USA i fokus med Jakob Stenberg

Det våras för demokratisk kapitalism

Demokraternas kandidater verkar positionera sig allt mer åt vänster inför presidentvalet 2020. Men vågar de helt vända ryggen till marknadsekonomin?

I juni går Demokraternas första debatt inför presidentvalet av stapeln. Under en kort tid i valprocessens linda viskades det om att flera rika affärsmän skulle utmana den rika republikanska affärsmannen som innehar presidentämbetet. Någon nämnde storkapitalisten och New Yorks tidigare borgmästare Michael Bloomberg, en annan Starbucks tidigare vd, en tredje investeringsgurun Marc Cuban. Givetvis var det ett dödfött påfund redan från början att tro att en kapitalistdemokrat skulle kunna bli partiets kandidat 2020. Demokraterna har ju på kort tid gjort en klar vänstergir och övergett sitt marknadsliberala förflutna. Fast stämmer det verkligen?

Demokraterna har ju på kort tid gjort en klar vänstergir och övergett sitt marknadsliberala förflutna

En sliten klyscha är att Demokraterna står längre till höger än alla svenska partier. Under årens lopp har det funnits gott om partitoppar som snarast kan liknas vid socialdemokrater eller åtminstone socialliberala. Men visst, tyngdvikten har aldrig legat på socialism och partiets presidenter har under åren tenderat att vara relativt moderata, även om såväl Bill Clinton som Barack Obama höll eldiga vänsteranföranden under sina primärval.

Ett sjumilakliv åt vänster

Efter vinterns mellanårsval verkar det närmast råda konsensus i media att partiet den här gången på riktigt har tagit sjumilakliv åt vänster och att socialismen besegrat kapitalismen en gång för alla. Nyligen suckade Joe Biden att progressiv nuförtiden innebär att man ska vara socialist. Den tidigare vicepresidenten har fel. Förra presidentvalets stjärnskott, Vermont-senatorn Bernie Sanders, kallar sig för demokratisk socialist – men i det rekordtrånga demokratiska startfältet är han den enda som använder s-ordet om sig själv.

Pete Buttigieg, den här valrörelsens utropstecken, talar återkommande om demokratisk kapitalism. Att demokratin behöver få större utrymme, men att kapitalismen trots allt är viktig. Mellanårsvalets demokratiske omslagspojke Beto O’Rourke har förvisso kritiserat den amerikanska kapitalismen för att vara orättvis och delvis rasistisk, men upprepade nyligen att han inte kan se hur landets utmaningar kan lösas utan marknadskrafter. Liknande tongångar hörs från andra toppkandidater, som Kamala Harris (”Kapitalism har stora styrkor när den funkar lika bra för alla”) och Cory Booker (”Jag är en kapitalist, monopol är inte kapitalism”). Hyfsat långt från både Marx och Myrdal.

Kapitalism har stora styrkor när den funkar lika bra för alla

Kritiserar landets allra rikaste

På partiets vänsterflank stångas Bernie Sanders med Elizabeth Warren, Harvardprofessorn som gjort sig ett namn genom hård kritik mot de allra rikaste i USA och för att vilja minska tech-jättarnas inflytande. Men inte ens hon vänder ryggen till marknadsekonomin, utan kallade sig så sent som i år för kapitalist. ”Att uppmuntra företag till att bygga sina affärsmodeller på att lura folk, det är inte kapitalism”, sade hon till Bloomberg. Tidningen Bloomberg alltså, inte demokraten vars namn tidningen bär. En sådan kapitalist kan ju knappast partiets kandidater förknippas med 2020.

Toppnyheter

Stockholm. Emma-Sofia Olsson/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – Sverige

Rapport: Covid-19 troligen den vanligaste dödsorsaken i Stockholm 2020

Covid-19 kommer troligen bli den vanligaste dödsorsaken i Stockholm 2020, skriver Dagens Nyheter. Detta visar en ny rapport från Smittskydd Stockholm och Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin.

Rapporten visar också att det finns stora skillnader mellan olika områden i Stockholm, när det kommer till hur många som har drabbats av smittan.

Några av de värst drabbade områdena är Sköndal och Rinkeby. I det första området är dödligheten kopplad till äldreboenden, medan Rinkeby har relativt få döda på särskilda boenden.

5 tim
Illustrationsbild: Resenärer på Heathrow i London. Matt Dunham / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Svenskar i fortsatt karantän vid Englandsresor

Svenskar tvingas fortsatt sitta i karantän vid resor till England när regeringen tar bort drygt 50 länder från listan över länder där risken att smittas av coronaviruset fortsatt anses som hög, rapporterar TT.

Bland de länder som från och med nästa fredag undantas från regler om karantän finns samtliga våra nordiska grannländer, Tyskland, Spanien och Frankrike, skriver det brittiska transportdepartementet på sin webbplats.

3 tim
Öresundsbron och en person som gör ett test. TT
undefined

Skånskt självtest gillas inte av danskarna: ”Märkligt”

De skånska självtesterna duger inte för att resa in i Danmark, rapporterar Sveriges Radio Malmöhus. Grannlandet kräver nämligen att en läkare skriver på ett friskhetsintyg.

Gilbert Tribo (L) är ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden i Region Skåne.

— Det tycker jag är väldigt märkligt av Danmark faktiskt, att vi ska använda läkarresurser för att skriva att mänskor är friska, det borde räcka med provsvar, att man inte har smitta, säger han.

4 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning – Sverige
I går flög de första svenska turisterna till Grekland. TT
Coronavirusets spridning – globalt

Stort charterbråk efter Tuis flyg – svenska turister på Rhodos väcker heta känslor

Resejätten Tui har hamnat i blåsväder efter att det första charterplanet sen coronapandemins utbrott landade på Rhodos i Grekland i går, rapporterar TV4 Nyheterna.

Tui säger att en grekisk minister gett klartecken till resan men resebolaget Apollo anklagar konkurrenten för att ha ljugit för att få landningstillstånd.

Apollos Sverigechef Erika Butterworth säger till TV4 att Tui uppgett att resan saknat turister och inte varit kommersiell. Även grekiska medier har rapporterat om att det hela beskrivits som en marknadsföringsresa.

Adam Györki, kommunikationschef på Tui, säger att det fanns både turister, personer som jobbar med turism och journalister ombord på planet, vilket varit en förutsättning för att få klartecken.

– Men man måste förstå att det finns en oro för coronasmittan.

5 tim
Harry Nakos / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Grekland lägger fram stödpaket på 36 miljarder

Grekland presenterade i dag ett stödpaket på 3,5 miljarder euro, motsvarande drygt 36 miljarder svenska kronor, för att landet ska klara sig genom pandemin. Det skriver Finwire och hänvisar till ett tal av Greklands premiärminister Kyriakos Mitsotakis.

Pengarna ska gå till att stötta verksamheter som drabbats av krisen. Dessutom kommer landet införa skattelättnader för företag som tappat mer än en tredjedel i omsättning under de senaste sex månaderna.

5 tim
TT NYHETSBYRÅN
undefined

EU godkänner Remdesivir för behandling av covid-19

EU-kommissionen godkänner att läkemedlet Remdesivir används för att behandla svåra fall av covid-19, skriver flera medier. Läkemedlet kan förkorta sjukhustiden för patienter.

EU:s läkemedelsmyndighet EMA har tidigare rekommenderat ett så kallat villkorat godkännande av läkemedlet.

I dagarna blev det känt att USA köpt upp nästan hela lagret Remdesivir, vilket innebär att det knappt finns något kvar till resten av världen den kommande tiden.

Idag 10:42
Läs mer om Coronavirusets spridning – globalt

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer