USA i fokus med Jakob Stenberg

Det våras för demokratisk kapitalism

Demokraternas kandidater verkar positionera sig allt mer åt vänster inför presidentvalet 2020. Men vågar de helt vända ryggen till marknadsekonomin?

I juni går Demokraternas första debatt inför presidentvalet av stapeln. Under en kort tid i valprocessens linda viskades det om att flera rika affärsmän skulle utmana den rika republikanska affärsmannen som innehar presidentämbetet. Någon nämnde storkapitalisten och New Yorks tidigare borgmästare Michael Bloomberg, en annan Starbucks tidigare vd, en tredje investeringsgurun Marc Cuban. Givetvis var det ett dödfött påfund redan från början att tro att en kapitalistdemokrat skulle kunna bli partiets kandidat 2020. Demokraterna har ju på kort tid gjort en klar vänstergir och övergett sitt marknadsliberala förflutna. Fast stämmer det verkligen?

Demokraterna har ju på kort tid gjort en klar vänstergir och övergett sitt marknadsliberala förflutna

En sliten klyscha är att Demokraterna står längre till höger än alla svenska partier. Under årens lopp har det funnits gott om partitoppar som snarast kan liknas vid socialdemokrater eller åtminstone socialliberala. Men visst, tyngdvikten har aldrig legat på socialism och partiets presidenter har under åren tenderat att vara relativt moderata, även om såväl Bill Clinton som Barack Obama höll eldiga vänsteranföranden under sina primärval.

Ett sjumilakliv åt vänster

Efter vinterns mellanårsval verkar det närmast råda konsensus i media att partiet den här gången på riktigt har tagit sjumilakliv åt vänster och att socialismen besegrat kapitalismen en gång för alla. Nyligen suckade Joe Biden att progressiv nuförtiden innebär att man ska vara socialist. Den tidigare vicepresidenten har fel. Förra presidentvalets stjärnskott, Vermont-senatorn Bernie Sanders, kallar sig för demokratisk socialist – men i det rekordtrånga demokratiska startfältet är han den enda som använder s-ordet om sig själv.

Pete Buttigieg, den här valrörelsens utropstecken, talar återkommande om demokratisk kapitalism. Att demokratin behöver få större utrymme, men att kapitalismen trots allt är viktig. Mellanårsvalets demokratiske omslagspojke Beto O’Rourke har förvisso kritiserat den amerikanska kapitalismen för att vara orättvis och delvis rasistisk, men upprepade nyligen att han inte kan se hur landets utmaningar kan lösas utan marknadskrafter. Liknande tongångar hörs från andra toppkandidater, som Kamala Harris (”Kapitalism har stora styrkor när den funkar lika bra för alla”) och Cory Booker (”Jag är en kapitalist, monopol är inte kapitalism”). Hyfsat långt från både Marx och Myrdal.

Kapitalism har stora styrkor när den funkar lika bra för alla

Kritiserar landets allra rikaste

På partiets vänsterflank stångas Bernie Sanders med Elizabeth Warren, Harvardprofessorn som gjort sig ett namn genom hård kritik mot de allra rikaste i USA och för att vilja minska tech-jättarnas inflytande. Men inte ens hon vänder ryggen till marknadsekonomin, utan kallade sig så sent som i år för kapitalist. ”Att uppmuntra företag till att bygga sina affärsmodeller på att lura folk, det är inte kapitalism”, sade hon till Bloomberg. Tidningen Bloomberg alltså, inte demokraten vars namn tidningen bär. En sådan kapitalist kan ju knappast partiets kandidater förknippas med 2020.

Toppnyheter

Frankrikes finansminister Bruno Le Maire. Benoit Tessier / TT NYHETSBYRÅN
Trumps nya tullar

Franske ministern: USA:s tullar en ”fientlig handling”

USA:s nya tullar mot EU är en ”fientlig handling” mot allierade. Det sa Frankrikes finansminister Bruno Le Maire till reportrar i samband det IMF:s och Världsbankens pågående årsmöte i Washington, rapporterar AFP.

– Det här fientliga handlingarna är inte välkomna, fortsatte han.

Under natten till fredagen införde USA rekordhöga tullar bland annat mot flygplanstillverkaren Airbus och på flera EU-varor till ett värde av 7,5 miljarder dollar, motsvarande 72,5 miljarder kronor.

