Paulo Silva, seniorkonsult och före detta stabschef för Miljöpartiet. Foto: New Republic
Fridolin slutar som språkrör

”Det smala och radikala har inget stöd inom MP”

Förra veckan meddelade Gustav Fridolin, Miljöpartiets språkrör, att han kommer att avgå till våren. Redan har det börjat spekuleras i vilka som kan bli hans efterträdare. Paulo Silva, seniorkonsult och partner på Public affairs byrån New Republic och före detta stabschef för de tidigare språkrören Peter Eriksson och Maria Wetterstrand, har två kandidater i åtanke.

– Den ene är finansmarknadsminister Per Bolund. Han har en gedigen ”track record” och är som biolog sakpolitiskt kunnig och bevandrad i partiets kärnfrågor. Bolund har en bred politisk kompetens och är engagerad i näringslivsfrågor.

– Den andra personen är Stockholmspolitikern Daniel Helldén. Han har visat att han kan uträtta saker i politiken, både vad gäller stadsutveckling och kollektivtrafik som är hans politikområden.

Precis som många andra tror Paulo Silva att MP kommer att börja orientera sig mot mitten igen och han önskar att nästa språkrör blir mer näringslivsorienterad.

– Det finns en vilja inom partiet av att hitta tillbaka till när man ville modernisera Sverige och välfärden med grön teknik. Att få med sig näringslivet kommer att vara nödvändigt för att åstadkomma utsläppsminskningar.

– Gustav Fridolin har inte förstått kraften i innovationer utan har fokuserat på statliga lösningar och subventioner. Det blev en vänstervridning under hans tid. Ibland låg partiet till och med nära Vänsterpartiet. Till exempel har MP blivit skeptiskt mot friskolor vilket skiljer sig mot hur partiet har tyckt i frågan tidigare.

Men skulle Miljöpartiets väljare ta väl emot en mittenpositionering? Finns det några väljare kvar högerut? Ja, menar Paulo Silva och säger att väljarna kan hämtas tillbaka från bland annat Centerpartiet.

– Jag tror att Centerpartiet har tagit en del väljare från Miljöpartiet. C var litet i storstäderna förr och MP stort. Med en mittenpolitik blir det konkurrens om väljarna mellan C och MP igen, särskilt bland välutbildade gröna och liberala kvinnor. Fridolin var i stället mer inriktad på de socialdemokratiska väljarna.

– I Tyskland och Belgien har de gröna partierna haft enorma framgångar med att inte positionera sig till vänster utan på att vara ett modernt alternativ i mitten.

Paulo Silva säger att MP måste hitta tillbaka till dessa gröna och liberala rötter. Men partiet har under åren haft flera olika sorters falanger – inklusive de tillväxtkritiska. Om de sistnämnda säger dock Paulo Silva att de knappast har något inflytande i partiet.

– Utvecklingsskeptikerna är en liten grupp med begränsat inflytande. De har ingen representation i riksdagsgruppen. Det smala och radikala har inget stöd längre inom MP.

De miljöpartister som utmärkte sig för att vara tillväxtkritiska – som Carl Schlyter och Valter Mutt – har lämnat riksdagen och har varit missnöjda med den förda politiken. De mittenliberala miljöpartisterna har också varit missnöjda med den förda politiken. Det väcker frågan: Är det någon miljöpartist som har varit nöjd med MP:s politik under mandatperioden?

Ja, är svaret på den frågan, enligt Paulo Silva. Han pekar på den flyktingvänligare delen av partiet. Men även där har det funnits svackor.

– En del som gick med i partiet på grund av den öppna flyktingpolitiken var till en början missnöjda med att MP fortsatte att vara en del av regeringen, säger Paulo Silva och syftar på de strängare gränskontrollerna som regeringen införde år 2015 och omläggningen av flyktingpolitiken.

– Men sedan ”räddade” gymnasieamnestin MP:s ledning hos den gruppen. Gustav Fridolin och Maria Ferm investerade en stor del av MP:s förhandlingskapital i den frågan och lyckades.

Att MP har en enhetlig syn på gymnasieamnestin stämmer inte. Enligt Paulo Silva har det funnits en diskussion inom MP där en del har velat satsa mer på arbetskraftsinvandring och anhöriga till flyktingar än på just ensamkommande.

Isabella Lövin då? Har hon fortfarande fortsatt förtroende inom partiet efter att Gustav Fridolin uppgav att han skulle avgå?

– Isabella Lövin har fått en del kritik men det finns fler som stödjer henne än vad det finns som är öppet kritiska, säger Paulo Silva.

Han anser att Isabella Lövin gör sig bättre i regeringsställning än som opposition.

– Hon är en pragmatisk journalist och inte en ”partist” som Ulf Kristersson eller Annie Lööf som ägnat hela livet åt politiken. Lövin har en inställning som passar bra i regering men hon är inte den som kommer med djärva repliker.

– I opposition skulle annat krävas av henne. Då skulle det behövas ett ideologiskt reformarbete inom partiet och jag är osäker på hur kul hon tycker att ett sådant projekt skulle vara.

Kan MP samarbeta med Alliansen i framtiden i rikspolitiken?

– Ja, det borde inte vara omöjligt att göra detta. Man har gjort det på lokal nivå, som i Stockholm.

– I en regering med S, L och C skulle MP kunna ingå. Men det blir svårare att sälja in en regering med MP tillsammans med M för väljarna. Däremot kan man ha ett parlamentariskt samarbete med Alliansen om budgeten, men även vad gäller miljöfrågor.

– Det ideala i det fallet vore ett samarbete som det som V har haft under den här mandatperioden, där man slipper den krishantering som en regeringsmedverkan innebär men påverkar politiken i övrigt. Mandaten i riksdagen ser dock inte ut att räcka för en sådan lösning.

Toppnyheter

Isabella Lövin (MP) och Jimmie Åkesson (SD) SVT
Sveriges nya styre

Jimmie Åkesson (SD): ”Löfven lovar allt till alla”

Miljöminister och Isabella Lövin (MP) och SD-ledaren Jimmie Åkesson debatterade dagens regeringsförklaring i SVT:s ”Aktuellt”.

Åkesson menar att regeringen har svikit flera av sina vallöften och att Löfven i regeringsförklaringen ”lovade allt till alla”.

I debatten tog man även upp migrationspolitiken och frågan om familjeåterförening.

– Det är viktigt för en effektiv etablering i samhället, om man har skilts från sina allra närmaste har man svårt att satsa och etablera sig i Sverige, sa Isabella Lövin i programmet.

Åkesson håller inte med:

– Det är ett allvarligt steg i fel riktning, integrationsproblemen beror på att invandringen har varit för stor, sa han.

1 tim
Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) och finansminister Magdalena Andersson (S) Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN
Sveriges nya styre

Morgan Johansson: Vill inte tillbaka till krisen 2015

Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) vill inte tillbaka till den situation som rådde i migrationspolitiken 2015. Det säger han i en intervju med Svenska Dagbladet.

Utmaningen för den kommande mandatperioden blir att skapa en långsiktig migrationspolitik och därför ska en parlamentarisk utredning tillsättas.

SD-ledaren Jimmie Åkesson har tidigare kritiserat uppgörelsen mellan S, MP, C och L, bland annat på grund av frågan om familjeåterförening.

– Jag gör inte bedömningen att familjeåterförening kommer att få de effekter som han kanske befarar. Vi har haft några sådana diskussioner genom åren, exempelvis när vi lyfte id-kontrollerna. Då var det också många som sa att det kommer innebära att vi hamnar i kris igen. Så blev det inte, säger Morgan Johansson till SvD.

2 tim
Läs mer om Sveriges nya styre
Sveriges nya styre - analyser

Ledarskribent om Ygemans återkomst: Hur är det möjligt?

”Spelar statsminister Stefan Löfven hela svenska folket ett spratt? Försöker han medvetet provocera sina liberala stödpartier och den borgerliga oppositionen? Det hade man kunnat tro – om det inte var för att alla partiledare förutom Kristdemokraternas Ebba Busch Thor verkar vara helt oberörda”. Catarina Kärkkäinen på Smålandspostens ledarsida skriver om överraskningen i att Anders Ygeman återvänder till regeringen och blir ny energi- och digitaliseringsminister.

Kärkkäinen ställer sig frågan ifall regeringens tillsättandet kan tolkas som någonting annat än en direkt provokation?

25 min
Stefan Löfven med den nytillträdda regeringen.  Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
Sveriges nya styre - analyser

Analys: Stefan Löfven är historisk som S-ledare

Statsminister Stefan Löfven har i och med regeringsbildningen gått från medioker till en historisk S-ledare. Det skriver DN:s Ewa Stenberg i en analys om dagens regeringsskifte.

Hon menar att Löfvens styrka som ledare ligger i att han är en skicklig förhandlare som spräckt blockpolitiken och trots ett uselt valresultat lyckats bilda regering.

SvD:s Göran Eriksson menar att en risk för den nya regeringen blir de liberala reformer som ska ske på främst arbetsmarknadsminister Ylva Johanssons område.

”En lättnad för just Ylva Johansson är möjligen att regeringens arbetslöshetsmål – som den ser ut att missa – inte nämndes i den här regeringsförklaringen”, skriver han i sin analys.

Idag 10:48
Läs mer om Sveriges nya styre - analyser
FABRICE COFFRINI / AFP
Den globala konjunkturen

Världens företagsledare allt mer pessimistiska

Andelen företagsledare som räknar med sämre tillväxt i år än i fjol har ökat till nästan 30 procent, visar en årlig rapport som revisions- och konsultbyrån PWC tagit fram inför Davos-mötet, rapporterar TT.

"Aldrig förr har så många svarande skiftat från hopp till avmattning", skriver PWC.

De svenska vd:arna hör till de mest pessimistiska. Drygt var tredje svensk vd, 34 procent av de tillfrågade, har en negativ syn på tillväxten de kommande tolv månaderna.

Samtidigt har andelen svenska vd:ar som tror på en positiv utveckling rasat med 30 procentenheter till 20 procent. PWC beskriver nedgången som historisk.

"BNP-prognoser för många av världens stora ekonomier sjunker inför 2019. Samma trend syns i Sverige där det mesta talar för att högkonjunkturen kulminerade under första halvåret 2018. Ekonomin är nu på väg in i en avmattningsfas med minskande bostadsinvesteringar, långsammare ökning i sysselsättningsgrad och påbörjade räntehöjningar från Riksbanken", enligt PWC.

PWC:s chefsindex bygger på en enkät med totalt 1 400 företagsledare från 100 länder.

3 tim
TT
Den globala konjunkturen

Något sämre tider för världsekonomin

Flera globala ekonomier försvagas under 2019. Ett politiskt instabilt läge på grund av brexit, osäker utveckling i Macrons Frankrike och Angela Merkels kommande avgång gör att eurozonen avvaktar och att tillväxten landar på 1,5 procent. Det spår Nariman Behravesh, chefekonom för IHS Markit, när han redogör för vilka ekonomiska trender som dominerar under året.

Han räknar med att japansk ekonomi står och stampar. Tillväxten stiger marginellt från 0,8 till 0,9 procent. Kinas ekonomi fortsätter nedgången från 2017. Ekonom väntas falla och tillväxten stannar på 6.3 procent för det nya året. Tanken är att bland annat skattelättnader ska få fart på tillväxten, enligt Nariman Behravesh.

Även USA får en lägre tillväxt i år jämfört med föregående. 2018 var tillväxten 2,9 procent i år 2,6 procent.

Nariman Behravesh tror att den amerikanska riksbanken höjer räntan tre gånger under året och följs i spåren av England, Canada, Brasilien, Indien och Ryssland.

Även Internationella valutafonden, IMF, är inne på liknande spår. I en färsk prognos bedömer man att den globala ekonomin expanderar men tillväxttakten minskar. Global BNP bedöms öka 3,6 procent 2019, vilket innebär att prognoserna har justerats ned med 0,2 respektive 0,1 procentenheter jämfört med höstprognosen i oktober, skriver Di.

Idag 13:48
Läs mer om Den globala konjunkturen
TT
Brexit - förhandlingarna

Analys: May tillbaka på ruta ett – hård brexit sannolik

Den brexitplan som Theresa May presenterade för det brittiska underhuset på måndagen kan knappast beskrivas som en plan B. Snarare var det en upprepning av hennes plan A och därmed är premiärministern tillbaka på ruta ett. Det skriver CNN:s Jane Merrick i en analys, och hävdar att en ”hård brexit” nu är det mest sannolika utfallet.

Enligt Merrick hade May behövt presentera något väsentligt nytt eftersom hennes plan A röstades ned med rekordstor marginal förra veckan.

”För alla som följer den tickande klockan i Westminster var Mays uttalande en extraordinär uppvisning i vägran att byta kurs”, skriver Merrick.

Enligt DN:s Erik de la Reguera står det redan nu klart att den nya planen har liten eller ingen chans att fungera.

”Så varför öppnar inte May för andra alternativ? En förklaring kan vara att hon redan börjat förbereda sig för nyval”, skriver de la Reguera.

3 tim
Matt Dunham / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Brexit - förhandlingarna

Kritiken mot May: ”Plan B är Plan A”

Flera bedömare hävdar att Theresa Mays ”plan B” är närmast identisk med det brexitavtal som blev nedröstat i parlamentet förra veckan, skriver Sky News.

Nyhetskanalens politiska redaktör Faisal Islam skriver på Twitter att Mays nya plan påminner starkt om vad som sades för sex veckor sedan.

Sarah Wollaston, parlamentsledamot för Tories, är inne på samma linje:

”Det är som att förra veckans omröstning aldrig ägde rum. Plan B är Plan A”, skriver hon på Twitter.

5 tim
House of Commons / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Brexit - förhandlingarna

May vägrar utesluta hård brexit – pressas av Corbyn

Theresa May vägrar att utesluta en ”hård brexit”, det vill säga att Storbritannien lämnar EU utan ett avtal. Det framgår av hennes tal inför det brittiska parlamentet där hon presenterar sin plan B för brexit.

– Vissa vill att vi ska utesluta den möjligheten. Men det rätta sättet att göra det är att godkänna ett avtal med EU och det är vad regeringen eftersträvar.

Labour-ledaren Jeremy Corbyn kritiserar Mays uttalande i en replik:

– May behöver utesluta en hård brexit och sluta att slösa med skattebetalarnas pengar genom att förbereda för ett sådant utfall, säger Corbyn.

Theresa May säger vidare att hon inte tror att det finns en majoritet i underhuset för en andra folkomröstning om brexit.

Premiärministern lyfter också fram den stora knäckfrågan om gränsen mellan Irland och Nordirland. Hon ber parlamentsledamöterna att klargöra vad de vill se för lösning, så att hon kan presentera kraven inför EU.

6 tim
Läs mer om Brexit - förhandlingarna
BJÖRN LARSSON ROSVALL / TT / TT NYHETSBYRÅN
Hamnkonflikten

”Hela Sverige drabbas av Hamnarbetarförbundets strejker”

Hamnarbetarförbundets strejker hotar att slå hårt mot berörda hamnar vilket i sin tur drabbar de företag som skeppar sina varor. I förlängningen drabbas hela Sverige och alla som är beroende av svensk ekonomi. Det skriver Transportföretagen och Sveriges Hamnar i en gemensam debattartikel i Göteborgs-Posten.

Hamnarbetarförbundets konfliktåtgärder har orsakat kostnader för uppemot 4,5 miljarder kronor bara under 2017, skriver debattörerna och pekar på behovet av att snabbt få ny lagstiftning på plats

”Den svenska arbetsmarknadsmodellen har tjänat Sverige väl och vi har inte råd att förlora den modellen och ersätta den med osäkra förutsättningar”, skriver Mattias Dahl, vd Transportföretagen och Joakim Ärlund, vd Sveriges Hamnar.

3 tim
Björn Larsson Rosvall/TT / TT NYHETSBYRÅN
Hamnkonflikten

Varningen: Hamnkonflikten förödande för svenska företag

Hamnarbetarförbundet har nyligen varslat om strejk på flera hamnar runt om i landet.

Det kommer att skapa stora störningar i hamnarnas arbete vilket kan resultera i att fartyg kan bli liggande till havs under tiden.

– Kan man inte lossa eller lasta så går ju den dagen bort. Det är inte som bussar eller lastbilar som kan gå varje timme, säger Industriarbetsgivarnas vd Per Hidesten till AMN.

– Det här är förödande för svenska företag och för förtroendet för svenska hamnar, säger Tomas Undin, förhandlingschef på Svensk Handel.

Både Hidesten och Undin är frustrerade över det faktum att det finns ett kollektivavtal som ska ge fredsplikt men som Hamnarbetarförbundet valt att ställa sig utanför.

– Det som är självklart på den absoluta majoriteten av arbetsplatser i Sverige, nämligen att när man har tecknat avtal, så gäller fredsplikt, det gäller alltså inte i hamnarna, säger Tomas Undin.

16 jan
Läs mer om Hamnkonflikten

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Trump/May/Macron.  TT
Mötet i Davos

De hålls hemma av brexit, nedstängning och protester

Flera världsledare väljer i år att stanna hemma från toppmötet i schweiziska Davos på grund av situationen i deras länder, skriver Wall Street Journal.

USA:s president Donald Trump har sedan tidigare aviserat att han uteblir på grund av den pågående nedstängningen av delar av statsapparaten och även Theresa May och Emmanuel Macron blir kvar hemma. För Mays del är orsaken samtalen om brexit och Macron hanterar fortfarande protesterna från de gula västarna i Frankrike.

Stefan Löfven blir också kvar i Sverige, med anledning av regeringsbildningen. Det är dock oklart om några av ministrarna i den nya regeringen kommer att åka, skriver TT.

2 tim
Casper von Koskull, Börje Ekholm och Christina Lampe-Önnerud TT
Mötet i Davos

Näringslivet tar över när politiker krishanterar

Flera världsledare tvingas stanna hemma för att hantera kriser på hemmaplan. Det lämnar större utrymme för näringslivet på World Economic Forums toppmöte i Davos. Dagens Industri listar några svenska näringslivstoppar som kommer att delta.

Investors Jacob Wallenberg och Vattenfalls Lars G Nordström kan räknas som stamgäster och banksektorn representeras av Nordeas vd Casper von Koskull och SEB:s Johan Torgeby. Även Ericssons vd Börje Ekholm väntas delta och eventuellt mingla med företrädaren Hans Vestberg, numera chef för Verizon.

Christina Lampe-Önnerud, batteriinnovatör och vd för Cadenza som vill utmana Elon Musk, kommer även vara på plats.

Idag 06:51
Läs mer om Mötet i Davos