att skjuta på skolstarten en halvtimme, säger Helena Leufstadius som är vd på Svensk Kollektivtrafik.

Igår 21:00
Läs mer om Coronavirusets spridning – Sverige
Lars Pehrson/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Den svenska konjunkturen

Branscherna som vinner på pandemin – ”helt galet”

Fritidsbranschen fick sig en rejäl törn i spåren av coronapandemin. Men en månad senare, vid påsk, svängde det om rejält, rapporterar DI.

Nu tecknar flera båtåterförsäljare bilden av en helt hysterisk kundsanstormning där populära modeller tar slut och begagnade båtar vänder i dörren.

– Det gick från att vi fick höja checkkrediten och försökte skjuta på fakturor till att det blev helt galet, säger Joakim Mellkvist, vd för Marine Store.

– Det ser mycket ljusare ut nu än för en månad sedan, säger båttilverkaren Nimbus vd Jan-Erik Lindström.

Liknande trend ses hos cykelåterförsäljaren Sportson där köptrycket har lett till att extrapersonal rekryteras för att hinna ta emot den nya tillströmningen av kunder.

Även golftillbehör och hemmaträning går som tåget, skriver tidningen.

– Vi ser en vilja att aktivera sig mer, säger Anders Andrén, presskontakt på XXL.

2 tim
Arkivbild, jordgubbsodling. Grøtt, Vegard / SCANPIX SWEDEN
undefined

Satsning på arbetslösa till svenska jordbruket pausas

Nyligen startade Arbetsförmedlingen en tvåveckors snabbutbildning för att förbereda arbetslösa svenskar för jobb inom jordbruket.

Man har befarat att exempelvis jordgubbsodlingarna ska få det tufft på grund av att pandemin leder till brist på utländsk arbetskraft.

Men efter ett svalt mottagande från branschen har utbildningssatsningen pausats, rapporterar SVT Nyheter Skåne. Få av eleverna kommer ut på praktik och branschen har varit avvaktande.

Branschorganisationen LRF bedömer att ett EU-beslut om att tillåta resor för arbetskraft gör att arbetare från utlandet kan komma som planerat. Man menar också att utbildningen är för kort.

4 tim
Illustrationsbild: Hemleverans av livsmedel.  Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Svenska logistikbranschen blomstrar i coronakrisen

När många andra branscher och företag kämpar i motvind under pressen från coronakrisen, går det desto bättre för logistikföretagen. Ett exempel är Stockholmsbaserade Widriksson, som har fått öka personalstyrkan med drygt 20 procent för att möta den ökade efterfrågan för framför allt hemleveranser, skriver TT.

Samma trend ses hos branschkollegor som Budbee, som också sköter hemleveranser från e-handlare.

Enligt Widrikssons vd Johan Nyblom finns det dock vissa osäkerhetsfaktorer att ta ställning till, exempelvis vilka beteendeförändringar hos konsumenterna som kommer att bestå även efter att pandemin klingat av.

– Det är också en utmaning att rekrytera och snabbt lära upp alla. Det ställs ökade krav på leveranser och chaufförsyrket, säger han.

5 tim
Läs mer om Den svenska konjunkturen
John Raoux / TT NYHETSBYRÅN
Den nya rymdkapplöpningen

Elon Musk: Första steget mot en civilisation på Mars

Space X-grundaren Elon Musk var mycket nöjd med den lyckade uppskjutningen från Cape Canaveral i Florida i går kväll, skriver Business Insider.

– Det här är förhoppningsvis det första steget på en resa mot en civilisation på Mars, mot ett liv på flera planeter, en bas på Månen och att utvidga oss längre än Jorden.

Uppskjutningen skulle egentligen ha skett redan i onsdags, men då tvingades man ställa in i sista stund på grund av dåligt väder. Musk berättar att han då gick från ”100 procent adrenalin” till noll när försöket blåstes av.

Inför lördagens försök var känslorna helt andra, säger han.

– Det var som att gå till jobbet.

Astronauterna väntas docka ISS klockan 16.29, svensk tid.

3 tim
Bob Behnken och Doug Hurley. TT
undefined

Svävande dinosaurien en hälsning till sönerna: ”Hoppas att de är stolta”

Space X raket håller kursen mot ISS efter den lyckade uppskjutningen i går kväll. Dockningen är planerad till 16.29 svensk tid.

I ett klipp som Nasa publicerat ger astronauterna en guidad tur i farkosten. På bilderna syns bland annat en leksaksdinosaurie som svävar runt.

Astronauterna Bob Behnken och Doug Hurley har varsin son och inför avresan fick barnen välja ut en leksak att skicka med. I klippet kommenterar Bob Behnken leksaken och säger att båda sönerna älskar dinosaurier.

– Jag hoppas att de är stolta nu, säger han.

Uppskjutningen av Space X-raketen var planerad till i onsdags, men med bara 17 minuter kvar till start ställdes färden in. Dåligt väder stoppade då rymdresan.

3 tim
Läs mer om Den nya rymdkapplöpningen

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Kinesisk forskningsanläggning där tester görs för att utveckla ett vaccin. NICOLAS ASFOURI / TT NYHETSBYRÅN
Jakten på ett coronavaccin

WHO hoppas på vaccin före årsskiftet: ”Rasande fart”

Världshälsoorganisationen WHO planerar för att ett vaccin kan vara klart före årsskiftet, rapporterar SVT Nyheter.

– Utvecklingen går med rasande fart. Vi har aldrig sett något liknande, säger Ann Lindstrand, som är enhetschef för vaccinprogrammen på Världshälsoorganisationen i Génève.

Tio olika varianter har börjat testas på människor. EU:s läkemedelsmyndighet, EMA, har tidigare sagt att man undersöker 115 olika behandlingar för covid-19, skriver Reuters. Ett vaccin kan enligt EMA godkännas om ungefär ett år i ett ”optimistiskt scenario”.

6 tim
Johan Giesecke.  SVT
undefined

”Inte säkert att ett vaccin kommer vara effektivt”

Det är inte säkert att ett vaccin kommer vara effektivt mot coronasmittan, säger den tidigare statsepidemiologen Johan Giesecke, som numera har konsultuppdrag åt Folkhälsomyndigheten, i en intervju med SVT:s Morgonstudion.

– När det gäller alla sjukdomar är det bättre att ha haft sjukdomen än vaccinet – infektionen ger en mer komplett immunitet.

Om den naturliga immuniteten dessutom visar sig vara ”halvdålig” tycker Giesecke inte att man ska räkna med att vaccinet blir särskilt mycket bättre.

Förtydligande: Den här artikeln har uppdaterats med informationen om att Johan Giesecke har ett arvoderat konsultuppdrag åt Folkhälsomyndigheten, vilket inte var känt vid tiden för publiceringen.

6 maj
Läs mer om Jakten på ett coronavaccin