3 tim
Sofia Tanaka/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

EU: Måste vidta åtgärder efter USA:s höjda tullar

EU är nu tvungna att svara på USA:s höjda tullar mot unionen. Det säger handelskommissionär Cecilia Malmström.

– Vi beklagar USA:s val att gå fram med tariffer, säger Malmström i ett uttalande under fredagen.

– Det här lämnar oss utan något annat alternativ än att fortsätta på den inslagna vägen med tariffer i fallet med Boeing, där USA har brutit mot WTO:s regler.

Det var under natten till i dag som rekordhöga tullar mot EU-varor för 7,5 miljarder trädde i kraft.

Tullarna är riktade mot flygplanstillverkaren Airbus som är i en långdragen konflikt med amerikanska Boeing samt europeiska livsmedelsvaror som ost, vin och whisky.

Idag 11:35
Regis Duvignau / TT NYHETSBYRÅN
undefined

USA-tullar mot EU:s Airbus och whisky trädda i kraft

Natten till fredagen trädde USA:s tullar mot EU i kraft. Tullarna gäller varor värda totalt 7,5 miljarder dollar. De är riktade mot flygplanstillverkaren Airbus samt europeiskt vin och whisky.

Flygplanen från Airbus kommer att kosta ytterligare 10 procent när de importeras till USA. Vin från Frankrike, Spanien och Tyskland beläggs med 25-procentiga tullar.

Frankrikes finansminister Bruno Le Marie har sagt att EU kommer att svara USA inom ramarna för handelsorganisationen WTO:s regler. Han säger samtidigt att det är ansvarsfullt att undvika konflikter i samband med den ekonomiska avmattningen.

– Dessa beslut kan ha väldigt negativa konsekvenser både från ett ekonomiskt och ett politiskt perspektiv.

Tullarna mot Airbus träder i kraft bara en dag efter att USA fått grönt ljus från WTO.

Idag 05:24
Läs mer om Trumps nya tullar
Morgan Johansson (S)/Syriska flyktingar. TT
Kriget i Syrien

”Vi ska inte tillbaka till flyktingsituationen 2015”

Striderna i norra Syrien har drivit över 300 000 människor på flykt – en utveckling som justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) kallar ”oroande”, rapporterar Expressen. Samtidigt menar han att det i dag är svårare för människor att ta sig genom Europa och att Sverige har en annan lagstiftning än under flyktingvågen 2015.

”Det gör att risken för en ny flyktingkris i Sverige, likt 2015, är avsevärt mindre. Migrationsverket har en beredskapsplan och regeringen har en nära dialog med Migrationsverket. Vi ska inte tillbaka till den situationen vi hade 2015”, skriver han i ett mejl till tidningen.

3 tim
Erdogan i Istanbul i dag. TT NYHETSBYRÅN
undefined

Erdogan kallar Trumps brev ”över gränsen”, lovar svar

Donald Trumps omtalade brev till sin turkiske kollega Recep Tayyip Erdogan var över gränsen för vad som är acceptabelt i diplomatiska kontakter. Det säger Erdogan i sin första kommentar om brevet, enligt Bloomberg.

I det ovanliga brevet varnade Trump Erdogan för att gå för hårt fram i sin invasion av norra Syrien.

”Var inte en tuffing. Var inte en idiot!” skrev den amerikanske presidenten.

Erdogan säger att ett svar på brevet inte är högst på agendan just nu.

– Men när tiden är den rätta, så kommer nödvändiga åtgärder att vidtas.

3 tim
Skadad man behandlas på sjukhuset i Tal Tamr i Syrien nära den turkiska gränsen. DELIL SOULEIMAN / AFP
undefined

Amnesty anklagar Turkiet: ”Allvarliga krigsbrott”

Kurdiska röda halvmånen uppger att minst sex personer vårdas för brännskador som de fått av okända vapen, skriver The Guardian.

FN kommer att samla information om krigsföringen i nordöstra Syrien och uppgifterna om att kemiska vapen används av de turkiska styrkona.

Samtidigt anklagar nu Amnesty Turkiet för krigsbrott skriver flera medier. Organisationen menar att Turkiet gjort sig skyldiga till ”allvarliga överträdelser och krigsbrott” sedan offensiven i nordöstra Syrien inleddes 9 oktober.

6 tim
Läs mer om Kriget i Syrien

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer