Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Skatteverket vs företagen

Din revisor kan tvingas bli skattejägare – så drabbas du

Förslaget slår brett. Snart kan skatterådgivare tvingas göra Skatteverkets arbete och en lavin av ny regelbörda kommer att skölja över företagen, varnar skatteexperten Hans Peter Larsson.

Regeringen Löfven lovade inför sin första mandatperiod att lätta på regelbördan för företagen. Men en rapport från NNR (Näringslivets Regelnämnd) visade förra året att närmare en tredjedel av företagsledarna tycker att det har blivit krångligare att följa statliga regler. Endast två procent tycker att det har blivit enklare.

Nu väntas en ny lavin av administration för svenska företag och dess revisorer, ekonomer och rådgivare. Åtminstone om utredningen ”Rapporteringspliktiga arrangemang – ett nytt regelverk på skatteområdet” blir verklighet.

– Utredningen visar, grovt räknat, att uppemot 165 000 upplysningar om vilka transaktioner man har genomfört skulle komma att lämnas in till Skatteverket. Min bedömning är att bördan blir ännu större, säger Hans Peter Larsson, skatteexpert på revisorernas branschorganisation FAR.

Sverige väljer att dra det längre

Utredningen utgår från ett EU-direktiv om att införa en skyldighet för skatterådgivare, ekonomer och revisorer att rapportera till Skatteverket när ett företag vill genomföra skatteupplägg som inte följer standardmönstret och som sträcker sig utanför landets gränser. Men den svenska utredningen föreslår även att det ska gälla inhemska transaktioner.

– Från början handlar det här om ett EU-direktiv där man vill komma åt ”aggressiv skatteplanering” i samband med transaktioner mellan olika länder. Men i Sverige har man valt att dra det längre, och gälla även rapporteringsplikt för inhemska transaktioner – någon som inte ska behövas i ett väl fungerande myndighetssamhälle, säger Hans Peter Larsson.

Företagen och dess rådgivare kommer att bli oerhört ängsliga för att göra fel och man kan därför räkna med en överrapportering.

Så hur skulle förslaget slå mot ett vanligt svenskt företag? Enligt Hans Peter Larsson skulle det leda till rejält ökade kostnader för ekonomi- och rådgivningstjänster. Varje ny transaktion där beskattningsmönstret inte följer det gängse skulle behöva rapporteras. Vad som är gängse mönster är upp till Skatteverket att avgöra.

– Här blir det på sätt och vis Skatteverket som får agera domstol efter eget gottfinnande. Företagen och dess rådgivare kommer att bli oerhört ängsliga för att göra fel och man kan därför räkna med en överrapportering, som Skatteverket måste ta hänsyn till.

Kan tvingas bli angivare

För företag som jobbar med skatterådgivning som revisionsfirmor och ekonomikonsulter kan förslaget bli närmast förödande. De kommer dessutom att tvingas bli angivare åt sina kunder som vill få råd om hur de ska hantera skatter och så vidare, menar han.

– Rådgivaren måste rapportera upplägget inom 30 dagar. Den måste skriva vilka parter som har varit inblandade och ge en fullständig beskrivning om upplägget. Om du som rådgivare har lagt 15-20 timmar på att ta fram rådet så kanske du behöver lägga ytterligare fem timmar på att lämna in upplysningarna. Det drabbar ju även företagen, som får dyrare nota för tjänsterna, säger Hans Peter Larsson.

”Vad som är standardmodell vet bara Skatteverket”

Dessutom riskerar det rådgivande företaget böter på uppemot en halv miljon om det visar sig att det har underlåtit att rapportera om ett visst upplägg eller om det har blivit fel i rapporteringen. Självklart ska oseriösa aktörer sättas dit, men det här är något annat, menar Hans Peter Larsson.

Hur skulle det kunna se ut för Mickes Mekaniska, eller Stinas Städ i en vanlig svensk småstad? (fiktiva exempel)

– Låt säga att ägaren ber en rådgivare om hjälp med försäljning av företaget, köp av värdepapper, hjälp med utdelning av aktier, köp av kapitalförsäkring eller liknande. Om rådet innebär någon form av skattefördel utöver standardmodellen måste det rapporteras. Vad som är standardmodell vet bara Skatteverket. Själva rapportskrivandet och inlämnandet till Skatteverket innebär en ökad administration för både företaget och rådgivaren, och dessutom markant ökade kostnader för tjänsten – timtaxan för dylika tjänster brukar vara betydande. Dessutom löper rådgivaren risken att få böta om det blir fel, säger han.

Tung kritik från flera håll

Även för samhället i stort skulle kostnaderna öka. Skatteverket skulle behöva utökade resurser för att ta hand om de 165 000 ärendena. 

Utredningen har stött på hård kritik från en lång rad remissinstanser, inte bara från företagare och skatterådgivare, utan även från akademiskt håll och från domstolar. I dagarna går utredningen på lagrådsremiss, enligt Hans Peter Larsson – och om den passerar där så väntas lagen träda i kraft i mitten av 2020. 

– Det ska bli intressant att se hur lagstiftaren har tagit hänsyn till den massiva kritiken från remissinstanserna, säger Hans Peter Larsson.

Skatteverket: Ju mer information desto större möjlighet att fullgöra vårt uppdrag

Skatteverket, som blir kontrollmyndighet i den nya lagen, är enligt Hans Peter Larsson även tillskyndare av lagen, då den skulle hjälpa dem att snabbare hitta ”aggressiva skatteupplägg”. Tomas Algotsson är enhetschef på rättsavdelningen på Skatteverket och har som expert deltagit i utredningen.

– Vi vet inte ännu om eller när det blir lag av detta. I grund och botten är detta ett EU-direktiv som ska implementeras i Sverige. Angående inhemska transaktioner så är det något som utredningen föreslår. Ju mer information om skatteupplägg desto större möjlighet att fullgöra vårt uppdrag. Syftet med lagstiftningen är att kunna förbättra och förtydliga lagstiftningen snabbare, att kunna ge hjälp till företagen genom Skatteverkets tolkningar och att kunna göra effektivare kontroller. Men rapporteringsplikten ska vara avgränsad till särskilda kännetecken så att rapporteringsbördan inte ska bli för stor, säger Tomas Algotsson.

Utredningen pekar ut ett antal kännetecken på arrangemang som rådgivare måste rapportera om. Punkterna sträcker sig över ett brett spektrum, och innebär i praktiken att rådgivarna måste rapportera om i princip allt på skatteområdet, för att inte riskera höga sanktionsavgifter, berättade advokaten Börje Leidhammar, som deltagit i utredningens arbete, för fPlus i februari.

– Vi skulle bli angivare åt Skatteverket, sa han vid tillfället.

Utredningen pekar på 165 000 handlingar och kritiker varnar för en administrationslavin. Anses det inte vara mycket?

– Om man gör ett upplägg i sin gränsöverskridande skatteplanering som träffas av kännetecknen så måste man göra denna typ av rapportering. Det bygger på erfarenheter kring att det förekommer mycket skatteplanering som politikerna vill ha mer kunskap om för att kunna vidta åtgärder. Det drabbar dock inte vanlig rådgivning, utan bara sådan som omfattas av kännetecknen, säger Tomas Algotsson.

Men hur ska en rådgivare vara säker på dessa kännetecken? Finns det inte risk för överrapportering på grund av rädslan att trampa i klaveret?

– Visst kan det finnas en osäkerhet, det gör det ofta när man får ny lagstiftning. Det prövas i så fall slutligen av en domstol. Vi kommer inom Skatteverket att verka för att förtydliganden görs så långt det är möjligt för att underlätta rapporteringen, säger Tomas Algotsson.

Enligt skatteexperter jag har talat med kommer det bli förödande för företag och deras rådgivare om inhemska transaktioner omfattas av lagen.

– Det vi vet är att det ska omfatta gränsöverskridande upplägg. Det ligger hos lagstiftaren att avgöra om det även ska gälla inhemska transaktioner.

Toppnyheter

Boris Johnson. BEN STANSALL / AFP
Valet i Storbritannien

Johnson mot majoritet – men Labour knappar in

Det konservativa Torypartiet ser fortfarande ut att gå mot egen majoritet i parlamentet efter nyvalet på torsdag, visar en undersökning som Yougov gjort för Sky News och The Times.

Enligt undersökningen ser Torypartiet, med premiärminister Boris Johnson i spetsen, ut att få 339 platser och Labour 231. För majoritet krävs 326 platser.

Men undersökningen visar också att Torypartiets försprång har minskat, och felmarginalen är sådan att det inte går att utesluta ett så kallat ”hängt parlament”, alltså att inget parti får egen majoritet.

Igår 22:22
Valarbetare för Labourpartiet. ANDY BUCHANAN / AFP
undefined

Labourtopp sågar partiets chanser på läckt inspelning

En av topparna inom det brittiska Labourpartiet, Jon Ashworth, har hamnat i blåsväder bara dagar före nyvalet, rapporterar brittiska medier. På en läckt inspelning som nyhetsbloggen Guido Fawkes publicerat hörs Ashworth såga det egna partiets chanser att vinna valet.

– Jag kan inte se att det kan hända, säger Ashworth på inspelningen.

Vidare säger han att partiet möjligen har en chans i städerna men inte på landsbygden och att väljarna där förvisso inte gillar Boris Johson men att de ”inte tål” Jeremy Corbyn.

I efterhand har Ashworth förklarat att han skämtade och att han visst tror att partiet vinner valet.

Igår 20:49
Ben Stansall / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Britterna förlorar oavsett valutgång”

Beklämmande att Storbritanniens valrörelse går mot sitt slutskede utan att någon egentligen hoppas på en valsegrare, skriver Olof Ehrenkrona på SvDs ledarsida.

Valnatten kommer bli spännande för det brittiska folket, då det inte är någon som vet hur det kommer gå, menar Olof Ehrenkrona. Båda stora partier, Labour och Tories, går till val på en orealistisk politik och sittande premiärminister Boris Johnson undviker notoriskt att svara på frågor om vad som ska ske efter brexit i januari 2020.

Men oavsett valutgång förlorar britterna, menar skribenten. Ska Storbritannien minska de betydande förluster i tillväxt som brexit kan innebära gäller det att säkra ett så nära samarbete med EU som möjligt.

”Men sådana avtal måste betalas med att en bit av suveräniteten offras, och den del av ekvationen talar man helst inte om”, skriver Olof Ehrenkrona.

Igår 18:52
Läs mer om Valet i Storbritannien
Maja Suslin/TT / TT NYHETSBYRÅN
Telias intresse för TV4

TV4-chefen: Com Hem stjäl tv-julen – helt i onödan

Ett ”tråkigt och onödigt beslut”, säger TV4:s vd Casten Almqvist efter att kvällens diskussioner med Com Hem strandat.

– Det är en sak att vi inte kommer överens, men det är oansvarigt att låta det gå ut över tittarna, säger han i ett pressmeddelande.

Han påpekar att TV4 erbjudit Com Hem att fortsätta visa TV4 fritt till den 10 januari.

– Att de inte ens väljer att ta emot denna julklapp visar att de hellre ställer in tv-julen för de miljoner svenskar som är deras egna kunder än att hitta en lösning, säger Casten Almqvist.

TV4-chefen menar att Com Hem på det här sätter driver opinion ”för att få rättigheter som de inte har och inte heller är beredda att betala för”.

Igår 20:06
Illustrationsbild. Bertil Ericson / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Tele2: TV4 släcks ner för tredjedel av hushållen

Vid midnatt släcktes TV4 och C More ner för en tredjedel av Sveriges hushåll, bekräftade Tele2 och Com Hem i ett pressmeddelande under tisdagskvällen. Beskedet kom efter att Com Hem och Telia under kvällen försökt hitta en lösning för Com Hems och Boxers kunder.

”Tyvärr har de påbörjade samtalen ännu inte resulterat i en överenskommelse om de rättigheter våra kunder efterfrågar. Detta innebär att vi tvingas släcka kanalerna i kväll kl. 23.59 den 10 december”, skrev Com Hem och Tele2 vid 20.30-tiden.

Efter midnatt skrev dock flera tittare på Com Hems Facebooksida att de fortfarande kunde se TV4.

Tidigare under kvällen uppgav Com Hem att man sannolikt tvingas släcka ner TV4-kanalerna och C More för sina kunder.

”Telia har tyvärr inte visat på någon seriös förhandingsvilja kring förnyandet av vårt avtal om fortsatta sändningsrättigheter för Com Hem och Boxer”, skrev Com Hem vid 19-tiden.

Igår 19:38
Bezav Mahmod/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ledare: Staten ska inte äga både SVT och TV4

När delstatliga Telia nu fått godkänt av EU-kommissionen att köpa TV4 av Bonnier, får staten ett mycket stort ägarinflytande över Sveriges etermedier. Det påverkar trovärdigheten för svensk television, skriver DI:s ledarskribent Tobias Wikström.

Staten bör därför titta på att så snart som möjligt avveckla sitt ägande för att rädda förtroendet för svenskt television.

Han anser att det är ett ihåligt argument när staten hänvisar till att de behöver behålla sin ägarandel på 38 procent i Telia av säkerhetspolitiska skäl . Detta eftersom Telia sköter den infrastruktur som försvaret behöver.

Var fanns det argumentet när en sammanslagning med Telenor (då helägt av Natolandet Norge) var aktuell eller när Telia börsnoterades, skriver Wikström och avslutar:

– Staten ska inte äga kommersiella företag på en konkurrensutsatt marknad. Och de säkerhetspolitiska invändningarna går att lösa.

12 nov
Läs mer om Telias intresse för TV4
Richard Drew / TT NYHETSBYRÅN
Dagens börs

Wall Street backade – Netflix föll på sänkt råd

New York-börserna backade på tisdagskvällen efter flera tvära kast i handelskriget. Vid stängning stod de ledande indexen som följer:
• S&P 500: –0,1 %
• Nasdaq: –0,1 %
• Dow Jones: –0,1 %
Terminerna pekade skarpt nedåt under förmiddagen sedan kinesisk media rapporterat att supermakterna inte väntas nå något avtal denna vecka. Strax före öppningen rekylerade terminerna efter att WSJ rapporterat att USA och Kina planerar för att skjuta upp de nya tullarna som ska träda i kraft på söndag.

Börshumöret dämpades sedan återigen efter att Vita huset betonat att nya tullar fortfarande kan bli av.

Prudential Financials chefsstrateg Quincy Krosby säger till CNBC att investerare har blivit luttrade vid det här laget och lärt sig att inte ta ut något i förskott.

På bolagsfronten backade Netflix 3,1 procent sedan Needham sänkt rekommendationen till underperform från behåll. Investmentbanken varnar för den ökande konkurrensen på streamingmarknaden.

Den franska läkemedelsjätten Sanofi seg 5,9 procent efter att bolaget offentliggjort planer på att sluta investera i diabetesforskning och i stället fokusera på områden som cancer.

Igår 21:02
undefined

Stockholmsbörsen repade sig efter nytt handelshopp

Efter kraftiga minus med en botten vid lunchtid hämtade sig Stockholmsbörsens ledande index under tisdagseftermiddagen och vid stängning såg det ut så här:
• OMXSPI: –0,3 procent
• OMXS30: –0,5 procent
Som mest var OMXS30 ner 1,6 procent före vändningen. Det brittiska valet och de stundande tullarna spädde på börsoron.

– Helvetet kan braka loss om tullarna inte skjuts på framtiden, sa en analytiker till Bloomberg under morgonen.

Drivande för återhämtningen under eftermiddagen var bland annat uppgifter om att USA och Kina planerar att skjuta upp de nya tullarna som ska träda i kraft på söndag.

Ett storbolag som började bra var ABB som fick positiva rekommendationer från Barclays, UBS och Kepler Cheuvreux. Aktien stängde på plus 0,6 procent.

Storbankerna SEB och Handelsbanken fanns bland dagens vinnare på OMXS30. SEB lyfte 1 procent och SHB nästan lika mycket.

Bland förlorarna fanns H&M som fick en sänkt rekommendation av Exane BNP Paribas, samtidigt som ABG Sundal Collier varnade för svag avslutning på det fjärde kvartalet. Aktien föll 1,2 procent.

I botten av storbolagslistan parkerade Essity, SCA och Assa Abloy. Investerarna hyvlade av runt 1,6 procent av skogsbolagen och nästan 2 procent av låsjättens börsvärde.

Nent meddelade personalbesparingar på 250 miljoner kronor samt vissa nedskrivningar. Aktien tappade först kring 3 procent men stängde en bit över nollan.

Starbreezes utbombade aktie rasade 20,6 procent efter att vd:n Mikael Nermark varnat spelare för att konsolversionerna av Payday 2 inte kommer att vara i nivå med pc-versionen.

Byggkomponentbolaget Lindabs aktie steg 2,8 procent efter nyheten att utdelningen framöver ska motsvara minst 40 procent av bolagets nettoresultat, mot tidigare 30 procent.

Igår 08:03
Ahn Young-joon / SCANPIX
undefined

Mestadels små nedgångar på Asienbörserna

De asiatiska börserna handlades mestadels ner under tisdagen och följde därmed nedgångarna på Wall Street på måndagskvällen.
• Nikkei: −0,1%
• Shanghai: +0,1 %
• Shenzhen: +0,4 %
• Hongkong: −0,2 %
• Kospi: +0,5%
Från Kina kom det officiella inflationssiffror för november: Inflationen blev 4,5 procent på årsbasis och livsmedelspriserna rusade med drygt 19 procent.

På handelsfronten kom signaler från USA om att de utökade tullarna som ska träda i kraft den 15 december troligtvis inte blir av. Det är USA:s jordbruksminister Sonny Perdue som i går sa till Bloomberg att han inte tror att höjningen blir av, utan att vi i stället kan få se vissa lättnader, skriver CNBC.

Igår 04:51
Läs mer om Dagens börs
Illustrationsbild. Janerik Henriksson / TT / TT NYHETSBYRÅN
Arbetskraftsinvandringen

Almega Städföretagen: ”Den illegala arbetskraften måste stoppas”

Det är problematiskt att man kan få ett samordningsnummer trots att man inte har rätt att vistas i Sverige och trots att personens identitet inte är fastställd, skriver Emma Unevik, ordförande för Almega Städföretagen i Dagens Samhälle.

”Våra medlemsföretag anstränger sig för att följa de lagar och regler som finns – nu är det upp till regeringen att täppa till kryphålen som gör det lätt för kriminella att sälja samordningsnummer”, skriver hon.

Almega Städföretagen föreslår tre konkreta åtgärder för att komma tillrätta med problemet:

  1. Täpp till de kryphål som finns som gör det lätt att utfärda samordningsnummer.
  2. Bättre samarbeten mellan berörda myndigheter och bygg ut ett fungerande system med varningsklockor.
  3. Förbättra och förenkla kontakten mellan arbetsgivare och myndigheter.
Igår 19:13
Stefan Löfven (S) och Nyamko Sabuni (L). TT
undefined

Analys: Symbolisk sväng av L i en livsviktig fråga för S

Invandringspolitiken spiller över på frågan om försörjningskravet, menar Ekots inrikespolitiska kommentator Tomas Ramberg. Detta efter att Liberalerna svängt och att det därmed finns en riksdagsmajoritet som vill att arbetskraftsinvandrare som tar sina familjer till Sverige måste kunna försörja dem på egen hand.

– Det här är en stor omsvängning i en ganska viktig symbolfråga för den liberala borgerligheten, säger Ramberg i sändningen.

TV4:s politiska kommentator Marcus Oscarsson noterar att det är något så ovanligt som en fråga där Centerpartiet och Sverigedemokraterna tycker lika trots att den springer ur invandringspolitiken. Men var Socialdemokraterna står är mer otydligt.

”Frågan är om MP kan pressa S att säga nej till försörjningskrav eller om MP blir överkörda. För S är detta en livsfarlig fråga”, skriver han på Facebook.

28 nov
Läs mer om Arbetskraftsinvandringen

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer